Ozinka Ozinka komentáře u knih

☰ menu

Píseň zbloudilých duší Píseň zbloudilých duší Jesmyn Ward

Bez těch duchů bych dala 5. Charaktery všech lidí jsou bezchybně popsány
a spisovatelka nám nabízí zajímavý náhled do života chudých lidí na jihu USA. Dokonce i samotný děj, zvláště pokud by se trochu natáhl, by byl sám o sobě velmi zajímavý."

15.01.2024 4 z 5


Sígři Sígři Roy Jacobsen

Jsem ráda, že jsem nedala na nízké hodnocení. Pro mě jedna z nejlepších knižek za posledních 365 dnů. Každou stránku a každou situaci jsem prožívala s potěšením a po přečtení knihy jsem byla smutná, že radost ze čtení končí.
Hned jsem si objednala další knihy a těším se na ně.
Je zjevné, že autor dovedně dává důraz na formu stejně jako na obsah v této knize. Absence zdlouhavých popisů umožňuje, aby se příběh plynule rozvíjel, především skrze dynamické dialogy postav a stručné, živé scény, které se vyhýbají zbytečnému patosu. Důraz na vizuálním vyprávění propůjčuje vyprávění filmovou kvalitu, vytvářející pohlcující zážitek pro čtenáře. Oceňuji strukturu vět, což přidává další úroveň potěšení a činí z knihy radostné čtení pro ty, kteří oceňují pečlivě zpracovaný styl.

11.01.2024 5 z 5


Mor Mor Albert Camus

Kniha "Mor" by měla zřejmě jiný význam před pandemií covidu-19. Během čtení jsem neustále vnímala, jak podobná byla celá situace a přístup jednotlivých lidí a organizací v knize a v naší nedávné historii. Například, doktor v knize věděl, že na určitou dobu, jejíž konec zatím nedohlédal, není jeho úkolem léčit. Jeho posláním bylo dělat diagnózy, odhalovat, popisovat, zaznamenávat a pak rozhodovat o opatřeních. Manželky ho chytaly za ruce a křičely: "Doktore, vraťte mu život!" Avšak jeho účelem nebylo obnovit život, ale spíše nařizovat izolaci.

06.01.2024 4 z 5


Ditta, dcera člověka Ditta, dcera člověka Martin Andersen Nexö

co té kávy vypili...:)

25.01.2023 5 z 5


Bílý oceán Bílý oceán Roy Jacobsen

Krásné jako předešlý díl. Považuji za štěstí, že jsem knihy objevila a sehnala je i v elektronické podobě.

16.06.2022 5 z 5


Oči nemlčí Oči nemlčí Roy Jacobsen

Opět mě uchvátil Jacobsenův styl psaní.

16.06.2022 5 z 5


Ostrov Ostrov Roy Jacobsen

Nádherná knížka. 200 stran a přitom spousta čtení. Líbil se mi i styl psaní.
Drama střídá klid. Vřele doporučuji.

10.06.2022 5 z 5


A nad tím vším je slunce A nad tím vším je slunce Kamil Pešťák

Porno pospojované nezajímavým, na příliš mnoho částí roztříštěným příběhem.

14.05.2022 2 z 5


Andílek Andílek Lucinda Berry

Dlouhé, nudné, nepravděpodobné, bez konce

05.05.2022 3 z 5


Hrozny hněvu Hrozny hněvu John Steinbeck

První knížka od Steinbecka a určitě ne poslední. Jsem nadšená a stale na ni myslím. Hned jsem si našla i film z roku 1940 a ráda se podívám, jak se budou charaktery v mé představě podobat nebo lišit od těch filmových.

26.04.2022 5 z 5


Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

Šokující pohled na americký systém zdravotnický, školní a sociální.
Zajímavý odkaz na pohled Tařiny matky, která stejně jako další členové rodiny s obsahem románu nesouhlasí. https://mrsladywordsmith.com/educating-memoir-laree-tara-westover/

01.01.2022 4 z 5


Sviňucha Sviňucha Mark Haddon

Pro mě skvělá knížka. Mám moc ráda styl psaní M.Haddona. Jeho krátké a úderné věty. Je dobré se ve Wikipedii podívat na obsah Shakespearovy hry aby byl člověk v obraze a pak vůbec nevadí přeskakování z kdysi na nyní. Naopak, brala jsem to jak dva až tři příběhy najednou. Ten s Periklesův nejrozsáhlejší a přes to, že se to odehrává někdy v 6.pnl? století je pojat velmi moderně. Opravdu hezké příběhy a zajímavý styl psaní.

