Bludné kruhy

Bludné kruhy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22708/bmid_bludne-kruhy-KTc-22708.jpg 5 70 17

Sugestivní mnohogenerační psychologická sága pojednávající o rodinných vztazích, o citových poutech a síle odpuštění v příběhu dvou bratrů - jednovaječných dvojčat. Příběh vypráví v ich formě čtyřicetiletý bratr duševně těžce nemocného člověka, zmítaného mezi touhou žít konečně svůj vlastní život a solidaritou ke svému schizofrenií postiženému dvojčeti. Jako silnější z dvojčat cítí k bratrovi hlubokou lásku a stejně tak odpor a strach, který přebíjí pocit zodpovědnosti. Pátrání v minulosti a snaha odhalit svůj původ zasahují hrdinu v nejtěžším období jeho života a bratrova tragická smrt rozmetá jeho dosavadní nepevné jistoty a on jen velmi těžce hledá nové. Odborná pomoc zkušené a citlivé lékařky ho dovede k vyrovnání se se sebou samým a nasměruje ho na cestu k normálnímu životu bez výčitek a sebeobviňování.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

I Know This Much Is True , 1998


více info...

Přidat komentář

Dagmar76
28.07.2022 5 z 5

Silný a emotivní příběh o hledání smyslu života. Jedna z mých The best of....

AlenaF
12.01.2022 5 z 5

Skvělé. Žádné jednoduché čtení. Doporučuji.


derrry
29.10.2020 2 z 5

Pokus o velký epický román 80. let, takže tam je všechno (jakože FAKT všechno), Marlowe má pravdu. Nejlepší byla kniha v těch intimních částech o nenávisti a lásce "normálního" bratra ke svému nemocnému dvojčeti. Úplně nejsilnější byla v okamžicích, kdy se snažil přetrhnout poutu a žít sám za sebe, ale krev prostě není voda. Takže by to byla krásná novelka do 100 stran, těch skoro 600 je už moc.

Janek
30.09.2020 5 z 5

Kniha plná bolesti a ztrát, kniha plná hledání naděje i nových cest. Je to smutné, ale nikoli depresivní čtení o situacích, které pochopitelně působí mnohdy až příliš přitažené za vlasy, ale postavy v nich - zdá se mi - jednají více než uvěřitelně. Život není jednoduchý, vztahy (zvlášť ty, které si nevybíráme, ale rodíme se do nich) bývají komplikované. Wally Lamb dokázal vykreslit mnoho uvěřitelných epizod i hrdinů, z nichž ne všichni mohli mít otěže dění ve svých rukách. Doporučuju.

aralka
04.08.2020 5 z 5

Hodně náročné čtení na psychiku, není to žádná selanka, ale co se týče formy, je to napsáno velmi profesionálně a obratně, co se týče obsahu, souhlasím s komentářem pode mnou, že toho pozitivního a milého v knize opravdu moc není, vyloženě se brodíme marasmem smutného životního příběhu nemocného Thomase a jeho bratra Dominika, dvojčat, kteří byli povahově každý úplně jiný a už od jejich dětství se ta rozdílnost velmi silně projevovala, prožijeme s nimi vlastně celý život a poznáme různá rodinná tajemství, záhady a pozadí nejdřív nepochopeného chování některých postav ... mám ráda psychologické knihy, kde se rozpitvává chování a myšlení jednotlivých postav, a tady to bylo naplněno vrchovatou měrou!
Ve své knihovně ale tuto knihu nechci a znovu už jí také určitě číst nebudu...

marlowe
19.06.2020

(SPOILERY!)
Zabalil jsem to někde po první třetině – a v tu chvíli mě zaplavil doslova hřejivý pocit, že už NEMUSÍM číst dál.
Věřím, že si knížka své čtenáře najde (a současné hodnocení 93% mi dává za pravdu), ale já k těm šťastným patřit rozhodně nebudu.
Snažil jsem se, bojoval, ale nakonec z toho byl ručník v ringu. Prostě jedním slovem: nelíbilo!
Být mladší, možná bych četl i dál, ale ve svém věku si říkám: PROČ? Mám tohle, proboha, zapotřebí? Nestačí nám starosti a problémy vlastního života?
Rakovina, rozštěp patra, schizofrenie, amputovaná ruka, smrt dcery, smrt matky, možný incest, násilnický otčím – děkuju, ne! Nemusím mít všechno, co se blyští (a třiadevadesátiprocentní hodnocení, to už je panečku, lesk jako blesk).
Všechny postavy v knize jsou nějak bolavé, ocejchované, pokřivené – nezdravé.
Svého času, někde hluboko v minulém století, jsem podobné "duševní sebepoškozování četbou" dokonce preferoval a měl jsem i rád "špatné konce", ale ta doba je dávno, dávno pryč. Teď jsem při četbě zažíval jen permanentní pocit nepohody a stísněnosti, pouze tmavé mraky a nikde ani škvírka pro sluneční paprsek. A k tomu totální absence humoru (všechno v knize je "na smrtelně vážno") a navíc sterilní, neutrální, akademický styl vyprávění, který neurazí ani nenadchne. Takže ještě jednou: NE!
Nedočetl, nehodnotím.

