Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku

Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218897/bmid_vrazdy-ktere-sokovaly-republiku-218897.jpg 5 280 66

Byly to výjimečné a výjimečně kruté případy. Když kriminalisté poprvé stáli na místech vražd, nad zuboženými těly obětí, připadal jim neznámý pachatel jako vzdálený přízrak. Jako monstrum s nepochopitelným myšlením a ještě zvrácenějším konáním... Jaká byla realita? Profesionální dráha policejního vyšetřovatele a šéfa pražské mordparty Jiřího Markoviče je lemována především sexuálními vraždami. Případ pětinásobného vraha Hojera či kauza tzv. spartakiádního škrtiče Straky vstoupily už na beztak výrazně zkrvavělý piedestal historie české kriminalistiky. Markovič ale také řešil brutální vraždu v hodkovičském lese – ta svého času inspirovala scénáristu Jaroslava Dietla, stejně jako pozměnila učebnicové kánony o předpokládaném pachatelově profilu. Dozvíme se také nelítostnou pravdu o dvojnásobné vraždě v Prokopském údolí. O vraždě v restauraci U dvou koček, jež vyústila v soudní maratón. O psychopatu Vocáskovi, prvním doživotním odsouzenci, který se dnes snaží prodrat na svobodu. Navštívíme místa činu, pitevny, psychiatrická zařízení... Zasvěceným průvodcem nám bude Lovec přízraků.... celý text

Přidat komentář

Atanone
21.04.2024 5 z 5

Kniha se dobře doplňuje s nedávno vysílaným seriálem i co se týče většiny zmiňovaných případů. Kniha je syrovější o osobní výpovědi jak vyšetřovatelů, tak pachatelů a pravda je, že zveřejněné fotografie jsou velmi drsné. To byla si jediná věc, se kterou jsem měla trochu problém. Přestože od těchto konkrétních vražd už uplynulo dost času, nemyslím si, že by ho bylo dost na to, aby se fotografie nedotkly případných žijících blízkých obětí.
Každopádně knihu hodnotím vysoko, stejně jako lidství pana Markoviče. Buďme rádi, že stále jsou lidé, kteří jsou ochotní tuto práci dělat, přestože musí mít neskutečný dopad na jejich psychiku.

Pavelpi
20.04.2024 5 z 5

Velmi dobrá kniha o práci našich kriminalistů (včetně případu Hojer také Spartakiádní vrah ) a ještě další známé případy. Fotografie v příloze jsou také hlavně dost drsné. Kniha se mi hodně líbila.


Cinik
12.04.2024 5 z 5

Pan Markovič je spoluautorem dvou knih o sobě a své práci, tato je z nich podle mne ta lepší. Popisy případů a jejich vyšetřování jsou podrobné, doprovázené zajímavou obrazovou dokumentací, proto nelze doporučit osobám citlivější povahy.

katasukivasukim
23.03.2024 5 z 5

Po shlédnutí filmu Metoda Markovič Hojer, jsem neodolala a pustila jsem se do této knihy.
No, teda mazec.Velice zajímavý pohled do práce detektivů z kriminálky.Reálné fotky doplňující knihu,jsou maso.
Co všechno jsou si lidé schopni udělat a co všechno se zločincům honí v hlavě.Jako i ostatním i já jsem se přistihla k jakési náklonosti k pachateli v kauze Hojer.
Až jsem se otřásla.
Každopádně toto dílko doporučuji.Pan Markovič byl třída.

Morning
11.03.2024 5 z 5

Náročné téma, ale napsáno tak dobře že se dá označit za "čtivé" .

roxy9413
11.02.2024 4 z 5

Po faktické stránce se knize nedá co vytknout, případy jsou opravdu zajímavý, ale to zpracování je příšerný. Ztrácela jsem se ve vyprávění, kdy
nebylo patrné kdo zrovna něco sděluje. Rušivé byly i překlepy a chyby ve jménech. Nemohla jsem se ubránit srovnání s knihou Martina Moravce o případech J. Mareše, která byla podstatně lepší. Škoda, jelikož pan Markovič byl opravdu kapacita a zaslouží si velký obdiv.

Jane2016
11.02.2024 5 z 5

Jiří Markovič, český kriminalista, jehož jméno určitě znají mnozí z Vás. Vyšetřoval případy, které šokovaly republiku. Ladislav Hojer, Jiří Straka a mnoho dalších. A jelikož jsem v posledních týdnech propadla skvěle natočenému seriálu Metoda Markovič: Hojer, musela jsem si o tomto vyšetřovateli také něco přečíst.

