Radkab. Radkab. komentáře u knih

☰ menu

Štěstí má barvu levandule Štěstí má barvu levandule Pauline Mai

Úžasná oddechová knížka, obzvlášť, pokud máte rádi levanduli a pečení :)

21.11.2021 5 z 5


Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Po chvále, kterou jsem slyšela ze všech stran, jsem, upřímně řečeno, od knihy očekávala trochu víc. Oddychovka, kterou zřejmě nebudu mít potřebu číst podruhé.

21.11.2021 3 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Čtivá, ale taky pořádně zamotaná kniha. Myšlenkové pochody hlavních hrdinek jsou úžasně vystižené, až mě někdy mrzelo, když příběh skončil. Uvítala bych méně postav a příběhy víc do hloubky.

21.11.2021 4 z 5


Dobře mi tak Dobře mi tak Radka Třeštíková

Pro mně zatím nejslabší kniha, kterou jsem od autorky četla. Nezáživná, špatně čtivá. Mít více stránek, zřejmě bych ji ani nedočítala.

21.11.2021 2 z 5


Marie Terezie: Symfonie života velké císařovny Marie Terezie: Symfonie života velké císařovny Josef Bernard Prokop

Upřímně řečeno, nebýt kniha vánoční dárek, asi bych ji ani nedočetla do konce. Velkou část tvoří neustále se opakující politická jednání, což bylo čtenářsky ne úplně záživné, a od historického románu bych čekala něco trochu jiného.

20.04.2021 3 z 5


Země odpoledního slunce Země odpoledního slunce Barbara Wood

Zpočátku mi vyprávění přišlo rozvleklé a nijak extra záživné, ale postupně mě kniha vtáhla do děje. Velmi jsem si přála šťastný konec, a nemohla jsem se od čtení odtrhnout, dokud jsem se nepřesvědčila, že opravdu všechno dobře dopadne. Celkově mám z knížky dobrý pocit, a i když se odehrává ve zcela jiné době a prostředí než v jakém žiji já, dokázala jsem se do postav vcítit a pochopit, co asi prožívají a jak jednají.

13.03.2021 4 z 5


Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Kniha není úplný literární skvost, ale četla se mi hezky. Z událostí, které se v knize objevily, hodně se mi líbilo vyprávění o biatlonových závodech, i kdyz postupně mi jednotlivé závody začaly splývat do sebe.
Je to ale zajímavý pohled do zákulisí, protože v televizi vidíme pouze to, jak závodníci vítězí či naopak prohrávají, ale většinou vůbec netušíme, jaké jsou příčiny a kolik je to stojí nervů a úsilí. Ohledně vztahů s rodiči se nemůžu zbavit pocitu, že v knize je prezentováno spíše to horší, ačkoli Gabriela několikrát říká, že je rodičům za hodně věcí vděčná. Asi každý z nás dostal někdy na zadek, nebo měl pocit, že mu rodiče v něčem nerozumí. Na druhou stranu chápu, že být do něčeho nucen je, hlavně pro dítě, opravdu nepříjemné. Co se týče vztahů s ostatními členy týmu, myslím, že pravda bude, jak už to tak bývá, někde "uprostřed." Věřím, že Gabriela to neměla jednoduché, na druhou stranu sama přiznává, že se vždy nechovala nejlépe nebo porušovala nařízení trenérů. Některé věci v knize jsou poněkud bulvárního rázu a možná zaznít úplně nemusely, obzvlášť, když se netýkají samotné Gabriely, ale např. jejích blízkých.

02.06.2020


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Moje první přečtená kniha od Aleny Mornštajnové, ale určitě ne poslední. Autorčin styl vyprávění mi sedl, a chvílemi jsem četla doslova bez dechu. Děj místy ubíhá možná až příliš rychle, ale vzhledem k tomu, že kniha popisuje většinou neveselé události je to snad i dobře, alespoň nemáte čas se příliš dojímat a skličovat, protože netrpělivě očekáváte, co přinesou další stránky. Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi historii a příběhy "obyčejných" lidí.

