Abaddonova brána

Abaddonova brána https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210779/bmid_abaddonova-brana-210779.jpg 4 212 27

Expanze série

< 3. díl >

Po celé generace představovala pro lidstvo sluneční soustava – Mars, Měsíc, Pás asteroidů – velké pohraničí. Až dosud. Mimozemský artefakt, který pracoval podle svého naprogramování pod mračny Venuše, se přemístil na oběžnou dráhu Uranu, kde vybudoval obrovskou bránu, jež vede do bezhvězdného prostoru. Jim Holden a posádka Rosinanty jsou součástí rozsáhlé flotily vědeckých a vojenských lodí, která se vydává artefakt prozkoumat. Jenomže za scénou se rozvíjí složitá intrika, jejímž hlavním cílem je zničení Holdena. Zatímco se vyslanci lidstva snaží rozhodnout, zda brána znamená příležitost nebo hrozbu, netuší, že to největší nebezpečí si přivezli s sebou. Kniha získala cenu Locus v kategorii nejlepší science-fiction román roku 2013. Hlasovali čtenáři stejnojmenného amerického odborného časopisu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

Abaddon's Gate , 2013


více info...

coquus
coquus
14.07.2023 4 z 5

K dalšímu pokračování této série jsem se dostal po několika letech. Opět musím pochválit výborně vymyšlený příběh plný akce, který má spád a dobře vykreslené postavy. Vyzvedl bych plastický popis odlišného fyzikálního prostředí na vesmírných lodích, který tvořil velice zajímavý rámec celého příběhu.

VonDracek
VonDracek
20.06.2023 4 z 5

Jo, tak tohle byla zase skvělá dávka nulové gravitace (a někdy i vyšší). ;)
Dle mého zde bylo dost originální chování prstence, opravdu epické souboje v nulové gravitaci, pěkně popsány okolnosti a vlastnosti takového boje. Lidstvo jejich různorodé povahy a charaktery...trošku klišé motiv "radši zničit, než se přizpůsobit", ale zas je to uvěřitelné. Bylo to dost napínavé, ale příběh kupodivu docela dost uzavřený.
Trošku mě mrzí, že v každé knize jsou jiné postavy (jejich kapitoly). V tomto díle jsem měla problém s porozuměním hlavně Melby. Trochu doufám v návrat některé z minulých postav... Alespoň, že Holden se pomalinku vyvíjí. ;)


rick6410
rick6410
15.03.2023 5 z 5

Tretí diel ma bavil ešte viac ako prvé dva, napätie a akcia od začiatku do konca, a k tomu tajomno okolo prstenca. Znovu sa mi ale seriálové spracovanie páčilo trochu viac.

MMM999
MMM999
03.10.2022 2 z 5

(SPOILER) Třetí kniha mě zklamává.
Příběhy Anny tam jsou podle mě naprosto zbytečné (snad jediný důvod mohl být tlak vydavatele na přidání lesbické duchovní (?)).
Zmíněné kapitoly jsem začal z nudy přeskakovat, což se mi stává naprosto výjimečně.

Omáčka patří do oběda, ne do knih.

čuřil
čuřil
19.09.2022 4 z 5

Zatím se mi tento díl líbil nejvíce. Plné akcí, dalších postav a opět se zjevil i pan Miller.
Opravdu se mi tato kniha četla zatím nejlépe. Filmovou - seriálovou verzi jsem ještě neviděl, tak se nechám, "doufám" že mile překvapit.

Fallenyard
Fallenyard
10.09.2022 4 z 5

Tady se seriál od knihy odklonil hodně - byla jsem překvapená, jak jiný je knižní a seriálový kapitán Ashford a dost mě zamrzelo zjištění, že seriálová Camina Drummer je vlastně výplodem scénáristů, spojujícím vícero postav :( Na druhou stranu charakterový a psychologický vývoj Clarissy Mao byl výborný, kniha nás jím detailně provází a vysvětluje. Totéž platí o postavě Anny, která je v knize sympatická (seriálová za mě působila jako dost na sílu pánbíčkářka a hysterka) a má bujnou fantazii. Vynikající čtení.

yerry
yerry
10.05.2022 4 z 5

Nemôžem sa tomu ubrániť ale opäť musím knihu porovnávať so seriálom. Niektoré súvislosti mi síce z pamäti vypadli ale kniha ich príjemne osviežila.

