Pohnutá doba

Pohnutá doba https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489270/bmid_pohnuta-doba-ZHY-489270.jpg 4 54 18

Kavárna ve Vídni série

1. díl >

Vídeň, konec 19. století. Mladá Žofie z Werdenfelsu často utíká z pochmurné atmosféry rodičovského domu do nádherné kavárny svého měšťanského strýce. Tady pozná Richarda von Löwenstein, osobního přítele korunního prince Rudolfa. Oba mladí lidé se do sebe zamilují. Žofiina nejlepší přítelkyně Mary Vetserová zase horuje pro ženatého korunního prince. Bez ohledu na všechna Žofiina varování Mary dokonce přistoupí na milostný vztah s Rudolfem.Nikdo však netuší, že právě tohle otřese císařstvím v samotných základech.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Bewegte Jahre , 2020


více info...

Přidat komentář

Buchtičkajani
08.03.2024 3 z 5

Tak od téhle knihy jsem čekala něco úplně jiného. Myslela jsem si , že beru do ruky knihu plnou vůně kávy a sladkých zákusků.
Ač mám historii ráda,tady ten příběh mě přišel zdlouhavý, když se prokoušete do asi 200 stránkami,pak už příběh začíná být zajímavější.
Vinařství se autorce povedlo lépe.

Ivanule
21.02.2024 4 z 5

Příběh se mi líbil, ale na druhou stranu mi čtení knihy hrozně dlouho trvalo,ne že by mě to nebavilo, ale já občas s těmito příběhy takový problém mám:)


zuzana2599
21.01.2024 5 z 5

Sága Kavárna ve Vídni odehrávající se v době secesní na konci 19. století - může milovník historie vůbec odolat ? Ne, to nelze ! A je-li její autorkou Marie Lacrosse, která napsala další vynikající ságu Vinařství, tak i proto jsem opět musela rozečíst novou rozsáhlou trilogii. První část s názvem Pohnutá doba zavede čtenáře do doby císaře Františka Josefa a korunního prince Rudolfa, jehož tragický osud je hlavním tématem této části. V románu je hodně postav, ať už fiktivních či historických. Jednou z hlavních hrdinek je komtesa Žofie z Werdenfelsu, zvaná Fifi, která občas pomáhá svému strýci v kavárně Café Prinzess a která je blízkou přítelkyní Mary Vetserové. Ano, té Mary, jejíž život skončí spolu s Rudolfem v loveckém zámečku Mayerling ve Vídeňském lese.
Román se krásně četl, má bohatý děj, já si při čtení odpočinula, ale současně jsem hltala informace o životě té doby a i o tragédii Habsburků.
Další díl bude více o císařovně Sisi, na to se opravdu těším !

Luc_ifer
20.01.2024 5 z 5

Z knihy jsem byla nadšená. Po pár stránkách jsem se začetla a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Děj je napínavý a velmi dobře zpracovaný. Líbí se mi, že se nejedná čistě o smyšlený příběh, ale naopak částečně edukuje čtenáře o historii. Mě osobně kniha podnítila k dohledání si více historických faktů. Těším se na druhý díl, snad bude stejně chytlavý.

ZUZANA-123
01.01.2024 5 z 5

Romantické a napínavé čtení,rozhodnè budu pokračovat dalším dílem.V knize se objevuje i postava z trilogie Vinařství.Líbí se mi autorčin přístup k historickým faktům.

Vojslava
29.12.2023 5 z 5

Příjemná vánoční četba. Jak píšou i jiní čtenáři, rozjezd je pomalejší, ale v zásadě mi to tolik nevadilo. Prokombinovanost reálného příběhu (a pochvala autorce, že se zamýšlela nad rešeršemi!) s fiktivními postavami dávala četbě docela spád a zajímavost. I vedlejší postavy dokázaly děj doladit, musím říci, že dalšímu dílu asi neodolám - jako bych asi neodolala té fiktivní kavárně, moka dortu a mandlové melanži v pořádně velkém hrnku!

