Původ

Původ https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184407/puvod-184407.jpg 4 173 53

Tajemství původu člověka zůstávalo po tisíciletí skryto. Teď hrozí, že jeho prozrazení povede k záhubě celého lidstva… Vědkyně NASA Lynn Edwardsová a její tým objeví v Antarktidě zmrzlé tělo – je staré patrně čtyřicet tisíc let, avšak oděné v moderním oblečení, a podle všeho je lidské. Nebo ne? Než o něm stihnou zjistit víc, někdo spáchá na výpravu atentát, jen Lynn vyvázne jako zázrakem živá. A odhodlaná zjistit pravdu – o obrazcích v Nazce, o Oblasti 51, o Atlantidě. A o tom, kdo žil na Zemi před námi a nepřestal po ní toužit… Poutavý, originální a napínavý konspirační thriller.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Origin , 2012


více info...

Přidat komentář

pkovarik
23.03.2022

Četlo se to dobře, i když si myslím, že to bylo překombinované, akce, seriozní věda, do toho UFO, občas ne moc uvěřitelné akční scény... ale zase když to člověk bere jako oddychovku, která nepostrádá napětí, tak dobrý. Oceňuji i některé konspirace nebo alternativní výklady světa, které dokládají autorovu rozvinutou imaginaci.

111moni
29.01.2022

Dovolīm si citovat "nápad jistě dobrý,výsledky byly nedobré ".Zápletka byla velmi kvalitnī , promyšlená, ale děj chvílemi připomínal 007 ,tedy nedotknutelne,byt jsou pronásledování nejlepšími za použitī nejlepší techniky..což je dost nuda,když to čtete na 200 stranách. Takže pokud se povzneseme, zůstává otázka....jsou tam?


Eicherik
13.12.2020 3 z 5

Parádní začátek v duchu Věci. Zdlouhavé a nekonečné honičky. Nudně dokonalí a nezastavitelní hlavní hrdinové. V hlavě komputer a nadlidské výkony. A ta organizace, jak v tomto světě fungovala. Stačil telefon, pár minut a třeba dopravní policie hned věděla, co má dělat a nebo nedělat. Nejlepší byla základní, fantastická idea tohoto příběhu a pasáže, v kterých ji vysvětlovali třeba zúčastnění vědci. Očekával jsem kombinaci hororu a Akt X, ale výsledek byl jen částečný.

renisla
27.10.2020 3 z 5

Dílo se mi líbilo, protože příběh byl skvělý - provedení kulhalo, ale i tak mne to ve čtení nezastavilo

veronika4001
30.09.2020 4 z 5

Mrtvé tělo staré 40 000 let, objevené pod arktickým ledem. Částečně mumifikované mrazem, oděné do zvláštní látky, která zaručovala dobré izolační podmínky. Anomální artefakt z řádu homo sapiens, což je neuvěřitelné a vědecky dosud neobsáhlé, protože lidský rod homo sapiens před 40 000 lety nežil. Nejedná se ani o jeho předchůdce. Veškerá vědecká tvrzení o lidském rodu jsou vyvrácena. O tělo bojuje vědkyně Evelyn Edwardsová, která ho našla a její bývalý manžel Matt Adams. Oba se stávají ostře pronásledovanými uprchlíky, protože zůstávají jedinými, kteří o nálezu ví. Vláda a prezident USA mají s tělem v úmyslu něco jiného, něco, co je určeno jen pro jejich soukromé účely. To něco má zahubit lidstvo, včetně jejich nejbližších spolupracovníků. Z Lynn a Adamse se stávají spiklenci bojující o vlastní holý život. Myslela jsem si, že jde o horor. Mýlila jsem se. Příběh bych zařadila mezi špionážní thrillery, při jejichž četbě také zažijete napětí, i když trochu odlišné od napětí hororového. Mrazení v zádech, psychologické procesy strachu a zvýšeného vnímání vůči tajemnu zde nebylo, ale bylo zde něco, o čem bych řekla, že se jedná o pocit štěstí a vrcholu. Takový ten pocit, že musíte fandit někomu, o kom víte, že vyhraje a přitom skáčete přes překážky s ním. Ty překážky zdoláváte také a máte radost, že je zdolává i váš hrdina, který je obdařen rozumem, vědomostmi, zkušenostmi, pílí, odvahou a štěstím. Za mě výborný příběh vybavený nástrahami a postupy v nebezpečných situacích.