Čas od predošlého dielu sa trochu posunul a dej sa odohráva po vytvorení brány protomolekulou, keď sú lode vletiace za Rosinantou do prstenca uväznené v priestore za ním v dôsledku blokácie rýchlosti cudzozemskou technológiou. Hlavné postavy ako Holden, Naomi, Amos, Alex a pod. sú trochu v úzadí. Ťažiskové sú v tomto príbehu Melba, Anna a Bull.

Najprepracovanejšia je tu postava Clarissy Maovej alias Melby a jej psychický posun. Vďaka implantátom je u nej veľmi dobre vykreslená charakterová nejednoznačnosť od typicky zápornej postavy až po jej konečné vytriezvenie a zmeny jej polarity na postavu kladnú. No dobre, zaváňalo to trochu naivitou, ale napriek tomu táto postava bola pre mňa v tejto časti ťažiskovou. Typovo ju veľmi dobre stvárnila v seriáli Nadine Nicole.

Naopak, typovo mi veľmi nesedela seriálová pastorka Anushka Anna Volovodová, ktorú v ňom stvárnila Elizabeth Mitchell a ktorú som mal vnútorne zaradenú medzi akčnejšie ladené predstaviteľky filmových postáv. Ona sa síce akčne trochu prejaví aj v knihe, ale vzhľadom na jej naivné názory, mi typovo veľmi nesedela. Naviac v seriáli to bola blondýna :)

Šéfa bezpečnosti Bulla si v seráli akosi nevybavujem, ale v knihe to bola jedna z najústrednejších postáv, okolo ktorej sa točil hlavný dej. Podobne ako Melba (Clarissa Maová) aj on mal charakterové šrámy. V konečnom dôsledku však patril k tej kladnej strane. Takéto typy mám rád.

Ashforda som mal vďaka seriálu (David Strathaim) zaradeného medzi tie kladnejšie postavy. Pravdepodobne mi séria zobrazujúca tento knižný diel trochu vypadla z pamäti. V tomto dieli to však bola riadna sviňa, zodpovedná za smrť viacerých postáv, ktoré mohli mať svoj potenciál. Vzhľadom na situáciu v akej sa ocitol, sa však niektoré jeho kroky dajú chápať.

Amos, či už ten serálový alebo knižný, je u mňa jednoznačne celkovo najlepšie vykreslená postava. Chlapík s temnou minulosťou a ešte temnejším detstvom by mohol byť jedným zo záporákov. On sa síce tak aj prejavuje, jeho činy však vždy prospievajú kladnej strane, ktorá ním získava zdrvujúcu prevahu. Pár silných chvíľ má aj v tomto dieli.

Podobne ako predchádzajúce dely, aj tento radím medzi veľmi dobré čítanie, občas aj s určitým humanistickým odkazom...

Klilad
Klilad
10.02.2022 5 z 5

S každým dílem lepší a lepší. Tady se mi z počátku zdál rozjezd opravdu pozvolný, nicméně, posledních cca 120 stran jsem zhltnul na jeden zátah. Kvalita neklesá, spíš naopak.

parxel
parxel
26.10.2021 4 z 5

Abaddonova brána je třetím pokračováním série Expanze. Od doby, kdy jsem viděl seriálové zpracování uteklo již několik měsíců, ale přesto se nemohu zbavit dojmu, že v této části se seriál již trochu odchýlil od své knižní předlohy. To samozřejmě není apriori špatně, ale občas mne to nutí k zamyšlení, zda to bylo skutečně jinak nebo už mi jenom neslouží paměť.

Co mi vyloženě nesedlo, tak to byla postava Anny. K ní jsem si zkrátka nenašel cestu a navíc mi přišla tak trochu nadbytečná. Také mi zde vyloženě scházela Avasarala se svými peprnými komentáři a úderným slovníkem. :-) Naopak jsem si velmi užil postavu Bulla, která mi v knize přišla mnohem lépe propracovaná než v seriálu.

V každém případě kvalita třetího dílu byla srovnatelná s předchozími knihami a tedy velmi dobrá. Těším se na pokračování a doporučuji všem fanouškům této série.

