NightGepard NightGepard komentáře u knih

☰ menu

Trůn z dračích kostí Trůn z dračích kostí Tad Williams (p)

Na tuto knihu si je třeba udělat čas a prostor, protože je tu hodně postav, míst a událostí a nelze ji číst po pár stranách. Prvních cca dvě stě stran je třeba vydržet a seznamovat se. Stejně jako u Tolkiena, autorova velkého vzoru. Odměnou je perfektně detailně vykreslený svět s nejrůznějšími postavami a místy. V knize je vše pro milovníky rozmáchlých a výpravných fantasy románů. Myslím, že knize v českém vydání pomáhá i srozumitelný a dobře čitelný překlad. Kniha by si určitě zasloužila vázané vydání s lépe provedenými mapkami. Něco ve stylu reedice Hry o trůny nebo luxusní vydání Pána prstenů apod.

12.10.2020 5 z 5


Nejposlednější z nadějí Nejposlednější z nadějí Una McCormack

Na knihu jsem byl velice zvědavý, obzvlášť když jsem byl na jejím křtu a ten den jsem ji koupil. Skvěle doplňuje předešlé události k seriálu. Hlavně objasňuje vztah mezi Picardem a nyní už bývalou jeho Jedničkou. Dále se seznámíme více s doktorem Brucem Maddoxem a nynější doktorkou Agnes (a objasnění vztahu mezi nimi). V seriálu jsou občas v jednou dvou větách narážky, které po přečtení knihy ihned chápete v plném kontextu. Takže knihu jako rozšíření příběhu seriálu doporučuji přečíst.

25.03.2020 3 z 5


Stalingrad Stalingrad František Kotleta (p)

I přes to, že se mi předešlé díly Bratrstva krve líbily, a to hlavně trilogie Hustého nářezu, tak Stalingrad mě za srdce nevzal. Na můj vkus tam jsou vkládány barvité metafory velice násilně, že to praští do očí. Příběh je tentokrát až moc jednoduchý. Nejvíce k dobru byly drobné střípky o již známých postavách a zároveň rozšíření universa upírů o další postavy z minulosti a jejich vztahy a působení na současnost (daného roku, kde se děj odehrává). BTW: ostnatý drát v prdeli, to je fakt divoká fantazie autora! :-)

25.03.2020 2 z 5


Kirk: Hvězda všem zbloudilým Kirk: Hvězda všem zbloudilým David R. George III

Tato kniha se mi z trilogie líbila nejvíce, i když se mi do jejího čtení moc nechtělo. Autor hezky rozvinul další děj okolo filmu Generace a dozvíme se více o Nexu, kde taky nějakou dobu pobudeme. Navíc kniha má zajímavý konec, který potěší všechny fandy kapitána Kirka.

25.03.2020 4 z 5


Praha – Smíchov – Plzeň – Furt im Wald Praha – Smíchov – Plzeň – Furt im Wald kolektiv autorů

Je to skutečně jen obrazová kniha, ve které je na začátku na dvou stranách popsána historie trati. Ostatní stránky tvoří hlavně fotografie jednotlivých stanic a zastávek České západní dráhy s upřesňujícími popisky. Pro porovnání současnosti a minulosti dráhy a jejího těsného okolí je to vynikající soubor fotografií na jednom místě.

25.03.2020 4 z 5


Zdraví tě bestie z hvězd Zdraví tě bestie z hvězd Robert Feldhoff

Většina knihy se točí kolem dvou hlavních postav vyšetřovatelů a hlavního záporáka. Do zhruba první poloviny knihy jsou postavy ne moc čitelné, ale během rozplétání případu se odhalují a mění, a tím pádem se stávají více aktivní částí příběhu a čtenář se s nimi více sžije. NÁSLEDUJE SPOILER! Nakonec všechno dobře dopadne i přes počáteční neúspěch zabránit vraždám a terorizmu. KONEC SPOILERU! Má to ale překvapivý konec, jehož semínko už je vloženo během příběhu - nikdy nerozbaluj neznámé dárky! :-)
Když budu knihu hodnotit jako celek, tak je to nadprůměrné dílko ze světa Perryho Rhodana, na kterém se mi libí, že člověk nemusí znát reálie tamního univerza, a tím funguje i samostatně.

23.03.2020 4 z 5


Odysea Odysea Gordon Doherty

Dopředu jsem neočekával vůbec nic, protože je to už x-tá kniha ze série Assassin's Creed, ale četlo se to poměrně rychle a dobře. Oceňuji, že se autor nevyžívá v dlouhém a nekonečném popisování bitev. Tím pádem děj rychleji odsýpá a nezačne kniha nudit. V knize se objevuje hodně známých i méně známých historických postav, značný počet specifických výrazů, cestuje se po celém území tehdejšího nejednotného Řecka. Proto oceníte v knize přehlednou mapku tehdejšího území s názvy měst společně se slovníčkem postav a výrazů, které daná hesla vysvětlí blíže.
Hlavní postava Kassandry mi byla sympatická a padouši byli hnusáci, jak mají být, aby k nim člověk cítil odpor. Zároveň tu byly i nevyhraněné postavy, které se během příběhu promění. Čeká nás pár zajímavých odhaleních během celé knihy. Myslím, že zase skvělý doplněk k již tak obsáhlé hře. Ale i jako samostatný příběh kniha obstojí. A můžu to tvrdit o to více, že hru jsem tentokrát ještě nehrál. Předtím jsem vždycky odehrál hru, a pak teprve četl doprovodnou knihu.

