Hlava XXII

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Hellerův nejznámější a nejlepší román, autor vychází z vlastních zkušeností – román je svým způsobem absurdní, ale realistický. Hlavní postavou je poručík letectva Yossarian, který je trochu klaun a trochu blázen (svým způsobem obdoba Haškova Švejka). Dílo nemá jednotnou koncepci, jedná se prostě o vylíčení mnoha absurdních situací. Název díla je odvozen podle vojenského paragrafu XXII, který říká, že voják může požádat o propuštění z armády, je-li blázen, ale zároveň říká, že uvědomuje-li si, že je blázen, nemůže být bláznem. J. Heller se na tento román pokusil navázat, ale další díl zdaleka nedosahuje kvalit prvního. – Zfilmoval Mike Nichols (1970)...celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403/big_hlava-xxii-DIX-403.jpg 4.32294
Série:

Komentáře (344)

Kniha Hlava XXII

666Jitka
předevčírem

Přiznám se, že na gymnáziu jsem tuto knihu obešla, protože se mi zkrátka do válečné tématiky vůbec nechtělo. Nyní si s odstupem času k takovýmto knihám sem tam nacházím cestu a většinou toho nelituji, i když téma je vážné a smutné, tak historie teprve nedávná přináší intenzivnější dojmy. Toto autobiografické dílo Josepha Hellera je kritikou válek jako takových a je doslova prošpikované absurditou, která je v knize okořeněna značnou dávkou humoru, který má ovšem velmi trpkou příchuť . Hlavním tématem totiž zůstává ztráta iluzí, strach o vlastní kůži a zmar lidských životů ve jménu "čeho, že vůbec ?". Poslouchala jsem na Českém rozhlasu ve skvělém podání Vasila Fridricha.

hanavka
29. května

Klasika, která mi bohužel moc nesedla. Kdyby byla o půlku kratší, bavila by mě asi více. Konec mě ale překvapil.

Kopta
29. května

Když jsem četl k maturitě, skončil jsem po padesáti stránkách. Najednou v audiu na ČRo naprostá pecka, u kterého jsem se nad onou bizarností nedokázal zastavit smát. Jasně, nějaké pasáže úmorné a zbytečné. Mnohdy ale klenot k popukání.

vlkove
27. května

Dobrá myšlenka díla podpořená dostatečnou absurditou se mi zamlouvá. Ocenila bych větší konzistenci díla podpořenou dějovým posunem. Občas na mě kniha působila spíše jako změť jednotlivých absurdních scének propojených hlavním hrdinou, ale to je spíše moje osobní preference, kdy mám raději ucelené příběhy.
Doporučuji i audioknihu vydanou Českým rozhlasem.
Pěkné dílo.

Magiclucy
18. května

Absurdita války. Bezohlední zabednění velitelé rozhodující o osudech vojáků, kteří jsou nuceni plnit jejich bizarní a nesmyslné rozkazy.
Co nahání větší hrůzu než strašák v podobě mladého vojáka umírajícího v zadní části bombardéru nebo v podobě malé osamělé dívenky potulující se ulicemi Říma, kde brutální násilí je na dením pořádku?
Zoufalství tak velké, že už se tomu v záchvatu šílenství musejí členové letky smát. Nebo prchat do nemocnice předstírajíc bolest jater. Ale i kdyby jste byli ten největší cvok v celé armádě, doktor vás domů nepošle...

Moncele
15. května

Poslouchala jsem jako četbu na pokračování na ČRo, i když mám tuto knihu i v papírově podobě, a to už několik let. Nebyla jsem schopná se k jejímu přečtení dokopat, takže jsem formu audioknihy moc uvítala. Vasil Fridrich jako interpret textu byl zvolen velmi dobře, byl to bod, který přispěl k tomu, že jsem text poslechla až do konce. Nebyl to úplně můj šálek čaje, byť uznávám, že poselství této knihy je docela čitelné a shrnula bych to jednou větou: Válka je vůl!

Dani25
12. května

Po rokoch som si dala repete, tentokrát audio v češtine. A stojím si za tými 5 * :) Ten pohľad na vojnu cez čierny humor je excelentný. Niektoré pasáže som si pamätala aj po rokoch.
Jestli je na světě něco, za co by stálo umřít, je určitě lepší zůstat kvůli tomu naživu.

MíšaS.
14. dubna

Musím se přiznat, že jsem knihu nedočetla. Došla jsem na stránku 100, a dál už to prostě nešlo. Ještě jsem přeskákala jen tak pár kapitol a když jsem zjistila, že celá kniha je psána stylem povídka sem povídka tam, odložila ji. Místy jsem se zasmála, ale většinou jsem si jen říkala, proč je tato kniha tak chválená.

1 ...