Janadvorackova
22.07.2019 1 z 5

Ale nééé!
Představovala jsem si něco ve stylu "Věci."
Vědátoři najdou zmrzlou mrtvolu a začne hukot. Těšila jsem se na něco ve stylu hororu kombinovaného s Akty X - atmosférou.
Tak jsem se na arktické čtení patřičně připravila. Slupla jsem polárkáč, odmrazila lednici, osprchovala se studenou vodou a zhlédla Věc. A pak jsem dostala nesmyslnou akci, nesmrtelné hrdiny, kupu hloupostí, mexických indiánů, milování v poušti, pádů vrtulníků, splašených koní, honiček, stříleček, rukojmí, částicových urychlovačů, hrozby vyloupnutých očí, vytržených zubů, mimozemšťanů a... A teďka to doposlouchávám, protože chci vědět, kdo byl sakra ten chlápek v ledu. Ale jak mi to tu tak povídá, říkám si, že jsem to odhadla docela obstojně...

effa
02.07.2019

Nápad dobrý, začátek dobrý. I děj mohl být výborný, ale řemeslné zpracování to zcela pohřbilo. Vysloveně ubohá spisovatelská práce. Závěr perfektní.

Johhanka79
11.06.2019 3 z 5

Ten konec.... kniha se mi líbila, sice velice úsměvná, přehnaná s nadlidskými schopnostmi hlavních hrdinů... ale ten konec. Nevím, co tím chtěl autor říci, ale mě osobně zkazil dojem z celé knihy.

encyklopedie
23.02.2019 5 z 5

tahle kniha je na dvě věci - na ho..o a na čtení .....pro ostatní.....pokud patříš do skupinky těch duchaplných čtenářů, tak to nečti .....pokud se u knih bavíš, tak čti.......já patřím mezi baviče.... knihy zásadně nepitvám, nevymýšlím kraviny, co se mi líbí a nelíbí.....a hlavně nepřemýšlím, jestli je závěr fantasmagor.....beru to tak, jak to spisovatel vymyslel a jak to napsal .....knihu jsem přečetl a ještě jsem si po čase poslechl jako audio, pěkně ozvučené .............

jana8605
22.10.2018

četla jsem i lepší knihy než je tato, ale tím nechci říct, že byla hrozná :-) jen se člověk občas musel pousmát, když hlavní hrdinové překonali všechny smrtelné nástrahy a pasti. jen mám jednu otázku: co ten konec? možná by to bylo na menší pokračování... ale je to jen můj názor

DuncanIdaho
08.05.2018 3 z 5

A už to Amíci natočili? Fakt vhodná předloha pro scénář amerického filmu. Nápad je sice dobrý a originální, ale měl bych několik výtek. 1) Je tam moc mrtvých (To už tu ale někteří psali.). 2) Až nadlická schopnost utéct všem nástrahám po zuby ozbrojených profesionálních zabijáků. 3) Ten konec snad autorem ani nemůže myslet vážně. To je i na Amíka přitažené za vlasy. Když to shrnu tak je to dobrý nápad, dobrý poměrně svižný děj z dvěma drobnými a jedním příšerným nedostatkem. Ty první dvě mé výtky se dají ještě odpustit, ale ta třetí je neodpustitelná.

Eyghon
02.04.2018 1 z 5

Chtěl jsem napsat, že autor je debilní hovado, ale nenapíšu to.

