petra.k. petra.k. komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nevím, co dodat.. Knihu jsem přečetla asi za čtyři hodiny, protože jinak to nešlo. To je tak hrozně smutný a depresivní příběh, že nic podobného jsem dlouho nečetla.
Je mi z té knihy hodně uzko a asi ještě dlouho bude. Tyhle situace, které jsou zde popsané se bohužel dějí a o to je to horší.
Musím se přiznat, že negativní není jen příběh, ale vlastně i všechny postavy. To, jak se tam všichni zapletaji do lži, pretvarek, nikdo nemá tu odvahu říct pravdu na mě působili vyloženě zle. Je to skvělé napsané, ale stačilo jednou. Knihu už nikdy více číst nechci.

25.08.2023 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Mornstajnovou mám ráda, ale tuto knihu jsem odkládala rok, než jsem si ji přečetla. Za prvé proto, že Tiché roky mě úplně nenadchly a za druhé, jsem na tuto knihu ze svého okolí neslyšela moc dobré ohlasy. A já tedy úplně nechápu proč...
Mě se kniha líbila. Je hrozně smutná a plná takových chvil, kdy vás zaboli urdce, protože vy víte, že někde...v komunistických zemích to takhle opravdu je a že tento příběh klidně může být i realita.
Autorka si zde pohrává s myšlenkou trvání komunismu i po roce 89. Ta myšlenka je hrozně zajímavá... Jak by vypadala ČR respektive Československo, kdyby vláda nepadla? Byla by to taková hrůza jako v knize? Bylo by to ještě horší? Těžko říct...Mornstajnová zachycuje svoje myšlenky v rozmezí 30ti let, takže někomu to může přijít takové neuspořádané.
Hlavní hrdinky mi bylo strašně líto... Tolik smůly na bedra jednoho člověka, to je prostě moc a to jak vláda ovlivnila život její i celé její rodiny bylo také zajímavé.
Já určitě doporučuji přečíst a dávám plných pět hvězd. Po dlouhé době jsem u knihy plakala a to se jen tak nestává...

14.07.2023 5 z 5


Dítě z Osvětimi Dítě z Osvětimi Lily Graham

Přečteno za dva dny... No, co dodat. Další silný příběh z pekla koncentračních táborů. Je neuvěřitelné, že se něco takového dělo ani ne před sto lety, je neuvěřitelné, že to lidstvo vůbec dopustilo..
Tohle je jedna z nejhorších části dějin, která se nikdy neměla stát. Knih s touto tématikou jsem četla už hodně a vždycky si říkám, že tahle je už poslední...Ale pak se mi do ruky dostane další a já si pak zase naopak říkám, že by je mělo číst více lidí. Možná by to měla být i povinná četba ve škole. Na tohle temné období se nesmí nikdy zapomenout a hlavně se nesmí už nikdy opakovat! Lidé tam prožili hrozná muka, bolest že ztráty nejbližších, viděli umírat svoje malé děti, rodiče, kamarády, milence... Je mi vždy do pláče, že se to stalo a cítím hrozný hněv za ty, kdo to způsobily...V knize mě ale upoutala jedna věta - už jsem ji v podobných knihách parktaz zahlédla: '' po té nejdelší noci, vždy přijde ráno ''. Krásně řečeno... naděje je to jediné, co těm lidem zbylo.

05.02.2023 5 z 5


Pohnutá doba Pohnutá doba Marie Lacrosse

Od autorky je to moje první kniha. Chtěla jsem si ji přečíst hlavně kvůli době, ve které se odehrává. Události okolo úmrtí koruního prince Rudolfa bude už navždy zahalena tajemstvím.. Co přesně se stalo onoho večera v Mayerlingu? Příběh je napůl fikce, napůl fakt... Autorka rozehrává hru mezi nejvyšší smetánkou Vídně, 19.století. Představí nám hlavní protagonisty již zmíněné tragédie a dal nás vede na druhou nit příběhu, která popisuje osud Žofie zvané Fifi. Kniha je vcelku vydařená, pro mě opravdu oddechové čtení a pokud vyjde druhý díl, určitě si ho také přečtu.

