petra0605 petra0605 komentáře u knih

☰ menu

Kouzelný kočičí tarot Kouzelný kočičí tarot Lunaea Weatherstone

Karty už používám nějakou dobu. Knížka je obsahově bohužel docela strohá. Na to že autorka se údajně tarotem zabývá 30 let, mohla by charakter karet popsat lépe. Pro člověka který se významy symbolů teprve učí je nedostačující. Používám tyto karty, ale knihu k ruce si beru jinou.
Karty mají krásné ilustrace a původní významy poměrně dobře vystihují. Moc se mi líbí jak jsou vymazlené. Zlatý okraj jim dodává noblesní punc. Mám celkově troje tarotové karty, ale tyhle mám nejradši.

07.03.2024 5 z 5


Základní Tarot Základní Tarot Renata Petříčková

Toto je druhá kniha o tarotu kterou jsem vzala k ruce jako příručku při studiu a začátku s výklady. Řekla bych že tato mnohem více nastiňuje, co která karta svým významem vyjadřuje, a jakým způsobem jí interpretovat do své životní situace. Nabízí a zároveň pokrývá všechny relevantní úhly pohledu a myslím, že čtenáře směřuje k pozitivnímu myšlení, vzhledem k tomu jak je příručka pojmutá. I u negativních významů nabízí pozitivní část. Samozřejmě že každý má svůj specifický vztah k tarotu, jakým způsobem se ptá, co od toho očekává. To se musí prostě nacítit. Vykládám si jen pro sebe. Asi nebylo cílem knihy učit x metod vykládání, ale zasvětit do základních principů a znaků karet začátečníky jako jsem já. Což si myslím, že skvěle kniha splňuje. Příručka mě neodradila, neotrávila. Naopak z ní mám skvělé pocity. Pro mě tyhle karty oslnivé jsou, protože se mi líbí návrat ke starým a moudrým obrazům. Je tam velmi mnoho symboliky kterou si dohledávám a na první pohled jsem si toho třeba ani nevšimla.
S balením jsem spokojená. Karty mám zatím jen tyto jedny, ale pro mě velké do ruky. asi pořídím menší verzi. K dispozici i pytlík z organzy na karty, ale bohužel nevydržel pár manipulací. Koupila jsem pevnější.

22.02.2024 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

U této knihy mi bylo fyzicky špatně z toho, jak někdo může být tak bezcitný a brát masové vraždění za pouhý job. :(((
Přečetla jsem na dva zátahy. Ale musela jsem si udělat mezi nimi několikadenní pauzu, protože to na mě bylo až moc.
Nevím proč se tato kniha vůbec nezmiňuje v osnovách pro střední školy. Do povinné četby bych jí jednoznačně zařadila. Je mi jasné, že spousta informací je zkreslených, aby to byla beletrie a ne žádný životopis. Ale i tak mě z ní mrazí. Četla jsem na doporučení a v podstatě hned jsem jí sehnala levně na bazaru. Už chápu proč. Slabší povahy takový kousek ve své knihovně nesnesou mít.

26.10.2023 5 z 5


Velká kniha tarotu Velká kniha tarotu Sam Magdaleno

Knihu jsem pořídila pro úvod do Tarotu, abych se seznámila s jednotlivými kartami.
Občas mají popisy tiskové chyby. Ale jako příručka k vysvětlení symboliky úplně ideální, aby příliš nezahltila informacemi. Karty jsem si rozčlenila na arkány a živly a postupně přečetla výklady obrazů.
Obálka by si zasloužila tvrdou vazbou. vzhledem k tomu že je to pomocník i při práci s kartami, měkké desky budou brzy dead. :((

20.10.2023 4 z 5


Anna Klevská: Královna s tajemstvím Anna Klevská: Královna s tajemstvím Alison Weir

Anna Klevská mě zatím bavila nejméně. Louskala jsem jí asi půl roku, mezi tím přečetla i něco jiného. Asi je to tím že Jindřich už není tak mladý a švarný, takže se tam neobjevuje tolik vášně a intrik, jako v předchozích dílech.
Co dodat.. jsem ráda že jí mám za sebou a můžu skočit na další díl.

