Sígři

Sígři https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519990/bmid_sigri-64ea21395b22a.jpg 4 13 5

Sígři nabízejí silný příběh z doby okupace Norska nacistickým Německem. Parta dětí z činžáku na chudém předměstí Osla, jejíž jádro tvoří tři stejně staří kluci Carl, Olav a Roar, prožívá nejdůležitější roky svého dětství. Jsou sice tak říkajíc na šikmé ploše, kradou, padělají přídělové lístky a věnují se překupnictví, nicméně tím vším umožňují svým rodinám přežít. Mladí sígři to s rodiči nemají lehké, zejména otcové si odmítají připustit, že jsou to děti, na nichž je rodina existenčně závislá. Významnou roli hraje v knize i každodennost okupovaného města, všudypřítomný strach, ilegální poslech rádia, zmizelí a uvěznění členové rodin. Nejednoznačné profily příslušníků a příslušnic protinacistického odboje i zhoubná aktivita kolaborantů a jejich únik před spravedlností, to všechno je realita válečné doby a doby bezprostředně následující. Jacobsenova kniha se nevyhýbá brutálním scénám a nelítostnému odhalování lidských slabostí, je však i plná empatie. Ke slovu tu opět přichází autorova „chlapská citlivost“, jak charakterizoval jeden z rysů Jacobsenova psaní přední norský kritik Leif Bull. A nebyl by to Roy Jacobsen, aby se při psaní zároveň neuchýlil k tajuplnému, až detektivnímu matení stop.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

De uverdige , 2022


více info...

Přidat komentář

Ozinka
11.01.2024 5 z 5

Jsem ráda, že jsem nedala na nízké hodnocení. Pro mě jedna z nejlepších knižek za posledních 365 dnů. Každou stránku a každou situaci jsem prožívala s potěšením a po přečtení knihy jsem byla smutná, že radost ze čtení končí.
Hned jsem si objednala další knihy a těším se na ně.
Je zjevné, že autor dovedně dává důraz na formu stejně jako na obsah v této knize. Absence zdlouhavých popisů umožňuje, aby se příběh plynule rozvíjel, především skrze dynamické dialogy postav a stručné, živé scény, které se vyhýbají zbytečnému patosu. Důraz na vizuálním vyprávění propůjčuje vyprávění filmovou kvalitu, vytvářející pohlcující zážitek pro čtenáře. Oceňuji strukturu vět, což přidává další úroveň potěšení a činí z knihy radostné čtení pro ty, kteří oceňují pečlivě zpracovaný styl.

Roubas
10.01.2024 5 z 5

Těžký život třech odvážných kluků v Němci okupovaném Oslu. Atmosféra chudých čtvrtí, kde se čtrnáctileté sígři musejí otáčet, aby zajistili svým rodičům a sourozencům obživu. U toho zkoumají první náznaky lásky, nezdolnosti přátelství a zároveň jsou nuceni nechutně brzy dospět. Styl autora sice je úsporný, ale dostačující a k náladě knihy perfektně sedne.


Zara
08.01.2024 5 z 5

Naprosto nepochopitelné zdejší nízké hodnocení knihy.
Za mě osobně autorova top, mnohem lepší a čtivější než trilogie Ostrov...

los
09.12.2023 4 z 5

jojo, jak píše čtenář rikke níže: zase jiný Jacobsen - jiný než v "ostrovní" tetralogii, jiný než ve Dřevařích - myslím, že ona stylová jinakost Sígrů pramení z hojného zapojení dialogů postav

zaujalo mne vyprávění zasazené do období německé okupace Norska, atmosféra chudinských čtvrtí s každodenním "provozem" zázemí mi připomněla střízlivý, úsporný ráz líčení McCourtova románu Andělin popel

v Sígrech Jacobsen osobitě poukazuje na převrácenost světa (nejen válečného a válčícího), v němž děti přebírají odpovědnost za své rodiče = nadčasová generační výpověď!!!

rikke
01.10.2023 3 z 5

Úplně jiný Jacobsen. Jako kdyby Sígry a sérii z ostrova Barrøy napsali dva různí spisovatelé. Teď se chystám na Dřevaře, tak jsem zvědavá, jakého Jacobsena objevím.