RájKnihoHolky RájKnihoHolky komentáře u knih

☰ menu

Láska je jen pro blázny. Jako jsem já. Láska je jen pro blázny. Jako jsem já. Sabine Schoder

Čekala jsem obyčejnou, oddechovou YA knihu. V tom příběhu je však něco víc. Většinou mi YA knihy přijdou tak trochu nereálné, ale tahle mi reálná přišla. Příběh je velmi čtivý a napínavý. No a konec vás prostě dostane. Musím se přiznat, že já bych konec změnila, ale to nemění nic na tom, že to bylo skvělé čtení. Postavy byly moc pěkně vykreslené a opravdu mě až do poslední stránky zajímalo, jak to s nimi vlastně dopadne.

28.04.2019 4 z 5


Gregor a město pod městem Gregor a město pod městem Suzanne Collins

Tohle je knížka určená spíše pro mladší čtenáře, ale to mi vůbec nevadilo. Příběh je v celku jednoduchý a autorka se nezdržuje se zbytečným popisováním. Kniha je velmi čtivá a děj neuvěřitelně rychle utíká. Je to napínavé a pro starší čtenáře příjemně oddechové. Postavy jsou super, hlavně malá Botka, ale co mi trošičku vadilo bylo Gregorovo příliš vyspělé jednání. Jinak jsem byla s knihou moc spokojena.

28.04.2019 4 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Tohle bylo tak moc hezké a milé. Kniha je velmi čtivá a zabere vám maximálně dva večery. Pobavíte se i zamyslíte. Hned po dočtení jsem měla strašnou chuť přečíst si ji znovu. V té knize je toho prostě moc a ocení ji podle mě i mladí lidé, co ještě nemají děti. Takže za mě rozhodně velké doporučení.

28.04.2019 5 z 5


V pasti V pasti Lenka Dostálová

Přiznám se, že jsem od knihy moc neočekávala (to teď dělám taky celkem často), ale byla jsem příjemně překvapená. Příběh byl velmi čtivý, svižný a napínavý. Hlavní postava Layla mi přišla vtipná a obdivovala jsem její odvahu a odhodláni. I když mi moc nesedlo to, jak s nejlepší kamarádkou dokázaly ve svém věku tak skvěle ovládat motorku. Trochu mě mrzelo, že se děj neodehrává v Česku. I tak si však myslím, že je to příjemný začátek velmi zajímavé série a já se už těším až se pustím do druhého dílu.

28.04.2019 4 z 5


Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

Čtivé, napínavé a ten konec... Začátek je takový nijaký, ale čím víc příběh postupuje, tím hůře se od knihy odtrhnete. No a konec vás dostane, protože ten prostě neodhadnete. Od této autorky jsem četla už Vypravěčku, tohle bylo ale daleko lepší. Bylo skvělé dozvědět se něco o amišské kultuře. Jejich smýšlení mi přijde velice zajímavé. Zkratka a dobře, tohle byl úžasný psychologický román, který si musíte přečíst.

13.02.2019 4 z 5


Kletba vítězů Kletba vítězů Marie Rutkoski

Od této knihy jsem asi čekala něco trochu jiného. Námět je podle mě dobrý, ale něco tomu prostě chybělo. Nedokážu tak úplně popsat své pocity z této knihy. Je to takové zmatené zklamání. Čekala jsem velké věci, ale ve finále mi příběh přišel plytký, prostě bez akce. Hlavní hrdinka Kestrel je mi stále záhadou. Nevím, co si o mám myslet, nebyla mi míč sympatická a od první až po poslední stránku jsem nechápala její chování. Její charakter mi zkrátka zůstal utajen. Asi neumím číst mezi řádky, nevím. Další minus má kniha za spoustu překlepů a slov navíc. Sumasumarum největší dojem na mě udělalo grafické zpracování. Do dalších dílu se pouštět nehodlám.

27.01.2019 2 z 5


Má lady Jane Má lady Jane Cynthia Hand

Zezačátku jsem měla trochu problém začít, ale postupně se to rozjelo a děj utíkal celkem rychle. Párkrát jsem se i zasmála, ale to rozhodně neznamená, že bych knihu popsala jako knihu plnou humoru, tak jak to slibovala anotace. Zápletka i motiv mi přišel fajn. Co mi však vadilo byly neustálé vypravěčské vsuvky, přišly mi naprosto zbytečné. Také jsem občas měla problém s postavou Jany. To její chování se mi prostě moc nepozdávalo. Dále nechápu důvod překladu jména hlavní postavy. Kniha se jmenuje Má lady Jane, proto mi překlad jména přišel naprosto zbytečný a celkem mi při čtení vadil. I přesto to byla v celku fajn oddechový příběh, který mě během zkouškového období dokázal přivést na jiné myšlenky.