21.01.2023 4 z 5


Německá dívka Německá dívka Armando Lucas Correa

Z této knihy mám rozporuplné pocity... Na jedné straně se mi kniha velmi líbila,, na straně druhé jsem se - hlavně ze začátku - nemohla do knihy začist. Ale nebylo to tím, že by se mi příběh nelíbil, to právě naopak, vyloženě mi vadil styl, jakým je kniha napsaná... A právě ten začátek byl asi nejhorší, takové chaotické, zvláštně psané...Ale i přes to všechno, musím dát plný počet.
Kniha je krásná, smutná, popisující neštěstí jedné z mnoha židovských rodin. Hlavní hrdinka nese svůj kříž statečně až do posledního dechu. Kdo má rád tuto tématiku, určitě by ji měl přečíst.

21.01.2023 5 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Temné, drsné, skvělé... Nemam, co dodat. Tak jako všechny Keplerovic knížky jsem i tuto přečetla jedním dechem.
Příběh se tentokrát hodně motá okolo Sagy, ale to mi vůbec nevadilo. Saga je stejně skvělá jako Joona.
Knížka je tentokrát i na mě poněkud drsná, na povrch vyplouvaji temné stránka hlavních hrdinů,i vedlejších postav. Inteligentní vrah, spletity děj, to je správná kombinace...

11.12.2022 5 z 5


Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Druhý díl ze série o Erice Fosterove... Opět se mi líbil a musím říct, že už se těším na další. Erika je mi moc sympatická, její kolegové taky. Vše je tak nějak normalni,příběhy příjemné děsivé, nic prehnaneho - je mi sympatické hlavně to, že Erika je normální člověk se svými pozitivními i negativními emocemi.
U me se začíná tlačit na žebříčku hned za Keplerovymi a JL.

17.11.2022 5 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Zatím moje první kniha od Brynzy a musím říct, že se velmi dobře četla. Nejvíc se mi líbil postupný popis vyšetřování. Žádné přeskakovani, vše po poradě. A Erika je jako hlavní hrdinka sympatická - samozřejmě má nějaké své démony, ale naštěstí to není superžena, která každého protivníka skolí. Pěkné, sympatické, těším se na další díl.

14.10.2022


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Já mám toho týpka prostě ráda. Ať si říká kdo chce, co chce. Joona je frajer - pokud to bude někdy zfilmované doufám, že ho bude hrát nějaký hezký chlap ????
Děj jako vždy napínavý a četla jsem jedním dechem. Dokonce se mi to tentokrát ani nezdálo tak přehnané jako jindy. Už se těsim na další pokračování - v závěru je leccos nastíněno.

19.01.2021 5 z 5


Píseň pro Issy Bradleyovou Píseň pro Issy Bradleyovou Carys Bray

Kniha je plná smutku a emocí, ale taky zbabělosti. Hlavní hrdinka mi prostě vadila... Takhle by se přece máma čtyř dětí nezachovala.
A co se týče mormonskeho vyznání, o kterém to vlastně všechno je, není mi sympatické.
Je důležité v něco věřit, ale ne fanaticky a přicházet tak o všechny radosti života. Každopádně kniha je velmi čtiva, takže určitě doporučuji přečíst.

30.06.2019 4 z 5


Horečka Horečka Deon Meyer

Skvělá kniha. První, co mě napadlo bylo - ale takhle to přece nemůže skončit!
Ještě se nechci rozloučit se všemi postavami a tím zajímavým dějem...
Opravdu mě tato kniha nadchla a doufám, že nás čeká pokračování. O čem je, psát nebudu. Musíte si ji přečíst.