18.10.2023 2 z 5


Anna Boleynová – Králova posedlost Anna Boleynová – Králova posedlost Alison Weir

Uf... i když víte jak to skončí, román je napínavý, spletitý, šokující, ale i dojemný. Skýtá hodně prostoru, aby se čtenář od nesympatií k Anně Boleynová, které získal v první knize, postupně přesunul k soucitu, ba i ke změně názoru na tuto historicky významnou dámu.
První díl mě bavil o něco více. Anna mi tolik nepřirostla k srdci jako Kateřina. Alison Weir ale dokáže psát autenticky, jako kdyby se čtenář nacházel v každé situaci jako přihlížející. Je to napínavé, autorka dokáže sugestivně popsat jak prostředí, tam náladu i city postav. Nemůžu se dočkat dalšího dílu a informací, jak to bude s Jindřichem pokračovat. Zítra začínám netrpělivě další díl.

15.01.2023 5 z 5


Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Asi jsem úplný Mimoň, ale dosud jsem tuhle knihu ani příběh vůbec neznala. Přečetla jsem na doporučení na fb.
Příběh hodnotím velmi kladně. Je vánoční v každém ohledu. Mám nové vydání od Dobrovského, v něm mi překlad připadá místy krkolomný, ale dalo se to. Velmi se těším až se podívám na film a doplním si ohledně této knihy další vzdělání.

26.12.2022 4 z 5


Kateřina Aragonská: Pravá královna Kateřina Aragonská: Pravá královna Alison Weir

Pro mě jako nepolíbenou touhle královskou dynastií je to jako objevování nového světa. Samozřejmě že jsem něco málo o Tudorovcích věděla. Ale tahle kniha mi vyrazila dech. Je to nádherné, dobové, honosné čtení. Všechny ty hrady, sídla, šperky, šaty, pletichy, politické intriky.... Příběh je skvěle vyprávěný, postupně jsem si na internetu hledala zajímavosti o hradech a památkách které se zde objevují a mohla tak být lépe přenesená do časů tehdejších dějin. Jednoduše jsem se nemohla odtrhnout. Ocenila jsem také že na začátku knihy jsou rodokmeny, protože občas jsem ztratila přehled v postavách. Ale rodokmen mi rychle pomohl se zase zorientovat. Nemůžu se dočkat dalších dílů.

26.12.2022 5 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Já se omlouvám, ale pro mě nejslabší díl, co se týká milostné linky. Jako vážně někdo říká "miluju tě" aniž by spolu něco měli? Vždyť tam byl vrchol lásky držení za ruce a pusinky. :((( Zato nesmyslného poletování v kuchyni, popisů dortů a čokolády bylo až nadbytečné. Hlavní postava bez vlastního názoru a náhledu. Půlka knihy byla nimrání se v tom co dělá, jaká je, jací jsou lidé kolem ní, stálé myšlenky o tom stejném dokola. A samozřejmě naprosto nelogického odmítání toho dokonalého prince.
Čekala jsem nějaký vývoj, když Mina chtěla posunout svůj život jiným směrem. Ale místo energické ženy která si vytyčí vlastní cíl přišla jednoduchá kopírka. Prostě přijela, viděla jak žije někdo jiný a napasovala na to svůj život. :((( Zklamání veliké.
Jo a Luke se choval neustále "nenuceně".... Tohle slovo tam bylo snad tisíckrát.
Nechápu plné počty hvězdiček od stovek uživatelek. Není to objektivní. :(((

02.12.2022 1 z 5


Pandora Pandora Susan Stokes-Chapman

Kniha mě z počátku vůbec nechytila. Přeskakování kapitolami z postavy na postavu mi bylo nepříjemné. Dějová linka kolem Edwarda mě do půlky nudila asi nejvíc. Samé komisní řeči škrobených zkostnatělých lordů a šlechticů o tom jak je Edward nedostatečný.
Po polovině to už konečně do sebe začalo zapadat a děj měl spád. Bohužel jak je napsáno v komentářích níže, většina rozuzlení je známá předem a úplně nepřekvapí. Ovšem nemůžu říct, že by mě to nebavilo.
Oceňuji že si autorka dala práci a dohledávala historická fakta a na nich vystavěla příběh. Nebylo to tolik neuvěřitelné a historicky nepřesné, jako jiné knihy situované do této doby.
Trochu mě mrzí, že straka a milostná linka nedostaly větší prostor a v příběhu se lehce vytrácel jejich význam.
Co mi hodně vadilo byly chyby a překlepy. Na knihu která nemá ani 400 stran jich tam bylo opravdu hodně a rušilo to můj prožitek ze čtení.