Lovec přízraků je surové čtení, takové, při kterém si musíte dávat pauzy a přemýšlet nad tím, jakého zla jsou lidé schopni. Přiznám se, že jsem přečetla už spoustu hororů, thrillerů, surových knih podle skutečných událostí, ale toto čtení se mnou opravdu zamávalo. A to takovým způsobem, že jsem měla pár dní i špatné spaní. Každopádně se jedná o precizně zpracované případy a já Vám knihu doporučuji všemi deseti.

Lovec přízraků se jednoznačně ocitne mezi nejlepšími knihami za tento rok.

Panu Markovičovi patří můj obrovský obdiv a úcta.

jan.para
07.02.2024 5 z 5

Vše už bylo níže řečeno. Jiří Markovič byl frajer. Super zpověď legendy české kriminalistiky. Nejvíce mě zaujaly ty nejznámější kauzy (Hojer, Straka) které jsou také nejpodrobněji zpracovány.

Lucciella_L
04.02.2024

Tohle je přesně to, co čtu nejraději. Vyprávění zkušeného vyšetřovatele o jeho nejznámějších případech.

Tuto knížku jsem si "užívala" a tak není divu, že po dvou večerech nebylo o čem diskutovat. Pokud někdo má rád čtení o českých kriminálních případech, je tohle přesně kniha pro něj. Všechno pěkně popsané, včetně rozhovorů se svědky, pachatelem....

Za mě prostě paráda!

JointlieKat94
26.11.2023 3 z 5

Tohle je tedy velice těžké ohodnotit, ale dávám průměr..
Osobně jsem si myslela, že čtu všechny žánry, že nemám nějaký určitý. V jednu dobu jsem zaznamenala velkou "poptávku" čtenářů na takovéhle případy a tak jsem si knihy začla kupovat, jen jsem se až teď dostala k první takové knize..

Nechci hodnotit obsah, ráda bych ohodnotila jen práci kriminalistů a osob zainteresovaných do řešení těchto případů. Těm všem dávám hvězdiček pět..
Tomu "zbytku" dávám tři.

Jsou to totiž nechutné činy a mě bylo při čtení vážně zle. Několikrát jsem musela čtení přerušit, abych se vzpamatovala.. tak jsem to měla z počátku knihy.. pak jsem si prostě zvykla.
A ty fotky?! Děsivě hrozné..

Ne, tohle opravdu není a nebude můj žánr. A to tu v takovém žánru ještě pár knih mám.

cleopatra11
14.11.2023 5 z 5

Parádní kniha, doporučuji.

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Usim povedať, že táto kniha je že wau

Koľko mám prečítaných thrillerov, psycho thrillerov či detektívok áno čítať o niečom vymyslenom je úžasné pretože rozmýšľate nad tým kam až siaha fantázia autora.

Ale povedzme si kam až siaha fantázia a psychika skutočných vrahov? A čo skutočný vyšetrovatelia, ktorý musíš nájsť vraha keď vedia, že mi na krk dýchaju pozostaly?

Veľmi sa mi u knihy páčilo že mala začiatok (s pohľadu vraha), ktorý začal svoj príbeh, hľadanie a nakoniec vypočúvanie a trest, poväčšine som bola sklamaná ale keď pri predposlednom príbehu objasnili čo vlastne znamenal ten druh trestu bola som spokojná pretože tak som si to vlastne aj predstavovala.

jedine čo by som knihe vytkla je to , že fotky z vrážd boli rád za radom v trištvrte knihy, viac by sa mi "páčilo" lebo asi musím vyznieť ako psychopat, keby tie fotky boli na konci každého prípadu aby sa uzavrel.

recenzienika657
30.10.2023 4 z 5

#lovcipřizraků #jirimarkovic #viktorinsulc @nakladatelstviepocha

Ach jo. Máte radi napätie, krimi a k tomu plnú dávku skutočna? Žiadne fantázie, ale pravdivé reálie českého vyšetrovateľa Jiŕího Markoviča, ktorý nie len v knihe, ale v príbehu preukázal, že rozmýšľa racionálne, ale ukázal, že má aj srdce na pravom mieste. Popravde je úplne iné čítať vyfabulovaný príbeh a iné čítať o skutočných vraždách, skutočných svedectvách. Pri niektorých svedectvách vrahov mi bolo zle a smutno zároveň. Prečo vraždili? Čo ich k tomu viedlo? Kde nastala chyba v programe? Aj tomu sa venujú spisy a ja som čítala posudky rôznych psychológov, ktoré dotvárali celé prípady a ja som sa nevedela odtrhnúť. Každý prípad končí rozsudkom. Ak nedostal trest smrti, čo bolo do cca deväťdesiateho roku v zákone, tak si prečítame, kam viedli vrahove kroky po prepustení.

Na začiatku mi išlo ťažsie čítanie, kým som došla na to, čo chcú povedať a aky je sled udalostí, ale potom? Zvedavosť bola silnejšia...