1) Mám rád knihy, kde hlavní hrdinové vyhrávají, popř. přežijí smrtící útoky, ale čeho je moc, toho je příliš. Star Trek včetně Klingonů a jiných ras je asi stokrát uvěřitelnější než tohle. Vědkyně a její bývalý manžel v pohodě přežijí tolik vražedných pokusů profesionální armádní jednotky, že by to nezvládl ani James Bond. (Mezitím stejná jednotka zabije bez problému desítky jiných lidí včetně profesionálů z tajné služby)

2) Děj knihy je docela v pohodě a byl by to slušný thriller i když díky nesmrtelnosti hlavních hrdinů trochu přitažený za vlasy. KROMĚ posledních asi pěti stran, kvůli kterým jsem ubral 3*. Závěr je úplně mimoňský a kdyby takto končily všechny knihy, tak nečtu.

3) Nesmyslnost a nepravděpodobnost některých situací je až neuvěřitelná - např. schopnosti skupiny indiánských policajtů z americko-mexického pohraničí jsou vyloženě nadpřirozené, to jak získávají informace, je na úrovni CIA. Kdyby autor na obálku uvedl, že se jedná o superhrdinský román, tak bych se nedivil.

4) Zcela souhlasím s komentářem lazaruse níže. Däniken by zatleskal.

ajavev
20.02.2018 1 z 5

Knížka byla zajímavá, zajímavý nápad, ale ten konec... no tak to bylo zklamání... na konci knížky jsem si řekla, že to byl ztracený čas...

Atak
21.01.2018 4 z 5

V komentářích jsem četl, že tato kniha je jak prvotina J. Rollinse, napínavé to je k prasknutí, čte se to náramně, ale těch mrtvol to u Rollinse není a doufám ani nebude :D A konec příběhu? ....

LiberX
21.07.2017 3 z 5

Naivní a neotesané, přesto zábavné a čtivé. Stylem a výpravou připomíná ranou tvorbu Jamese Rollinse.

alva1
11.02.2017 4 z 5

Knihu jsem přečetla jednim dechem. Od začátku až dokonce je tempo téměř zběsilé.

Hufendy
06.02.2017 5 z 5

Mrzí mě, že lidi tuhle knihu hodnotí záporně. Doporučila mi ji kamarádka a jako první mě zaujal obal (nezapomeňte: nesuď knihu podle obalu :D). Začátek byl sice trochu pomalejší ale to nemění můj názor na to, že je to špatná kniha. Příběh jsem přečetla velmi rychle a někdy jsem měla strach číst dál. Pořád jsem si kladla otázku : ,,Co bude s hlavní hrdinkou?" Kniha mě vtrhla do děje a tak to bylo po celou dobu. Kdo má rád thrillery nebude litovat ;)

mrliš
22.01.2017 2 z 5

Nic moc. Hlavní myšlenka není špatná, ale zpracování je nepovedené. Neskutečně přehnané situace. Hlavní pár super hrdinů je nezničitelný. Tady autor opravdu hodně přestřelil. A velké finále na které se čtenář těší, tak nějak vyšumí do ztracena.

Isew
17.10.2016 4 z 5

Pokud chcete knihu číst a nechat se překvapit, nečtete komentář pobijecemuch. Z nepochopitelného důvodu vyzradí pointu, a ani to neuvede jako spoiler. Naštěstí jsem knihu přečetla dříve, než tento komentář, protože bych byla nesmírně naštvaná.
Kniha mě bavila od začátku do konce. Odsýpala a nenudila. Ano, hlavní hrdinové zvládli víc, než by asi zvládli ve skutečnosti, ale co, je to beletrie a ne literatura faktu. A pointa se mi moc líbila. Nečekala jsem to.

povermaster
12.10.2016 4 z 5

Knihu bych přirovnal ke knize "Pád", která se mi velice líbila. Zápletka vcelku slušná, skupina stepních vlků je ostřejší a důvtipnější než stádo agentů 007, ale trochu mě zklamal konec.

Autorovy knížky

2014  70%Původ

Kniha Původ je v

Právě čtených3x
Přečtených215x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených12x
Knihotéce156x
Chystám se číst58x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x