25.11.2022 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Tohle byla výzva, protože nemám ráda politické a válečné knihy. Klasické dílo, které by si měl za svůj život přečíst každý (tuhle frázi čtu pokaždé když vidím recenzi na něco od Orwella, ale musím to uznat). Konec mě nezaskočil, vlastně jsem věděla kam to směřuje. Vyvolává hodně emocí a myšlenek, jde do hlubokých absurdit, jak by mohl svět vypadat v extrémní diktatuře... Je potřeba do téhle knihy dozrát a až pak si udělat vlastní názor. Myslím že u mě ještě nenastal ten správný čas. Mohla jsem tomu ještě pár let dát.
Děkuji bazaru na #databazeknih, protože tam jsem knihu sehnala.

26.10.2022 4 z 5


Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Třetí kniha kterou jsem z této série přečetla. Bohužel, nějak mě nebavila. Neustálé hlazení po tváři, sahání na rty, chlap až moc přeslazený. Konec hodně nereálný, spíš naprosto uhozený.
Strašně mě štvaly některé fráze, které se opakovaly až moc často. Při přečtení některé z nich už po dvacáté se mi ježily chlupy ( střelila pohledem, jsi v pořádku, nekousej si ret, ret se jí už zahojil, mám moc práce...)

Komentáře jsou přehnaně euforické. Tahle série má pořád stejnou šablonu. Vím že když sáhnu po další knize, bude úplně stejná, jen v jiné zemi.

18.10.2022 2 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Knihu mám rozečtenou od února! To snad hovoří za vše. Nacházím se někde kolem strany 400 a stále se nemůžu přinutit dočíst. Přečetla jsem v mezidobí několik jiných knih. Já si prostě musím průběžně odpočinout od těch zamilovaných banálností, Animantiným drzým a vlezlým strkáním nosu do věcí i kanceláře pana Reeda, jejího věčného vzdychání, že jednou je protivný, pak roztomilý.... Omg. Asi jsem už stará (34) na tohle pitvoření kolem jednoho nafoukaného arogána, ze kterého se, naprosto nepřekvapivě, vyklube ten nejlepší chlap na světě.
Kladně hodnotím způsob vyprávění, je dostatečně srozumitelné a neobsahuje žádné krkolomné fráze a slovní spojení. Dále pak grafické zpracování obálky.

05.10.2022 1 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Knihu jsem zhltla za pár dní. Kdybych měla víc času, možná za kratší dobu. Překvapivě nadčasová v tom kolik obsahuje pravd o lidských povahách. Jde vidět že doba se mění, lidé ale tolik ne.
Jediná kapitola která mi přišla nudná byla o výčtu bohatství. Jinak smysluplná a nervy drásající záležitost. Byla jsem celou dobu napnutá jak to bude pokračovat, až mi občas vadily zdlouhavé odbočky od děje. Budu jí mít dlouho v paměti.

02.10.2022 5 z 5


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Přečteno za pár dní. Jazyk je vybroušený a slovní zásoba bohatá. To mám ráda. Děj ale takříkajíc pomalý a zabalený do obrovského množství společenských hovorů a zdvořilostí. Samé naléhavé pozvání na návštěvu, ó né děkujeme. Prosím, navštivte nás... Ó né nemůžeme..... Zkrátka někdy je toho zdvořilého plkání až moc. Romantická linka je řádně zamotaná a někdy jsem se ztrácela v postavách. Intriky, pomluvy, překážky. Prostě všechno co má správná romantika mít.

04.08.2022 3 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Nevím jak tuto knihu objektivně ohodnotit. Ze začátku jsem měla trochu problém vyznat se ve vztazích. Děj se prolíná přes tři generace. Když jsem se zorientovala, nechápala jsem pochvalné komentáře na tento " romantický" román. Tu serdcervoucí a živočišnou lásku jsem jednoduše necítila. Jedna žena která se v podstatě plácá od ničeho k ničemu a její nicnedělání jí přivede k " životní" otázce: chudý a nenáviděný, nebo bohatý a vážený ženich?...... Připadalo mi, že všechno pramení jen z toho že vrchnost neměla co na práci, a tak se neúnavně babrala ve svých sobeckých pocitech. Postavy byly všechny protivné a namyšlené, že mi bylo úplně jedno jak to dopadne. Někdy kolem strany 290 jsem si říkala, že to musim dočíst na jeden zátah, protože vícekrát trápení s touto destruktivní knížkou nedám. Kiha mi vzala čas,ale ničím mě neobohatila. Jsem ráda že jsem jí přečetla, ale víckrát rozhodně ne. Když to porovnám s autorčinou sestrou, tak Jane Eyrová je mnohem kvalitnější dílo a právem zůstává v mém srdci v žebříčku top 10.

