Pandora

Pandora https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491520/bmid_pandora-NGa-491520.jpg 4 59 20

Londýn, 1799. Dora Blakeová je začínající šperkařka, která žije se svým strýcem v bývalém vyhlášeném obchodě se starožitnostmi svých rodičů. Když je jí doručena záhadná řecká váza, zaujme Doru strýcovo podezřelé chování a požádá o pomoc Edwarda Lawrence, mladého antikváře. Edward vidí ve starověké váze klíč k odhalení své akademické budoucnosti. Dora v ní vidí šanci, jak vrátit obchodu jeho zašlou slávu a uniknout svému zlotřilému strýci. Avšak to, co Edward o váze zjistí, donutí Doru zpochybnit vše, čemu dosud věřila o svém životě, své rodině a světě, jak ho zná. Jak Dora odhaluje pravdu, začíná si uvědomovat, že některá tajemství jsou pohřbena z dobrého důvodu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Pandora , 2022


více info...

Přidat komentář

Janík511
02.01.2024 3 z 5

V půlce odkládam a hups na konec. Nějak mě nezaujala. Děj se táhl, tak jsem rovnou skočila na závěr. Neřekla bych, že jsem o něco přišla.

inkara
20.08.2023 4 z 5

Tak jako spoustu dalších lidí jsem si vybrala tuto knihu podle obálky. Popisy v knize byly někdy trochu šroubované, ale příběh byl velice příjemný, hezky se to četlo a mám z toho celkově pozitivní dojem.


Macula
09.07.2023 5 z 5

Kniha mě neskutečně překvapila svou čtivostí a poutavostí. Příběh je jiný, netypický a možná právě proto se mi kniha tak dobře četla. Stránky utíkají pod rukama, příběh hezky plyne. Nádherný obal je navíc velký bonus a ozdoba knihovny.

MisaK81
10.04.2023 3 z 5

Knihu jsem si zakoupila, protože mě zaujala krásná obálka i anotace. Postavy jsou zajímavé, příběh také, ale nemůžu se ubránit dojmu, že jsem za hodně peněz dostala málo muziky. Velmi mi vadí velké písmo, ve kterém je kniha vytištěna. Evokuje mi to dětskou knihu a příběh, ač se zdá z venku dostatečně obsáhlý, je vlastně docela krátký. Bylo to pro mě lehké zklamání, protože to skončilo, sotva o začalo.

MonikaKrizova
29.03.2023 3 z 5

Docela mě překvapuje, kolik lidí si vybírá knížku
podle obalu - btw, dělám to taky.
Líbilo se mi, že si člověk zároveň zopakuje staré báje a pověsti. Historické knížky mě vždycky nutí pátrat bokem kdo, co a kde a proč.
I když mám ve zvyku na začátku četby přelousknout poslední odstavec, tak mi příběh nepřišel zase až tak předvídatelný. Ale možná je to proto, že se ráda nechávám překvapovat, kam se příběh vyvine.
Znova bych jí asi nečetla, ale je to příjemná změna ve všech těch detektivkách, který se na nás valej.

Szilvia1
29.03.2023 4 z 5

Příběh byl pěkný,bylo tam tajemství,trošku napínavého ale bylo to předvídatelný.

Noctua8
23.03.2023 4 z 5

Dobrodružný a zároveň trochu romantický příběh na pozadí starožitných drobností, obchodů, spolků a zajímavostí. Tajemství hlavního "hrdiny", a sice starověké obří vázy s výjevy o stvoření světa sice autorka jen maličko poodhalila (pravděpodobně k nelibosti všech, kteří jako já, očekávali nějakou "bombu"), ale i tak to byl pěkný příběh se zajímavými postavami, ke kterým si můžete vytvořit vztah (náklonost, nenávist, podezření, lítost...). Příběh udržel moji pozornost celé odpoledne, takže jsem četla a četla. Líbil se mi i styl autorčina vyprávění.
Samozřejmě nelze opomenout a je nezbytné vyzdvihnout krásnou obálku, která skutečně zaujme na první pohled i dotek.

bradovav
13.03.2023 2 z 5

Obálka: 5*
Hlavní postavy: 4*
Děj: 2,5*

Kniha, která mě absolutně omráčila krásnou obálkou. Obálka krásná na pohled i na dotek. Bohužel její obsah nevyvolává stejné nadšení.

Příběh, který by se dal popsat jednou kapitolou, je natáhnutý na 300 stran. Chvílemi se v knize nic neděje, čtenář má pocit, že ho kniha připravuje na vygradování a že přijde nějaká absolutní bomba.

To se bohužel nekoná - když přijde rozhalení hlavní zápletky, je najednou příběh, který pomalu kráčel ke svému cíli zahozený a během dvou kapitol, které jsou v knize krátké, je konec.

Toto mě na knize mrzelo, konec mohl být víc rozpracovaný. Díky krátkým kapitolám se příběh četl snadno, romantická linka byla roztomilá, něžná - pocit z ní mi ovšem zkazila chvíle, kdy se ona ocitla v jeho bytě - najednou totiž jakoby přeskočilo do jiné doby a chovali se jako naši vrstevníci, úplně odhodili chování tehdejší doby a do příběhu mi to nepasovalo.

Soudě podle obálky jsem měla velká očekáváni a po dočtení jsem zklamaná.