daja51
07.12.2019 5 z 5

Těch 600 stran stálo opravdu za to - geniálně napsaný, silně emotivní příběh ze života dvou bratrů.

viviann
12.08.2018 5 z 5

Tato kniha mě velice zasáhla. Jak může člověk zničit nepovedenou výchovou život svým dětem...

babiočka
09.04.2018 5 z 5

Dlouho mi trvalo, než jsem se začetla. Na tohle musí být opravdu ta správná nálada a čas.
Nekonečná změť rozporuplných emocí Dominika...
No, ale podařilo se mi těch 608 stran zvládnout a jsem ráda. Skvělý psychologický román.

Gabba99
21.09.2017 4 z 5

Nejprve jsem četla knihu Jako voda a moc se mi líbil styl vyprávění z pohledu více postav. Tato kniha byla jiná, samozřejmě šlo opět o psychologický rozbor jedné rodiny, ale vyprávěna z pohledu hlavního hrdiny a částečně dědečka. Musím přiznat, že jsem se ze začátku nemohla úplně začíst, ale po zapojení vzpomínkového deníku do děje příběhu, dostala kniha nový rozměr a i závěr románu se mi moc líbil.

pawla.sevcikova
16.08.2017 5 z 5

Dokonalá kniha. Jedna z nejlepších, kterou jsem kdy četla. Zažila jsem u ní snad všechny emoce, jaké lze u knihy zažít. Smála jsem se, brečela, cítila k postavám nechuť, opovržení, nenávist, soucit, lásku... Geniální dílo!

micha-ella
10.08.2017 5 z 5

Jeden z nejlepších příběhů, který jsem kdy četla! Skvělé! Doporučuji.

Barbanka
24.07.2017 5 z 5

Bože jak já miluji styl psaní a knihy od tohoto autora!!! I když, abych byla upřímná, dlouho jsem se přemlouvala, než jsem bludné kruhy začala číst. Je to opravdu tlustá kniha. Ale i když nemám moc času na čtení, vždy jsem si urvala chvilku času před spaním a moc se těšila na to, jak se bude příběh vyvíjet dál. Celé je to dějově moc dobré. Jediné co mě mrzí je to, že Wally Lamb zatím nevydal více knih, tak snad se ještě něčeho nového dočkáme :)

allyce
22.01.2017 5 z 5

Naprosto dokonalá kniha nejen o všech lidských emocích, o vzorcích chování, o životě, nemoci, smrti, lásce a naději, ale také o předcích a rodičích, které si nevybíráme. Kniha mě zaujala natolik, že byl problém ji odkládat a dopřát tělu spánek. Děkuji, pane Lambe!

petra9737
03.03.2014

Tuto knihu jsem prečetla zhruba před 12 lety a zanechala ve mě tak vyjímečné pocity, že se k ní po letech vracím...konečně jsem ji našla a mohu si ji znovu přečíst:-) Nikdy bych neřekla, že bych dokázala vůbec přelouskat tak tlustou knihu, ale svým příběhem mě zaujala hned od začátku až do konce...

THERISA
10.01.2012 4 z 5

Předně - nikdy nepochopím, jak jsem tak neuvěřitelně dlouhou knížku mohla v životě přečíst...Na druhou stranu nikdy nepochopím, jak někdo mohl tak neuvěřitelně obsáhlou, složitou a propletenou knihu napsat. Klobouk dolů, pane Lambe! Škoda jen, že nepublikujete více, vaše knihy jsou vždy obrovský zážitek!

gfdsa123
18.10.2011 4 z 5

Pěkná psychologická knížka. Jsou zde podrobně vylíčeny všechny pocity a zlomové okamžiky obou bratrů. Je sice krapet zdlouhavá, ale určitě zanechá dojem.