04.05.2020 5 z 5


Strážkyně tajemství – Román o Kateřině Parrové Strážkyně tajemství – Román o Kateřině Parrové Sandra Byrd

Očekávala jsem oddychový historický román, a kniha mé očekávání splnila, za sebe tedy mohu doporučit :)

27.03.2020 5 z 5


Kořeny růže Tudorovců Kořeny růže Tudorovců Mari Griffith

Miluju tudorovskou Anglii Jindřicha VIII., ale o počátcích dynastie mnoho nevím. Tato knížka, byť román, mi obzory rozšířila. Četla se dobře, bohužel ale musím souhlasit s výtkami ohledně korektury a grafického zpracování.

17.03.2020 3 z 5


Anna Klevská: Královna s tajemstvím Anna Klevská: Královna s tajemstvím Alison Weir

Jako téměř všechny knihy od Alison Weir je i román o Anně Klévské poutavě a čtivě napsaný. V porovnání s příběhy předchozích manželek děj docela příjemně ubíhá. Bohužel mi příliš nesedl fiktivní vztah Anny a Otta. Možná jen čtu moc historických románů, ale přijde mi, že téma nenaplněných lásek, nechtěných těhotenství a utajovaných dětí se opakuje poměrně často. Na druhou stranu chápu, že takové věci se děly, a autorka musela příběh ženy, o níž se ví tak málo, něčím okořenit.

17.03.2020 4 z 5


Veselí Veselí Radka Třeštíková

Celkově mi autorčin styl vyprávění sedl, akorát zpočátku jsem měla pocit, že poměry ve Veselí líčí poněkud přehnaně, jako by se hlavní postava ocitla skutečně někde v "Buranově." Postupem času jsem si na to ale zvykla, a začala to brát jako nadsázku, párkrát jsem se u knihy i zasmála. Je znát, že se Radka Třeštíková inspirovala vlastním životem, v knize je několik momentů, kdy jako by mi mluvila z duše. Na druhou stranu mi chybí vysvětlení pro věci, které už tady zazněly - proč se vlastně Eliška vrací zpátky do Veselí, proč si otevírá obchod s rybářskými potřebami, když o rybách nic neví. A co mi tedy asi nejvíc vadilo, proč udržuje poměr s několika muži zároveň.

26.09.2018 4 z 5


Bílá Masajka Bílá Masajka Corinne Hofmann

Prakticky vše, co bych mohla k této knize říct, zde již zaznělo. Od začátku jsem si říkala, že hlavní hrdinka je s prominutím blázen, a kdybych nevěděla, že se jedná o skutečnou událost, považovala bych celý příběh za hodně špatně a nereálně vymyšlený. Postupem času jsem musela uznat, že Corinne je zřejmě statečná a silná žena, i přesto ale nedokážu její rozhodnutí chápat. Text nepřekypuje literárními obraty, ale vzhledem k žánru a tomu, že autorka není spisovatelka, mi to nevadí. Naopak mi vadily některé stále se opakující pasáže - nekonečné harcování se po úřadech, problémy s autem, zdravotní problémy atd.

28.08.2018 4 z 5


Odpusť, že jsem se vrátil Odpusť, že jsem se vrátil Iva Tajovská

Jedna z nejlepších knih, které jsem za poslední dobu četla. Vzhledem k blížícímu se výročí vzniku samostatného Československa je navíc více než aktuální. Autorka prostřednictvím postav nabízí několik úhlů pohledu na válku, československé legie, náboženství, životní hodnoty. Uvažování postav, odlišnosti mužského a ženského světa jsou vystiženy natolik reálně, že člověka donutí k zamyšlení, jaká stanoviska by zastával on sám. Kniha neuvádí počty mrtvých a raněných, nepíše se o mírových jednáních ani o změnách na mapě Evropy. Ukazuje dopady první světové války na běžné obyvatelstvo. Války mocností, v níž obyčejní muži zabíjeli jeden druhého, která mohla proti sobě postavit rodinné příslušníky a blízké, a která zničila mnohem více životů než uvádějí historické statistiky.

