Pavel92 Pavel92 komentáře u knih

☰ menu

Vlčí stopy Vlčí stopy Tanja Askani

Pro fanoušky přírody a čtyřnohých šelem totální povinnost. Jako bonus dech beroucí fotky.

17.04.2022 5 z 5


Sibiřská výchova Sibiřská výchova Nicolai Lilin

Jestli se dá něčemu říct "brutální jízda" tak je to tohle. V podstatě nekonečná spirála násilí, hnusu, zločinu ale zároveň obrovských hodnot, cti, tradice a i když to zní nepatřičně tak jakési "morální síly". Skvělé.

17.04.2022


Češi ve wehrmachtu Češi ve wehrmachtu František Emmert

Smutné, silné, strhující,... Plný počet.

17.04.2022 5 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

V první řadě bych chtěl autorce vyslovit obrovské uznání a respekt před tím, kolik si dala práce s napsáním této knihy. Životice jsem bral jako "jednohubku" na nedělní odpoledne a rozhodně jsem nebyl zklamaný. Pro mě jako pro místního patriota bylo přečtení prakticky povinnost, Karin dělá zdejšímu kraji obrovskou službu svoji prací. Z hlediska literárního bych měl jen dvě malé výtky. Občas jsem se přes množství postav "ztrácel" a na pár místech jsem se musel vracet v textu zpět, abych dodatečně "pochopil" o kom je řeč. Druhé, malé mínus není ani tak problémem textu ale spíše obsahu knihy. Podle mě je trošku škoda, že Životice nebyly psány stejným stylem "románové kroniky" jako Šikmý kostel, text je svým vysvětleními a přerušeními děje "roztříštěný" a není jednoduchý na čtení. To jsou důvody proč nemůžu dát plný počet.

17.04.2022 4 z 5


V prezidentově tajné službě V prezidentově tajné službě Ronald Kessler

Velmi zajímavé. Doporučuji.

29.05.2019 5 z 5


Memento Memento Radek John

Brutální jízda feťáka v dobách hlubokého socialismu. Mohlo být 100%, není, protože z knížky cítím ojediněle pachuť moralizace. V tomhle mi přišly Děti ze stanice ZOO, které jsou tématem hodně blízko o dost lepší. Kdyby John nechtěl za každou cenu říct "nefetujte protože je to špatné" bylo by šest hvězd. Se smutkem v srdci jen pět.

17.05.2019 4 z 5


Impérium Impérium Ryszard Kapuściński

Není to špatné. To určitě ne. Bohužel mi k plnému počtu hvězd chybí jakýsi pocit vcítění. Srovnání s Alexejevičovou a Dobou z druhé ruky se přímo nabízí a i kdybych stokrát chtěl, na šest hvězd to prostě není. Nejsem žádný rusofil ani kremlobot ale z knížky cítím občas citelné pohrdání "obyčejnými lidmi". Některé části jsou dechberoucí (popis války v Polsku, doly ve Vorkutě), některé části jsou prostě "špatné, protože Rusko je špatné". Nicméně, určitě doporučuji k přečtení, skládám hlubokou poklonu autorovi za obrovský kus práce.

17.05.2019 4 z 5


Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Jako obrovský klad beru, že si v tom každý najde svoje a s každou postavou se dle vašeho charakteru dá nádherně ztotožnit. Bohužel mi vadil občas dost nepřehledný děj a v závěru hlodala myšlenka "co tím chtěl spisovatel říct". Hlava XXII není určitě pro každého.

02.03.2019 4 z 5


Král Krysa Král Krysa James Clavell

Klasika, která trošku stojí ve stínu Mostu přes řeku Kwai. Možná mi občas vadila lehounká pachuť z touhy čtenáře alespoň trošku "moralizovat". Jinak jde ovšem o kvalitní dílo, které lze jen doporučit.

02.03.2019 4 z 5


Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

V tomhle případě se nedá vyhnout srovnání film x kniha. Film jsem viděl dřív, do dneška se k němu rád vracím. Forrest je dost těžký na čtení, občas se neubráním pocitu, že Groom v některých částech dost tlačí na pilu a snaží se být za každou cenu originální. Některé části knížky jsou skvělé (před válkou, kariéra s Nakřáplýma šiškama, vyhazov z armády), jiné mě příliš nebavily (v džungli, u filmu, zápasnická kariéra). Nakonec mi z toho vychází čtyři hvězdy - ta jedna hlavně kvůli tomu, že USA v hipísácké éře je moje oblíbené období. Jinak čistý průměr :)

02.03.2019 4 z 5


Velké špionážní operace: První a druhá světová válka Velké špionážní operace: První a druhá světová válka Karel Pacner

Jde vidět že za knihou stojí obrovský kus práce. Velmi dobrá četba.

02.03.2019 5 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

V dětství klasika, pro dnešního čtenáře asi už lehce kostrbaté.

02.03.2019 3 z 5


Nesvatá válka o Svatou zemi Nesvatá válka o Svatou zemi Břetislav Tureček

Knížka o tom že nic na světě není černobílé a terorista je hodně široký pojem.

01.03.2019


Valachiho svědectví Valachiho svědectví Peter Maas

Dnes neprávem lehce zapomenutá kniha. Pro fanoušky tématu ovšem povinnost.

01.03.2019 5 z 5


Denník Anny Frankovej Denník Anny Frankovej Anne Frank

V životě jsem si vždycky říkal, že každou knihu dočtu už jen kvůli úctě vůči autorovi. Tady to prostě nešlo. Knížka stojí a padá na tom že jde o deník, v podstatě se dá říct, že kdyby jste našli na ulici deník jakékoliv mladé slečny dočtete se tam tak nějak to samé (samozřejmě s ohledem k době). Myslím že jedna z nejvíc přeceněných knih vůbec.

01.03.2019 1 z 5


To ráno, kdy si pro nás přišli... To ráno, kdy si pro nás přišli... Janine di Giovanni

Ve své oblasti ojedinělý počin, v knize je však citelně poznat zaujetí proti režimu. Určitě si při čtení doporučuju uchovávat "chladnou hlavu".

01.03.2019 4 z 5


Příští stanice: Smrt Příští stanice: Smrt Viktorín Šulc

Forma občas trošku kostrbatá, rozhodně však dobré čtení.

01.03.2019 3 z 5


Bratrstvo tajných hrobů Bratrstvo tajných hrobů Viktorín Šulc

Je to přesně můj šálek kafe, skvěle se doplňují poznatky kriminalistů s výpověďmi doktorů a znalců. Obyvatel MSK kraje má ze čtení asi ještě trochu víc :))

01.03.2019 5 z 5


Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku Viktorín Šulc

Přečteno na jeden zátah.

01.03.2019 5 z 5


Voják: Vzpomínky německého vojáka 1936-1947 Voják: Vzpomínky německého vojáka 1936-1947 Siegfried Knappe

Jak zmiňuje kolega níže, knížce extrémně ubližuje mizerný překlad. Autor občas (dle mého názoru) trošku tlačí na závěr "my nic to všichni okolo", každopádně jde o dobrou knihu. Nejsilnější mi paradoxně přišel začátek z doby před válkou.

01.03.2019 3 z 5