Nesvatá válka o Svatou zemi

Nesvatá válka o Svatou zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98710/bmid_nesvata-valka-o-svatou-zemi-wm6-98710.jpg 5 53 9

Kniha Nesvatá válka o Svatou zemi je strhující reportáž o izraelsko-arabském konfliktu, v níž autor využívá téměř dvacetiletých zkušeností práce novináře na Blízkém východě. Vychází z osobních setkání se stovkami lidí od prezidentů přes teroristy, cynické manipulátory, mírové aktivisty až po řadové obyvatele neklidného regionu. Vykresluje podrobný, věrný obrázek neklidného regionu a dramatické i dojemné osudy, s nimiž se setkal, zasazuje do historických a politických souvislostí.... celý text

Přidat komentář

hladko
předevčírem 4 z 5

Dříve než si na FB pod profilovku vyvěsím vlajku Izraele, chci se pokusit komplikovaný a letitý konflikt mezi Araby a Židy lépe pochopit. A není to poprvé a zřejmě ani naposled. V minulosti mi pod rukama prošly komiksy Joe Sacca, dlouhodobě se mnou cestovala útlá knížečka Yehudy Lahava popisující izraelsko-palestinské vztahy.
Agresivní útok Hamásu na Izrael v říjnu 2023 pozvedl obecný zájem o tematiku. Na procházce po Jesenících zjišťuju, že mnozí turisté, které míjím, řeší stejné téma nezávisle na sobě. Popis situace pana Turečka mě oslovuje v poněkud starším rozhovoru v Českém rozhlase. A zaujímá mě v našich končinách poněkud vyváženější pohled na konflikt, kdy se není nutno k Izraeli stavět pouze výhradně jako k oběti násilného jednání ze strany palestinských teroristických skupin, ale lze i kritizovat jeho politiku nebo posluchačům nastínit podmínky Palestinců žijících na území Izraele, nebo na územích Izraelem okupovaných. Poptávka po knize z druhé ruky byla odeslána ještě dříve než jsem rozhovor doposlouchal.
V knize Nesvatá válka se pan Tureček snaží o nestranný pohled na konflikt a publicistickým stylem se v mnoha tematicky různorodých kapitolách dotýká nejdůležitějších historických a politických událostí, konkrétních osudů obyvatel, cituje mnohé angažované odborníky, historiky, politiky i teroristy a fundamentalisty stojící na obou stranách konfliktu a samozřejmě silně čerpá ze své dlouhodobé zkušenosti zpravodaje Českého Rozhlasu na Blízkém východě. V důsledku právě tematická různorodost jednotlivých kapitol a mnohost názorů a úhlů pohledu nám danou problematiku popisují z mnoha perspektiv a vyjevují asi nejkomplexnější pohled na nábožensko-národnostní konflikt, který mi zatím prošel pod rukama.
Politika Českého státu je od jeho demokratizace v mnoha ohledech proizraelská. V rámci pospolitosti demokratických států a podpory významného blízkovýchodního spojence je toto politické směřování vcelku logické. Jenomže obyčejní lidé žijící v Izraeli nejsou pouze Židé, ale celá jedna pětina jsou Arabové, tedy občané druhé kategorie často žijící v nesrovnatelně nuznějších podmínkách. Zajímavou výpovědní hodnotu mají některá statistická srovnání:

Do roku 2005 žilo v Gaze asi 8.000 izraelských kolonistů. Zatímco osadníků žilo na čtverečním kilometru 144, Palestinců na stejné ploše 3.950

Ve válce Hamásu s Izraelem v roce 2008/2009 zahynulo asi 1.400 Palestinců a 14 Izraelců

V roce 2004 židovskou část Jeruzaléma křižuje 2.400 popelářských aut, arabskou část obstarává 49 aut. V židovské části se o jednu popelnici dělí 39 lidí, v arabské části je to 5.641 lidí (Východní Jeruzalém je pod zprávou Izraele od roku 1967)

Současná čísla obětí války Izraele proti Hamásu jsou cca 1.200 obětí na straně Izraele a odhaduje se že více než 30.000 na straně Palestinců. Z toho údajně více než 13.000 obětí jsou děti a okolo 9.000 ženy.

Zahonek
12.12.2023 5 z 5

Knihu mám v knihovně už léta, k jejímu přečtení mě donutil až probíhající konflikt na blízkém východě. O tom, že v oblasti několik posledních desetiletí není klid samozřejmě vím, o problematiku vzniku Izraele jsem se ale nikdy nezajímal. Kniha je sice více jak deset let stará, vzhledem k momentální situaci ale moc nezestárla, v oblasti se nic nezměnilo. A řekl bych, že spory o území nejspíš nikdy neskončí. Znalci problematiky jistě na knize najdou chyby, mě na základní zorientovatovaní naprosto stačila.


ondro20
18.07.2023 2 z 5

Kniha je velmi zajímavá. Velkou část událostí, které autor zmiňuje jsem již znal, a tak bych knihu doporučil především lidem, kteří s problematikou Izraele a Palestiny, potažmo Blízkého východu teprve začínají. Některé pojmy nebo události zmíněné v knize nebyly vysvětleny nebo dále rozebrány, což čtenáře postrčí k dalšímu studiu a vyhledávání v průběhu čtení knihy. Měl jsem občas o autorovi pochybnosti v několika pasážích, kde se mi vyloženě zdálo, že se snaží ospravedlňovat palestinský terorismus. Při čtení knihy jsem autora nějak extra neznal a neměl na něj názor. Po poslechnutí jeho diskuze v Českém rozhlase jsem si jej definitivně zařadil mezi extremisty a proruské užitečné idioty. Tak hloupou argumentaci by snad nepředvedlo ani malé dítě (Pro a proti, 11. 7. 2023).

