Zázračné dítě

Zázračné dítě https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79181/bmid_zazracne-dite-4iU-79181.jpg 4 48 14

Finn žije se svou matkou poměrně klidným životem, než zavedený řád naruší příchod mladší nevlastní sestry. Linda zcela nezapadá do obecně sdílených společenských konvencí, Finn ji musí chránit před vrstevníky i dospělými a dochází k bolestnému poznání, že společnost na lidi něčím jiné rozhodně nebere ohled. Na pozadí rodinných událostí a postupného Finnova dospívání sledujeme i vývoj norské poválečné společnosti z přelomu 50. a 60. let dvacátého století. Věrohodný, originálně napsaný, skvělými dialogy oživený příběh protkaný prvky nečekané komiky.... celý text

Literatura světová Novely Romány
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Vidunderbarn , 2009


více info...

Přidat komentář

esma
26.03.2024 4 z 5

Stejně jako pro malou Lindu i pro mě bylo nepochopitelné, že ji její nevlastní bratr a jeho matka nechali odejít. Lindu, která díky jejich lásce a péči dostala vše, co dříve postrádala. Než si norské státní orgány uvědomily, že takové spontánní řešení není vhodné a dali ji cizím lidem, které vybrali úředníci. No, při vší úctě k zákonům jakékoliv země si myslím, že se to dá řešit i jinak než brát holčičce prostředí, ve kterém byla milována a měla vše, co potřebovala. Stačilo se třeba zeptat.
I když ani to není zárukou, protože u obdobného případu u nás naznala soudkyně (žena!!!), že dítě lže (dítě 12 let), přestože měla k dispozici i nestranný odborný posudek.
Ale vrátím se ke knížce. Není tady jen ten hořký konec, ale i hodně empatie, porozumění a lásky
a samozřejmě malý Finn, (i když už vyrostl).

los
28.01.2024 4 z 5

hluboce procítěný a citlivě vyprávěný příběh chlapeckého dospívání na pozadí kritiky vývoje norské poválečné periferie, Jacobsen umí nenásilně a nenápadně zapojit reálie (Gagarin, televize, změny ve školním či sociálním systému) a důmyslně pracovat s prolepsí

nejvíc mne oslovily postupy a obrazy, jimiž autor ukazuje na dětské vnímání, zakoušení a postupné rozklíčovávání světa dospělých, od naprostého míjení a neporozumění, přes střet s významy a "podvody", až po (ne)dobrovolné přijetí nové společenské role

bolesti doby i jedince umí Jacobsen (jako vždy) podat bez patosu a hrdinství, to se mi na jeho prózách líbí

nedořečenost některých linií myslím přidává příběhu na autentičnosti, neboť ani v životě se nedovíme, "jak to bylo doopravdy" a "jak to všechno dopadlo"


Josh
21.02.2023 3 z 5

Zajímavý pohled dospívajícího kluka, který vypráví o životě s mámou, sestrou, o škole, kamarádech… Spíše smíšené pocity z rozsahu a opisů, někdy zmatenost ve vyprávění, ale jinak nenáročné čtení:o)

Pisquosus
06.12.2022 2 z 5

Kniha byla mou třetí v pořadí od tohoto spisovatele a nemohu říct, že by se mi líbila. Styl psaní mi seděl, ale příběh mi nepřišel vůbec dobrý. Nechápala jsem spojitosti. Proč se Linda ocitla u nevlastního bráchy? Byla teda nemocná, opožděná nebo jaká vlastně? Proč ji od něj vzali? Kde byla matka přes prázdniny? Kam zmizel Kristián…

Za mě fakt slabý a nepochopitelný.

Gabi13
20.08.2022 5 z 5

Pro mě zajímavý příběh tím, že ho vypráví Finn, který z malého chlapce roste do mladého muže a objevuje jaká je jeho rodina a do života mu vstupují smutné i veselé osudy. Měla jsem někdy trochu problém pochopit, co se ve Finnovi odehrává a konec byl pro mě hodně těžký.

pajaroh
18.08.2018 4 z 5

Nehledejte a nečekejte Ostrov, Bílý oceán ani Dřevaře, pokud jste je četli dříve, a přistupujte k R. Jacobsenovi jako k neznámému autorovi. Mně osobně to dělalo problém - a to nerada srovnávám knihy, pokud se nejedná o sérii. Jestliže se od toho oprostíte (nebo čtete Zázračné dítě jako první autorovu knihu), dostane se vám pěkného příběhu, ve kterém čtenář dospívá společně s Finnem, odkrývá (dochází mu) různá nepěkná tajemství ze života blízkých a také mnoho z nich zůstane nevysvětleno.

slaska77
07.07.2018 4 z 5

Způsob vyprávění příběhu Finna, jeho mamky a malé sestřičky Lindy mi moc neseděl, byl pro mě trochu znepokojující. Čtenář musel vždy vysvětlení hledat a najít mezi řádky, ale celkově moc zajímavé. SPOILER: Téma výchovy dětí v Norsku na nás zrovna v dnešní době tu a tam prosákne do médií a nejsem si jistá, jestli je vždy vše dobře v zájmu a pro dobro dítěte. Jako rodiče se mě všechno to, co se dnes děje, hluboce dotýká. Dobře, že se o tom píše. I za to 3,5 hvězdičky tentokrát míří směrem vzhůru.

