Valachiho svědectví

Valachiho svědectví https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22284/bmid_valachiho-svedectvi-xSA-22284.png 4 50 12

Dramatická reportáž o zákulisí organizovaného zločinu 20. stol. ve Spojených státech. Autor střídá autentickou výpověď jednoho z řadových členů Cosa nostry, několikanásobného vraha v jejích službách, s vlastním analyzujícím komentářem a vytváří tak pozoruhodný dokument o největší zločinecké organizaci na světě.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Valachi Papers , 1969


více info...

Přidat komentář

jan7760
13.01.2023 5 z 5

Pútavý pohľad zvnútra Cosa nostry, ako fungovala, rozvíjala svoje pôsobenie na území Štátov, okrajovo v Európe vzhľadom k tomu, že Valachi operoval len v Amerike. Vo vtedajšej dobe to musela byť riadna rana pod pás pre mafiu, zaujímavé, že sa im ho nepodarilo odstrániť, prostriedky na to mali, aj keď Valachi sedel v kriminále.

mgeisselreiter
12.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Valachi jako první uceleně odhaluje mafii Cosa nostru v USA, o které do té doby kolovaly jen zvěsti. Byl to vlastně první práskač, který nedodržel slib a mluvil. Vzhledem k rozsahu a věrohodnosti informací bylo Valachimu povoleno vše sepsat a výsledkem bylo 1180 stránek strojopisu, které představitelé spravedlnosti USA výjimečně (vzhledem k zákonům USA) povolily zveřejnit. Nejspíš díky dalším tlakům mafie bylo toto povolení zrušeno, ale Peter Maas, který u toho byl a Valachiho zpovídal, mohl s jistými potížemi vydat tuto výpověď. Jde tedy o skutečný, literárně nijak nepřikrášlený příběh, podaný jako dokument, reportáž. Je nabitý informacemi o mnoha mafiánech, rodinách apod., není to tedy úplně čtení na dobrou noc. Dle knihy byl natočen slušný stejnojmenný film v roce 1972, který byl ale zastíněn Kmotrem. Mario Puzo zcela jistě taktéž vycházel k Valachiho písemné zpovědi nebo z Maasova románu, podařilo se mu ale informace lépe pro čtenáře zpracovat a podat.
Tato kniha rozhodně stojí za přečtení, je zároveň historickým dokladem a sahá až do začátku 20. století. 75-80%, 12. 4. 2022.


borsalino_csfd
10.01.2021 4 z 5

Hodně zajímavé, tedy až na doslov, který je viditelně psaný direktivou minulého režimu. Pohled zevnitř na téma, které většina z nás zná jen zvenku...

lenny_prague
22.07.2020 3 z 5

Zajímavý vhled do světa mafie, stojí za přečtení.

missbellatrixx
15.08.2019 5 z 5

Skvělá kniha...doporučena mým otcem...

Pavel92
01.03.2019 5 z 5

Dnes neprávem lehce zapomenutá kniha. Pro fanoušky tématu ovšem povinnost.

Pavelpi
01.09.2018 5 z 5

Výborně napsáno.Osudy Valachiho mě docela fascinovaly a kniha byla napínavá až do poslední stránky.Podle knihy byl natočen i film,kde hlavní roli hrál Charles Bronson,kterému sekundoval výtečně Lino Ventura a tak nevím,co bylo lepší.Spíš to beru jako nerozhodně.Obojí bylo na pět hvězdiček.

Koka
11.07.2018 5 z 5

To se to panu Puzovi ten Kmotr psal jedna báseň, když měl takové autentické podklady: popis vztahů, charakteristiky protagonistů, informace o jejich vkusu, zálibách, organizačním "pavouku" a pod. ! Jedno se firmě Cosa nostra musí uznat: taková výuka finanční gramotnosti a takové podnikatelské inkubátory, jaké poskytovala (či nadále poskytuje?) svým členům v zájmu rozšíření svého vlivu a ovládaného teritoria - to je důkaz naprosto racionálně a utilitárně pojatého podnikatelského prostředí. Protagonista této knihy s 5 třídami lidové školy dokázal řídit podniky, firmy, síť distributorů, překupníků, dodavatelů - a to byl pouhým pěšákem! Popis zasedání "výkonného výboru", projednávajícího příští vraždy - to je mrazivé a neodolatelné čtení. Rovněž tak popis významné role Cosa nostry v nasazení amerických sil do 2. SV, ovládnutí černého trhu s poválečnou pomocí v zdecimované Itálii, atd. atd.
Poutavé, velice poutavé!

Atanone
04.08.2017 5 z 5

K četbě mě inspiroval film, k filmu mě inspiroval Charles Bronson ☺
Zatímco Kmotr je "mafiánská romantika",Valachiho svědectví je drsná kniha,která člověka nijak nemanipuluje k tomu,aby si svět mafie nějak idealizoval.

Bruka
11.07.2017 5 z 5

Téhle knize dávám plný počet z jediného důvodu. Není to tak, že by byla stejně dobrá jako třeba Kmotr, ale proto, že právě díky Valachiho svědectví ví svět o mafii - o organizovaném zločinu na úrovni státu ve státě, který se neomezuje pár hlučných gangsterů z Chicaga, ale zahrnuje naprostou většinu přistěhovalců z jižní Itálie - mafie zde vystupuje jako extrémní protiklad americké kultury v oblasti práva a politiky, na druhé straně ale jako vyvrcholení odvěkých amerických rodinných tradic - a zde se rodí právě celosvětová fascinace mafií a gangstery, která trvá až dodnes a trvat ještě dlouho bude. Pokud bychom měli v historii organizovaného zločinu určit nejvýznamnějšího muže, nebyl by to Al Capone, ani Lucky Luciano, ani Vito Genovese, ale právě Joseph Valachi, člověk, který doslova přepsal dějiny 20. století.

veruskaveve
12.05.2017

Svého času naprostá pecka. Ale i teď po ní ráda sáhnu.

učtese
15.08.2013 3 z 5

V době kdy Valachi promluvil, jistě způsobil senzaci a šok, ale dnes kdy je organizovaný zločin součástí (ne-li hlavní složkou) vládnoucí elity většiny zemí, mě jeho vyprávění nějak nepřekvapilo. Kniha začala dobře a slibovala napínavou a zajímavou četbu, ale brzy jsem se začal ztrácet v záplavě jmen a složité struktuře mafiánských rodin a také v odpovědnosti za chyby nebo přestupky spáchané členy Cosa Nostry.
Velice jsen se pobavil když Valachi mluvil o svém podnikání v hracích automatech. Měl přidělenou síť provozoven, kde mohl umístit své automaty a když ke konci knihy žádá svého společníka, aby nezapoměl vyměňovat desky, pochopil jsem, že šlo o skutečné "hrací automaty".

Štítky knihy

mafie zfilmováno USA (Spojené státy americké) krimi organizovaný zločin

Autorovy další knížky

Peter Maas
americká, 1929 - 2001
1987  83%Valachiho svědectví
1984  80%Serpico
2002  86%Mučivé hodiny

Kniha Valachiho svědectví je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce77x
Chystám se číst22x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x