23.06.2019 5 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Velmi čtivý děj. Napínavé až do konce. Občas už jsem si sice říkala, že to trvá nějak dlouho, ale i tak se mi to líbilo.
A úplně poslední stránka je nejlepší ????

05.05.2019 4 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

První knížka od Hartla - moc se mi libila, jako oddechovka a únik od starostí super. Určitě si od něj přečtu ještě jiné knihy.

21.02.2019 5 z 5


Pět komínů - Příběh z Auschwitz Pět komínů - Příběh z Auschwitz Olga Lengyel

Po pravdě řečeno, mám z toho poněkud rozporuplné pocity. Knih na toto téma už jsem přečetla hodně.
Co se informací týče kniha je velice obsáhlá, ale velmi rušivě na mě působily všechny vsuvky a informace, které byly hojně proloženy textem a samotným příběhem Olgy.
To, že je to silný příběh plný beznaděje a čekání na vysvobození o tom není pochyb, často jsem se neubránila slzám, přesto kniha Rodolfa Vrby Utekl jsem z Osvětimi je jaksi zdařilejší.
Přesto dávám plný počet, protože v tomto případě to ani jinak nejde. Nehodnotí se kvalita knihy, jako spíš odvaha se kterou byli lidé ochotni se ve vzpomínkách vrátit k těmto hrůzám.
Bohužel mám ten dojem, že odkaz Olgy nemá ten dosah, po kterém ona toužila. Lidé se nezměnili ani o fous, pořád jsou mezi námi lidé zlý, hloupý, chamtivý a nebezpeční...

16.01.2019 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

První knížka od paní Mornštajnové byla Hana. A to byla pecka, tenkrát jsem byla mile překvapena, že i v dnešní době se najde český spisovatel, který napíše, krásnou a čtivou knihu. A teď skoro po roce jsem četla Slepou mapu a opět se mi kniha velmi líbila.
Je psaná poutavě, ani chvíli se nenudíte, chcete už vědět, jak to skončí a pak když už je konec, je vám to líto. Že už nebudete dál sledovat osudy hrdinů. V knize jsou různé zvraty, hodně postav a proplétá se děj tři generací. I tak se v ději neztratíte. Zkrátka doporučuji. Pěkné, čtivé.

09.01.2019 4 z 5


Lazar Lazar Lars Kepler

Ať si píše kdo chce co chce, mě kniha chytla a nepustila dokud jsem nedočetla.
Ano, jsou tam přehnané scény a jak bylo řečeno Jurek je evidentně nesmrtelný, ale na druhou stranu mi to vůbec nevadilo. Každý má svého Moriartyho...
V knize se dál vyvíjí i postava Sagy, která je mi moc sympatická.
Za mě sice o fous slabší než třeba Písečný muž, ale i tak pecka! Už se těším na další díl.

28.12.2018 4 z 5


Zlomené srdce Zlomené srdce Tim Weaver

Moje první kniha od Weawera. A musím říct, že je dobrá. Kvalitní čtení, napínavé - knihu jsem dočetla za pět dni - jinak se nedalo :0)
Ale jinak ano, občas se mi to zdálo přitaženéza vlasy a nepravděpodobné, ale to jsou poslední dobou všechny dobré a napínavé knihy.

10.11.2018


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Za mě skvělá kniha, vtipná, neuvěřitelná, plná absurdit. Inteligentní dílo, kéž by takových bylo víc.

14.10.2018 5 z 5


Nataša Nataša Táňa Keleová-Vasilková

Tato kniha mne velmi zklamala. Téma je zajímavé a zasloužilo by si lepší zpracování.
Kniha je napsaná-až moc jednoduše což jí upíra na vážnosti tématu. A upřímně řečeno, hlavní hrdinka Nataša mi neskutečně lezla na nervy. Dospělá žena, která nedokáže rozumně řešit své problémy. Až najde řešení v chlapovi, který je o 15 let mladší. No comment.
Další knihu této autorky si určitě neprečtu...

14.10.2018 2 z 5