18.03.2020 4 z 5


Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Velice příjemným způsobem podáno, jak fungují stromy a lesy jako celek. Jednoduše popsáno pro laiky. Jazykově pestré. Překlad se povedl. Proč jsou listnaté a jehličnaté stromy? Proč jsou stromy (listy) zelené a některé červené? Zajímá? Tak si tuhle knihu přečtěte!

04.03.2019 5 z 5


Perunova krev I. Perunova krev I. František Kotleta (p)

Vzhledem k tomu, že jsem četl nejdříve pozdější autorovu tvorbu, kde je již vypsanější, tak mi připadalo v této knize, že má trochu pomalejší rozjezd. Ale to je jen asi pocit. Známá místa v Praze dostávají po přečtení knížek od Kotlety jiný rozměr. Knížka uteče jak večerní zprávy a už člověk má potřebu šáhnout po další. A je tu pokračování!

24.01.2019 4 z 5


Jednotný osud Jednotný osud Keith R. A. DeCandido

Spoiler. Jak bylo uvedeno v Poděkování autora, spisovatel dostal za úkol uklidit bordel po předchozí trilogii a myslím, že se toho zhostil perfektně. Jen se trochu rozmáchl se jmény a postavami. A také si hodně zacestujeme po různých světech. Pěkně vymyšlené jsou něco jako novinové vložky na konci každé kapitoly (přepisy dokumentů a záznamů z vysílání atd.), které osvětlují další události bez toho, aby se musel rozehrávat další příběh v již tak rozvětvené knize.

24.01.2019 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Přečetl ze zvědavosti. Depresivní čtení. Přineslo mi to jen blbou náladu. Stejně depresivní jako si pustit občas zprávy v televizi. Vylíčené zlo v knize v různých formách existuje. Stačí si přečíst třeba něco od těch, co utekli z KLDR. Velice podobné a tam je popsaná přesně realita všedního dne v oné zemi.

15.01.2019 3 z 5


Nový úsvit Nový úsvit John Jackson Miller

Dobrý prequel k postavám Hery a Kanana ze seriálu SW: Povstalci. Opět podobně odsýpalo jako SW: Dědic rytířů Jedi.

03.01.2019 4 z 5


Peklo Beneš - O šťastnějším Československu Peklo Beneš - O šťastnějším Československu Josef Nesvadba

Nápad dobrý, způsob realizace už o poznání horší. Celou knihu doprovází míchání dialogů a vnitřních myšlenek a přeskakování mezi ději. Nějak jsem to nepobral. Na to, jak jsem se těšil, až si knihu přečtu, tak jsem zklamaný. Nedostal jsem to, co jsem si představil pod tím, co se píše zezadu jako anotace na knize.

29.11.2018 3 z 5


Na odvrácené straně Na odvrácené straně Anthony O'Neill

Celkově nebyla kniha špatná, ale v určitých pasážích jsem se nudil. Bylo to zejména ve scénách se zblázněným robotem, který si k vraždě najde sebemenší záminku, protože se to pořád dokola opakuje. Odvypráví se příběh nějaké nové postavy, příjezd robota, konfrontace s robotem, vražda nové postavy robotem a jedeme o dům dál. Teprve ke konci, když všechno dává smysl, tak mi bylo jasné, proč si robot tak počíná, a že to má své důvody. Na filmovém plátně by to vyznělo možná všechno ještě lépe. Hlavně tedy jednotlivé popisované obrazy. Na bestseller je to slabé. Ale určitě kniha neurazí a zabaví.

29.11.2018 3 z 5


Poslední tango v Havaně Poslední tango v Havaně František Kotleta (p)

Četlo se mi velice dobře. Za tři večery bylo po knížce. Kam Kotleta pořád chodí na nápady, to je mi záhadou. Ale vždycky něco zajímavého vymyslí.

29.11.2018 4 z 5


Star Wars - Atlas bytostí a tvorů Star Wars - Atlas bytostí a tvorů kolektiv autorů

Hezky ilustrovaný atlas příšerek ze Star Wars. Jsou tam i z nejnovějšího Hana Sola a kresleného seriálu Povstalci. Velké plus je, že to není lesklý, křídový papír, a tak nezůstávají otisky prstů na stránkách.

08.11.2018 5 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Spoiler! Skoro všichni umřou a je konec. Četlo se to dobře až do konce, ale vyzní všechno tak depresivně. Asi tohoto autora napotřetí už pokoušet nebudu. Dnešní svět potřebuje více pozitivního přístupu. Tato kniha víceméně konstatuje, že je spousta věcí na prd, i když se člověk snaží jak chce.

08.11.2018 3 z 5


Jeruzalémský masakr motorovou pilou Jeruzalémský masakr motorovou pilou Ondřej Neff

Ze začátku to bylo takové divné, ale po setkání s Ježíškem to nabralo grády. Řezat duchovní motorovou pilou na plátky? WTF? A opět další autor, který popisuje ukřižovaní. Tentokrát ještě podrobněji než Roman Bureš v trilogii Propast času. Je to za mě ale jeden ze slabších dílů.

05.11.2018 3 z 5


Teorie strun 3 – Evoluce Teorie strun 3 – Evoluce Heather Jarman

Z celé trilogie se mi líbila nejvíce. A je také nejdelší. Hezky je popsáno, kde se vzal Ochránce, co se dělo s Ocampou předtím, než museli tamní obyvatelé zalézt pod povrch a perfektní jízda Toma a Harryho s Q a q.

05.11.2018 5 z 5


Akta X - Nikomu nevěř Akta X - Nikomu nevěř Jonathan Maberry

Některé povídky byly variace na již odvysílaných dílů, některé byly unikátní svým příběhem. Celkově se mi líbilo.

10.09.2018 4 z 5