Kapis
24.09.2021 5 z 5

Skvělá kniha z pera autora, který na Blízkém východě prožil dlouhé roky. Ukazuje, že zde není nic černobílého a naopak paleta šedých odstínů mezi těmito póly je velice bohatá. Autor podává nestranný, emočně nezabarvený informační tok, podpořený bohatou citací zdrojů, vlastních zkušeností a rozhovorů, celé to zasazuje do historického a politického kontextu a je na čtenáři, aby si udělal svoje závěry. Od rozbitých utečeneckých táborů, přes Jeruzalém, osady na okupovaných územích až po nejvyšší patra politiky a tajných služeb.

Dozvěděl jsem se mnoho a hodně věcí si dal do souvislostí. Je zřejmé, že prvními teroristy na tomto území byli extrémistické židovské organizace, že Izrael neuznává mezinárodní právo (k čemu pak je, když platí jen pro někoho?) a že žádný Palestinský stát nemá naději na vznik. A že tomu brání fanatici na obou stranách a další a další dodávky zbraní, normální lidé by se asi už dohodli. Kniha je "stará" 10 let, (proto jsem si říkal, že už je nejvyšší čas ji přečíst) ale už z ní je to zřejmé a za těch 10 let se nic nezměnilo, určitě ne k lepšímu. Osady se rozrůstají a ukrajují z palestinského území, zoufalí lidé pod blokádami a buzeracemi se radikalizují, Palestinci i Židé oslavují vrahy žen a dětí, mrtvé na obou stranách nikdo neodpouští a tato spirála násilí a křivd se točí stále excentričtěji. Myslím si, bohužel, že všechny politické pokusy o nějaký konsensus jsou odsouzeny k neúspěchu.

A který jiný státní útvar na světě se může identifikovat a zabírat území na základě nějakých náboženských textů, které si ještě sám kdysi sepsal? No nic, ona všechna tři monoteistická náboženství, která vznikla v této "svaté" zemi mají na rukou spoustu špíny a krve.

Kniha mě nadchla a vrhám se na novější knihu autora z roku 2016, Blízký východ nad Propastí.

EDIT: a vida, tohle je můj tisícátý komentář, zde na DK.

Pauline23
08.09.2019 5 z 5

Tuto knihu jsem dostala od svého Palestinského přítele. Plně chápu proč jsme měli problémy s vycestováním do určitých zemí. Má palestinský cestovní pas, nemá izraelské občanství a chápu i věty typu že by je (Araby) nejraději naházeli do moře... díky tomu že je z okupovaného západního břehu Jordánu. Skvěle zpracované plus fotky, mapy. Doporučuji. Zlo plodí další zlo a manipulanti z "vyšších kruhů" tomu přilejvaji olej do ohně. Díky reportážím a odkazům se moc dobře čte. Objednávám si Blízký východ nad propastí.

Pavel92
01.03.2019

Knížka o tom že nic na světě není černobílé a terorista je hodně široký pojem.

R.E.M.
09.01.2019 5 z 5

Skvěle podané informace o izraelsko palestinském konfliktu, solidní zpracování, čtivé.

Není třeba se více rozepisovat, když vše důležité už je v příspěvku KejmlP.

KejmlP
01.06.2017 4 z 5

Pokud chcete nestranný popis jednoho z nejdéle trvajících konfliktů současnosti, mohu tuto knihu s čistým svědomím doporučit. Autor se v ní nepokouší podávat hodnotící soudy, ani hledat řešení a říkat, co musí která strana udělat. Autor prostě předkládá reportáže zaměřené na obě strany konfliktu, které popisuje v jejich barvitosti aniž by se vyhýbal kontroverzním tématům. Rozhádanost palestinských vůdců, glorifikace zločinců na obou stranách, zástupy extremistů toužících druhou stranu zlikvidovat, zdůvodňování židovských práv stylem, za který by se nestyděl ani Hitler, a popularita Hitlera mezi Palestinci. A všemocná izraelská lobby a černobíle vidící čeští novináři a politici. Výsledný dojem: Naprosto neférově vedený boj dvou stran, boj, který už je veden spíše sám pro sebe, a v jehož pokojné zakončení už ani jedna ze stran nevěří.
Kniha se čte pěkně, rozhodně může být skvělým doplňkem ke studiu odborné literatury.

Darjam
17.05.2015 5 z 5

Potěšilo a překvapilo. Po opakovaných návštěvách Izraele a studiu tam mám na situaci velmi podobný pohled jako autor. Rozhodně doporučuji.