Akta Julián

Akta Julián https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329753/bmid_akta-julian-QCq-329753.jpg 4 66 20

Lang Reilly série

< 2. díl >

JAKÉ TAJEMSTVÍ SPOJUJE NACISTICKÉHO DŮSTOJNÍKA A ŘÍMSKÉHO CÍSAŘE? Dona Huffa, blízkého přítele Langa Reillyho a bývalého agenta CIA, někdo brutálně zavraždil. Před svou smrtí se Don v Seville věnoval psaní knihy o důstojníkovi SS Ottovi Skorzenym. Je možné, že by někdo spáchal vraždu jen proto, aby jeho kniha nikdy nespatřila světlo světa? Lang je odhodlaný zjistit pravdu, a tak se vydává po stopách, které za sebou Huff při svém výzkumu zanechal. Pátrání ho vyšle na zběsilou honičku po celé Evropě a Lang se postupně noří hlouběji a hlouběji do záhady, jejíž kořeny sahají do dob položení základů katolické církve. Ve Vatikánu nakonec objeví šokující tajemství, které se týká nejen druhé světové války, ale také bouřlivých časů římské říše. Organizace, která se zbavila Langova přítele, však udělá cokoli, aby zabránila jeho odhalení. I kdyby měla obětovat další životy…... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The Julian Secret , 2006


více info...

Přidat komentář

jan7113
06.11.2023 5 z 5

Jako u spousty jiných knižních sérií, tak i zde čtu knihy v jiném pořadí (prostě podle toho, jak se mi dostanou do ruky). První a třetí díl mám už delší dobu přečtené, tak je pro mě tato kniha bohužel posledním setkáním s Langem Reillym. Jedná se opět o nenáročný, ale čtivý thriller s poměrně přímočarým dějem. Tak jako ve zbylých dvou knihách, pokud se Lang dostane do sebehlubších potíží, dokáže se z nich velmi jednoduše dostat ještě v téže kapitole. Není to sice moc uvěřitelné, zato je to zábavné. Lang Reilly je prostě neohrožený hrdina s téměř neomezenými možnostmi a schopnostmi.
Pobavilo. 100 %.
Jen pár poznámek pro překladatele:
1. Pojem "zbraně masové destrukce" se v češtině opravdu nepoužívá.
2. "Tašky" a "došky" zdaleka nejsou totéž.

pydla
19.03.2023 3 z 5

Akta Julián je slabší průměr mezi dobrodružnou a špionážní knihou. Hlavní hrdina Lang není nijak zvláštní. Jako špion se chová spíše jako slon v porcelánu, jako lovec pokladů, zase nic nevysvětlí pořádně. V knize se míchají jablka s hruškami a nedrží to moc pohromadě. Tajná agentura, která po Langovi jde, ho prakticky najde mrknutím oka, ale nedokáže ho zabít.
Za mě spíše 2 a 1/2 hvězdy. Kniha sice zaujme začátkem, ale i přes pár momentů, pak ztrácí šťávu a konec už je jen vysvobozením. Zamotat do toho politiku už autor nemusel.


mamina2
18.09.2022 1 z 5

Jako pokus o to stát se Danem Brownem dobrý. Ale dobrý je za 3, jak říká má dcera. Přečíst se dalo, ale bylo to příliš překombinované a obsahovalo příliš klišé a nesmyslů. Pokud chcete knížku třeba do nemocnice, kde není co dělat, tak snad.

jasněblond007
13.03.2020 5 z 5

Druhý díl z devítidílné série. Tak jak už to bohužel bývá, pokud je kniha čtivá, ale málo prodejná, jelikož obsahuje intelektuální obsah a historii, tak se další díly neproloží a nevydají v CZ.

iveta3689
21.11.2019 3 z 5

Námět je hodně slibný, ze začátku se příběh pěkně rozběhl. Rozčilovaly mě některé nesmysly. Jako třeba že bývalý superagent si na útěku koupí letenku kreditkou, protože se přeci nikdo nebude obtěžovat vystopovat platbu. Nebo že se člověk utíkající z haly na frankfurtském letišti v pohodě dostane na ranvej a na tahači vozíků ujede kordonu policejních aut. To jsem měla chuť knížku odložit. Příběh se dál odvíjel ve stylu Dana Browna - tajemství spojené s náboženstvím, zapojení nacistů, hlavní ženská hrdina je samozřejmě nadpozemsky krásná. Kdo také knihy vyhledává, asi může být spokojený. Pro mě byl děj trochu přeplácaný a i autorův styl mě moc nenadchl.

mr.Zdenek
30.04.2019 3 z 5

Čtení pro špatné počasí, ale vracet se, to ne.

Dandulka
31.10.2018 5 z 5

Pěkná minisérie. Místy trochu moc popisná, ale příběh je hezký.

Danuše7
06.04.2018

napínavé a poučné.

Dixinka
30.03.2018 5 z 5

Pěkné. Tematika značně podobná jiným autorům, ale hezky psaný děj.

Vevericka.eva
08.02.2018 4 z 5

Napinave, misty predvidatelne, ale jinak pekne ctivo.