25.01.2019 3 z 5


Nuly Nuly Chuck Wendig

Tak tohle byla pecka. Spousta akce, sarkasmu a kapka toho správného neuhlazeného humoru vás bude nutit číst pořád víc a víc. Kapitoly jsou kratičké a postavy se ve vyprávění střídají. Děj tak utíká opravdu rychle a navíc je na začátku každé kapitoly uvedeno kde se nacházíme, takže se v tom neztratíte. Kdybych ji nečetla během zkouškového období, tak se od knihy neodtrhnu. Je pravda, že jsem občas měla problém s těmi technickými pojmy, ale to při čtení vůbec nevadí. Na můj vkus to mělo celkem otevřený konec, takže bych se vůbec nebránila nějakému tomu pokračování. Pokud tedy hledáte knihu, ve které se pořád něco děje, tak určitě sáhněte po této knize.

25.01.2019 5 z 5


Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Nový rok jsem nemohla začít lepší knihou. Hlavní hrdinku Vasju si prostě zamilujete. Líbí se mi, že není líčena jako taková ta dokonalá hrdinka. Doba starého Ruska mi přijde zajímavě zpracována, je pěkně propojena se starými příběhy a postavu Mrazíka zde poznáme z trochu jiného úhlu, než na jaký jsme zvyklí. Náboženský podtext, který kniha tak trochu má, podle mě krásně do příběhu zapadá a obohacuje ho. Zkrátka a dobře Mrazík a Slavík je krásné pohádkové fantasy s nádhernou obálkou, které vám mohu jen a jen doporučit. Už se moc těším na další knihy z této série.

25.01.2019 5 z 5


Černooká Černooká Anna Musilová

Po dočtení jsem tak úplně nevěděla, co si o tomto příběhu mám myslet. Neskutečně jsem se na knihu těšila, ale zezačátku jsem měla velký problém se začíst. Pak se vše rozjelo a příběh celkem rychle ubíhal. S čím jsem měla menší problém, tak to byly postavy. Snad jediná dobrá postava byl Adam, možná občas Ema, ale to je tak všechno. Do Viky jsem se tak úplně nedokázala vcítit. Byla mi nesympaticka a místy mi přišla sobecká. Co však musím pochválit je námět a jazyková zručnost autorky. Její slovní zásoba, no klobouk dolů. Zvlášť když si vezmu, kolik je autorce let a tohle je její první kniha. I když mi přišlo, že některé pasáže jsou napsané trochu komplikovaněji, má autorka můj velký obdiv. Nehodnotím sice moc vysoko, pro mě je to lepší příměr, i tak se však těším na autorčiny další knihy a doufám, že nás nenechá čekat dlouho.

25.01.2019 4 z 5


Stálo to za to Stálo to za to Miroslava Varáčková

Snad nikdy jsem nebyla po dočtení knihy tak naštvaná. Je napsána opravdu skvěle a moc se mi líbila, ale ty postavy byly prostě na facku. Na víc facek. Jediná přijatelná postava byl Jakub. U Barči mě občas mrzely její myšlenkové pochody. No a Barčinu rodinu bych na místě odstřelila. Já to jejich chování ani nedokážu moc popsat. Prostě to byl hnus. Ale kniha je opravdu skvělá a nejlepší, jakou jsem od autorky četla. Byla velmi čtivá a děj rychle ubíhal. A konec? Ten mě dostal... Za mě velké doporučení.

25.01.2019 5 z 5


Drž mě, když padám Drž mě, když padám Miroslava Varáčková

Knihy Mirky Varáčkové s vážnějšími tématy mě prostě baví. Děj byl čtivý a doslova mi mizel před očima. Upřímně si myslím, že by pro hlavní postavy bylo lepší, kdyby vše nahradily a šly do dětského domova. Jejich strach z rozdělení byl podle mě zbytečný, protože ve většině případů se dávají sourozenci do stejných domovů. Konec mohl být rozvinutější, přišel mi takový useknutý. Jinak nemám knize co vytknout a můžu vám ji jen a jen doporučit.