Toňula
03.12.2023 4 z 5

Byla jsem zpočátku skeptická co se týče čtivosti románu, přesto po trochu pomalejším začátku se příběh rozběhl a postupně nabýval na zajímavosti a to i díky historickým skutečnostem a postavám. Jsem zvědavá na další díl.

zimolka
31.10.2023 3 z 5

Autorka píše nádherně, nicméně do této knihy jsem se nemohla začíst, jak zde již už bylo zmíněno v komentářích, jsem se dokousala do cca 200stran ,pak už to bylo lepší. Druhý díl zkusím a uvidím jestli přečtu celou sérii.

Sidonka3
30.07.2023 3 z 5

Nakonec mi přecejen knížka mile překvapila! Zpočátku se mi četla velice těžce, přišlo mi to o ničem, nepříjemně ubíjející. Tři stránky popisu toho, co si Richard kupoval za cukrovinky v kavárně, jak vypadaly, jakou barvu měla poleva, kolik bylo použito vajec a co všechno si k tomu přidal a čím to zapil? Ufff. Statečně jsem četla dál jen díky tomu, že jsem zdolala Vinařství a to se v rámci žánru autorce celkem povedlo.
Zhruba kolem 200 str. se "příběh" konečně rozjel. To když se děj od fiktivní Žofie stočil k reálnému předobrazu. Konkrétně k Maryině posedlé, nešťastné lásce ke korunnímu princi a plánování společné sebevraždy dvou šlechticů.
Nakonec ještě jedna drobnost. Že neměl Rudolf špetku cti a Mary bezohledně využil, jsem pochopila. Motiv jednání Mary mi zůstal záhadou. Zdravé zamilované dívky se takhle nesoudně nechovají, takže se domnívám, že spíš než rozmazlenost, láska a tvrdohlavost za fanatismem stála osobností odchylka (úchylka?) nevyrovnané osoby. Ani díky svému postavení a penězům by patrně tato nešťastná osobnost neměla dobrý život, což alespoň trošičku zmírňuje celou hroznou tragédii. Příběh mě nakonec zasáhl, i když iracionální chování Mary zde není přesvědčivě vysvětleno.
Knížka by se mohla zkrátit klidně na třetinu. Dramatičtější, silnější a povedenější pasáže jí přitom neubírám, od poloviny už má spád. Nakonec hodnotím celek a ten mi vychází průměr s několika silnými pasážemi, které většinou čerpají z historie a reality a s mnoha až otravnými, úmornými, nicneříkajícími nebo nadbytečnými sloupci.

anovy64
25.07.2023 3 z 5

Očekávala jsem příběh z prostředí vídeňské kavárny s vůní kávy, zákusků a dortů, ale byla jsem velice zklamaná, když se téměř celý děj týkal posledních let života korunního prince Rudolfa. Tento příběh byl velice rozvláčný a zdlouhavý, i když na druhou stranu jsem se dozvěděla řadu historických faktů. Jelikož však literatura faktu není můj šálek čaje, tak mě první díl nenadchl a nevím, zda budu v této sérii pokračovat.

Szilvia1
28.05.2023 5 z 5

První díl o kavárny ve Vídni je pěkný začátek,kde se seznámíme s celou řadou historických postav které autorka pěkně zapíše do příběhu.O kavárně je tam taky zmínka ale mohla být i víc,ale je to jenom první část ságy tak asi už v ostatních to bude jiné.Je to pěkný příběh ale i smutný,protože je tam i popsaná smrt korunního prince,ale navzdory tomu se mi líbila.Určitě si přečtu i další díly.

Madelisi
19.04.2023 5 z 5

Skvělá kombinace fiktivních a historických postav. Historická část odpovídá pramenům, fiktivní postavy skvěle kooperují s reálnými. Navýsost souhlasím s dějem.
Prostředí odpovídá konci 19. století. Při čtení to století žijete.

