Vlčí stopy

Vlčí stopy https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412389/bmid_vlci-stopy-wJm-412389.jpg 5 73 26

Málokteré jiné zvíře sehrálo tak významnou roli v kulturní historii lidstva jako vlk. Je opředen mnoha mýty, objevuje se v pověstech i pohádkách. Lidé se ho báli, proto ho pronásledovali a zabíjeli. Na druhé straně byl důležitou postavou indiánských legend, kde symbolizoval sílu, soudržnost a mystické schopnosti. Kdo chce vlky poznat pravdivě a do hloubky, musí k nim přistupovat bez předsudků, s velkou dávkou empatie a trpělivostí. Měl by pečlivě pozorovat chování vlčí smečky, snažit se pochopit její způsob života i důležitost ekologických vazeb. Tanja Askani to dokázala. Během své dlouholeté praxe se naučila plně porozumět těmto fascinujícím bytostem, respektovat jejich pravidla a navázat s nimi obdivuhodný vzájemný vztah. Odchovala pár desítek handicapovaných vlčích mláďat, s nimiž pak zůstává v každodenním kontaktu. Poznatky z její práce, které jsou průběžně zveřejňovány v médiích, významně korigují vžité mýty o tomto zvířeti a vzbuzují pozitivní zájem veřejnosti. Jelikož je zároveň vynikající fotografka, své publikace doplňuje unikátními momentkami ze života vlků. Kniha Vlčí stopy je autentickým vyprávěním autorky o jejím životě s vlky a podrobnostech ojedinělého, hlubokého vztahu. Podělí se s vámi o své dobrodružné příběhy, překvapivé zkušenosti a intenzivní emotivní zážitky.... celý text

Literatura česká Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Wolfsspuren. Die Frau, die mit den Wölfen lebt


více info...

Přidat komentář

GuardianEmber
04.03.2024 5 z 5

Jestli máte rádi vlky, je tohle přesně pro vás. Knížka má krásné ilustrace vlků, o kterých pojednává, příběhy byly nádherné, ale i smutné. Určitě si do budoucna pořídím další knihy autorky.

Arkagas
31.03.2023 5 z 5

Vlčí stopy jsou druhou knihou z rukou české rodačky, která zasvětila život nejen vlkům, ale zvířatům obecně. V Německu ale její láska k těmto divokým a vznešeným šelmám přerostla v práci o které snila celý život. Tanja Askani pracuje jen s vlky narozenými v zajetí - odchovává zachráněná štěňata a sleduje jejich život od narození až po jejich smrt. Nejedná se tak o naučnou knihu a přesto Vám v mnoha věcech otevře oči. Tanja umí hezky vysvětlit, v čem se vlk naprosto liší od psa - nejen fyzicky, ale především povahově. Na názorných příkladech Vám ukáže, jak je vlk samostatně myslící jednotka, která je schopná během pár minut zničit celé patro domu, utéct skrze ohradník xy kilometrů daleko, nebo se vyprostit z veterinární klece. O jejich chování, o přijímání do smečky, rozmnožování, boji o život, nadhledu a ještě mnohem víc se dozvíte v této knize. V neposlední řadě díky důvěře jejích vlků mohlo vzniknout spoustu dokumentů National Geographic o vlcích, ve kterých Tanja své vlky ukazuje tak, jak by bylo těžké je v přírodě natočit. Kdo vlky miluje, pro toho jsou knihy Tanjy povinnost. A jelikož mě rozbrečela, nemůžu ji hodnotit jinak, než plným počtem. Kniha je sice velká, ale 3/4 z ní zabírají fotky, takže se jedná o čtení na jedno až dvě příjemná odpoledne. 
Moje hodnocení: 10/10


angelak
24.01.2023 5 z 5

Nádherná knížka o životě vlků , Tanja Askani rozumí přírodě a hlavně vlkům. Spousta krásných fotografii ....

smrtonos4157
24.11.2022 5 z 5

Vlastně náhodou ke mně přišla a rozhodně nelituji. Nádherné fotky , moc hezky napsáno, člověku to přijde až líto, že některé věci se nedají změnit...Příliš se zabydlujeme v pozici pánů všehomíra a nemáme na to právo.

Jitty82
04.08.2022 5 z 5

Nádherné dílo s fantastickými fotografiemi, dojemnými vlčími zážitky a spoustou informací.

Jenny46
23.07.2022 5 z 5

Jak už jsem psala vlci jsou moje srdeční záležitost, příroda a zvířata nejkrásnější odpočinková četba - fotografie bonus .o)

Pavel92
17.04.2022 5 z 5

Pro fanoušky přírody a čtyřnohých šelem totální povinnost. Jako bonus dech beroucí fotky.

aNGie5
18.12.2021 5 z 5

Kniha napsana obdivuhodným člověkem, který rozumí přírodě a hlavně vlkům a respektuje je - tomu říkám opravdová láska. Doporučuji všem, kteří cítí souznění s přírodou, či touží po něm.

jana.hud
09.05.2021 5 z 5

Nádherná kniha příběhů autorky s vlky, doplněná informacemi o vlcích.
Fotografie jsou exkluzivní. Obdiv autorce nejen za její práci se zvířaty, ale i za její fotografickou činnost. Kdo někdy fotit byť jen psa, tak ví, jak obtížné to je.

