olca1983 olca1983 komentáře u knih

☰ menu

Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Asi to není autorčina nejlepší kniha, ale rozhodně se mi líbila! Líbil se mi začátek, prostředek se trochu táhl a ke konci jsem se nemohla odtrhnout! Bonusem jsou krátké kapitoly, takže kniha svižně odsejpala. A i když jsem si po celou dobu říkala, že je děj neuvěřitelný, tak se na konci vše vysvětlilo tak, že jsem nakonec i uvěřila. :-)

11.04.2024 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Autor si mě opět vodil až do konce. A to jsem si byla tentokrát jistá, že jsem vraha odhalila!
Zápletka se mi líbila...ale přijde mi, že Harrymu už něco chybí...a ubírám tedy hvězdičku. Kterou však s chutí přidám u čtrnáctého dílu...bude-li zasloužená. :-)

26.03.2024 4 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Před čtením jsem byla udivena, jak je možné, že má nějaká kniha hodnocení 99 %? Tak úžasná kniha přece nemůže ani existovat, ne? A už při prvních stránkách jsem si pokládala otázku, proč sakra nemá procent sto??? Jelikož jsem si knihu šetřila a četla jí po chvilkách (při ní jsem přečetla další dvě jiné), tak jí za tu dobu kleslo hodnocení na 97 % a to nechápu už vůbec! Za mě je BOŽÍ!!!!! A nejradši bych jí dala hvězdiček aspoň patnáct!

Super vedený rozhovor se super chlápkem. Trochu sarkastickým, hodně vtipným a obrovským srdcařem. Jeden z těch, u kterého si je člověk jist, že doktořina je u něj poslání. A on je pro pacienty dar. Navíc borec, který nás nechal nahlédnout i do soukromí (a že není úplně růžové - maminka, dcera).

Jediné, co mi u knihy vadilo, tak zarovnání odstavců vlevo a poloprázdné řádky u otázek. Ale to je asi jen můj (lehce autistický) problém, takže tady si kniha to hodnocení rozhodně nezhoršuje. V celé knize je jen jeden jediný překlep (a to až na 295. straně), čímž chci smeknout před pečlivostí pana Moravce.

Už se těším, až se vrátím zpět k panu Marešovi (nestihla jsem dočíst a musela knihu vrátit) no a pak MUSÍ přijít na řadu pilot a pan profesor. Zatím jsou však páni Marek a Martin nejvíc sexy chlapi, které jsem kdy v posteli měla! :-D ..díky, že jsem s nimi několik úžasných zimních večerů mohla strávit!

Jo, a pokud mě má ještě někdy v životě vézt záchranka - prosím, ať je to v Pardubicích či Hradci a veze mě tenhle frajer! Protože je to frajer nejen profesně, ale i lidsky .. a i vzhledově. :-)

06.03.2024 5 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Kate mi konečně začala být sympatická, za to děkuji a těším se na další díl s ní. Děj byl předvídatelný...a přišlo mi, že by kniha mohla mít klidně o 100 stran méně a dozvěděli bychom se také vše.

19.02.2024 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Jak už tu napsala jedna z uživatelek přede mnou. Také mě ovlivnila pověst, která knihu doprovázela, takže jsem takřka 200 stran čekala, kdy "to" přijde. A pak "to" přišlo, kniha mě okamžitě vtáhla do děje a dočetla jsem jí jedním dechem (prvními stranami jsem se naopak protrpěla a vůbec mě nebavily, což mi k autorce vůbec nešlo).
Takže za mě hodnocení bohužel průměrné a ve mně zůstal smutek v duši. Smutek z toho, co si někdo prožívá a dusí to v sobě, aniž by si toho okolí všimlo. Je mi té holčiny neskutečně líto a budu asi ještě dlouho přemýšlet, proč se v některých okamžicích zachovala právě tak, jak se zachovala. Sobeckost, neomalenost, arogance a neempatičnost jejích nejbližších jí dostaly až na samé dno. A to hned několikrát. :-(

13.01.2024 3 z 5


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Dlouho jsem přemýšlela, jak napsat hodnocení, abych neprozradila nic důležitého. Sama jsem se o moment překvapení připravila tím, že jsem při listování zahlédla sms komunikaci a asi dvě zprávy si přečetla. Ale přesto si se mnou autorka ještě mistrně pohrála, že jsem na chvíli nad správností své dedukce zaváhala. :-) (Listování dopředu už jsem si zakázala. :-D)
Kniha je asi mou nejrychleji přečtenou za celý můj život. :-) Já, která usínám v deset, jsem četla jak divá ještě v půl jedné v noci! Za mě naprostá pecka, plný počet hvězdiček a v mém žebříčku nejlepší autorčina kniha!