alnahu
09.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Za mě výborný první díl kavárenské triologie ,odehrávající se v secesní Vídni,koncem 19.století i když je příběh zčásti fikce ,přesto je velmi zajímavý a čtivý.
Na začátku knihy se seznámíme s osobami tehdejší aristokracie a není jich zrovna málo.
Hlavní osobou tohoto románu je komtesa Žofie zvaná "Fifi" ,která chodí vypomáhat svému strýci právě do slavné kavárny "Café Prinzess",která dodává své zboží i k císařskému dvoru.Zde poznává Richarda von Löwenstain osobního přítele, korunního prince Rudolfa a seznámí je s její přítelkyní mladičkou Mary Vetserovou,která se do prince zamiluje.To se jí stane osudným,Rudolf ,který trpí sifilidou(tehdy zvanou"francouzská nemoc),přemlouví Mary,ke společné sebevrazdě ,ta z lásky k němu na to přistoupí.Původně Rudolf k tomu přemlouval svou dlouholetou milenku prostitku Mizzi Casparovou,ale ta to odmítla,proto požádá Mary,aby v tom nebyl sám-ovšem to co jí naslibuje je vše úplně jinak.Habsburská monarchie se snažila u dvora zachránit Rudolfovu čest a tuto událost ututajili a prohlásili ,že zemřel na Mayerlingu sám na infarkt. To jenom pro představu o čem se v knize dočtete o samotné kavárně se toho moc v knize nepíše,ale i tak knihu doporučuji k přečtení a těším se na další díl.

cérka
28.01.2023 4 z 5

Po dočtení poslední stránky, této objemné knihy, musím uznat, že to nebylo vůbec špatné. Příběh mi totiž téměř celou dobu přišel příliš pomalý, vleklý a málo akční. Sebekriticky přiznávám, že jsem se v úsudku mílila. Mělo to svůj význam a k době ve které se příběh odehrává se tato forma a styl naprosto hodí. Trochu mě mrzí malý prostor, který je věnovaný samotné cukrarně, proto hvězdičku ubírám.

Velmi oceňuji autorčinu badatelskou činost. Vždy mě velmi zajímalo, kdo byla ona tajemná dívka, která doprovázela korunního prince Rudolfa na smrt.

Moc se těším na pokračování!

petra.k.
21.01.2023 4 z 5

Od autorky je to moje první kniha. Chtěla jsem si ji přečíst hlavně kvůli době, ve které se odehrává. Události okolo úmrtí koruního prince Rudolfa bude už navždy zahalena tajemstvím.. Co přesně se stalo onoho večera v Mayerlingu? Příběh je napůl fikce, napůl fakt... Autorka rozehrává hru mezi nejvyšší smetánkou Vídně, 19.století. Představí nám hlavní protagonisty již zmíněné tragédie a dal nás vede na druhou nit příběhu, která popisuje osud Žofie zvané Fifi. Kniha je vcelku vydařená, pro mě opravdu oddechové čtení a pokud vyjde druhý díl, určitě si ho také přečtu.

Olinka011
15.01.2023 2 z 5

Já jsem trochu zklamaná po předchozích skvělých sériích vinařství takhle kniha moc rozvlekla trochu zklamání

dagmar7365
28.12.2022 3 z 5

Nebyl to úplně šálek mé kávy, kniha mi přišla zbytečně rozvleklá a vlastně jsem ji dočítala už jen z povinnosti. Ale musím ocenit, že si Marie Lacrosse dala práci se studiem historických pramenů a věřím, že si kniha získá spoustu nadšených čtenářek. Pro mě to byla špatná volba.
A bohužel ani překlad není úplně zdařilý. Nazývat pohřeb a události s ním spojené oslavou není úplně nejšťastnější.

maryzka
19.12.2022 5 z 5

Jak vidno- autorka se opět inspirovala skutečnou historii a dovedně tam zamaskovala i dnešní poznatky o této historii. Také je zde tady i když v menší míře hrdinka z knihy ,,Vinařství" A kniha mě zaujala tak, že budu naštvaná pokud další díl jak je slíbený nevyjde brzy.

Autorovy další knížky

Marie Lacrosse
německá, 1959
2020  84%V bouřlivých časech
2021  89%Nový začátek
2021  79%Osudové dny
2022  75%Pohnutá doba
2023  77%Falešné pozlátko

Kniha Pohnutá doba je v

Právě čtených4x
Přečtených68x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených2x
Knihotéce100x
Chystám se číst89x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x