MartinvonHau
MartinvonHau
08.09.2021 3 z 5

Nějak jsem si toho ve druhém díle ani nevšiml. Trklo mě to až ve třetím. Co? Jak moc se od prvního dílu změnil způsob vyprávění. V prvním díle to byl jen Holden a Miller. A bylo to fajn. Temné a intimní, žádná přehnaná celovesmírná politika, prostě jeden z příběhů, který se tenkrát ve Sluneční soustavě stal. Pak ale přibyly další postavy. Možná jsem si tu změnu neuvědomil, protože Avasarala byla zajímavá a vtipná. Ovšem tady máme Annu, která je přímým opakem. Nudná jak škrábání brambor a dobrá tak, až z toho bolí zuby. Žádná sláva není ani Clarissa, jejíž proměna je trochu nereálná. Super je snad je Bull, který ale paradoxně v seriálu není.
Přesto mám pro tuto sérii slabost a rozhodně budu číst dále. Akorát si možná dám pauzu, než si koupím další díl.

kralika
kralika
15.01.2021 5 z 5

Já jsem spokojen, změny tempa jsem skoro nevnímal. Užívám si prostě detaily ze světa, který mají autoři opravdu promyšlený – změny gravitace (lze vařit v nulovém gé?), politika (jak zapůsobit na vnitřní planety?), vesmírný boj (lze utéct vystřelené raketě v prostředí bez odporu vzduchu?). A navzdory velmi realistickému prostředí mi paradoxně nevadí to, že si protomolekula v podstatě dělá, co chce – vlastně čtenáři, kteří dočetli Expanzi až sem, si tak trochu mohli zvyknout, že? :-)

„K násilí se lidé uchylují, když jim dojdou dobré nápady. Je přitažlivé, protože je prosté, přímé a vždy dostupné. Když nevíte, jak vyvrátit protivníkovy argumenty, vždycky ho můžete udeřit do tváře.“

JSmerda
JSmerda
15.10.2020 4 z 5

Třetí kniha ze série. Postavy se dostávají do svých extrémních poloh a přestávají se vyvíjet. Děj je trochu méně uvěřitelný, především proto, že mimozemské artefakty fixlují ve prospěch hlavních hrdinů. Přesto se kniha velmi dobře čte.

buster21
buster21
29.09.2020 4 z 5

nevybočilo to z normy celého cyklu ..

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
20.08.2020 3 z 5

Bohužel mě třetí díl až tak moc nezaujal. Což je vážně problém. Proč? Protože způsob, jak autoři vedou svůj příběh je stále stejný. V třetí knize se nezměnilo vůbec nic! Tak kde je tedy problém, že? Zde:

Jednotlivé linky se ze začátku táhnou celkem nezáživně. Navíc je zde dost nových postav, jejich motivace musíme nejdřív poznat. A to chce prostor. Takže postavy, které už známe, ustupují do pozadí, aby se opět linky spojili a všichni ruku v ruce došli do cíle knihy.

Čili podle návratu jedné postavy na konci minulého dílu, názvu knihy a postavy Anny, jsem se oprávněné bála trojky. A přestože je to schématem stále stejné, dějově zase trochu jiné. Škoda, že zmizel ten pocit špíny z prvního dílu a tajemna. Přeci jen, na politikaření ve vesmíru jsme zvyklý. Taky na náboženství. Ale pořádnej plíživě napínák s příměsí vesmírné detektivky, byl zatím top.

Linka Anny mě nebavila, dokud se nepotkala s další linkou. Ale Bull se zdá jako postava dost v pohodě. Po Jimovi zase všichni jdou... co? No, neke! :D
Přesto jsem z celého dílů lehce zmatená. Pochybuji, že autorům došly nápady. Jenom mi přišlo, že tentokrát Expanze frčí jenom napůl a štve mě, že nevím z jakého důvodu. Prvních 200 stran jsem četla fááákt dlouho, aby zbytek byl super a pecka? Což vychází půl na půl, přestože se nejedná o první díl série. Škoda. A ještě jedna věc mi chyběla. Nekonečný, zamýšlený projevy v hlavě nad nesmrtelností brouka, na které jsem byla zvyklá z prvních dvou dílů...

PS: kam zmizela podlézavost autorů, aby se lidem četli jejich knihy dobře? Vždycky když byla část s Ančou a bylo zmíněno její celé jméno, u druhého "o" jsem nevěděla, čí jsem, a to jsme narozdíl od originálu měli jedno "o" navíc kvůli "-ová" :D

Karcoolka2210
Karcoolka2210
02.08.2020 5 z 5

Ako v predošlých dvoch knihách aj v tejto som už poznala cieľ, no tá cesta k nemu bola v mnohých prípadoch iná ako ju poznám zo seriálu. V tejto knihe bolo celkom dosť nových postáv, ktoré sa v seráli neobjavili, respektíve ich úlohy prebrali iné postavy, ktoré sa v tejto knihe vôbec neobjavili. No je to zaujímavé čítať to takto. Už sa teším, keď sa dopracujem k 5.knihe a konečne to bude pre mňa niečo úplne nové. Ale čo sa týka príbehu a toho čo sa v tejto knihe udialo, ja hodnotím 5 hviezdami, inak sa to podľa mňa ani nedá :) AJ