21.11.2023 5 z 5


Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Kniha byla psána čtivě, členěna do krátkých kapitol, postav bylo akorát. Osobně bych tuto rodinu nenazvala "nepříliš šťastnou", ale "nechutnou". Žádná z postav mi nebyla sympatická, takže jsem vlastně ani nikomu nefandila, když ho policie podezírala. Jednu hvězdičku ubírám, protože jsem četla už lepší a napínavější knihy. Toto je jedna z těch, u kterých časem zapomenu, že jsem četla.

10.11.2023 4 z 5


Dilema Dilema B. A. Paris (p)

Mně se kniha líbila. Nevím, proč jsem čekala thriller, ale je vedena jako psychologický román a ten naplněn určitě je. Jako naivní optimista jsem až do posledních stránek čekala dobrý konec...zda jsem se dočkala, musíte zjistit sami. :-)

Kniha je přehledně členěna dle času a dle myšlenek hlavních postav, takže se četla velice dobře a svižně.

06.10.2023 5 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Ráda bych doplnila ke svému předchozímu hodnocení, že jsem knihu doporučila i mojí mamině (75) - s tím, že nevadí, že je ze série, a že by se jí mohla líbit. A musím říct, že dlouho žádná kniha maminu takhle nepohltila! Na zahradu bez ní ani nevyšla a chvílemi i zapomínala na telefon, na kterém je "tak trochu závislá". :-) Jsem ráda, že i přes to, že jsem k prvním knihám paní Klevisové byla docela kritická, tak že jsem se prokousala až k tomuto sedmému dílu...který prošel na výbornou i u nejpřísnějšího kritika v podobě mojí maminky. :-)

20.09.2023 5 z 5


Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Jsem ráda, že se Erika vrátila! A jsem ráda, že i její osobní život se snad otáčí k lepšímu. Kniha se mi líbila moc a nejde hodnotit jinak než pěti hvězdičkami. :-)

17.09.2023 5 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Z přečtení knihy mám rozporuplné pocity: na jednu stranu jsem se nudila, na druhou stranu je psána velice čtivě. Závěr byl uvěřitelný, a tak nakonec místo plánovaných tří hvězdiček dávám čtyři.

04.09.2023 4 z 5


Její konec Její konec Shari Lapena

Už jsem četla lepší knihy od Shari Lapeny. I přes chválu několika lidí v mém okolí jsem se chvílemi nudila a říkala si, co jim sakra přišlo na knize tak skvělého. Ale jelikož je to Shari, tak ubírám jen jednu hvězdičku. :-)

11.08.2023 4 z 5


Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Tak to bylo tsunami! Tsunami citů, tsunami emocí, tsunami nešťastných zamilovaní, ale hlavně tsunami lží a tsunami pokrytectví! Nechtěla bych být součástí téhle rodiny plné lží a tajemstvích.
Kniha je napsaná bravurně a já se od ní nemohla odtrhnout! Mimo Karinino spisovatelského umu obdivuji i nápad na umístění a načasování děje knihy.