4/5

Ďakujem @terkin_knizny_svet
Za štafetu a @nakladatelstviepocha
že nám umožnila si prečitať o skutočných prípadoch.

#recenzianika #knihy #knihomolka #knihomoli #tipnaknihu #tipnaknihu #tipnaknihu #book #booklover #laskakuknihám #laskakukniham #mamacita #mamacita #books #bookstagram #autorskastafeta

Mufa
14.10.2023 4 z 5

Pan Markovič byl kapacita. Bohužel na knize mi něco vadilo, nevím přesně co, ale četlo se mi to ztěžka. Fotografie jsou tedy docela nářez

leny.wood
03.09.2023 2 z 5

Tak zajímavé téma a tak otřesně zpracované - mnohdy chaotické členění, chyby ve jménech, překlepy, zdvojení slov... Čtení mi to hodně znepříjemnilo.

dana_vrana
25.08.2023 5 z 5

Must have kniha každého milovníka true crime! Knížka zpracovává případy, které byly zásadní nejen pro pana Markoviče, ale rezonovaly celým tehdejším Československem. Případy jsou popsány opravdu detailně, nechybí odborné posudky, přepisy výpovědí pachatelů nebo (opravdu naturalistické) fotografie z míst činů nebo z rekonstrukcí. Není to asi úplně odpočinkové čtení, i přesto je knížka napsaná čtivě a velmi lidsky. Lidé, jako pan Markovič, si zaslouží obrovský respekt za svojí práci.

cérka
31.07.2023 4 z 5

Kniha, která by mě, nebýt čtenářské výzvy na DK, pravděpodobně zcela minula. Důvod je prozaický, v naší knihovně je pouze jediný exemplář a ten není kompletní. Bohužel si stále spousta lidí myslí, že si z půjčené knihy může vytrhnout či vystřihnout co se jim zlíbí. Čtěte potom knihu, když nevíte jak se daný případ dále vyvíjel :( Nicméně se na mě usmálo štěstí a knihu máme v současné době k dispozici v elektronické podobě, tady už naštěstí nikdo nic nezcizí.

Samozřejmě je mi líto, že pan Markovič už není fyzicky mezi námi, ale díky své práci a vzpomínkám taky bude vlastně navěky.

V současné době bývají rozhovory už mnohem lépe zpracované. V této knize je opravdu poznat doba, kdy kniha vznikla. Také je až zarážející to velké množství překlepů, proto jednu hvězdičku odebírám. Nicméně po obsahové stránce je to pěkný nářez. Smekám před prací pana Markoviče a jeho kolegů. Nesmírná brutalita, bezcitnost a absence přiznání si vinny od pachatelů se kterou se musejí při své práci potýkat musí být šíleně vyčerpávající.

Fotografická příloha není pro slabé povahy.

Ivanka0070
28.07.2023 1 z 5

Pana Markoviče si nesmírně cením jakožto kapacity české kriminalistiky o tom není pochyb, že byť už není mezi námi, vždycky bude patřit mezi absolutní špičky a málokdo se mu vyrovná, ale co se knihy týče, omlouvám se, ale za mě se nepovedla, nebo mi zkrátka nesedla :/
Nedokážu popsat, co konkrétně byl pro mě problém, ale nemohla jsem se začíst, dělalo mi problém udržet pozornost a tím pádem i přehled o dané situaci, možná to mu nepomohli ani časté překlepy, chyby ve jménech ( minimálně jedno si pamatuji, konkrétně slečna Šímová je jednou jmenovaná jako Ludmila a o pár stran dále jako Lucie ) a bylo jich tuším více...za mě se to zkrátka nepovedlo a je to veliká škoda, protože věřím, že taková osobnost jako pan Markovič by pod správnou taktovkou mohl vydat klidně 20 knih a všechny by čtenáři tohoto žánru hltali po stranách jakoby nic, ale tohle bylo za mě bohužel utrápené čtení, kde jsem se musela nutit k dočtení knihy do konce. Velká škoda.

ivoiro
02.07.2023 5 z 5

Moje velká úcta panu Markovičovi. Kéž bychom měli takovýchto lidí více.

cjucka
30.06.2023 4 z 5

Hodně mě baví true crime, takže tohle byla knížka přesně pro mě. Některé pasáže se mi zdály docela zbytečně zdlouhavé, ale jinak skvělá knížka dokonce i s fotografickou přílohou přímo z míst činu.

Štítky knihy

vraždy kriminalistika sexuální násilí sérioví vrazi skutečné kriminální případy

Autoři knihy

Jiří Markovič
česká, 1942 - 2022
Viktorín Šulc
česká, 1951

Kniha Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku je v

Právě čtených15x
Přečtených354x
Čtenářské výzvě89x
Doporučených20x
Knihotéce162x
Chystám se číst201x
Chci si koupit80x
dalších seznamech6x