14.03.2022 2 z 5


Služebná Služebná Alicja Sinicka

Na tuhle knihu jsem se těšila. Při začátku jsem měla mrazivé pocity. Autorka dobře nastínila ponuré prostředí ve kterém se budeme pohybovat. Zápletka se mi ale zdála velmi mělká, počínání hlavní hrdinky často nelogické. Každý zvrat byl popsán tak rychle, že jsem byla zklamaná. Čtěte, čtěte, někam to graduje, ale když se blížíte do cíle, napětí nedokáže dosáhnout toho správného vrcholu. Škoda nevyužitého potenciálu. Čekala jsem od toho malinko víc.
Přečteno za 6 dní.

24.02.2022 3 z 5


Klíč Klíč Kathryn Hughes

Knihu jsem přečetla za 4 večery. Děj se rychle odvíjel. Bohužel mě ale tak neuchvátil. Když jsem byla za polovinou, pořád jsem čekala na to co mě pořádně vtáhne. Nic takového se nekonalo. Oceňuji ale styl vyprávění autorky. Není nudný a i když jsem knihu nehltala, nemusela jsem se do čtení nutit jako u jiných, které jsem přečetla se sebezapřením. Bohužel podle recenzí jsem čekala úplně jinou pecku, která mě chytí za srdce.️ Možná jsem jen moc náročná, ale od knihy která má tak vysoké hodnocení jsem očekávala víc.

16.02.2022 3 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Přiznávám se, že obyčejně nesáhnu po dílech která jsou ve škole považována za povinnou četbu. Nicméně u této knihy mě lákal nádherný ženský motiv moderního přebalu.
Přestože tento román byl poprvé vydán roku 1847, našla jsem v něm nepopsatelné kouzlo a nemohla se od něj odtrhnout.
Už v počátku čtení mi byl sympatický styl jakým je napsaný. Já oceňuji především vybavenost jazykovými prostředky, když popisuje chladnou a nepřátelskou anglickou přírodou, její vřesoviště a blata... Jsem fanda dlouhých popisů a zvukomaleb. Autorka píše v první osobě a sugestivně servíruje čtenáři Janiny toky myšlenek. Brzy se začnete do hrdinky vciťovat a prožívat její trápení a ústrky, posléze i radosti i malá vítězství. Kniha je dobová a byla mi moc příjemná atmosféra 19. století, která na mě z každé stránky dýchala. Některým rozhovorům jsem ale asi úplně neporozuměla, protože byly vedeny v duchu tehdy přípustných mravů - tedy že se nesluší říkat osobní věci napřímo a bez obalu. Stejně tak je v rozhovorech mnoho narážek na bibli a bez vysvětlivek které najdete na konci knihy by některé nedávaly smysl.
Na knize se mi nejvíc líbila myšlenka, že žena by měla najít a být si vědoma své hodnoty, mít vlastní zásady a svobodnou vůli, navzdory tomu co je společností obecně přijímáno jako správné a přípustné.
Sečteno a podtrženo = druhá nejlepší kniha, kterou jsem v životě četla. 9/10.

09.02.2022 5 z 5


Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

(SPOILER) Touhle knihou jsem se vůbec nemohla prokousat. Hlavní postava mi byla velice nesympatická. Když pominu stejnou zápletku jako v ostatních knihám Caplinové ( nejdřív se nemají rádi, pak se spolu jednou vyspí, dojde k omylu kdy se zdá, že se nedají už dohromady...), tak je tam mnoho nesmyslů. Třeba jako že neumí vůbec vařit, a najednou vaří v polních podmínkách jak v luxusním hotelu.... A to nebyla jen jedna věc. Hlavní postava je ve všem Supermanka, strašně mě štvala. A její rádoby chlapská povaha a rýpání mi přišlo hodně trapné a protivné. Ostatní postavy povrchní a mají snadn všechny vlastnosti, které si člověk představuje, když se řekne modelka. Prachatá, arogantní, sebestředná, nepořádná bulimička.
Muži - jeden snob a podlý prospěchář, druhý bohatý moula, třetí farmář z chudého prostředí.
+ Věrohodné popisy prostředí, jiskření v milostných scénách.
Bohužel jen dvě *.

02.11.2021 2 z 5