22.08.2018 5 z 5


Pět amerických prezidentů, česká babička a já Pět amerických prezidentů, česká babička a já Eliška Hašková-Coolidge

Zhruba do poloviny se mi kniha líbila. Ačkoli jsem jméno Elišky Haškové - Coolidge znala v souvislosti s etiketou, nevěděla jsem, jak se odvíjel její život, ani to, že tolik let zastávala významné funkce v Bílém domě. Druhá polovina knihy mi přišla poněkud slabší. To, že autorka publikuje své názory na dění kolem nás, by mi nevadilo, byť ne se všemi souhlasím, ale ve své vlastní knize na to má jistě právo. Druhá část se ale nese především ve znamení výčtu lidí, kteří paní Elišce v životě pomohly, a ona jim za to nyní děkuje. Chápu, že ve svém aktivním životě musela autorka poznat takových lidí celou řadu, a je pěkné, že na ně nezapomněla, nicméně se mi nezdá úplně čtenářsky zajímavé věnovat vyjádření díků nezanedbatelnou část knihy.

22.08.2018 3 z 5


Kočičí host Kočičí host Takaši Hiraide

Kniha na první pohled zdánlivě o ničem, bez velkých zvratů, tragédií, strhujících scén. Zaujala mě ovšem právě proto, je příjemné přečíst si příběh sestávající se z maličkostí, které prožívá každý z nás, a které jsou často v životě to nejdůležitější a nejkrásnější.

22.08.2018 5 z 5


Anna Boleynová – Králova posedlost Anna Boleynová – Králova posedlost Alison Weir

Anna Boleynová nikdy nepatřila mezi mé oblíbené manželky Jindřichova VIII. Viděla jsem v ní ženu, která pokud už neměla výrazný podíl na anulaci Jindřicha prvního manželství (o kterou by se zřejmě snažil i bez Anny Boleynové), přispěla k tomu, jak bylo zacházeno s Kateřinou Aragonskou a její dcerou Marií. Alison Weir však Annu Boleynovou ukazuje v trochu jiném světle. Oceňuji, že v knize je popsáno i její mládí a život "před Jindřichem." Díky tomu můžeme sledovat, jak se v touze po anglické koruně, ale také ve strachu z nepřátel, důvtipná, ctižádostivá, avšak snad ne zlá dívka, mění v intrikující, hádavou ženu, která nejlepší léta svého života obětovala snaze udržet si muže, kterého nemilovala, a získat titul anglické královny. Ve chvíli, kdy měla obojí, se zřejmě začal psát začátek jejího konce. V závěru knihy se pak setkáváme se ženou obviněnou z nejhorších zločinů, a opuštěnou vlastní rodinou, ale přesto statečnou, a v rámci možností vyrovnanou. Stejně jako v předchozím románu o Kateřina Aragonské se i zde mohou některé pasáže zdát příliš zdlouhavé a opakující se - zejména během mnohaletého čekání na sňatek s králem. Knihu k přečtení rozhodně doporučuji, ale z uvedeného důvodu jen skutečným milovníkům historie, a obzvláště Tudorovců.

06.02.2018 5 z 5


Karel IV. - Královské sňatky Karel IV. - Královské sňatky František Kavka

Bohužel musím souhlasit s předchozím komentářem, také jsem očekávala mnohem víc informací o Karlových ženách, nikoli o (nejen) sňatkové politice v tehdejší Evropě. Je mi samozřejmě jasné, že o středověkých královnách se nedochovalo příliš informací, z této knihy jsem se však bohužel o manželkách Karla IV. nedozvěděla nic, co bych už nevěděla.

06.02.2018 3 z 5


Emma Emma Charlotte Brontë

Nečekala jsem, že bude kniha tak napínavá a strhující. Jediné, co bych vytkla, je až příliš ideální závěr.

03.01.2018 4 z 5


Osobnosti Ledče nad Sázavou Osobnosti Ledče nad Sázavou Eva Nováková - Plevová

V knize se dočtete o zajímavých, bohužel mnohdy zapomenutých osobnostech, jejichž život do určité míry ovlivnilo město Ledeč nad Sázavou. Text je doplněn velkým množstvím fotografií a knihu bez problémů přečtete za jeden večer. Výrazně by jí však prospěla důkladná jazyková korektura. Odstranily by se tím překlepy a kostrbaté obraty, které úroveň knihy v mých očích bohužel značně snižují.

16.10.2017 3 z 5