Píseň zbloudilých duší

Píseň zbloudilých duší https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417749/bmid_pisen-zbloudilych-dusi-w9q-417749.jpg 4 32 9

Třináctiletý Jojo se snaží chovat jako dospělý po vzoru svého dědy, kterému říká „taťko“. To od svého druhého dědy zaslechl v životě méně slov než od zvířat, jejichž řeči rozumí. Jojova mladá matka Leonie neustále bojuje sama se sebou i s okolím, a nemá proto na Joja ani na jeho mladší sestřičku čas. Nejvíce jí nedává spát drogová halucinace v podobě jejího zesnulého bratra. Jednoho dne však sbalí děti a vydá se vyzvednout Michaela, Jojova otce, z vězení. Tam už na Joja čeká další třináctiletý chlapec…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Sing, Unburied, Sing , 2017


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
03.02.2024 4 z 5

Zaznívající krutá píseň amerického jihu - procházející z minulosti do současnosti ....
Sociálně společenský román o chudobě, rasovémpůvodu .... a o důležitosti rodiny pro postavení dítěte....

Historie jedné bezvýchodné cesty a smutný nápěv duchů minulosti ...

.... někdy člověk skoná tak ošklivým způsobem, že si i Bůh zakryje oči ...
.... polovina duše pak zůstává na zemi a hledá pokoj ....

Vzpomínka na bavlníková pole a otroctví - a současně příběh mladého Joja a jeho malé sestřičky Kayly, kteří přežívají vzhledem k vzájemné lásce....

A promlouvající postavy zbloudilých, kteří hledají návrat domů ....

Silné dílo - skvěle vystižené autorkou .... dala bych i 5 hvězdiček.

Ozinka
15.01.2024 4 z 5

Bez těch duchů bych dala 5. Charaktery všech lidí jsou bezchybně popsány
a spisovatelka nám nabízí zajímavý náhled do života chudých lidí na jihu USA. Dokonce i samotný děj, zvláště pokud by se trochu natáhl, by byl sám o sobě velmi zajímavý."


Roubas
11.01.2024 5 z 5

Obrovský čtenářský zážitek. Bolestivá sonda do života chudé rodiny na americkém jihu napsaná nádherným jazykem vytvářejícím neuvěřitelně hustou a magickou atmosféru onoho místa. Ošklivá, smutná, radostná, poetická i děsivá. Obálka a celková vizuální úprava knihy ten zážitek jenom podtrhují.

Greenfingers
30.04.2023 5 z 5

Jesmyn Ward ve svém románu úspěšně navázala na klasiky tzv. jižanské literatury. Kniha je jakousi obdobou "road movie", při které se čtenář rozhodně nenudí. Není nouze o dramatické zápletky, atmosféra postupně houstne a děj v závěru graduje.
Oceňuji vytříbený styl autorky, která nenechavá snad nikoho na pochybách o svém literárním nadání.

Pett
20.02.2020 5 z 5

Malý Jojo, kterého osud uvrhl do krutého a bezohledně sjetého světa jeho matky Leonie vám nemilosrdně rozhodí stránky... bude vás bolet tohle malé nahlédnutí do jejich každodenního bytí nebytí... jenže i přes tohle všechno temno... jemně vetkaný popěvek s nádechem tajemství vám nedovolí s vyprávěním příliš otálet... prostě uháníte s písní o závod, až vám poslední sloka bez pardonu vezme dech.

orinka3
17.02.2020 3 z 5

(SPOILER) Tohle mi nesedlo. Je to sice kvalitně i originálně napsané, ale deprese z toho teče proudem. Mimoto se mi zdá divné, že se stále píše o taťkovi a mamce, a přitom je mamka Leonie, ne ta, která umírá na rakovinu. Vůbec mi tam nevadí duchové, ale feťáci a kriminálnici ano. Lituju toho malého kluka a jeho sestřičku. Asi jsem si vzala něco, co neumím pochopit a podvědomě se tomu i bráním.

cessy
29.11.2019 5 z 5

Jesmyn Ward spôsobom písania nielenže pripomína, ale čo je nemenej dôležité, aj dosahuje kvalitu výborných próz Faulknera, Morrisonovej, J. Baldwina, R. Ellisona. Veľmi evokatívne a skutočne inteligentne napísané. Stačí sotva päťdesiat strán a pred vami sa už stihol rozvinúť hutný, plnokrvný príbeh, ktorý akoby zavisol v akejsi bezčasovosti, je potrebné nechať sa ním pohltiť, nechať sa unášať jeho takmer až filmovou atmosférou, precítiť tiaž minulosti a v nej - a tiež v SEBE SAMOM - hľadať kľúč k súvislostiam a problémom dneška. Som milo potešená, že sa ešte stále nájdu autori, ktorí majú záujem písať takto a vedia písať takto; že "faulknerovská tradícia" ešte žije.

adorjas
07.11.2019 3 z 5

Dlho som premýšľala, či mám knihu hodnotiť 4* alebo 3*. Nakoniec zvíťazila nižšia varianta, pretože pri posudzovaní kníh, ide vždy aj o ten subjektívny dojem, čo kniha vyvolala v samotnom čitateľovi. A mne sa táto kniha proste nečítala dobre.

Postavy boli krásne vykreslené, popisy lyrické s prídychom niečoho agresívneho a zlého, čo sa blíži. Cítim autorkine hodnoty ako spisovateľka, o ktorej si myslím, že vie naozaj krásne písať, ale ku mne to nepreniklo. Žiaľ.

čika
22.06.2019 4 z 5

Priznám sa, nečítalo sa mi to ľahko. Kniha je tvrdá i poetická, písaná zvláštne, mám pocit, že mi možno veľa vecí aj ušlo. Novodobý magický realizmus? Novodobá drsná Amerika? Asi niečo z oboch.