03.08.2023 5 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Za mě zatím nejslabší z autorčiných knih. Nerada knihy odkládám nedočtené, tak jsem se snažila jí dočíst. Chvílemi mi dalo hodně práce se ke čtení přinutit. Poslední cca třetina byla psána čtivě, stránky ubíhaly svižně. Nechci prozradit spoiler, tak jen napíšu, že mi zápletka přišla zvláštní, až divná. Přesto autorku nezavrhnu a pustím se do jejího dalšího díla. :-)

24.07.2023 3 z 5


Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Vyprávění hlavní hrdinky mě vtáhlo okamžitě do děje. Ooo jak já si s ní v lecčems rozuměla! Zhruba v polovině se ale začala chovat jako rozmazlený parchant (neděkuje, neprosí, místo vděku šmejdí po domě), přesto jsem s napětím hltala stránku za stránkou a čekala, co bude dál. Rozuzlení bylo .. na můj vkus zvláštní .. Do uvedeného žánru "detektivky, krimi, thrillery" to má podle mě daleko, ale přesto byla kniha velice čtivá, se sympaticky krátkými kapitolami a přečetla jsem jí - v na mě rekordním čase - za 2 dny. Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdičkami a za tu čtivost jsem se rozhodla pro to vyšší hodnocení. Další knihy od autorky rozhodně zkusím!

08.07.2023 3 z 5


Za to mi zaplatíš Za to mi zaplatíš Teresa Driscoll

Autorka mě opět nezklamala! Sice to nebyla jedna z těch knih, které mě chytí hned v první kapitole (začetla jsem se po cca 50 stranách), ale s následným napětím a hraním si se zápletkami, jsem to autorce hned odpustila. "Jeho" mi bylo neskutečně líto, leč ho to neopravňovalo k udělováním rozsudků smrti a ničení života nevinné ženy. Na konci se kruh krásně uzavřel a "jeho" motiv byl uvěřitelný (leč lidsky nepochopitelný).

05.07.2023 5 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Knihy ze série s vyšetřovatelem Bergmannem čtu postupně a buď si zvykám na autorčin styl anebo mají stále lepší a lepší kvalitu. Stejně jako předchozí hodnotím i tento sedmý díl plným počtem hvězdiček.
Kniha byla přehledná, vystupovalo v ní jen pár postav, přesto si se mnou autorka mistrně prohrávala a já z vražd(y) podezírala postupně skoro všechny.
V závěru vše do sebe krásně zacvaklo.

28.06.2023 5 z 5


Balzamovač Balzamovač Alison Belsham

Třetí díl jsem četla nejdéle ze všech. Byť byl děj opět propracovaný do posledního detailu, dobře byly oddělené obě dějové linky (Balzamovač, Marni), byly sympaticky krátké kapitoly, navíc dobře členěné, tak ani přes to vše mě kniha stále nějak nemohla pohltit jako ty dvě předchozí. Povedlo se to až v poslední cca třetině.
Dlouho jsem váhala mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami. Nakonec jsem dala 4 a to hned ze dvou důvodů: 1. bylo by nespravedlivé dát stejné hodnocení jako oběma předchozím dílům a za 2. některá témata zůstala otevřená a já si tak umím představit čtvrtý díl, do kterého se (snad) s chutí vrhnu.

22.06.2023 4 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Knihu jsem četla jedním dechem, posledních cca 80 stránek jsem nevnímala ani svět okolo, ani to, že musím jít spát. Nešlo to, musela jsem jí dočíst. V knize se střídaly kapitoly z minulosti a přítomnosti. A já se nemohla dočkat, až se časová období prolnou a vše (snad dobře) dopadne.
Kniha byla psána tak, že by člověk věřil, že se tak odporný příběh - promyšlený do posledního detailu - mohl klidně odehrát. Každou otočenou stranou jsem Grace fandila čím dál tím víc a obdivovala jí za to, co vše zvládne ustát. Několikrát jsem si říkala, zda je horší psychický nebo fyzicky teror. Jack byl neskutečná bestie.
Moje druhá knížka od autorky a okamžitě vyrážím do knihovny pro další!

10.06.2023 5 z 5


Inkoust Inkoust Alison Belsham

Plný počet hvězdiček, nejde jinak! První díl jsem si pamatovala jen matně, ale vůbec to nevadilo - vše důležité bylo nenásilně shrnuto. Kniha byla napínavá do posledních stránek! O vyšetřovatele Francise jsem se bála a tak to má být. Mimo jiné je to velký sympaťák se spoustou hozených klacků pod nohami - ať od osudu, tak od kolegů. Těším se na třetí díl.

06.06.2023 5 z 5