Mumu46 Mumu46 komentáře u knih

☰ menu

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

První půle tohoto dílu mě hodně bavila. Druhá už tak moc ne, ale stejně jako předešlé díly, se jedná o povedenou knihu s příjemným a odlehčujícím humorem. Rozesměje i při hodně špatné náladě.

15.08.2020 4 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Po prvním dílu jsem se obávala, že další už nebude tak povedený. Naopak. Nasmála jsem se snad ještě více než při čtení první knihy. V jednu chvíli jsem smíchy i brečela. Naprosto doporučuji ve čtení pokračovat.

30.06.2020 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Musím přiznat, že obsah na obalu mě nejdříve nezaujal, ale když jsem v níže uvedených komentářích zjistila, že se jedná o velice humornou knihu, musela jsem ji začít číst. Od té chvíle jsem se nemohla odtrhnout a smála jsem se od začátku až do konce. Už tady mám před sebou další dva díly. Ano, je pravda, že kniha nemá zápletku atd..., ale stejně, jako všichni píší, hlavní je pobavit čtenáře a to se autorovi povedlo na každé straně. Po knize jsem se podívala i na film, ale s knihou toho moc společného neměl a bohužel mě naprosto zklamal. Hlavní je, že kniha se podařila a jde se číst další...

28.05.2020 4 z 5


Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay

Knihu jsem četla před léty po doporučení kamarádky. Pocity, které se ve mě střídaly určitě nemusím ani popisovat. Bylo těžké na sobě zapracovat a začít myslet pozitivně nebo se doslova radovat z každé minuty či vteřiny. A ještě navíc se podívat do vlastních očí a pochválit se. Nejspíš by měl mít takovou knihu doma každý, kdo je nespokojen se svým já. Opravdu pomůže. Byť jen na určitou dobu. Dobré číst častěji než jednou za 10 let...

15.05.2020


Přítelkyně Přítelkyně Barbara Nesvadbová

Kniha na rychlé a nejspíš pouze jedno přečtení. Dva hlavní příběhy, které popisují vícero životních cest. Tak rozdílné a přitom tak spojující. Kniha ve mě zanechala spíše nepříjemné pocity. A to i přes občasné radostné pasáže. Počítám s tím, že autorka čerpala ze života. Je mnoho lidí v těchto situacích a sami nemůžeme bez zkušenosti vědět, jak bychom se v nich zachovali my, ať jsme na jakékoli straně "barikády". Akorát mi neseděl styl psaní, občas jsem se ztrácela v krátkých "myšlenkách" postav kvůli rychlým přechodům mezi nimi. Každopádně doporučuji i tak přečíst. Určitě se většina v některém z příběhů najde nebo zná mnoho lidí v okolí se stejnými starostmi či zkušenostmi.

15.05.2020 2 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Ani jednou se mi nepodařilo vidět film. Ale kniha je výborná. Zatím jsem v půlce, ale potřebuji oddych. I když se dobře a rychle čte, působí na mě tak, jak vlastně tato kniha působit má. I přes vtipné situace a přátelství, vyvolává spoustu smutku a zoufalství. Už teď mám obavy z konce.

14.05.2020


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Knihu čtu doslova roky, ale ještě se mi ji ani jednou nepodařilo dočíst. Příběh je dost obsáhlý, ale poutavý. Pokaždé ale došlo k něčemu, co mě od ní odtrhlo. Většinou jsem se dostala maximálně do poloviny. Doufám, že se konečně dostanu ke konci. Nemůžu se dočkat. Ale budu muset začít od začátku...

14.05.2020


Rychlé šípy Rychlé šípy Jaroslav Foglar

Už jako malá jsem četla Rychlé šípy. Dají se číst stále dokola a i tak pobaví. Hlavně byly tak poučné, že si na příběhy vzpomenu i v reálných situacích.

14.05.2020 4 z 5


Král a bohyně Král a bohyně Judith Tarr

Hezký příběh mezi Hatšepsut a Senmutem, a její snahou stát se rovnoprávnou vládkyní i přesto, že není mužem. Dokázala věci, na které jiní faraóni před ní a ani po její smrti, neměli. A to i přes tlak, který byl na ni nakládán. Zasloužil se o to i její věrný Senmut, který jí byl stále po boku. Kniha ve mě zanechala více, než jsem čekala. Dokonce i jedno-noční náměsíčnost, kdy jsem se ve snu doslova vžila do hlavní hrdinky. Jaké bylo překvapení, když jsem se probudila doma na chodbě... Snad v každém kniha zanechá něco příjemného.

14.05.2020 5 z 5


Víra a láska Víra a láska Erich Segal

Příjemný a nenásilný příběh lásky, pokory, moudrosti a víry. Na to, že nejsem zastánce romantických příběhů, mě tato kniha dostala.

14.05.2020 5 z 5


Doba železná Doba železná John Maxwell Coetzee

Knihu jsem obdržela po publikaci příběhu v časopisu, takže jsem ji začala číst nejprve z nudy. Ani nevím, kolikrát jsem se k ní vracela a nedokázala ji zprvu dočíst. Těžká, ale dost působivá kniha. Musela jsem být v určitém rozpoložení, abych se dostala alespoň do její půlky. Přitom není nijak hrubá. Myšlenkové pochody a konání hlavní postavy po informaci, která jí ovlivní zbytek života, mě dostaly do chvil, kdy jsem si sama pokládala otázku "Co kdyby?". S některými věcmi jsem nesouhlasila, ale na druhou stranu bych nejspíš jednala stejně v tak nelehké situaci. Nebo alespoň podobně. Druhá polovina knihy mě doslova vtáhla do děje, kdy jsem si již dokázala představit každý krok nejen hlavní postavy. Stejně tak cítit každý pocit a pochopit většinu myšlenek. Politika a moc, která se v ději objevila, mě nejdříve odrazovala a odtrhávala od (pro mě) hlavního děje, hlavní podstaty. Postupem času jsem změnila názor a pochopila, že ne všechno je takové, jak si myslíme, čemu věříme a hlavně komu věříme, dokud neprožijeme i druhou stranu věci. Autor, na to, že je muž, popsal ženské myšlení tak bravurně a unikátně, že nebyl nejmenší problém se do postavy vcítit. Řekla bych, že je to jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.

14.05.2020 5 z 5


Oscar Wilde & Kruh smrti Oscar Wilde & Kruh smrti Gyles Daubeney Brandreth

Přiznám se, že ze mě začátek knihy nijak nenadchnul, ale postava Oscara Wilda byla velmi působivá, často překvapující. Hlavně nápad na hru. Po obsáhlém popisu mnoha postav se doslova rozjel děj, od kterého nebylo jednoduché se odtrhnout. Rozřešení celé záhady bylo bravurní a vlastně logické, až jednoduché. Čekala jsem maličko více. Ale i tak se mi kniha moc líbila a nejspíš bude jedna z těch, kterou si přečtu znovu.

14.05.2020 4 z 5