nemluva nemluva komentáře u knih

☰ menu

Most v džungli Most v džungli Bruno Traven

U nás to vyšlo také jako součást knihy povídek Noční návštěva. Jako součást celku spolu s dalšími autorovými povídkami ji hodnotím velmi dobře. Je to rozsahem a příběhem skutečně spíše povídka.
Celkově všechny knihy B. Travena která jsem četl mají úžasnou atmosféru a skvěle se čtou. Přál bych si, aby celé jeho dílo přeloženo nebo vydáno do češtiny znovu a bez cenzury, které se na některých jeho knihách dopustil minulý režim.
Autor který dopodrobna rozebírá praktiky jihoamerických vlád proti indiánům a praktiky amerických nadnárodních společností v této části světa je svým způsobem aktuální i dnes.

26.08.2023 4 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Mám rád sci.fi ale tato kniha mne nějak minula. Přečetl jsem to, protože mě bavil film Duna a chtěl jsem si to přečíst než uvidím druhou část, V tomto případě mi zatím připadá lepší film než kniha (asi poprvé co něco takového píšu).
Dobrý je námět a prostředí v kterém se to odehrává. Ale nelíbí se mi že hlavním hrdinou je nakonec jakýsi oslavovaný nadčlověk s věšteckými schopnostmi, navíc vědomí si své nadřazenosti. Nejsou tam dobře vystižené charaktery postav (snad kromě Harkonenů kteří jsou vykresleni jako ukázkový psychopati). Připadá mi to celkově emocionálně naprosto ploché.

08.08.2023 3 z 5


Zvonící cedry Zvonící cedry Vladimir Megre (p)

Čtu třetí knihu a už teď vím že přečtu a koupím celou sérii. Pořád u mě zůstává ten pocit: " je to co píše vůbec možné?" Ale nijak mi to nakazí pocit z knihy. Přináší to celé neotřelý nový pohled na celou naši společnost, spoustu věcí k zamyšlení. Dvojka byla pro mě o něco méně čtivá než jednička, protože se zabývá více autorovým životem jeho životními zkušenostmi, pohledem na svět. A i tak se mi četla dobře. Z právě čtené trojky mám moc dobrý dojem, je tam znát i posun u autora.

28.10.2022 5 z 5


Anastasia Anastasia Vladimir Megre (p)

Starší podnikatel se při jedné z obchodních cest na dálný východ potká se ženou, mladou léčitelkou, která jej zaujme natolik že s ní stráví několik dní v sibiřské divočině. Vede to ke střetu povah, zcela odlišných pohledů na svět, odlišného chápání hodnot a především zcela odlišného vnímání toho co nás obklopuje - světa, vesmíru, vyšších sil. Anastazia žijící od narození v divočině je velmi moudrá a má neobyčejné schopnosti. Obydlím je pro ni příroda a les. Jediné co tu dvojici nějak drží pohromadě je vzájemná přitažlivost, láska na první pohled a zájem poznat jeden druhého o něco víc.
Je těžké tuto knihu někam zařadit, ve své době byla asi vnímána někým jako fantazy, někým (snílky) jako realita a dnes je řazena často někam k New Age. Tak jako byli dříve vědou za nejmenší stavební části přírody považovány nejdříve prvky, pak atomy s neutrony, protony a elektrony. Nyní moderní fyzika říká že za elektrony, protony a neutrony je ještě nějaká "čistá energie". Čímž se kvantová fyzika neuvěřitelně přiblížila k New Age a New Age zase k fyzice. Nyní fyzici často nacházejí schodu s New Age, a lidé které řadíme k New Age na tuto schodu často rádi poukazují. Tak nějak lze možná chápat posun v zařazení této knihy a jejím vnímání.
Nevím a nebudu hodnotit jestli to co je tam napsané je fantazie, pravda, výmysl nebo něco mezi tím. Důležité je že se to opravdu dobře čte a přináší to člověku poučení dobrý pocit a zcela jiný pohled na realitu. Nutí ho to k zamyšlení. Nejdůležitější je že ho to nutí vybočit ze svého chápání světa, vzdát se svých zkostnatělých názorů, a vidět věci kolem zcela jinak. Proto aby mohl vůbec číst dál, knihu neodložil a neřekl že je to nesmysl.
Především z pohledu osobního rozvoje, pro který je velmi důležité vzdát se svých zastaralých názorů, teorií, dogmat, pohledů na svět a lpění na čemkoli, je to užitečné a skvělé čtení. Dávám celých pět hvězdiček, to nedělám moc často. :-)

09.10.2022 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Velmi slušná detektivka při srovnání s běžným průměrem, nicméně na Milénium nebo třeba starého Maigreta to zdaleka nemá.