Celkové hodnocení: 2,9* z 5*

klarka009
26.01.2023 3 z 5

V první řadě musím zmínit tu nádhernou obálku ️ I kdyby byla kniha špatná uvnitř, vůbec by mě její koupě nemrzela, protože ji to u mě v knihovně náramně sluší jen ji mohla zůstat ta krásná ořízka, kterou jsem viděla v zahraničí a byla by dokonalá
Kniha začala velmi slibně, ale postupně začal děj trochu upadat. Těšila jsem se na knihu plnou starožitností a hlavně na tajemství okolo Pandořiny skříňky, ale to se mi splnilo jen z části. Bylo to takové dost okrajové. Podle mě se dalo z příběhu o Pandořině skříňce vytěžit víc. Velmi jsem si oblíbila hlavní hrdinku Pandoru. Měla sen a šla si za ním i když ji okolí nevěřilo, že něco takového dokáže. Romantická linka zde byla hodně pomalá, což mi ani nevadilo. Více mě zajímalo tajemno okolo řecké vázy kterého bych uvítala víc.... Celkově kniha špatná nebyla, ale znovu už ji číst asi nebudu.

adela.hol
17.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Na první pohled mě kniha zaujala obálkou. Mám ráda historické romány a tady bylo navíc propojení s řeckou mytologií, pro kterou mám taky slabost. Ale nějak to nebylo ono.

Prvních sto stránek jsem se nemohla začíst, pak už to sice bylo dobré, ale ani to postupné odhalování tajemství se mnou nic neudělalo. Nebyl tam pro mě žádný wau efekt. Ani když se Dora dozvěděla pravdu, jak to bylo se smrtí jejích rodičů, vůbec mě to nezasáhlo.
Její vztah s Edwardem byl spíš nevztah, na konci teda něco proběhlo, i když to teda na mě působilo, že se to tam dá, aby se neřeklo.
Nejzajímavější postava pro mě byl Cornelius, u kterého bylo od začátku jasné, proč se mu Dora nelíbí. Trochu jsem čekala, že by se to Edward mohl dozvědět a zajímala by mě jeho reakce.

Očekávání jsem neměla nijak vysoké, zkusila jsem, ale podruhé bych si knihu už nepřečetla.

P-puma-
07.01.2023 1 z 5

Za mě bohužel velké zklamání. Je to nuda a hlavně děj se dá odhadnout po prvních 50ti stranách a nedá to ani moc práce. Děj se táhne a chybí tam akce, nějaké napětí.

Sinuhet.Knihozr
07.01.2023

Ze začátku jsem měl trochu problém se začíst, ale po nějakých 40 stránkách jsem se naopak nemohl odtrhnout. Skvělý historický román s krásným tajemným podtextem. Rozhodně doporučuji na ponurá zimní odpoledne s dobrým čajem :-)

petra0605
25.11.2022 3 z 5

Kniha mě z počátku vůbec nechytila. Přeskakování kapitolami z postavy na postavu mi bylo nepříjemné. Dějová linka kolem Edwarda mě do půlky nudila asi nejvíc. Samé komisní řeči škrobených zkostnatělých lordů a šlechticů o tom jak je Edward nedostatečný.
Po polovině to už konečně do sebe začalo zapadat a děj měl spád. Bohužel jak je napsáno v komentářích níže, většina rozuzlení je známá předem a úplně nepřekvapí. Ovšem nemůžu říct, že by mě to nebavilo.
Oceňuji že si autorka dala práci a dohledávala historická fakta a na nich vystavěla příběh. Nebylo to tolik neuvěřitelné a historicky nepřesné, jako jiné knihy situované do této doby.
Trochu mě mrzí, že straka a milostná linka nedostaly větší prostor a v příběhu se lehce vytrácel jejich význam.
Co mi hodně vadilo byly chyby a překlepy. Na knihu která nemá ani 400 stran jich tam bylo opravdu hodně a rušilo to můj prožitek ze čtení.

Arsi
24.11.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila. Trochu napětí, trochu romantiky, trochu tajemna.

evineckY
21.11.2022 4 z 5

Tato kniha je vlastně takový originální , napínavý, historický thriller z georgiánského období, ve kterém jde ne jednomu člověku o život.
Mýtus o Pandořině skříňce, sklep plný pokladů a chudém, zamilovaném knihvazači.
Není to špatné, pro holky i kluky, kteří mají rádi napětí.

EvelineGray
07.11.2022 3 z 5

Kniha má krásnou obálku a ještě hezčí jazyk. Všechny situace a výjevy jsou skvěle popsány, takže se čtenář rychle a lehce dostane do děje. Jenže ten děj… Většina překvapujících rozuzlení je zřejmá dopředu, takže když je postavy konečně šokovaně odhalí, nechá vás to už poměrně chladnými. No ale je to má milovaná georgiánská doba, takže to asi i dokážu odpustit.

Edita1702
01.11.2022 5 z 5

Kniha má krásný obal a obsah nezklamal. Historická, romantická, chvílemi napínavá, trochu záhadná....ale dobře čtená.... doporučuji....mimochodem ještě že není z knih cítit zápach...

Katania
15.10.2022 5 z 5

Moc pěkné! Líbí se mi historické romány a tady bylo vše, co od nich očekávám. Doporučuji.

Monkas1
23.09.2022 5 z 5

Doporučuji

markej
23.07.2022 4 z 5

PANDORA se mi líbila hodně, je to historický romantický román, v němž figuruje starožitnický obchod, starověká řecká váza, dívka, která vyrábí šperky, a také třeba straka.

Štítky knihy

Londýn láska naděje tajemství podvody osud

Autorovy knížky

Susan Stokes-Chapman
britská, 1985
2022  70%Pandora

Kniha Pandora je v

Právě čtených1x
Přečtených73x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených3x
Knihotéce99x
Chystám se číst133x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x