pucii pucii komentáře u knih

☰ menu

Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Já už původné knihu číst ani nechtěla. Jak se jí chytil bulvár ještě před vydáním, říkala jsem si, možná jsem tu Gabču blbě odhadla, třeba už nestačí sportovně a fakt se chce jen zviditelnit, nebo řeší nějaký vnitřní problém a ten otočí proti ostatním.

Nicméně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Gabča není profesionální spisovatel, takže to beru jako autobiografii známé osobnosti. A musím říci, že se mi kniha fakt líbila. Takový náhled do zákoutí, že nic není růžové, ani celý život se živit koníčkem. Z knihy je patrné, že problém je v Gabči ještě aktivní a nezískala nad ním ještě kompletní odstup. Ale kdo taky problémy nemá a hned si nad vším získá nadhled? Podle mne se jedná o důležitou zpětnou vazbu. Gabča je velmi upřímný člověk, což mnohdy špatně nese okolí, ale proto mi přijde fakt velmi blízká.

08.02.2024 5 z 5


Veselí Veselí Radka Třeštíková

Jedná se o oddechové čtení, řekla bych až přeplácané událostmi, které se málokdy stanou. Ale někteří mají fakt štěstí, takže to není nic nereálného. Každopádně se nejedná o nějaké vrcholové dílo ve stylu Idiota, ale o něco na odreagování a zasmání se, dobře se čte.

Kniha vypráví příběh z pohledu 33 leté Elišky, její vztahy a události za poslední cca rok života, kdy se vrátí z Prahy do Veselí na Moravu, neboť Praha nesplnila její očekávání od života.

Zajímavé je, že prý kniha obsahuje autobiografické prvky. Vím, že z té oblasti pochází i autorka, tak to teď přemýšlím, co vše má s Eliškou společného.

08.02.2024 3 z 5


Příběhy Arthura Gordona Pyma Příběhy Arthura Gordona Pyma Edgar Allan Poe

Čtení "cestopisu" se mi opravdu moc líbilo. Knihu jsem četla 2x a to v různých překladech. A musím tedy říci, že překlad velmi ovlivňuje čtivost novely (či románu).


Čtení je velmi poutavé a velmi rychle se přenesete do děje a veškeré nesnáze prožíváte s hrdiny. Čtení to je pochmurné, tak jako snad vše od Poe, co jsem doposud četla. Nádech tajemna, strachu, nejistoty zítřka. A v tom i příběh končí. Podle mne se jedná o velmi kvalitní literaturu a Poe se řadí mezi mé oblíbené autory.

20.12.2023 5 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Fajn kniha na oddech a kompletní vypnutí, rozhodně se dle mne nejedná o knihu, která by se vůbec blížila dílům od Remarque, Poe a podobných velikánů. U příběhu je patrné, že je zcela smýšlený a v reálném životě by nikdy nemohl nastat. Nicméně popisuje se krásná příroda, příprava moučníků, nefungující vztahy a toxické prostředí a naopak velmi příjemné prostředí ve Švýcarsku v Alpách, kam se děj po čase přesune. Člověk se při četbě patrně nic nepřiučí a je jasné, že se mu v životě nic podobného nestane, příběh je až kýčovitý nicméně vypne :).

20.12.2023 3 z 5


Smrt v zákulisí aneb Lak na rakve Smrt v zákulisí aneb Lak na rakve Michal Fieber (p)

Nemohu napsat, že by mne kniha zklamala, neboť jsem od ní nic nečekala. Babička ji měla v knihovně a po její smrti jsem si knihovnu procházela a chtěla si přečíst pár knih tohoto autora. Také asi nemohu říci, že je nečitelná, pouze mne prostě nezaujala, tedy jsem četla a zpětně nemohu říci o čem. Zanechala ve mne stejný pocit, jako když jsem se učila na maturitu a byla jsem v takovém stresu, že se mi text neukládat do paměti. Ale tentokrát bez stresu. Možná je to stylem, každému sedne něco jiného.

05.12.2023 odpad!


Sám proti stresu Sám proti stresu Jan Cimický

Tuším, že to je stejné kniha, jako "Sám sobě psychiatrem", která je staršího data. Tedy pokud by někoho napadlo podobně jako mne číst obě, nemá to smysl. Pravděpodobně někomu může pomoci, pokud nic podobného ještě nečetl a o toto téma se nezajímal. Mne již nepřinesla moc nového. A také asi hodně záleží na tom, co vlastně člověk řeší. Tedy lidem s chronickým stresem z dnešní doby asi může pomoci. Stres z manipulace, citového vydírání, pronásledování a dlouhodobých přednášek je asi dost specifické téma. Tedy není divu, že nesplnila mé očekávání.