hs777
14.04.2018 5 z 5


Desetiletý Finn žije jen s matkou obyčejný klučičí život na jednom norském sídlišti, do něhož neplánovaně vtrhne šestiletá nevlastní sestra. Pohledem dnes dospělého muže vypráví o krátkém období, kdy Linda svým příchodem sice narušila a nabourala zaběhlý stereotyp dvoučlenné rodiny, ale ze které se postupem času stala spokojená fungující tříčlenná rodina. Neskutečně nádherná kniha stejně jako Ostrov a Bílý oceán, milá, přívětivá, humorná, i když není jen idylická.
(A Finna bych chtěla jako bráchu).

-Pečivo-
29.01.2017 1 z 5

Ostrov, Bílý oceán, Dřevaři - geniální. Možná proto jsem si bezmyšlenkovitě koupil i Zázračné dítě abych byl následně potrestán tímto literárním bičem přes moje holá, mužně svalnatá, opálená, čtenářská záda. To je panečku slohový útvar!

Zázračné dítě je příběh z počatku sedmdesátých let z Norska. Finnovi je 8, vyrůstá sám s matkou na sídlišti a jednoho dne se u nich zjeví jeho nevlastní sestra Linda, který je 6 a všichni si o ní myslí, že je lehce imbecilní, protože oblíbené zvíře její biologické matky byl tuleň. A ten se norsky řekne toluen. A její matka k němu ráda čuchala. Bože, seberte mi někdo tu klávesnici.

Pomalu začne vyplouvat na povrch, že to matka Finna neměla v životě jednoduchý, že otec obou dětí zmizel jak pára nad toluenem a že její vlastní dětství nebylo vůbec harmonický. Linda začne chodit do školy, začne šikana, Finn se začne chovat jako brácha, celý je to o jeho dospívání a vztahu k sestře a matce a matka nechce už být sama a hledá si partnera a má špatný rodiný vztahy a celý je to strašně hořkosladký a trochu smutný a takhle nějak si představuju knížky od Jarchovskýho.

Sice chodim v tejdnu spát před desátou a nosim doma bačkory, ale tohle je na mě přespříliš. 3/10.

Šánka
23.01.2016 4 z 5

Pěkná kniha o tom klučičím světě a lidech kolem něj. Příběh, který není obsáhlý počtem stránek, je určitě svým obsahem zapamatovatelný, místy dojemný, ale i úsměvný. Pro mě, nadšence severské krimi, příjemné, svěží severské překvapení.

magnolia
12.01.2016 5 z 5

První velmi silný zážitek letošního roku. Taková slabá knížka s takovým obsahem. Hlavní hrdina a vypravěč je kluk, který si mě naprosto získal od první věty. A k tomu je tu stejně živá postava maminky, se kterou žijí na jednom norském sídlišti v 50.letech. A snaží se a dělají chyby a oba se stále učí a kluk Finn navíc dospívá. V některých prostředích a situacích jsem si připadala úplně přítomná, jak je to popsáno a cítila jsem s hrdiny to dobré i zlé. Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi realistické knihy o vztazích v rodině, vyprávění ne zrovna idylické, ale o to zajímavější a nezapomenutelné.
(Kniha není k sehnání, o to víc jsem šťastná, že jsem ji dostala jako dárek).

Čukvala
14.12.2014 5 z 5

Po dlouhé době kniha, které mi zůstane dlouho ležet v hlavě.

Příběh je obyčejný, avšak originální. Koho by napadlo psát o dospívání chlapce? Roy to ale dělá s ušlechtilostí a zvláštním skandinávským nádechem, který jde poznat už z prvních pěti řádků, aniž by musel zmiňovat nějaké severské město či zvyk. Jak jen to ti seveřané dělají? :)

Všichni od knihy očekáváme, že zázračné dítě bude něčím zvláštní, bude mít jakousi schopnost, což se ale v příběhu objevuje jen zlehka, ovšem doopravdy jde v knize o úplně něco jiného. Roy příjemně překvapí. Dlouhé souvětí trochu připomínají Hrabala. Ke konci knihy občas překvapí změnou stylu psaní, což někoho může zarazit či znepokojit, možná tak chtěl ale autor naznačit právě změnu myšlení hlavního hrdiny, z kluka na muže.

Nutno pochválit také grafickou podobu knihy. K příběhu výborně sedí, trochu pochmurný minimalistický obal, který ale vevnitř zdobí a odlehčují dětské kresbičky koně, jemné zdůraznění kapitol a sazba, která podporuje příjemné čtení :)

lucy.sankova
17.06.2014 5 z 5

Jedním slovem: "Perfektní!" :) Knihu jsem přečetla jedním dechem. Velmi pěkný příběh. Kdo váhá - doporučuji přečíst :)

iška
26.04.2012 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Musím přiznat, že jsem si ji brala s trochu jinou představou, ale ano. Zázračné dítě - ono opravdu je dost podstatné v čem jsem ochotni ty zázraky vidět.