25.01.2019 5 z 5


Jsem romantik, ale léčím se Jsem romantik, ale léčím se Leah Konen

Sice jsem od této knihy čekala něco trochu jiného, ale i přesto jsem nebyla zklamaná. Příběh se mi opravdu líbil. Byl takový miloučký, čtivý a plynul neskutečně rychle. Pravda, postavy mi občas trochu lezly na nervy, ale i přesto můžu tuto knihu jedině doporučit. Možná jsem jediná, ale já jsem v ní nalezla krásné myšlenky. Pokud chcete něco jednoduchého a oddechového, určitě sáhněte po této pěkné knize.

25.01.2019 5 z 5


Podělaným navrch Podělaným navrch Becky Albertalli

Upřímně musím říct, že mě tato kniha moc neoslovila. Molly a Cassie mi občas neskutečně lezly na nervy. Na to, jak neustále mluvily o tom, že jsou dvojčata a mají jedna druhou přečtenou, se v určitých fázích nedokázaly pochopit, což si podle mě trochu protiřečilo. Mollyin hlavní problém byl v hlavě, prostě se neměla ráda taková jaká je. Tato kniha se stejně jako Probuzení Simona Spiera zabývá LGBT tematikou, ale musím říct, že Simon se mi líbil víc.

25.01.2019 3 z 5


Normálně jiní Normálně jiní Tammy Robinson

Příběh je čtivý a slova se míhají před očima rychlosti světla. Konec knihy mě naprosto odrovnal, nečekané a dojemné. Autismus tu není úplně hlavním tématem, což je podle mě škoda, ale je zde pěkně vykreslená obětavost rodiny.
Tento milý příběh vás pobaví i dojme a já vám ho opravdu moc doporučuji.

25.01.2019 5 z 5


Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Klasická Yoli oddechovka. Měla jsem trochu strach, že to bude jedno velké klišé, ale jak postavy, tak vlastně i celý příběh si umím představit jako reálný příběh lidí v mém okolí.
Opět se mi potvrdilo, že čeští autoři prostě stojí za pozornost. Já knihu hodnotím jako lepší průměr, ale jen proto, že ji neustále musím srovnávat se Simonem. Knihu si určitě přečtěte, protože je to opravdu fajn příběh.

25.01.2019 3 z 5


Už jsem normální?!? Už jsem normální?!? Holly Bourne

Tak tahle knížka je prostě nutnost. Čtivý příběh se skvělým námětem. Evie je úžasná postava, kterou si po pár stránkách zamilujete. Moc jsem nemusela rodiče Evie, hlavně tedy její matka, podle mě se zezačátku nechovala dobře.
Nejvíce se mi líbily dýchanky Evie, Amber a Lottie. Jejich Klub starých panen byl dokonalý a u jejich feministických rozhovorů jsem se nasmála i zamyslela.

25.01.2019 5 z 5


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Z této knihy mám velmi rozporuplné pocity. Kniha je uzoučká a přesto mi přečtení knihy trvalo opravdu dlouho. Prostě jsem se do této knihy nedokázala začíst. Přitom je to napsáno opravdu jednoduše.
Konec mě ovšem dostal. Pro mě byl nečekaný a ironický. Knihám s tímto tématem se věnuji čím dál víc a musím říct, že už jsem četla lepší příběhy, než je tento.

25.01.2019 5 z 5


Z kouře a kamene Z kouře a kamene Alžběta Bílková

Debut Alžběty Bílkov , která vyhrála Hvězdu inkoustu. Rozhodně musí vyjít druhý díl, protože tohle je úžasná kniha. Dokonale vymyšlený svět, do kterého se budete chtít vracet.

Kniha je velmi čtivá a tak trochu mi způsobila fantasy kocovinu. Skvělé je i grafické zpracování. Líbí se mi, že je kniha vyprávěna z více pohledů a postavy jsou krásně vykreslené. Rozhodně doporučuji ke čtení.

25.01.2019 5 z 5


Hotová zlodějka Hotová zlodějka Augustus Rose

Kniha je velmi čtivá a utíká opravdu rychle, a to i v místech, kde se popisují fyzikální teorie. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, hlavně svou odvahou a bojovností, i když je občas trochu naivní a důvěřivá, ale tak to je v tomto věku normální. Námět knihy mi připadal skvělý a trochu mi připomíná příběhy Dana Browna-umělecké dílo se skrytým posláním, tajný spolek, který si jde za svým stůj, co stůj.

Tenhle young adult thriller je opravdu plný akce a napětí. Pořád se něco děje a všechno souvisí se vším. Thrillery moc nečtu, ale díky této knize určitě začnu.

25.01.2019 4 z 5