05.12.2023 1 z 5


Neobvyklý typ Neobvyklý typ Tom Hanks

Tak tedy název knihy skutečně neklame, povídky jsou neobvyklého typu. Jak by řekl Jára Cimrman: krok stranou. Čtenář očekává, že se něco stane v ději, který se rozvíji. Ale ono ne, nestane se nic a povídka se zcela nečekaně ukončí. Nemohu tedy říci, že by se mi povídky nelíbily, ale jsou prostě "jiné". Jako bych začala vyprávět, že mi vlétla vosa do pití, člověk by očekával, že budu pokračovat o tom, jak mne bodla v krku, dusila jsem se, skončila jsem v nemocnici. Ale ne, místo tohoto konce bych řekla, že jsem ji teda vytáhla a šla spát.

Přiznávám, že nebýt autora, kterým je můj oblíbený herec, knihu bych patrně nečetla a nebo nedočetla, není to úplně můj typ. Ale na druhou stranu, když už jsem knihu z úcty k herci dočetla, byla jsem fakt ráda. Některé příběhy byly skutečně překvapivé. Tedy nebýt mého oblíbence by kniha měla asi o hvězdičku méně.

05.12.2023 2 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Takové pěkné oddechové čtení, na mne až moc propletené svým dějem, že nepůsobí reálně. Částečně působí jako detektivní příběh. Nicméně mi se kniha líbila. Člověk si říká, že má štěstí, že má alespoň nějakou nekompletní rodinu a ne jako tadyhle Míša, která dělá blbosti jen proto, aby už konečně někam patřila a byla řádným členem rodiny se vším všudy.

02.12.2023 3 z 5


Idiot Idiot Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Román se mi velmi líbil, neboť nabízí vhled do období poloviny 19. století v Rusku a popisuje mimo jiné, jak důležitou roli hrálo ve společnosti postavení, reputace a finanční zajištění.

Podotkla bych, že se mi kniha líbila také proto, že pro mě končila šťastně zásnubami knížete, neboť jsem četla zdejší .prc e-knihu dostupnou zdarma ke stažení přes Databázi knih. Nicméně až po nějaké době jsem se dozvěděla, že existuje ještě 3. díl, který v dostupné knize ke stažení chybí, tedy román nekončí tak šťastně. Tedy varování pro čtenáře, kteří si také stahují odtud knihy do čtečky: nejsou kompletní :) !

29.11.2023 5 z 5


Kráva nebeská Kráva nebeská David Duchovny

Na odreagování fakt pěkné, určitě bych se knihu nesnažila nijak analyzovat co se týče ideologií, náboženství a životního stylu, neboť si nemyslím, že to autor psal s tímto účelem. Myslím si, že to má být zábava na odreagování. Za běžných okolností bych si tuto knihu nepřečetla ani omylem, ale do nemocnice je to ideální. Přečteno za 1 den ležení na nemocničním lůžku pěkně nahlas i pro spoluležící. A teda ten dodatek autora byl na celé knize nejlepší.

09.10.2023 3 z 5


Kupec benátský Kupec benátský William Shakespeare

Moc pěkné dílo nabízející náhled do 16. století. Do doby útlaků Židů. Ti nesměli pracovat, jediným jejich zdrojem financí mohla být lichva. Ostatní činnosti byly buď zakázány, nebo velmi omezeny.

Vím, že Shylock byl ve svém srdci velmi krutý a nesmírně si cenil majetku. Nicméně, kdo by ne? Byla to jeho jediná obživa. Nesnášel Křesťany, kteří se mu vysmívali za lichvu a plivali na něj. Já jej i chápu, že tak zahořkl. Bohužel, nenávist se mu stala i osudným. Ačkoliv totiž Židé v nějaké oblasti žili po generace, bydeli na konkrétním místě, vždy byli pouze cizinci. A proto, když Shylock nabídl bezúročný úpis Křesťanu Antoniovi, který jim pohrdal a plival na něj, a jako pokutu stanovil libru masa z Křesťanovy hrudi, vše se obrátilo proti Shylokovi. Byl totiž pouhý cizinec, který svým úpisem vlasně ukládal Křesťanovi o život.

19.11.2021 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Fakt úžasné čtení. Skvěle promyšleno i z technického hlediska, nápadité s rychle ubíhajícím dějem. Kniha obsahuje i autorovy dodatky o ekologii a náboženství.

Pro více časově vytížené čtenáře doporučuji nakombinovat se čtenou variantou (audioknihou) dostupnou na portále youtube.com. Člověk se takhle fakt těší na práci (samozřejmě v případě, že u toho nehlídá děti :D)

A doporučuji i filmové zpracování, které je pro diváky znající obsah knihy velmi pěkně zpracované (tedy dle mého názoru filmového amatéra a laika) ...

