Voják: Vzpomínky německého vojáka 1936-1947

Voják: Vzpomínky německého vojáka 1936-1947 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209765/bmid_vojak-209765.jpg 4 32 12

"Voják" je nevšedně hloubavá vzpomínková kniha německého důstojníka, který sloužil doslova na všech frontách Evropy. Nabízí unikátní a zasvěcený pohled na druhou světovou válku z německé strany a na svět v troskách, který po sobě zanechal. Z pohledu historie je kniha nalezištěm cenných poznatků, a to díky očitým svědectvím autora, který byl účastníkem mnoha významných a často rozhodujících tažení. Obrany Berlína, prvních dnů operace Barbarosa, inavaze do Ruska a dalších.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Biografie a memoáry

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Soldat: reflection of a German soldier, 1946 - 1949 , 1992


více info...

Přidat komentář

rumund
23.02.2024 4 z 5

Musím uznat, že vážně dobrá kniha. Na 5 hvězd by musela být excelentní, ale na 4 hvězdy to hraje vyjde. Zase docela jiný příběh válečných knih z druhé strany zákopu a taky hrůzostrašného. A i poválečné období nebyla procházka růžovou zahradou ...

Benny215
06.04.2023 2 z 5

Mizerný pohled na válku z druhé strany.Celou dobu jsem doufal, že se něco dozvím, prostě popis z druhé strany ale je to popisováno jako školní výlet.


hanak_v_exilu
06.10.2021 3 z 5

Na to kolik toho Siegfried Knappe prožil, tak jsou jeho memoáry docela fádní. Pochopitelně jim nepomohlo, že je překládal idiot. Vlastislav Kotouček s naivitou srny zaměňoval města a komolil jména bitev, a ještě ke všemu dal textu ráz školního referátu na téma "Co jsem dělal o prázdninách". Tomuto dojmu pomáhá jak nemístně optimistické vyjadřování autora - všechno bylo krásné, všichni si všechno moc užili a okupované obyvatelstvo bylo ze všeho nadšené, tak cudné vynechávání válečných zločinů. V Knappeho podání se operace Barbarossa podobala výletu, při němž se vydařilo vše, kromě počasí. Kupodivu se i přes všechny uvedené neduhy kniha četla vcelku dobře. Ovšem spíše než studentům historie bych ji doporučil odrostlejším dětem.

Igor1311
06.02.2021 5 z 5

opäť jedny z mnohých memoárov nemeckých vojakov na boje počas druhej svetovej vojny. Prešiel si peklom ťažkých bojov, od prepdau československa až po samotnú bitku o berlín. Možno ešte vacsie peklo zažil po vojne v sovietskom zajateckom tábore, kde ho však vyssia dostojnicka hodnosť uchránila pred fyzicky náročnou prácou. Ide o pomerne slušný opis zažitkov, bojov a skusenosti (ne)známeho alebo menej znameho vojaka v porovnani s memoarmi najvyssich nemeckých velitelov, ktoré sa zachovali.

Pavelpi
27.06.2020 4 z 5

Kniha celkem šla,ale ten styl psaní byl takový utahaný.Je to obyčejný všední voják,který podstoupí celou válečnou a poválečnou anabázi,která pak končí shledáním s rodinou.Rád jsem knihu přečetl,ale podle mne je to jen lepší průměr.

n.ezn.amy
31.03.2020 5 z 5

Memoáry frontového důstojníka wermachtu, který se podílel na obsazování pohraničí, prošel si peklem fronty v Sovětském svazu a konec války strávil ve Vůdcově stanu a poté v pracovních lágrech. Za mě skvělá a zajímavá kniha, kdy autor byl obyčejný voják a nijak zapálený nacista. Prostě jen bojoval za svou vlast. Je zajímavý její popis posledních dnů ve Vůdcově hlavním stanu, kdy toto vylíčení lze srovnat s knihou Trevora-Ropera.

petbrab
29.07.2019 4 z 5

Vynikající kniha.
Příběh vojáka wermachtu, který málem dobyl Paříž, Moskvu a pak se přesunul do Berlína posledních dnů před koncem války.
Z knihy mrazí závěr a taková ta skrytá německá hrozba, že vlastně kdesi v nitru je mu smutno a vzpomíná na slávu třetí říše.

Pavel92
01.03.2019 3 z 5

Jak zmiňuje kolega níže, knížce extrémně ubližuje mizerný překlad. Autor občas (dle mého názoru) trošku tlačí na závěr "my nic to všichni okolo", každopádně jde o dobrou knihu. Nejsilnější mi paradoxně přišel začátek z doby před válkou.

Aksel
10.01.2017 3 z 5

Hrůzostrašný překlad (2. vydání, r. 2009). Nechci rozepisovat vše, byť poněkud klopotný překlad z angl. originálu je místy opravdu do očí bijící. Ale dvě boty přejít nelze.
1) "Bitva o Bulgu" (s. 300). To bych vážně rád věděl, kde ona "Bulga" na západní frontě leží. Překladateli vážně neříká nic the Battle of the Bulge, čili tzv. "Bitva o výběžek" alias ofenzíva v Ardenách?
2) Neustálé zaměňování jihomoravské Břeclavi s nynější polskou Vratislaví, která byla až do r. 1945 německým městem Breslau. Překladatele nejenže nevyruší zjevné historické nesrovnalosti (boj o město s Rudou armádou probíhá už v lednu, "Břeclav" je vyhlášena pevnostním městem atd.), ale dokonce s klidným svědomím vypustí na stránky větu "Protože byla Břeclav hlavním městem Slezska..." (s. 309). To už není jen na propadnutí z dějepisu, ale rovnou z vlastivědy, vyučované na 1. stupni ZŠ.

Chudák Knappe. Prohrál válku, skončil v sovětském zajateckém lágru, přišel o kariéru v generálním štábu, ztratil iluze i řadu blízkých. A když se snaží zanechat odkaz dalším generacím, pohřbí jej takhle mizerný překlad. To si snad ani Němec nezaslouží. Je mi záhadou, jak odborné nakladatelství vojenské literatury něco takového může pustit do světa.

svickop
26.03.2015 4 z 5

Knihu lze rozdělit na dvě části: 1) předválečné roky, wehrmacht a celá válka 2) ruské zajetí. A ač musel být autor svědkem válečných krutostí, v knize se o nich nedočtete. Velice lidsky napsaná kniha o kruté válce.

PatrikDi
29.12.2014 5 z 5

Kniha Soldát je výjimečná kniha, která v sobě skrývá napětí, romantiku a osobní vztahy. Je to autobiografické vyprávění od německého důstojníka, který popisuje svoji rodinu, léta cvičení a válku, útok na Sovětský svaz. Pro autora - vojáka bylo nejtěžší věznění v gulagu, jeho prožitá léta v táboře, odloučení od vlasti a rodiny a nejistota zda vůbec se vráti domů. Pomineme-li nadšení z vlivu Velkoněmecké říše, je možné obdivovat nadšení a hrdost položit život za svou zemi. Souhlasím s názorem Dera, kniha se čte velmi dobře a čtenáře nenechá klidným, oproti válečným románům je zde vše obsaženo a pravdivě doloženo. Není nadto si přečíst, to co se stalo.

Dera
30.08.2012 4 z 5

Takové životem napsané dobrodružství si vždy rád přečtu. Doporučuji všem, kterým se líbí autobiografické vyprávění vojáků...