pucii pucii diskuze

☰ menu

Autoři baletů, divadelních her a podobně

siena: Oki, to jsem nevěděla. Ale teda snažila jsem se dotaz dozformulovat hned a to pod název vlákna. Jinak děkuji! A ano, nechtěla jsem tu dělat zmatek v autorech/dílech. Proto jsem se ptala.

01.04.2018


Autoři baletů, divadelních her a podobně

Koka: Od Vás jsem se kvalifikovanou odpověď nedozvěděla rozhodně, protože chcete jen rýpat a shazovat všechny kolem. Váš poslední komentář slova Lenka.Vilka jen potvrdil. Takže moc děkuji Lence i všem, co mi napsali zprávu :-) . S Vámi nemá cenu diskutovat.

31.03.2018


Autoři baletů, divadelních her a podobně

Lenka.Vílka: Moc děkuji :-)

31.03.2018


Autoři baletů, divadelních her a podobně

Koka: Takže necitujete dotaz. Díváte se na nadpis a úplně vám ušel kontext, ke kterému se váže - otázka je až text pod ním. A dotaz zní, zdali lze požadovat za takovéhoto autora i někoho, kdo text přebral a poupravil.
Obavám se, že místo toho, abyste se skutečně snažila dotazu porozumět a odpovědět, hledáte možnost, jak někoho ponaučit, či shodit. A rvete slova mimo kontext. Asi nemá smysl dále diskutovat, protože jestli jste dotazu do teď neporozuměla, buď již na jeho porozumění nemáte, nebo mu porozumět nechcete.

31.03.2018


Autoři baletů, divadelních her a podobně

Koka - Aha, tak jste dotazu neporozuměla. Možná vás zmátl nadpis. Nevím, odkud můj dotaz citujete, protože tam není ani výskyt slov "divadelní hry".

Dotaz byl směřován na převzatá díla, která byla mírně poupravena. Např. poupravená libreta, jakožto podklady, nebo divadelní hry. Neptala jsem se, zdali lze považovat autor libreta, či divadelní hry, za autora knihy. Asi jste nedočetla celou otázku. Jako příklad jsem libreto uvedla proto, že se poměrně často stává, že bývá poupraveno. Ale jak již zmínila Bamba, týká se to i prózy (Němcové), atp., což mne v tu chvíli nenapadlo.

Mi je vcelku jedno, kdo mi odpoví, ale tak tuším, že mi odpovídá na zcela jinou otázku. Korektnost odpovědi je něco jiného. To je, jako bych se ptala na barvu bot a někdo mi odpověděl velikost. Ale děkuji za Váš čas a snahu pomoct.

30.03.2018


Autoři baletů, divadelních her a podobně

Koka: To ne, Vaši odpověď jsem si přečetla hned. Ale nechtěla jsem reagovat škaredě, takže jsem si pouze svou odpověď zapsala na TODO list pro pozdější korekci. Ale přišlo mi teď fajn dát alespoň dodatečně zpětnou vazbu, když už jsem se k tomu dostala. Připadala jsem si tu po Vaší odpovědi tak trochu za hlupáka. A také jsem chtěla trochu usměrnit dotaz/odpověď pro korektnost, kdyby totéž zajímalo ještě někoho jiného.

Ale co se týče mého dotazu, před jeho položením jsem si prošla několik zdrojů, dost mi vrtal hlavou. Navíc je mým jediným zde. Takže si jej pamatuji, nehledě na to, že na mne působí i zpětně vcelku jasně. (Netvrdím, že na všechny.)

Jen stále netuším, proč reagujete tak agresivně. Vždyť to, že se uživatelka databáze tak hloupě ptá, jste napsala právě Vy mne. Já vím, reagujete tu na mnoho dotazů a píšete mnoho komentářů. A některé moc hezké. Tak se může stát, že se s někým minete.

A také bych nerada nabourala Vaši víru, ale kdybych byla znalcem literatury, asi bych Vás ušetřila o celý dotaz. Každopádně odpověď již tuším od Bamby, za což děkuji.

30.03.2018


Autoři baletů, divadelních her a podobně

Siena a Koka : Obavám se, že jste si špatně přečetly mou otázku, nebo ji nepochopily. Resp. minimálně Vaše odpověď tomu odpovídá.

Děkuji za Váš dlouhý komentář, třeba pomůže někomu jinému, když už se míjí s otázkou.


Siena: Petr Iljič Čajkovskij je v mnoha zdrojích uváděn i jako spisovatel (např. i wiki a její zdroje) - a odtud pramenila také má otázka. Tedy nad ničím se nepodivuji. Jedině nad tím, jak si některé věci vyvozujete. Možná jsme se špatně pochopily. Ale proč hned takováto reakce?

30.03.2018


Autoři baletů, divadelních her a podobně

Ráda bych se zeptala, zdali lze považovat autora např. baletů za autora knihy. Kupříkladu Petr Iljič Čajkovskij, je možné jej přidat mezi autory a k němu připsat jeho díla, když původní libretto napsal někdo jiný, ale on jej proslavil a poupravil? Nebo se přepracované dílo týká pouze původního autora.

12.11.2016