Petr101 Petr101 komentáře u knih

☰ menu

Prefekt Prefekt Alastair Reynolds

Dlouho jsem sháněl kompletní sérii Odhaleného vesmíru, stále jsem se nemohl dopátrat Archy část 1, až loni jsem narazil na oba díly v jednom antikvariátu. Nyní jsem dočetl zatím poslední díl, Prefekt, a musím konstatovat, že celá série patří k tomu nejlepšímu co v žánru sci-fi a space opery u nás vyšlo.

04.05.2019 5 z 5


Přístav u řeky Styx Přístav u řeky Styx Pavel Fritz

Napínavé mrazivé čtení, sci-fi z blízké budoucnosti s překvapivým závěrem, na který by se mohlo navázat a příběh dál rozvinout. Pro mně osobně příjemné překvapení, už dlouho jsem nepřečetl knihu za 3 dny.

07.01.2019 5 z 5


Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

První 3/4 knihy jsem přemýšlel nad tím, jestli knihu neodložit. Hlavní hrdinka mi byla celkem protivná. Až posledních 150 stran mě to začalo bavit a rozuzlení nebylo špatné. Ale na víc jak 3 hvězdy to nevidím. Zmizelá mě zaujala víc.

31.12.2018 3 z 5


Malevil Malevil Robert Merle

Trvalo mi 3 měsíce, než jsem knihu dočetl. Mám rád sci-fi, ale tohle nebyl můj šálek kávy. O oné události, důvod, proč a jak, jsem se prakticky nic kloudného nedozvěděl. Ale to asi nebylo autorovým úmyslem.

20.11.2017 3 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Pustil jsem se do série o Harry Hole a během 7 týdnů jsem se propracoval až k Levhartovi. A za sebe mohu říct, že předčil Sněhuláka. A poznámka na okraj. Tvrzení, že je celkem jedno, v jakém pořadí se tato série čte, je mylné. :-) Naopak.

27.08.2016 5 z 5


Terror Terror Dan Simmons

Na tuto knihu jsem se moc těšil a má očekávání nebyla zcela naplněna. Příběh byl dobrý, což o to, ale klidně to mohlo být o polovinu kratší.

23.01.2016 5 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Jo Nesbø

Tak nějak jsem nepochopil, proč kniha vznikla. :-) Jako povídka mohla být o dost kratší. A upřímně, růžová knihovna není můj šálek kávy. :-)

26.12.2015 1 z 5


O poklad Ciboly O poklad Ciboly James S. A. Corey

Upřímně jsem čekal napínavější děj a víc cestování neznámým vesmírem za Prstencem, ale i tak mě kniha velmi bavila a těším se na další díly. Pátý díl se už překládá a šestý má vyjít v angličtině někdy na jaře 2016.

27.11.2015 5 z 5


Proroctví ráje Proroctví ráje Graham Brown

Nebyla to špatná kniha. Ale ve srovnání s prvním dílem, Černý déšť, nebyla tak napínavá. Z hlavní hrdinky se stala neohrožená bojovnice a tím tak doplnila neohroženého parťáka a celé to již bylo příliš přitažené za vlasy.

25.08.2015 3 z 5


Abaddonova brána Abaddonova brána James S. A. Corey

Třetí díl série Expanze už neměl takový spád, jako první 2 díly, ale přesto jej považuji za velmi kvalitní sc-fi. Konec je opět otevřený, a jak jsem zjistil na webu, tak další 2 díly už spatřili světlo světa (Cibola Burn a Nemesis Games). Doufám, že vyjdou i u nás. :-) Zatím dávám za celou sérii 5 bodů.

15.07.2015 5 z 5


Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Po dlouhé době jsem se pustil do vesmírné sci-fi a díky zdejšímu hodnocení padla volba na trilogii Expanze. Po přečtení Leviatana mohu konstatovat, že jsem udělal dobře. Přesně tento žánr v oblasti sci-fi mě baví nejvíc. Dávám maximum bodů a pouštím se do druhého dílu.

05.05.2015 5 z 5


Původ Původ J. T. Brannan

Oddechové čtení, které má spád. Trošku mi vadili ty supermanské vlastnosti jednoho z hrdinů, ale i tak to byla zábava. Souhlasím s předchozím názorem, že konec byl nejzajímavější a určitě by si příběh zasloužil pokračování.

28.02.2015 4 z 5


Tři vteřiny Tři vteřiny Anders Roslund

Upřímně, prvních 300 stran jsem se nutil číst. A když už jsem byl tak daleko, tak jsem to musel dočíst. A udělal jsem dobře. Poslední třetina knihy měla spád a závěr mě překvapil. Přesto si troufám říct, že v záplavě severských detektivek patří Tři vteřiny k lehkému podprůměru. Knihy Box 21 a Odplata se mi líbily mnohem víc.

14.02.2015 3 z 5


Setba Setba Fran Ray

Dlouhou dobu jsem tuto knihu odkládal, místo ní četl jiné, a nakonec jsem se k ní dostal a můžu říct, že mě příjemně překvapila. Na plné hodnocení to není, ale bavila mě. Téma je rovněž zajímavé, mírně konspirační, ale kdo ví ... :-)

16.11.2014 4 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Knihu jsem přečetl za 3 dny a musím upřímně říct, že jsem čekal mnohem propracovanější vhled do "duše" Rudolfa Langa. Ano, příběh je to hodně drsný, a měla by to být povinná četba na školách. Ale, nedozvěděl jsem se nic nového, vše již mi bylo známo např z knihy Holocaust, z různých dokumentů ap. (mám na mysli fakta) Co jsem čekal od této knihy, to jsem nedostal. Hlavní "hrdina" na mě působil jako loutka bez názoru, bez emocí, jako prostý stroj odmítající zodpovědnost za své činy. Dávám jen 4 hvězdičky.

26.08.2014 5 z 5


Tajemství Turínského plátna Tajemství Turínského plátna Sam Christer (p)

Mám z této knihy rozporuplné pocity. Dřív jsem četl Odkaz Stonehenge, které se mi velmi líbilo, a přijde mi, jako by Tajemství Turínského plátna psal jiný člověk. Začátek mě nudil víc, než konec knihy, která měla sice spád, ale čekal jsem mnohem propracovanější rozuzlení. Snaha o humor mi přišla taková těžkopádná.

22.08.2014 2 z 5


Hybrid Hybrid Andreas Wilhelm

Dle mého názoru se jedná o lepší dílo než všechny tři "Projekty". Děj měl spád a "hororovější" části dodávali příběhu šťávu. Upřímně, díky místnímu hodnocení jsem četbu této knihy odkládal, ale nakonec jsem byl spokojen. Bavil jsem se.

16.08.2014 5 z 5


Naše parta Naše parta Karel Ptáčník

Bezkonkurenčně má nejoblíbenější kniha z dětství. Četl jsem ji několikrát. A jak píše Juannita, kdyby ji vydali letos, věřím tomu, že generace "Husákových dětí" by ji pro své děti pořídili. Naštěstí ji mám doma. Sice je z ní salát, ale chci si ji nechat opravit. :-)

18.05.2014 5 z 5