Finn69
Finn69
01.06.2020 4 z 5

Stejně jako Kalibánova válka trochu natahované, ten rozjezd mohl být svižnější. Nicméně i tak pořád dobré a zajímavé čtení. Oproti předchozím dílům je tu vzhledem k okolnostem příběhu míň meziplanetární politiky a víc je to o osobních kvalitách lidí - a třeba i o selhání těch kteří by měli ostatní vést. Objevuje se pár důležitých nových postav a jako obvykle jsou zajímavější ty se záporným nábojem. Teroristka Clarissa u mě vyhrává nad pastorkou Annou na celé čáře, a nic na tom nezmění ani to, že je Anna zrzka :)
Mimozemská brána je něco mezi přestupní stanicí z Vesmírné odyssey a artefakty z Pohlovy Gateway. A chtěl bych tam toho o ní víc, až na jednu krátkou pasáž se o Bráně vlastně jen mluví. Třeba se dočkám v dalších dílech, otevírají se totiž zajímavé možnosti a ani detektiv Miller zřejmě neřekl poslední slovo...
Trošku jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdami, když to ale vezmu jako součást celé série tak si i Abaddonova brána ty čtyři hvězdy zaslouží.

zd0981
zd0981
01.01.2020 4 z 5

Pomalý rozjezd, Anna byla otravná, druhá půle OK. i ta Anna se vylepšila.
Je zajímavé, že autoři, chtějí li udělat ženu sympatickou, udělají ji jako zrzku...

Terva
Terva
10.11.2019 3 z 5

Vážená, když zatracenej
James Holden řekne:
Skočte!
Tak se neptáme:
Jak vysoko?!

Další díl ze série Expanze přinesl opět něco nového, přidal něco starého a znovu se nevyhnul jistým zkratům a nelogičnosti. Nárůst nových postav je už na únosné hranici. Mám pocit, že už se v postavách trochu ztrácím. Největším problémem mi připadalo velké množství náboženských keců. Spisovatel ubral politiku, ale přidal věci, které se snad ani s věkem obývání cizích planet a nových slunečních soustav, už neměli dít. Opět si spisovatel pohrává s myšlenkou, jak náboženství dokáže být flexibilní. Když jsme nelétali do kosmu, sídlil bůh na nebi, teď už je nebe naše, a dávné mimozemšťany zničil někdo horší než oni, ale bůh v lidech přetrvává.

Citát: Nejsem blázen. Když se zblázním, zabijou mě. Bože, nebo už mě zabili?

Děj je skoro stejný, jako předešlé příběhy. Pozvolna se rozjíždí, někdy trochu nudí, nové postavy se chvilkama pletou a vše spěje do mohutného finále. Vlastně i velký počet mrtvých, který jde do tisíců, už vás ani nepřekvapí a stává se tak standardem, který už čtenář ani nevnímá. Úpadkem bych také nazval malé vstupy hlavního hrdiny Holdena. Má tu celkem malý prostor, hlavně v první půlce knihy. A navíc, začínám mít pocit, že se v něčem ztrácím. Kdo nebo co byl Kaliban z předešlé knihy a co nebo kdo je Abaddon v tomto příběhu. Ani v jednom takové věci, sekty nebo postavy nevystupují a přesto jsou takto knihy pojmenované.

Malá ochutnávka:
Temnota byla překrásná a snová. Lodě flotily, přitahované nepřirozenou mocí ústřední stanice, se choulily jedna ke druhé mnohem těsněji, než kdyby byly ovládány lidmi. Jediné osvětlení pocházelo z občasného záblesku svařovacích hořáků údržby na vnější straně pláště a ze strašidelné záře stanice. Podobalo se to procházce po hřbitově za svitu měsíce.

Po delším rozhodování jsem se nakonec dobral k 60%, což zde znamená tři hvězdy. A ještě k tomu začínám mít pocit, že spisovatelé Daniel Abraham a Ty Franc, používající pseudonym James S. A. Corey, tak trochu začínají opisovat. Našel jsem tu náznaky ze série Nadace, Heechee a nebo Pernu (ne nebojte, draci ještě nepřiletěli, ale....) Je to hlavně tím, že děj se neposouvá, jen se mění prostředí. Tak dobrá, někam se posouvá, ale je to jako v nějaké hře. Splníte úkol a dostanete se o level dál, ale používáte stejné aspekty, zbraně a někdy se vracíte na začátek.

