Ostrov

Ostrov https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220196/mid_ostrov-220196.jpg 4 201 59

Ingrid Barrøy série

1. díl >

Román o neobyčejné hrdince Ingrid, jenž okamžitě zaujme čtenáře archetypální silou vyprávění o zápase lidí s drsnou přírodou. Opírá se o skutečný příběh lidí, které autor poznal ve svém dětství a je situován do první poloviny 20. století na malý ostrov Barroy na severozápadním pobřeží Norska.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

De usynlige , 2013


více info...

los
los
25.08.2023 5 z 5

Jakobsenův vypravěčský styl a jeho chladně věcné líčení tvrdých životních podmínek rodinného klanu rybářů a pastevců na civilizaci odloučeném norském ostrůvku mě pohltil od prvních stránek tak, že jsem se hned vydal shánět celou tetralogii

doporučuju, zvláště pokud vám hoví vypravěč, který ponechává emoce výhradně na čtenáři

Pisquosus
Pisquosus
19.11.2022 4 z 5

Moc hezká kniha, jednalo se o docela obyčejný příběh rodiny z ostrova v Norsku, o dennodenních nástrahách, se kterými se obyvatele museli vypořádat, aby “přežili” nebo si svůj život ulehčili.

Hezká sonda do ryzího života bez pozlátka s krutou a nelítostnou přírodou a podnebím.

Hlubší myšlenku jsem našla a kniha mě noc bavila.

Plný počet hvězd si nechávám pro knihy, které jsou ještě o fous lepší.


Ivana11
Ivana11
11.10.2022 4 z 5

Zajímavě popsaný život rodiny, žijící na ostrově poblíž Norska.

Toledo
Toledo
26.07.2022

Bohužel jsem knize nepřišla na chuť a asi po 30 stranách jsem jí odložila. Nebylo tam nic, co by mě vtáhlo do děje a mám na seznamu tolik knih co bych ráda přečetla, že jsem se prostě rozhodla ji nedočist, protože mi nic nepřinášela.

Teclaireddy
Teclaireddy
25.07.2022 4 z 5

Trvalo mi se začíst, ale nakonec jsem si na styl této knihy naladila a ocenila jsem ji.

ddkk
ddkk
09.07.2022 5 z 5

Čím déle jsem tuto útlou knížečku četla, tím více jsem musela myslet na to, jak zhýčkaná je naše současná středoevropská společnost, žijící v pohodlí snesitelného přírodního prostředí uprostřed Evropy. Bez každodenního boje s nevypočitatelným počasím a mořem, bez nutnosti podřídit se okamžité situaci a vydržet za každou cenu, protože jde doslova o život a udržení si jediného domova, který existuje. A když je tím domovem malý ostrov, na němž žije jediná rodina, která přijde o všechny svéprávné dospělé, pak si ve jménu přežití musí v hrozných podmínkách samy poradit i docela malé děti. Nepředstavitelné...

Ostrov je poměrně strohé vyprávění, které se obejde bez přímé řeči. Drsnost života na jednom ze severských norských ostrůvků je nepopsatelná a osudy Ingrid Barroy a jejích blízkých se zapíší do srdce. Alespoň mně se to právě stalo.

Doporučuji.

Ozinka
Ozinka
10.06.2022 5 z 5

Nádherná knížka. 200 stran a přitom spousta čtení. Líbil se mi i styl psaní.
Drama střídá klid. Vřele doporučuji.

fénix56
fénix56
26.05.2022 5 z 5

Mám ráda ságy ze severu, kde lidé šetří slovy a neprojevují emoce. Ale to neznamená, že je nemají. Jejich city se spíš projevují v činech. V drsných podmínkách na maličkém ostrově, kde bydlí jen jediná rodina, se musí jeden na druhého stoprocentně spolehnout, protože by jinak nepřežili. Taky musí od nejútlejšího věku tvrdě pracovat. A to ještě neznamená, že jim přírodní živly všechno těžce vydřené nezničí.

Závěr knihy se mi líbil o trochu méně, některé věci zůstaly viset ve vzduchu, nedořečené. Ale přesto to byl pro mne nečekaný čtenářský zážitek, který si zaslouží 5*.

JakeTheDog
JakeTheDog
27.04.2022 4 z 5

Jacobsen maluje nádherný portrét rodiny žijící na opuštěném ostrově. Poetický popis přežití v těžkých životních podmínkách a propojení rodiny ve vztahu k sobě navzájem a k ostrovu na kterém žijí. Hlavní síla knihy je ve stylu jakým je psaná, ten je na první pohled poměrně strohý a i při popisu přírody se drží poměrně "při zemi" , mezi řádky se ale odehrává plno emocí, které i díky své nevyřčenosti mají o to větší sílu zasáhnout (nikdy jsem nic podobného nečetl) . Styl je stejně jemný jako brutální, obnažený, čistý a prosáklý kontemplativními pasážemi. Děj je v tomto případě naprosto podružný, celá kniha je především o emocích. Ideální pro čtenáře, kteří také žijí na svých osobních ostrovech , podobně jako postavy v knize :)

Atuin
Atuin
02.03.2022 5 z 5

Je to obrovský zážitek číst. Kniha je vyprávěna tónem, který vás jen tak nepatrně a opatrně provází jako hosta vzdálenými místy, odtrženými od světa, ale všechny oči všech postav jsou otevřené..popisy přírody a letmé opisy vnitřních úvah se vám navždy vyryjí pod kůži, stejně tak zážitky, není to kniha na první pohled dějová, je v ní hodně atmosféra, ale děj a skutečnosti jsou v ní nezastupitelné. 5/5

Čteno již po druhé v polském překladu...