17.11.2021 5 z 5


Mistrovství v C++ Mistrovství v C++ Stephen Prata

Určitě kvalitní literatura, jednotlivou látku autor probírá většinou od "základních" údajů, aby ověřil, že čtenář zná alespoň základ správně a tudíž bude dále látka pochopena správně. Samozřejmě je pak dobré si vše procvičit v praxi.

Knihu jsem četla dávno při škole - a teď už mi jen doma leží v hromádce prachu. :/

22.02.2021 5 z 5


Proč jsme vůbec tady? Proč jsme vůbec tady? Rick Warren

Mne kniha nijak neoslovila. Koupila jsem si ji po doporučení několika kamarádů protestantů, prý jak je to úžasná kniha. Nicméně mne vůbec neoslovila.

Kniha je psána formou čtení na každý den, měla by se číst 40 dní. Na každý den jsou úkoly k zamyšlení. V úvodu knihy je napsáno, že není náhodou, že se kniha dostala právě k Tobě a že je Tobě věnována. Já obecně knihy psané touto formou nemám ráda. Přijdou mi vnucující svůj názor či mystifikující. Přitom nevím, kde autor vzal tu jistotu, že to, co si on myslí, je skutečně tak, jak popisuje. Obecně mám raději příběhy motivující k zamyšlení. Či nějak podložené/vypozorované výchovné knihy, typu Pět jazyků lásky atp.

04.01.2021 odpad!


Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Velmi napínavé a čtivé, promyšlené do detailů. Klidně bych knihu přečetla ještě jednou a více si všímala detailů. Člověka by nenapadlo, co se vše odehraje někde v pustině v závějích v pár vagónech.

15.07.2018 5 z 5


Křeček Křeček Helen Piers

V této době mi přijde zbyteční knihu kupovat - vše se dá dohledat na netu. Jedině dětem, pokud by jim to udělalo radost a zvýšilo starostlivost o křečka.

Jinak si myslím, že kniha obsahuje vše potřebné, co je vhodné vědět při chovu křečků. Otestováno na páru džungarů (ve zverimexu zakoupených jakožto dvě samice), z kterých postupem času vznikla farma o cca 40 křečcích.

08.07.2018 4 z 5


Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Jména koncentračních táborů, jako jsou Osvětim, Birkenau či Ravensbrück zná snad každý a nikdo (doufám) nepochybuje, že zde během druhé světové umíraly miliony lidí. Podobný osud však potkal miliony lidí na Kolymě, v Archangelsku, nebo v Murmansku. Avšak díky režimu, který u nás panoval, tyto tábory nejsou zdaleka tak známé a o zlu, které se v nich konalo, zdaleka tolik lidí neví.

Moc děkuji Věře za to, že nám mohla tuto drsnou realitu zprostředkovat, že vytrvala a bojovala. A také všem lidem, co se na jejím přežití podíleli.

Je to zvláštní, někde člověk neví co s životem, jinde si lidé kladou otázky: Nezmeškám kvůli průjmu nástup? Vyjde na mě patka chleba, která je o deset gramů těžší? Dostanu dnes ostrou pilku? Bude nářadí vydávat nabručený Tretjakov nebo laskavý Aljoša, který uzná, že loupák je třeba přebrousit? Mám si dát levou botu spravit a nebo požádat o nový pár po mrtvém? Co když bude horší?

07.07.2018


Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Já se od knihy nemohla odtrhnout. Byla napínavá, poukazovala na náročnost práce detektiva a policie, jejich postupy. Trošku mne zmátla historie ... takže teď se uchýlím ke studiu práv otroků a historie Ameriky, ať rozpoznám, co je fikce a co skutečnost.

04.07.2018 5 z 5


Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

Jako malé se mi kniha vůbec nelíbila svým hrdinou. Takový podlejzák bez vlastního názoru, který chtěl jen zapůsobit na okolí. Ale teď si říkám, že ta kniha má velmi dobré historické pozadí z období okupace, války. Přitom je psána poměrně vesele. Trošku jiný úhel pohledu, než v jiných dobových knihách. Takže teď zpětně hodnotím kladně. Jen taková trdla, jako jsem byla já, by si měla zjistit historický podtext.

23.05.2018 4 z 5


Na chodníku chodník Na chodníku chodník Peter Petras

Tak se někomu podařilo pracovat tak, jako by se celý život jen bavil.
Peter v knize popisuje práci nosiče z trochu jiného úhlu, než si ji člověk představí po dovolené, na které se párkrát minul s nosičem. Vcelku zábavné čtení na odreagování. A taky velmi naučné, dozvíte se, jakým způsobem v Tatrách předpovídají počasí, či jak indikují sezónu, zdali je dobrá, velmi dobrá, nebo nestojí za nic :-) . A mnoho dalších velmi užitečných informací.

10.05.2018 5 z 5