Služebná

Služebná https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484550/bmid_sluzebna-jZd-484550.jpg 4 75 27

Julia, hlavní hrdinka románu polské spisovatelky Alice Sinické, je mladá žena se spoustou snů a cílů, která si přivydělává úklidem domácností. Pořádek je její osobní vášní. Jednoho dne nastoupí k výkonu své profese do vily manželů Borewských. Rodinu tvoří poněkud zvláštní, tajemná žena Maria, její muž Mikuláš, vlivný advokát, posedlý středověkem, a také dospělý syn Kacper, spisovatel, který pracuje na svém novém románu. Krátce po nástupu dávají Borewští Julii návrh na užší spolupráci a společné bydlení. Ta jej zprvu zavrhuje. Poté, co při výkonu své práce ve vile znenadání omdlí, se však všechno změní. Z návrhu je nabídka, která se neodmítá. Julia se stává součástí strašlivé hry, kdy se boj o vlastní důstojnost a svobodu změní v boj o holý život. Mrazivý thriller Alice Sinické, plný nečekaných zvratů a napětí, přenese čtenáře do světa týrané ženy, zoufale bojující o zvrácení svého zlého osudu. Děj tohoto dramatického příběhu o manipulátorech a jejich oběti autorka zasadila do reálných kulis svého rodného Dolního Slezska, což pocit autenticity ještě umocňuje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Sluzaca , 2020


více info...

Knihomolka97
Knihomolka97
17.01.2024 3 z 5

Služebná mě zaujala predevším obálkou a těmto dvěma větami, které mě navnadily na čtení. Kniha ale nesplnila má očekávání. Nápad to byl dobrý, zpracování slabé. Čekala jsem daleko drsnější, napínavější děj. Čekala jsem, že se budu o hlavní hrdinku bát, fandit jí a to se úplně nestalo. Spíš než o ďábla se tu jednalo o magora. Chvilkama mi to přišlo vyloženě nevěrohodné a občas až směšné. Postavy? Jedna lepší než druhá. Julia naivní a ne úplně bystrá (napsáno co nejvíc slušně), Kaspera jsem nechápala, Maria a Matyáš povedená dvojice.
Chválím ale dva zajímavé zvraty a zvláště závěr. I když jsem si říkala, že to přece nemůže být tak předvídatelné a hledala jinou variantu, tak tohle mě fakt vůbec nenapadlo, až se stydím.
Za mě 2,5*/5*

p. Rochesterová
p. Rochesterová
16.01.2024 4 z 5

Přečteno na jeden zátah..nedalo se odtrhnout..a bylo i nějaké to překvápko..jo,jsem spokojená


cleopatra11
cleopatra11
17.10.2023 3 z 5

Přečteno v rychlosti, přeletěla jsem několik kapitol,
nějak jsem tušila už od začátku, kdo v tom má prsty.

skate
skate
17.09.2023 5 z 5

Přečteno během jednoho večera, kniha byla psána z pohledu více osob a děj postupně eskaloval. V knize nechybělo napětí a skvěle se četla, nemohla jsem ji odložit.

5holek
5holek
03.08.2023 2 z 5

Průměr, těžko uvěřitelné, ale čte se obstojně.

micha-ella
micha-ella
30.05.2023

Nemůžu hodnotit, opustila jsem tuhle knížku na straně 100. Prostě mě to nebavilo, přišlo mi, že tajemné narážky jsou průhledné, hrdinka nedovtipná a celé je to takové prvoplánové. Ale třeba se mýlím, když nevím, jak to dopadlo.

dlabikk
dlabikk
28.04.2023 4 z 5

Mám ráda, když příběh odsýpá a nenechá mě knihu odložit. Za mě hodně dobře napsaný thriller.

Acquenta
Acquenta
19.04.2023 1 z 5

Nechápu smysl této knihy. Dlouho jsem nečetla něco tak nudného a hloupého...

Matematicka
Matematicka
27.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Za mě dost průměrná kniha odpovídající žánru. Ano, je napínavá, ale to se od thrilleru očekává. Zajímavé jsou dvě různé perspektivy, přičemž až na konci se dozvídáme, čí je ta druhá, ale přijde mi to dost nedotažené, druhá perspektiva se objevuje jen zřídka. Některé zvraty v ději mi přišly buď zvláštní, nebo nelogické. Poučení, které příběh přináší: Je důležité mít se komu svěřit a skutečně tak ve správnou chvíli i učinit. Pokud je člověk s nějakým tajemstvím sám, dostává se do bludného kruhu.

