Konečná fáze

Konečná fáze https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21200/bmid_konecna-faze-oVp-21200.jpg 4 12 3

Kunkelův román popisující dramatické období let 1940–1960 je odvážným a zcela neotřelým pohledem do mechanismu fašismu a vědy bez etických hranic. Je napsán jako koktejl groteskního humoru, dobrodružného románu s šokujícími scénami a útržků z fiktivních dopisů a deníků. Hlavní hrdina, vědec Karl Fussmann, skvěle přežívá v depresivním světě nacistické moci díky tomu, že točí erotické filmy pod značkou zcela neprůhledné firmy, která se specializuje na přírodní snímky. Když je Fussmann uprostřed války nenadále povolán do severní Afriky, pozná, jak vypadají hrůzy skutečné války. Válka však zakrátko dostihne i pokojný Berlín. V Německu je Konečná fáze považována za literární odpověď na filmy Quentina Tarantina a Davida Lynche.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Endstufe , 2004


více info...

Přidat komentář

nemluva
22.04.2022 5 z 5

Je to pohled na svět a WW 2 očima příslušníka SS. Tady hlavní hrdina určitě není kladná postava. Přibližuje to člověku život a myšlení lidí za Třetí říše. Je to dobrodružné a dobře napsané. Je to velmi originální. Poskytuje to člověku spoustu námětů k zamyšlení. Kniha mě opravdu kladně překvapila. Rozhodně doporučuji!

Boogeyman
15.10.2014 4 z 5

Divná a nevyrovnaná kniha. Některé pasáže jsou skvěle napsané (především atmosféra Sověty zběsile znásilňovaného Berlína je "úchvatná", podobně jako sexuální posedlost Lotte má opravdu šťávu), jindy zase těžká nuda (celá Fussmanova africká mise je zbytečná a nesmyslná). Odér nadpřirozena a vůbec celé to megneto-filozofování bych vynechal, bylo by to o 100 stránek kratší a rozhodně čtivější. Ale ztráta času rozhodně ne.


eraserhead
20.08.2011 3 z 5

Kunkelova kniha má silný potenciál burcovat, trochu šokovat a být kontroverzní. Což částečně i je, mnohé erotické až pornografické pasáže jsou opravdu pikantní a "nejrajcovnější" na nich je to, že k nim dochází v době druhé světové války (tedy ne že by šlo o něco ultra bizarního, myslel jsem spíše to časové období - první půlku čtyřicátých let - ne druhou světovou válku jako takovou). Jenže slabinou toho jinak vcelku čtivého a chytlavého románu je jeho velký rozsah. Začátek a konec je dobrý, ale střední část je poměrně slabá. Trochu to proškrtat, četlo by se to jedna báseň. Rozhodně bych to ale nepovažoval za literární odpověď na Davida Lynche. Tarantina ano, ale Lynch je naprosto jiná liga.

Autorovy knížky

Thor Kunkel
německá, 1963
2006  73%Konečná fáze

Kniha Konečná fáze je v

Přečtených15x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x