pawla.sevcikova pawla.sevcikova komentáře u knih

☰ menu

Úkryt Úkryt Egon Hostovský

"Pachtili jsme se za drobty života, zatímco se nám hroutil život celý."

29.09.2017 5 z 5


Bludné kruhy Bludné kruhy Wally Lamb

Dokonalá kniha. Jedna z nejlepších, kterou jsem kdy četla. Zažila jsem u ní snad všechny emoce, jaké lze u knihy zažít. Smála jsem se, brečela, cítila k postavám nechuť, opovržení, nenávist, soucit, lásku... Geniální dílo!

16.08.2017 5 z 5


Prázdniny Prázdniny Jan Balabán

...a cítí únavu, kterou už žádný spánek nezažene...

06.01.2017 4 z 5


Bez Karkulky Bez Karkulky Irena Dousková

Zazvoň

Zvonek sice nefunguje
Ale já poznám
Že jsi to ty
A rychle se schovám
Do té paní
O které všichni říkají
Že jsem to já

05.12.2016 5 z 5


Čím se liší tato noc Čím se liší tato noc Irena Dousková

Tak strašně odlišné příběhy, tak neskutečně časově navzájem vzdálené... a přitom tak podobné. Krásná, pro mě hodně specifická kniha.

03.12.2016 5 z 5


Darda Darda Irena Dousková

Úžasné završení příběhu o Helence Součkové. S prvními dvěma díly se to nedá vůbec porovnat, tahle žena už má "celý život" za sebou, není spontánní a bláznivá jako v Oněginovi... Ale je skvělá. Úžasně zakončená trilogie. To, že se při tom člověk už tak nesměje, jako se smál u předchozích dvou dílů, není vůbec na škodu. Život není jen smích a radost... naopak.

29.11.2016 5 z 5


Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák Irena Dousková

Od prvního do posledního písmenka jsem knížku hltala. Procítila jsem si během čtení úplně všechny emoce. Hlasitý smích i pláč, znechucení... Parádně vyobrazena tehdejší doba. Smekám a těším se na Dardu :)

28.11.2016 5 z 5


Opilé banány Opilé banány Petr Šabach

"Chytrou knížku já poznám tak, že ji většinou nepochopím (...) V životě si nikdo nedovolil říct o knížce, kterou nepochopil, že je blbá. Což mě vede k úvaze, že i můj život je asi velmi kvalitní, když mi pořád uniká jeho smysl."

24.11.2016


Vybíjená Vybíjená Michal Viewegh

"Bůh mi nepřidělil lepší ksicht. Počínaje pubertou nevstoupím do žádného kostela – tak jako už nikdy nejdu do restaurace, kde mě předtím ošidili."

Geniální přirovnání, metafory, skvělý čtivý (typický Vieweghův) jazyk... a do toho úžasné realistické příběhy pár životních ztroskotanců. Jednoznačně plný počet hvězdiček! Nadchlo mě to :)

23.11.2016 5 z 5


Občanský průkaz Občanský průkaz Petr Šabach

Charlie měl fialkově modrý smavý oči, a kdyby to záleželo jenom na něm, tak by měl od rána do večera dobrou náladu, ale vzhledem k tomu, že svět je plnej idiotů, který vám nálady měněj, a většinou tak, že k horšímu, časem se do těch dobráckejch očí Charliemu vloudil stín podezíravosti, takovýho jako jemnýho "Buď připraven!"

21.11.2016 5 z 5


Afrika Afrika Zdeněk Svěrák

Copak jmelí, ale jmelí!
Já jsem se moc bavila :)

15.11.2016 5 z 5


Jsme tady Jsme tady Jan Balabán

"Podobně jsem se od dětství styděl Pána Ježíše. Já bych skutečně hrozně nechtěl prožít to co on. Proto máme nedělní školu a celý ten tyátr, abychom nemusili prožívat to co on. Litujeme ho, litujeme, ale hlavně se ubezpečujeme, že už nás nikdy nebudou bít a přitloukat, i když bychom to zasloužili."

Všechny povídky jsou v něčem stejné, a přitom každá jiná. Mě asi nejvíc nadchla "Světlana" :)

12.11.2016 4 z 5


Kudy šel anděl Kudy šel anděl Jan Balabán

"Necítila se ničím ukřivděná. Copak člověku můžou lidé ukřivdit? Život sám je křivda."

Velice hluboká kniha obsahující spousty jímavých lidských příběhů.

05.11.2016 4 z 5


Záskok Záskok Zdeněk Svěrák

"Odvážně například snížil počet sester v Čechovově hře na jednu, Alibabu a čtyřicet loupežníků úspěšně uváděl pod názvem Samotář Alibaba."

Moje možná úplně nejoblíbenější hra od dvojice Svěrák–Smoljak. Ale v konkurenci ostatních dokonalých her je opravdu těžké vybírat.

29.10.2016 5 z 5


Blaník Blaník Zdeněk Svěrák

"Co kdybychom, Veverko, udělali takovou výměnu. Ty nám odvoláš Bílou horu a my ti necháme Václavák."

Geniální humor pánů Svěráka a Smoljaka. Hra je bezchybná jak v psané, tak hrané podobě. Těším se na další hry :)

29.10.2016 5 z 5


Melouch Melouch Vlastimil Třešňák

Skvělá kniha! Zezačátku mi dělalo problém prolínání dvou světů (mládí a "stáří"), ale jakmile jsem si zvykla, začala se knížka číst sama. Často jsem se při čtení smála, často jsem pocítila odpor k režimu, který panoval, a k mnoha postavám. Pro mě jasně 5 hvězdiček :)

28.10.2016 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Dokonalá, četla se sama. Úžasně jsem se u ní nasmála. Krásný nadhled vypravěče, svět by hned vypadal líp, kdyby na něj člověk koukal jeho očima :)

28.10.2016 5 z 5


Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Měla jsem na knihu úžasné ohlasy, tudíž jsem od ní hodně čekala. A zklamala mě. Mám na věci, o nichž je v knize řeč, úplně jiný pohled. Kamarádka mi jednou řekla: "Já si to představuju přesně tak, jak to v Chatrči je." A proto byla z knihy nadšená. Já jsem v tomhle směru konzervativnější a knihu nepovažuji za náboženskou, ale vyloženě za sci-fi. Kdybych ji s tímhle už začala číst, možná ji hodnotím výš...

28.10.2016 2 z 5


Arsene Wenger Arsene Wenger John Cross

Úžasná kniha, která mi přiblížila spoustu věcí ohledně mého milovaného klubu. Ba co víc, po jejím přečtení v mých očích pan Wenger neskutečně stoupl v ceně (a to jsem si myslela, že víc to už nejde).

Doporučuji nejen všem fanouškům Arsenalu a pana Wengera, ale i jeho odpůrcům – je dost možné, že po přečtení pozměníte názory :)

27.10.2016 5 z 5


Fotbalová horečka Fotbalová horečka Nick Hornby

Srdcovka srdcovek. Popsaných několik stran wordu ukázkami z téhle knížky. Jedna z mála knih, kterou jsem četla víckrát než jednou.

"Co se mě týče, jsem především fanoušek Arsenalu a až teprve pak fanoušek fotbalu."

aneb jak říká sám autor knihy: "Kromě fotbalu nikdy na ničem nezáleží."

27.10.2016 5 z 5