14.11.2021 5 z 5


Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Jako někdo, kdo má vnuka se stejnou diagnózou hodnotím hodně vysoko. Je to úžasný náhled do duše a myšlení postiženého a bravurně vykreslený složitý život lidí, kteří s ním žijí. Velmi čtivé, věrohodné, chvílemi se člověk i od srdce zasměje. Hned jdu na další autorovy knihy, jeho styl se mi velmi líbí.

06.11.2021 5 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

5 hvězdiček je málo. Úžasně podaná historie Číny 20. století, kterou nenapsal historik po zevrubných studiích, ale historie, kterou prožila spisovatelka a její rodina na vlastní kůži.
Sága 3 generací žen, kterou napsala nejmladší z nich. Fantastický, čtivý styl. Každý by si ji měl přečíst, aby se dostal do obrazu, jak fungovala /nefungovala komunistická Čína.

21.06.2021 5 z 5


Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Nelíbilo. Kdybych příběh odříkala já, nespisovatelka, vůbec by to knize neublížilo. Velice jednoduchý příběh, bez jedinné zajímavé myšlenky, bez překvapení. Takový příběh a takovým stylem může vyprávět kdejaký člověk. Plné klišé. Knihu jsem si koupila proto, že mě naopak Heřmánkové údolí nadchlo. Dala bych jednu hvězdičku, ale přidávám další, protože to i přes jednoduchost není přeslazené a další proto, že je to věrohodné. Možná generaci, která v té době nežila, může příběh přece jen připadat zajímavější.

27.04.2021 3 z 5


Bledý jezdec Bledý jezdec Laura Spinney

Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Nebýt současné pandemie, ani bych po ní nesáhla.
Velmi mě zaujala a hodně jsem se poučila.
Španělská chřipka zabila 50-100 miliónů lidí, to je v víc než obě světové války.
Proč k ní došlo a kdy k ní může dojít opět? Můžeme porovnat její vizi z roku 2017 se současnou situací.
Je zřejmé, že kniha je výsledkem práce novinářky. Je plná detailů a historických faktů.

13.04.2021 5 z 5


Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Výborná kniha. Autorka odvedla výtečnou práci, kdy nám dala nahlédnout do pocitů nekonečného emočního zápasu, kdy si osoba myslí, že miluje toho, kdo ji ničí. Výborně vykreslené postavy, věrohodné dialogy. Těžko se od rozečtené knihy odchází.

18.03.2021 5 z 5


Loutkové divadlo strýčka Otta Loutkové divadlo strýčka Otta Brigid Grauman

Velmi hezká a zajímavá kniha. Líbil se mi styl psaní, každá stránka zajímavá. Je tam hodně jmen, ale vyznala jsem se v nich díky tomu, že jsem si udělala hned na začátku knihy strom života, ke kterému jsem se párkrát během čtení vrátila.
Dozvěděla jsem se o životě v sousedním Rakousku od doby před 1. světovou válkou přes rozpad Rakouska-Uherska až po dnešek. Někteří členové rodiny žili ve Vídni, jiní v Brně .
Na osudech těchto rodin je vidět, že po rozpadu monarchie vycházel život v Československu lépe než rakouský.
Kniha popisuje osud lépe situovaných Židů, často náboženství nepraktizujících, které potkaly s vypuknutím 2.světové války různé osudy. Někteří skončili v Anglii, jiní v Americe. A ani štěstí, že neskončili v koncentráku, nebylo bůhvijaké.
Nejlepší kniha, kterou jsem letos četla.

07.03.2021 5 z 5


Bostoňanka Bostoňanka Anita Diamant

Nádherně psaná kniha. Užívala jsem si každou stránku. Babi, ještě povídej, ty to tak krásně umíš.

27.01.2021 5 z 5


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Takový hodný kluk a takový těžký život. Krásně napsané. Nejednou i slzička ukápla.

17.01.2021 5 z 5