Citát: Převrat po protipřevratu.

Metla
Metla
15.11.2018 4 z 5

Posádka Rosinanty je zpět a nepřekvapivě se opět dostává do středu dění. Protomolekula opustila Venuši, vytvořila prstenec na oběžné dráze Uranu a rozeštvané hlavní frakce lidstva bázlivě přihlížejí transformaci. Obrovský mimozemský artefakt vyvolává obavy a spoustu otázek, k objektu míří průzkumné lodi Země, Marsu i Pásu. Jim Holden (tentokrát ne vlastní vinou) uvede do pohybu lavinu událostí, které umožní Prstenec a jeho podmínky lépe poznat. Nic samozřejmě neprobíhá hladce, proto se prchá, střílí, umírá, rovnováha sil se neustále mění.
Zápletka se více než záhadám Protomolekuly věnuje rozbrojům ve vedení lodi SVP Behemoth (někdejší generační monstrum Nauvoo), snaze sjednotit a ochránit flotilu uvězněnou ve sféře Prstence, různému přístupu jednotlivých vlivných lidí k řešení problémů. V tomto dílu „Expanze“ nehraje Jim Holden a jeho posádka prim, většina pozornosti se přesouvá k novým postavám: Clarisse/Melbě, co jde v honbě za pomstou přes mrtvoly, kazatelce Anně a jejímu boji za lidskost a v neposlední řadě šéfovi bezpečnosti na Behemothu. Bull je zde v roli muže činu, rozhodného dříče a drsňáka, jakému čtenář musí držet palce. Jeho linie patřila k nejčtivějším. Mírnou kritiku ode mne schytá Anna, mladší verze Matky Terezy – její přemítání mi přišlo poněkud nepřevratné na to, kolik jí bylo věnováno prostoru. Výhrady mám také ke Clarisse/Melbě s jejími náladami a chováním jak podle větrné korouhvičky. Autoři si tak usnadnili práci a přitom by si tato antihrdinka zasloužila lepší zpracování svých psychóz.
Ani třetí kniha nedokázala přeskočit vysoko nastavenou laťku prvního dílu série, ale „Kalibánově válce“ se téměř vyrovná.

TXapek
TXapek
13.06.2018 4 z 5

Třetí Expanze začíná ve velkém stylu s velkou záhadou k rozlousknutí, na kterou vnadil již závěr Kalibánovy války. Bohužel v druhé polovině knihy si autoři namísto rozvíjení zápletky kolem brány vybrali jako ústřední téma velkou akční melu. To by samo o sobě ještě nemuselo být špatné, ale připadalo mi, že chování postav a jejich řešení situací mnohdy nedává smysl nebo by přinejmenším potřebovalo lepší vysvětlení. Tedy ve výsledku byl pro mě třetí díl série trochu slabší než oba předchůdci.

Co se postav týče, zatímco v minulém díle jsem si dříve či později oblíbil všechny, zde souhlasím s ostatními komentáři, že výběr a zpracování bylo trochu slabší, i když na konkrétní postavě se už neshodneme. Byla to právě pastorka Anuška, která si mě zde získala nejvíce. Jistě, není to postava, která by úplně zapadala do světa, kde mají i ti největší dobráci za sebou hromady mrtvol, ale přináší na věci nový laskavý pohled (se kterým čtenář nemusí nutně souhlasit) a po celou knihu si svou charakterovou dobrotu udrží i tváří v tvář všem hrůzám kolem ní. Pro mě se tak vyšvihla nad podivně rozervanou teroristku Melbu i Bulla, jehož linka se dle mého mohla více zaměřit na pochopení Ashforda namísto soustředění na to, kdo se usmál nebo neusmál jeho cynickým poznámkám.

Štítky knihy

space opera Locus Poll Award (ocenění)

Autorovy další knížky

2013  86%Leviatan se probouzí
2014  84%Abaddonova brána
2014  88%Kalibánova válka
2015  82%O poklad Ciboly
2017  88%Hry Nemesis

Kniha Abaddonova brána je v

Právě čtených7x
Přečtených306x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených18x
Knihotéce166x
Chystám se číst71x
Chci si koupit36x
dalších seznamech1x