Ctv
Ctv
03.03.2021 5 z 5

Myslím, že mé pocity z knihy naprosto přesně popsala vandalka o kousek níže. Není k tomu co dodat.

purie
purie
07.02.2021 4 z 5

Zpracování příběhu, nebo spíše výseku příběhu, je strohé, telegrafické až matematicky důsledné. Přesto si uchovává jistou poetiku a můžeme v něm tak cítit slanost mořského vzduchu, poryvy větru, šimrání konečků trávy nebo slyšet chechtot racků a šum všudypřítomných vln. A postupně se i seznamovat s ostrovními obyvateli. Seznamování trochu trvá. Styl není úplně vstřícný, je potřeba mu přijít na "chuť".
Po dočtení mám ale pocit, že vlastně spolu vše ladí, že ten strohý styl, kde velkou roli hraje i to, co je nevyřčeno nebo vyřčeno jen v náznaku, který není snadný a při všeprostupující opuštěnosti se víc než na líčení společenského života soustředí na popis syrových přírodních podmínek, proměňujícího se okolí a každodenních pracovních úkonů je vlastně velmi autentický. Že vytváří silný dojem, že s lidmi na ostrově člověk skutečně něco prožil.
Asi to není kniha pro každého, ale ti které Norsko okouzlilo, myslím, naopak knihu velmi ocení.

vandalka
vandalka
05.12.2020 5 z 5

Tahle kniha klame tělem. Je taková pozvolná, minimalistická, působí dojmem, jako by se v ní vlastně nic zásadního ani nedělo, ale na konci s překvapením zjistíte, že se stalo snad úplně všechno. Za jeho protagonisty více než slova hovoří jejich činy, mlčky se protloukají životem na pro jednoho příliš malém, pro druhého příliš velikém ostrově Barrøy. Pro Ingrid je zpočátku celým světem, pro Ingrid holčičku, která se koupe v hrncích mezi kameny a pak nám před očima nenápadně dospívá a proměňuje se. Mládí sílí, stáří slábne, ale ostrov je neměnný. Až na jeho proměnlivost: suchá léta, mokrá léta, bouře, bezvětří, mráz, úmorné vedro, idyla, souznění, osamělost, stýskání. Hospodářství, lov a sběr, výlov z moře, ryb i věcí, škola, zahrada, fara, dům, život i smrt.

Nemám ráda na svých dortech třešně, tak si musím pomoci jinak. Ostrov byl právě tou lžičkou medu, kterou jsem do hrnku s hořkým čajem 2020 potřebovala. Pro mě letos nečekaně největší radost.

dlabikk
dlabikk
26.10.2020 1 z 5

Pro mne to bylo utrpení. Nesedl mi žánr a postavy, přestože mám ráda příběhy z končin. Těšila jsem se na základě hodnocení na příběh, který mě vtáhne do děje. Zato mi to přišlo neosobní a vůbec jsem se nedokázala začíst. Ač krátké, tak pro mě děsně dlouhé:o(

martina.riz
martina.riz
20.01.2020 5 z 5

Syrové, drsné, krásné čtení.

igor6114
igor6114
05.11.2019 2 z 5

Drsná príroda,drsný život rodiny na ostrove...ok, ale je to celé také utahané a za mna nudné.
Jar,leto,jesen,zima...rybačka,starost o dobytok,nákupy na pevnine...nuda,zima,sem tam nejaká smrt. A to rok za rokom dookola. Snad bude Bíly oceán zaujímavejší.

Finn69
Finn69
04.11.2019 5 z 5

Tak tohle mě totálně dostalo.
A přitom je to jen (hodně seversky úsporně) popsaný každodenní život jedné norské rodiny na začátku 20. století. Žádná severská detektivka, žádná zběsilá akce, prostě jen práce, zima, práce, bouře, práce, ryby, práce, práce. A to bez přestávky od té doby, co se naučíte chodit, až do smrti. Moc se tu nemluví ani se nehrabeme ve vztazích a psychologii - věci jsou prostě tak jak jsou a musíte s nimi žít.
Zní to asi docela depresivně, ale nikdo z ostrovanů by svůj domov dobrovolně neopustil a bez toho každodenního boje s mořem, s přírodou, by asi žít ani neuměli.
No, a já si jdu urychleně pořídit další dva díly :)

camelopardus
camelopardus
21.10.2019 5 z 5

Neskutečná houževnatost, pracovitost, vytrvalost a otužilost "lidí moře" je pro mě, žijící v pohodlí vyhřátého městského bytu, až zahanbující. Obrovský potenciál dětí, které jsou doslova od prvních krůčků zapojovány do pomoci dospělým a ve dvanácti jsou již schopny samostatně zastat veškeré práce na ostrově. Výstižně jsou popsány veškeré činnosti, které jsou s životem na lofotském ostrově za polárním kruhem spojené. V takovéto velmi soudržné a pevnými vazbami propojené komunitě je pak ztráta kteréhokoliv člena velmi citelná...

esfinge
esfinge
07.10.2019 5 z 5

Krásně napsaný příběh o rodině žijící na odlehlém ostrově. S každou stránkou, kdy jsem si říkala proč se neodstehují, jsem je víc a víc obdivovala. Úplně jsem citila jak zoufalost, tak lásku k ostrovu.

lea25
lea25
20.07.2019 4 z 5

Syrový příběh,syrová příroda.Nelehké žití.Představovala jsem si,jak by se tam asi žilo mně.Určitě by člověk neměl prostor ve své hlavě řešit malicherný kraviny,protože důležitý je přece žvanec.Doporučuji hlavně těm,co se litují a stěžují,že jejich život stojí za kulový.