Elea
18.11.2017 3 z 5

Průměrná kniha, podle mého názoru slabší než první díl. Chování hlavního hrdiny bylo občas na hranici debility.

pobijecmuch
14.11.2017 3 z 5

Rozhodně lepší než první díl. Historická linka je velmi dobrá, ale dějově takový obyčejný průměr. Když to dáte dohromady vyjde vám kniha, která sice při čtení pobaví, ale zítra už nebude vědět co jste četli.

ThomasRuhe
10.10.2017 3 z 5

Žánrový průměr. Nejzajímavější jsou ty pasáže, kde se probírají historické události. Slabší než první díl.

Veha89
10.09.2017 5 z 5

Skvělá zápletka, čtivý styl psaní, vtipné, napínavé, prostě vše, co jsem potřebovala. Rozhodně lepší překlad a stylistická úprava než u Případu Pegasus.

babicka_amalka
28.04.2017 3 z 5

Případ Pegasus se mi líbil víc, ale ani tohle není špatné, jen to má poněkud pomalý rozjezd;

mmmisulka.r
28.04.2017 4 z 5

Myslíte si, že konspiračních teorií na téma božství, církve a svatého grálu bylo napsáno víc než dost a že už vás nic nemůže zaskočit ani překvapit? Pche! Mýlíte se!
Více v recenzi v záložkách - Knižní deníček!

Jaruš7
27.04.2017 5 z 5

K perfektnosti bych trochu toho cukru nahradila pepřem s chilli, jinak fajn. Mám sto chutí jet zase na poznávačku, Francie a Itálie jsou mé srdcovky.
Julián - Flavius Claudius Julianus - římský císař 331 - 363, (viz wikip.) jako jeho vzor Alexandr zemřel v pouhých 32 letech na válečné zranění. Byl všestranná činorodá , osobnost, vzdělaná v právu, v rétorice, psal knihy, staral se o města, soudnictví a vojsko, kterému vděčil za svůj vzestup. Charakteristika jeho vlivu a působení je pro autora knihy výzvou pro tento pozoruhodný náhled na odvážný počin - "neúspěšného znovunastolení pohanského náboženství s novoplatonovou filosofií. Byl to boj a útok na křesťanskou církev. Julián pozval do paláce vůdce znepřátelených sekt , jejichž argumenty dobře znal a dopřál si příjemnou zábavu při pohledu na jejich vzájemné rozepře." citace z wikip.
Jeho pestrý život je velmi dobře zdokumentován a jako typ pro film, seriál a knihy je doslova ideální.
Pro román autor skvěle vybral indicie - které jako poselství pro budoucno jsou hodny Juliánovy bystrosti a vtipu. ( V tom je opět jeho majstrštyk).
Můj názor - kdyby takhle byla servírovaná, kdysi povinná četba a historie, byly se čtenářské řady rozrostly víc.
Není nad to, když vás do historie vtáhne tajuplnost se špetkou logické ironiky od
Římského Císaře, jako námět pro budoucí generace k zamyšlení, zpoza zašlých dvoutisících let.
Díky googlu jsem cestovala s příběhem a spatřila zříceninu hradu Montségur , Nekropolis v Římě a Vatikán, úžasné.
Možná stačí něco znalostí, něco skutečných doteků historie a něco odvážné inspirace, aby byl příběh hodný čtenářské pozornosti.
Další autorova kniha Mise Sinaj bude opět o historickém artefaktu - pokladu, že by Archa úmluvy ? Zatím žádná notace, jen Jeho ukázka, jako lákadlo je v knize Akta Julián, toť můj tip, těším se.

DariDerek
14.04.2017 4 z 5

Pro mě byl tento díl určitě lepší než první, protože už jsem věděla, kdo je kdo a co se dělo, takže jsem se mohla ponořit jen do hlavní linie příběhu a nepřemýšlet nad drobnostmi. Více bude zveřejněno v recenzi, jenž bude zveřejněna na portále www.Chrudimka.cz :-)

Jana77
17.03.2017 4 z 5

Nevšední spojení pohanství a nacistů se zdá být zárukou pro kvalitní příběh a opravdu tomu tak je. Akční scény se střídají s relativně klidnými pasážemi a nic knize neubírá na čtivosti.

trudoš
12.03.2017 4 z 5

Ze souboje s žánrově podobnými díly Stevea Berryho a Raymonda Khouryho mi konspirační thrillery Gregga Loomise stále vycházejí vítězně. Sice je to pořád o několik délek za Danem Brownem, ale už to není tak očividný pastiš, plný buď historického nesmyslu nebo náboženského patosu. Má to vlastní osobité kouzlo a především bezděčný vtip, který udržuje v ideální rovině informační nadstavbu s akčním odlehčením. Obzvláště hrdinovy nesnáze s mercedesem CLK Cabrio mě absolutně odzbrojily.
Jako druhá kniha série mají Akta Julián tu výhodu, že nepotřebují nic zdlouhavě vysvětlovat, a tak zápletka nabírá obrátky hned z kraje. Slabší je však autor v celkové koncepci, protože na to, jak dlouho graduje napětí, pak poměrně chudě odbude finále. Postava právníka Langa Reillyho se ovšem vyprofilovala do sympatické image stárnoucího Harrisona Forda, který k dobrodružství přistupuje s dospělou rozhodností a svéhlavostí, s jakou v mládí za Studené války čelil každodennímu nebezpečenství agenta v terénu.