Most v džungli

Most v džungli https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56332/most-v-dzungli-56332.jpg 3 19 4

Tropická džungle, dusné vedro temné noci a primitivní most bez zábradlí - to je scéna, na níž se odehrává děj tohoto Travenova románu. Nářek indiánské matky nad utopeným chlapcem, šílená, nesmyslná atmosféra, zoufalství nad ztrátou drahocenného lidského života - a přitom zároveň i síla pohřbít mrtvého chlapce a jít dál, jít dál chudým, takřka bezútěšným, ale přesto plným životem - to vše vyznívá z této Travenovy balady v próze. Láska k bližnímu, láska ke všemu, čím žijeme, mateřská láska k dítěti a láska všech ostatních k ní jako k člověku, jejich vřelá účast na matčině utrpení - to je tak všelidská otázka, že se tento román svým námětem stává mohutnou apotheosou lidského života a strhává čtenáře k víře v jeho nezničitelnost a sílu. A právě v tom je podstata působivosti celé románové práce. Láska k životu - byť i chudému, ubožáckému nuzování v tropickém vedru nemilosrdné džungle za téměř nelidských podmínek sociálních - mění Travenovou románovou práci v nesmrtelnou píseň o jeho kráse, ceně a smyslu.... celý text

Přidat komentář

nemluva
26.08.2023 4 z 5

U nás to vyšlo také jako součást knihy povídek Noční návštěva. Jako součást celku spolu s dalšími autorovými povídkami ji hodnotím velmi dobře. Je to rozsahem a příběhem skutečně spíše povídka.
Celkově všechny knihy B. Travena která jsem četl mají úžasnou atmosféru a skvěle se čtou. Přál bych si, aby celé jeho dílo přeloženo nebo vydáno do češtiny znovu a bez cenzury, které se na některých jeho knihách dopustil minulý režim.
Autor který dopodrobna rozebírá praktiky jihoamerických vlád proti indiánům a praktiky amerických nadnárodních společností v této části světa je svým způsobem aktuální i dnes.

Tony86
03.06.2023 3 z 5

Pojmenování románu se hrubě míjí s příběhem. Tragédii ztráty dítěte autor pravděpodobně zažil, jako všechno, o čem kdy psal (soudě podle doslovu). Literární průměr hodný návratu do knihobudky.


Hobo
15.10.2020 5 z 5

Syrový a zároveň poetický popis utrpení matky a projevu účasti jejího okolí. Dusná džungle, chudoba a přitom ryzost - nejčistší popis člověka. A přitom z toho nezakrytě ční autorovo zklamání z civilizovaného světa, v němž v jeho době proběhla nejkrutější válka dějin. Až naturalistické líčení korunované bezvýhradnou mateřskou láskou.

eraserhead
28.10.2011 2 z 5

Až mě překvapilo, jak se mi ta kniha nečetla vůbec dobře a ano, nebavila mě. Svým způsobem (píšu svým způsobem, protože stejně tak svým způsobem je ta kniha velice zvláštní a možná jen vyžaduje trošku specifičtější, nevšední a neběžný přístup, kterého já jsem v době čtení nebyl schopen) zatím nejhorší a nejslabší autorova kniha, co jsem četl. Na to, aby tomu bylo opačně, je až moc popisná, autor se nezaměřil na to, čtenáře/čtenářku strhnout, zaujmout, opít rohlíkem, pobavit, naopak, v rámci čistého, naprostého a nekompromisního (a v tomto případě ne moc příjemného a zajímavého) realismu se upíná na tak všední, "běžné" a neakční věci, až to hezké není. Pevně věřím, že chtěl o čemsi něco vypovědět, něco odhalit, odkrýt, poukázat, snad i alegoricky naznačit, že cítil neodolatelné pnutí něco takového napsat, ale u mě se to skoro zcela minulo účinkem. Je to jako ta nejdepresivnější nekonečná noční můra, z níž se strašně chcete ale nemůžete probudit. Drtí to, smýká čtenářem, valí se to přes něj jako parní válec, který se pohybuje jen tak tak, ale přece a ten tlak, ta nesnesitelná tíha postupuje pomalounku dál a dál a drtí další kousky čtenářova těla. Jako pomalé umírání, ten nejpomalejší rozklad lidského těla, jenže zaživa, kdy si moc dobře uvědomujete ten hnilobný rozklad a cítíte ho všemi stále ještě živými smysly. Snad možná pro tu schopnost vyvolat ve mně přesně tyto pocity (jež možná byly účelem), bych možná i měl dát hodnocení trochu větší, ale ne. Zůstanu na svém. Zatím. Možná ho změním až se někdy odhodlám knihu znovu otevřít.

Štítky knihy

Indiáni Mexiko

Autorovy další knížky

Bruno Traven
německá, 1882 - 1969
1980  79%Loď mrtvých
1957  69%Most v džungli
1982  89%Pochod do říše mahagonu
1981  84%Poklad na Sierre Madre
1981  79%Diktatura

Kniha Most v džungli je v

Přečtených23x
Doporučených1x
Knihotéce59x
Chystám se číst6x
dalších seznamech1x