25.09.2022 4 z 5


Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Je to výborný námět! Zajímavé je že první byl scénář, potom seriál a současně s ním i kniha. První tři čtvrtiny mě opravdu neuvěřitelně bavili. Poslední čtvrtina mě nebavila. Jasně, ta kniha vznikla podle scénáře, současně s natáčením seriálu. Hvězdu dám dolu za to, že to je jaksi nedokončené. Jakoby si autor nechal prostor pro pokračování, které zatím nevzniklo... nebo ho možná psaní prostě přestalo bavit, proto narychlo a nudně slátal konec?! Ke čtení rozhodně doporučuji... je to dobré, jen utahaný konec a poněkud neukončený děj vás možná nepotěší. :)

15.09.2022 4 z 5


Skleněný zámek Skleněný zámek Jeannette Walls

Pro děti Wallsovi bylo díky rodičům dětství jedno velké dobrodružství. Často to bylo drsné dobrodružství, protože tatínek hodně pil a vyváděl, maminka se o materiální zajištění dětí také moc nestarala. Byli neustále na cestách, nakonec žili v rozpadlém domě jako nejchudší z nejchudších. Často měli hlad, byla jim zima a neměli se kde umýt. Na druhou stranu rodiče děti netýrali ani neponižovali. Dali jim neuvěřitelné množství svobody, odborné znalosti, velký rozhled, schopnost nezávisle uvažovat a umožnili jim tím získat kvalitní vzdělání. Dostali základ do života, který jim umožnil se prosadit. To je něco, co mnoho dětí z mnohem lepších sociálních poměrů nikdy nedostane. Je to skvělá knížka napsaná jednoduchým upřímným dětským jazykem a je to jedno velké dětské dobrodružství, které se dobře čte.

04.09.2022 5 z 5


Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay

Překladu Jany Žlábkové z nakladatelství Pragma bych dal za převod do českého jazyka čtyři mínus a knihy v tomto překladu rozhodně nedoporučuji! Miluj svůj život je výborná kniha v původním překladu Evy Klimentové a Lucie Vidmarové z nakladatelství Radost. Je to obrovský rozdíl. S touto původní knihou se opravdu výborně pracuje a je velmi srozumitelná. Afirmace v ní fungují a člověk je může vzít za své. Knize a staršímu překladu dávám jedničku s hvězdičkou, dokáže to člověka posunout o mílové kroky kupředu v osobním rozvoji. Je faktem že takovéto knihy musí překládat někdo s určitou mírou duševního rozvoje, aby je dokázal do jiného jazyka převést ve funkční formě. Netvrdím že překlad Jany Žlábkové je vyloženě špatný ale prostě nefunguje, často je nesrozumitelný, nepůsobí autenticky a upřímně. Texty které jsou určeny k tomu aby si je člověk opakoval jsou kostrbaté a těžko srozumitelné. Knihu z nakladatelství Pragma jsem dostal do ruky nyní a budu ji vracet, koupím původní vydání z nakladatelství Radost. Nakladatelství Pragma a paní Žlábková udělali ze skvělé - jedinečné knihy podprůměrnou. Je to nepochopitelné když tu už existoval překlad který je možné označit za výborný.

09.08.2022


Musaši Musaši Eidži Jošikawa

Velmi dobře se to čte a je to hodně dlouhé, takže máte na dlouhou dobu o zábavu postaráno. Opravdu mě to moc bavilo. Nemám co bych tomu vytknul jako historickému románu. Nicméně pokud se chcete něco dozvědět o Musašim jako skutečné historické postavě potom je třeba číst jiné knihy.
Je tam hodně filozofických úvah přibližujících "cestu meče" a zenu. Postavy jsou jednoduché, přesně tak jak jednoduché být mají. Nebylo myslím nic složitého na uvažování středověkého rolníka, obchodníka nebo jeho ženy. Myšlení postav z vyšších vrstev společnosti je zase hodně ovlivněné japonskou kulturou a zenem. Kniha se snaží čtenáře také vychovávat a vést k osobnímu rozvoji. Líbí se mi i náhodná setkávání navzájem propojených postav. Díky tomuto fenoménu by z toho šla velmi snadno vytvořit třeba i divadelní hra. Je to románová fikce a takové "náhody" se lidem kteří jsou nějakým způsobem spolu propojeni "vesmírem" stávají často. Pokud po takovém "náhodném" setkání opravdu touží.