MiliKry
09.02.2021 5 z 5

Takhle krásnou knížku jsem dlouho nečetla, snad ještě nikdy. A komu ty nádherné fotky!
Vždycky jsem měla vlky ráda a ted je mám radši ještě víc a chtěla bych o nich vědět víc a víc! Napsané tak, že to zaujme každého.

Elišáček
26.10.2020 5 z 5

Kniha plná krásných fotografií a autentických příběhů autorky. Pro všechny milovníky divokosti přírody a vlků rozhodně velmi čtivá kniha. Děkuji za napsání.

מיכאל
10.09.2020 5 z 5

Kniha by měla obsahovat varování, že po jejím přečtení budete pociťovat touhu všeho nechat a odstěhovat se za prací do vlčí rezervace. :)

AloneJane
02.09.2020 5 z 5

Příjemná kniha se spoustou nádherných fotografií a zážitků spjatých s vlky.

BooksLoverAnn8
28.05.2020 5 z 5

Jakmile jsem knihu uviděla poprvé, bylo mi jasné, že si ji chci přečíst. Měla jsem velikou radost, když jsem knížku dostala k Vánocům. Nechávala jsem si ji na přečtení, až přijde ta "pravá" chvíle a když nastala, přečetla jsem knížku za dva dny.
Kniha je nádherně napsaná a prokládána úžasnými fotkami.
Autorka si splnila svůj sen a je to na příběhu znát. Kniha je dojemná, smutná, místy ale i vtipná. Čtenář se během čtení dozví několik zajímavostí a nových informací. Je vidět, že Tanja Askani je opravdu taková "vlčí žena", vlci ji milují, nachází u ní spoustu lásky a ví, že jim kdykoliv pomůže, zároveň si je Tanja vědoma toho, že vlky musí respektovat a dávat jim svobodu - to vše jim Tanja dává a myslím si, že vlci si toho moc cení.
Já osobně vlky miluji a se všemi názory Tanji o vlcích, které se v knížce objevily souhlasím.
Knihu doporučuji všem, kteří milují vlky a věří jim tolik jako Tanja Askani.
Doufám, že si lidé okolo nás uvědomí jak důležitou roli vlci v přírodě hrají...

blackoutzuzi
20.05.2020 5 z 5

Vlci jsou má srdeční záležitost. Tudíž tahle kniha nemohla uniknout mé pozornosti! A byla skvělá! Několikrát jsem si u knihy poplakala, rozplývala se u rozkošných momentů s vlky a kochala se krásnými fotografiemi, kterých tam bylo vážně spousta :) Z celého srdce doporučuji a tak trochu mě mrzí, že jsem měla knihu půjčenou jen z knihovny, protože tuhle potřebuje mít doma každý milovník vlků. Jsou to opravdu neuvěřitelná stvoření ♥

Jeár13
25.04.2020 5 z 5

Pro všechny milovníky vlků úžasná kniha plná nádherných fotografií a příběhů vlků v zajetí. Autorka je úžasná žena, která má neskutečný cit pro vlky, otvírá lidem oči a vyvrací mýty kolem vlků, jež si lidská populace během staletí vytvořila. Vynikající kniha, neměla by chybět u žádného milovníka vlků v knihovně.

LenkaV.1
25.02.2020 5 z 5

Nádherné fotografie, poutavě, s láskou a obrovskou úctou a pokorou k vlkům napsaná kniha. Autorka popisuje čtivě život vlků i jiných zvířat, vytváření vzájemné vazby mezi nimi a člověkem, kromě toho se čtenář dozví spoustu informací z historie i současnosti - jak byli a jsou vlci vnímáni, kde se vyskytují a kde byli (téměř) vyhubeni... Nádherná knížka a ještě jednou zmiňuji opravdu exkluzivní fotografie.

Jandýs
04.02.2020 4 z 5

fotografie jsou úžasné

vterinka
03.01.2020 5 z 5

Nádherná kniha pro všechny milovníky vlků.

Kackap
11.12.2019 4 z 5

Moc hezká knížka, dozvěděla jsem se o vlcích dost nových zajímavostí, kniha se dobře čte a k tomu pěkné fotografie. Dozvěděla jsem se o ní díky rozhovoru s Tanjou Askani v DVTV a jsem za to ráda.

Štítky knihy

vlci

Autorovy další knížky

Tanja Askani
česká, 1962
2019  95%Vlčí stopy
2018  92%Naše vlčice Flocke
2022  97%Vlčí pouto
2023  97%Vlčí zázrak - Příběhy ze života s vlky

Kniha Vlčí stopy je v

Právě čtených4x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených14x
Knihotéce58x
Chystám se číst62x
Chci si koupit32x
dalších seznamech2x