Leena
Leena
12.02.2023 3 z 5

Začala jsem číst ráno, dočetla teď večer.
Tak za mne nenadchne, neurazí, průměr.
Nic převratného jsem nedostala.

Kenan
Kenan
15.01.2023 3 z 5

Celkem dobrý thriller. Rychlý, bez hluchých míst.

Majulle
Majulle
31.12.2022 5 z 5

Včera jsem dočetla tento boží thriller, jako celkem zkušený čtenář thrillerů jsem si myslela že mám od začátku jaksno kdo za vším stojí atd. Ale mýlila jsem se! Kniha byla opravdu originální, s originálním námětem i koncem! Byla jsem nadšená, a obálku má taky krásnou Tak určitě zapište do seznamu

Petronela16
Petronela16
28.12.2022 1 z 5

Ja zase pôjdem "proti"prúdu ", nakoľko mne sa táto kniha zdala úplne začiatočnícka.Taka obyčajná zápletka, nevravím, že nie originálna.Jedine, čo bolo nové bola tá záľuba v historickych veciach, to som ešte nepočula o takomto hobby.Všetko ostatné mi prišlo také jednoduché, priam primitivne.Celý čas som čakala na ten wau efekt, že sa to dramaticky obrati a ono nič.Všetko sa dialo a bolo presne také, ako sa to napisalo.Asi preto ma to nebavilo.Veľmi dlhé a niekedy absurdné a nelogické opisy....skratka pre mňa ešte menej ako priemer.Viac čítať od autorky určite nebudem.

Dalia
Dalia
23.12.2022 4 z 5

Příběh má napětí i spád a neobsahuje nijak příliš plasticky vyobrazenou brutalitu, což mě nakonec mile překvapilo.

beruska
beruska
28.10.2022 5 z 5

Napínavý příběh od začátku až do konce. Knihu jsem přečetla během tří večerů, což se mi nestává...
Doporučuji a ráda dám 5* :) ...

1v8na
1v8na
19.10.2022 5 z 5

Příběh byl svižný, čtivý, rychle ubíhal, měl spád. Neměl žádná hluchá místa. Celý děj je napínavý a potřebujete vědět, jak to bude pokračovat a co bude dál. Kniha se mi velmi líbila.
Drobný nedostatek bych viděla v místy až moc okatém naivním jednání hlavní hrdinky Julie - ovšem pak mě napadá otázka - chovala bych se líp?
Mikuláš Borewsky byl zvíře a Marie psycho.
Za mě to byla bomba a jízda.

Pavlína2019
Pavlína2019
03.10.2022 5 z 5

Tak to byla bezvadná knížka!
To jsem si smlsla.
Hrozně moc se mi to líbilo. Nemohla jsem přestat číst - napínavé, velice zajímavé. Čte se sama.
Rozhodně všem doporučuji!

Aiden888
Aiden888
13.08.2022 5 z 5

Dobrá knížka. Opravdu mě bavila a přečetla jsem ji za dva dny, protože jsem se nemohla dočkat, jak to dopadne. Děj se mi vážně líbil, bylo to napínavé, zajímavé, okořeněné něčím, s čím jsem se zatím v knížkách nesetkala a konec nebyl vůbec přitažený za vlasy, ani přeplácaný. Ano, hlavní hrdinka byla trochu naivní, ale zase ne natolik, aby mi to zkazilo požitek z knihy.

Viviana-Mori
Viviana-Mori
24.07.2022 5 z 5

A mně se kniha opravdu líbila. Celé to bylo šíleně zběsilé a jen jsem kroutila hlavou, co všechno je možné. Hlavní hrdinka občas smýšlí hodně naivně, já bych asi trpěla paranoiou za všech okolností a všude.
Kniha je psaná velmi čtivě, mě jako čtenáře doslova vcucla a kdybych neměla potřebu spánku, asi by mě vyplivla až na samém konci.
Temné, ponuré, psychopatické. Čte se to samo a nemohla jsem odtrhnout, potřebovala jsem neustále vědět, co bude dál a proto dávám plný počet.

jana3099
jana3099
13.07.2022 5 z 5

Tak za mě teda hodně povedený psychothriller. Julia, hlavní hrdinka, která si přivydělává úklidem domácností, nastoupí k výkonu své profese do vily manželů Borewských. A tím začíná její noční můra a její příběh opravdu není záviděníhodný. Knihu jsem přečetla za 2 dny, děj stále plyne v napínavém duchu, stále se něco děje a i konec zajímavý ......