Loutkové divadlo strýčka Otta

Loutkové divadlo strýčka Otta https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460935/bmid_loutkove-divadlo-strycka-otta-t9n-460935.jpg 4 16 8

Historie jedné židovské rodiny. „Být Židem nebylo nikdy lehké, nejen kvůli předsudkům ostatních lidí, ale i Židů samotných,“ píše Brigid Graumanová a předkládá příběh vlastní rodiny v průběhu dvou století. Rodinnou historii mapuje prostřednictvím sedmi předků, ztělesňujících rozličné formy židovství, kteří po sobě zanechali memoáry. Přestože každý z těchto memoárů je jiný svým charakterem a zaměřením, autory kromě krve spojuje ještě jedno – všichni byli běženci, cizinci v zemích, kde se nikdy necítili doma. Rozsáhlá sága začíná v polovině 19. století na moravském venkově a pokračuje ve Vídni přes bezhlavý útěk před nacisty až po těžce vydobytou novou existenci v Americe. Výraznou roli přisoudila autorka prastrýci Ottovi Flatterovi, malíři, který v roce 1932 vyřezal a omaloval lepenkové figurky znázorňující některé členy rodiny. Jeho loutkové divadlo přečkalo dramata exilu a zachovalo se dodnes. Paměti předků Brigid Graumanové představují pozoruhodný dar z minulosti, zároveň neodolatelnou pozvánku k objevování světa, do něhož rodina patřila.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Onkel Ottos Papiertheater: Eine jüdische Familiensaga , 2020


více info...

Přidat komentář

iv.ča
02.01.2024 5 z 5

Opravdu krásně napsaná kniha o historii jedné židovské rodiny. O osudech jejich členů a vzpomínkách na ně.

iška
22.10.2022 4 z 5

Tak jak historie mnohdy rozházela rodiny, zvláště ty židovské, po celém světě, tak mi i tato kniha vzpomínek jednotlivých členů autorčiny rodiny přišla poněkud rozházená. Nic to však neubralo na zajímavosti díla.


Marcela52
06.05.2022 5 z 5

Historie jedné židovské rodiny, kterou sepsala podle dochovaných deníků jejích členů novinářka Brigid Graumanová, mě velmi zaujala. Není to snadné čtení, ale určitě stojí za to, věnovat této knize čas i pozornost. Autorce se podařilo zobrazit život rozvětvené rodiny na pozadí středoevropských dějinných událostí dojemně a při tom humorně.
Autorka nás zavede do předválečné Vídně, ale také do Izraele a Ameriky, a v neposlední řadě i do Brna. Při hledání rodinných kořenů se jí podařilo vytvořit pestrou oslavu života, a to i přesto, že většina členů rodiny skončila svůj život v koncentračním táboře, nebo vykořeněna v exilu.

soukroma
01.04.2022 2 z 5

Pro mne to nebylo ke čtení: velmi spletitý a zamotaný příběh velmi rozvětvené a přejmenované židovské rodiny, sestavený z útržků, přeskakující sem a tam, s malým vhledem mladé autorky do vztahů celé rodiny a života jednotlivců. A velmi málo o kontextu doby, ono to v té změti přeskakující v čase taky moc nešlo. Takže jen letmé zmínky o místech, zejména Vídeň i Morava (to je ta "východní část České republiky"). A navíc plno židovských pojmů bez vysvětlení - spíš vhodné pro samotnou rodinu či pamětníky znalé židovství.

cori
19.07.2021 3 z 5

Autorka z rukopisných vzpomínek svých příbuzných vytvořila epopej rodiny Flatterů a Graumannů od poloviny 19.století do 21. století v kulisách Rakouska - Uherska, pozdějšího Československa, Rakouska, Velké Británie, Belgie, Švýcarska, Kuby, USA i Izraele. Začátek byl poněkud rozvláčný a uvítala bych nákres rodokmenu. Osudy pěti sourozenců Flatterových (Bruna, Kláry, Richarda, Otty a Emmy) a jejich dětí byly velmi zajímavé.

Ozinka
07.03.2021 5 z 5

Velmi hezká a zajímavá kniha. Líbil se mi styl psaní, každá stránka zajímavá. Je tam hodně jmen, ale vyznala jsem se v nich díky tomu, že jsem si udělala hned na začátku knihy strom života, ke kterému jsem se párkrát během čtení vrátila.
Dozvěděla jsem se o životě v sousedním Rakousku od doby před 1. světovou válkou přes rozpad Rakouska-Uherska až po dnešek. Někteří členové rodiny žili ve Vídni, jiní v Brně .
Na osudech těchto rodin je vidět, že po rozpadu monarchie vycházel život v Československu lépe než rakouský.
Kniha popisuje osud lépe situovaných Židů, často náboženství nepraktizujících, které potkaly s vypuknutím 2.světové války různé osudy. Někteří skončili v Anglii, jiní v Americe. A ani štěstí, že neskončili v koncentráku, nebylo bůhvijaké.
Nejlepší kniha, kterou jsem letos četla.

Vydrýsek
26.02.2021 4 z 5

Kniha, která se mi dostala do rukou s pevnou vazbou, ze které nepadají listy a textem bez překlepů, byla zpočátku poněkud zpřeházená. Autorka přeskakovala mezi vzpomínkami a již napsané, znovu opakovala, ačkoliv čtenáři už byly zmíněné informace známé. Poté však text začal plynout a nedokázala jsem se odtrhnout. Je vidět, že autorka je zvyklá pracovat s fakty a informace si zpětně dohledávat a ověřovat.
Na pozadí důležitých dějinných událostí vykresluje rodinnou historii a pohledy jednotlivých členů rodiny na svět kolem sebe. Zpracovává jejich myšlenky a pocity, hledání vlastní identity a místa ve světě, zároveň vede čtenáře k vlastnímu zamyšlení.
"Paměti účastníků vypravují stejné příběhy rozdílně, protože paměť si s námi zahrává a také proto, že fakta pokřiví emoce."

aralka
26.02.2021 4 z 5

Přečtení této knihy mi trvalo dost dlouho, je náročná na soustředění a orientaci v postavách, kterých je opravdu hodně a jsou různě příbuzensky propletené . Jde spíše o literaturu faktu, nikoli beletrii, text je doplněn množstvím autentických fotografií. Ocenila jsem různé pohledy příslušníků židovské rodiny na historické události a zajímavé životní příběhy, některé z nich velmi smutné.

Štítky knihy

Židé 19. století Vídeň paměti, memoáry 20. století exil ságy židovství holokaust, holocaust

Autorovy knížky

Brigid Grauman
švýcarská, 1953
2021  85%Loutkové divadlo strýčka Otta

Kniha Loutkové divadlo strýčka Otta je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce46x
Chystám se číst44x
Chci si koupit11x