05.07.2022 5 z 5


Dohoda s nemocí (kniha první) Dohoda s nemocí (kniha první) Valerij Vladimirovič Sineľnikov

První knihou kterou jsem od autora četl je Síla záměru. V ní několikrát odkazuje zpět k této první knize. V podstatě platí že pokud chcete správně pochopit a používat to co je v dalších knihách musíte znát Dohodu s nemoci - knihu první.
V podstatě tam pro Evropana postiženého vírou v lékařskou vědu vysvětluje že podstata nemocí se skrývá v podvědomí. Konflikt vědomí s podvědomím vyvolává nemoci, odstraněním tohoto konfliktu je možné nemoci vyléčit. Navíc poskytuje výborný a funkční návod jak se naučit se svým podvědomím pracovat.

24.05.2022 5 z 5


Podstata křesťanství Podstata křesťanství Ludwig Feuerbach

Knihu je velmi těžké sehnat, u nás vyšla jen jednou. Je to z pohledu moderní filozofie dílo vlastně zásadní. Feuerbachovo rozbor křesťanství je bryskní a těžko se rozporuje. Nikdo před ním nic takového nenapsal.

26.04.2022 5 z 5


Mít nebo být? Mít nebo být? Erich Fromm

Četl jsem to už dávno, tehdy bych dal určitě pět hvězd. Dám je i nyní. Člověk si z toho může vzít opravdu velmi mnoho, Tady asi záleží na osobních zkušenostech, nebo postoji k životu. Erich Fromm byl psycholog a psychoanalytik a jeho argumentace vychází z praktické znalosti lidské mysli. Ta argumentace je hodně přesvědčivá a myslím že i pravdivá.

25.04.2022 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Tuhle knihu jsem četl už jako malý kluk, a nesmazatelně se mi vryla do paměti, Opravdu je to nesmrtelná sci-fi klasika. Vůbec nechci věřit tomu, že poprvé vyšla v roce 1951. Rozhodně stojí za přečtení!

25.04.2022 5 z 5


Miluju tě k zbláznění Miluju tě k zbláznění Jáchym Topol

Asi to nebude pro každého, ale pro mě to byla nejlepší kniha poezie. Má to skvělou, trochu depresivní atmosféru a je to parádní úlet. Naprostá svoboda v tom co napsal.

22.04.2022 5 z 5


Konečná fáze Konečná fáze Thor Kunkel

Je to pohled na svět a WW 2 očima příslušníka SS. Tady hlavní hrdina určitě není kladná postava. Přibližuje to člověku život a myšlení lidí za Třetí říše. Je to dobrodružné a dobře napsané. Je to velmi originální. Poskytuje to člověku spoustu námětů k zamyšlení. Kniha mě opravdu kladně překvapila. Rozhodně doporučuji!

22.04.2022 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

„Pocit, že samotný koncept objektivní pravdy ze světa mizí (…), mě děsí mnohem víc než bomby.“

„Jestliže má být navždy znemožněna rovnost mezi lidmi – jestliže Ti nahoře, jak jsme je nazvali, si mají natrvalo udržet své postavení – potom musí být řízené šílenství převažujícím stavem mysli.“

„Mluvit pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin.“

„Žurnalistika znamená otištění toho, co si někdo jiný nepřeje vidět otištěné. Všechno ostatní je public relations.“ - citáty: George Orwell

Pro ty, co stále věří tomu co říkají v televizi a píší v novinách. Původní citát už také není aktuální, dnes platí: "Žurnalistika znamená otištění toho, co si někdo (z lidí nahoře) přeje vidět otištěné a také všechno ostatní je samozřejmě public relations." O sledování komunikace mezi lidmi a cenzuře na youtube všichni víme, takže jsme zase (jako za socíku) skoro přesně tam kde George předpověděl. A kdo tomu stále nevěří ať si zjistí něco o fungování public relations a jejich zakladateli dr. Edward L. Bernays

21.04.2022 5 z 5


Sto roků samoty Sto roků samoty Gabriel García Márquez

Je to bláznivá kniha.

18.04.2022 3 z 5


120 dnů Sodomy 120 dnů Sodomy Donatien Alphonse François de Sade

Nedá se to číst.

18.04.2022 odpad!


Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Přečetl jsem to jedním dechem! Je to neuvěřitelně čtivé a zábavné.

17.04.2022 5 z 5


Strach a svrab v Las Vegas Strach a svrab v Las Vegas Hunter Stockton Thompson

Kdo nemá představivost a smysl pro humor, nebo není tolerantní, nemá pochopení pro hippies a šedesátá léta ať to raději nečte. Ostatní při té knize budou umírat smíchy!

17.04.2022 5 z 5