Doba železná

Doba železná https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40757/bmid_doba-zelezna-wIr-40757.jpg 4 27 9

S kým strávíme svůj poslední den na tomto světě…? V Kapském městě v Jihoafrické republice umírá stará žena na rakovinu. Bývalá univerzitní profesorka, která přednášela klasickou filozofii, celý život vzdorovala lžím a krutosti apartheidu, ale žila stranou jeho skutečných hrůz. Teď je najednou nucena přihlížet brutálnímu běsnění, které tento režim způsobil. V obsáhlém dopise své dceři, která už před mnoha lety utekla do Ameriky, paní Currenová líčí podivné události provázející dny jejího umírání. Je svědkem vypálení černošské čtvrti a najde zastřeleného syna své hospodyně. A po celou tu dobu je jejím jediným společníkem, kterému se může svěřit se svým narůstajícím hněvem a zoufalstvím, alkoholik a bezdomovec...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Age of Iron , 1990


více info...

Přidat komentář

danny_21
02.01.2023 2 z 5

Přiznávám se bez mučení, že předposlední střípek v rámci kompletace Čtenářské výzvy byl velmi tvrdým oříškem. Už předem jsem se obával, že to nebude jednoduché čtení, filozofické úvahy a myšlenky o smyslu života mě nezastihly v tom ideálním rozpoložení a styl autora mě neoslovil, až uznávám, že má dar květnatého jazyka, snad příště někdy, možná … 45 %

Mumu46
14.05.2020 5 z 5

Knihu jsem obdržela po publikaci příběhu v časopisu, takže jsem ji začala číst nejprve z nudy. Ani nevím, kolikrát jsem se k ní vracela a nedokázala ji zprvu dočíst. Těžká, ale dost působivá kniha. Musela jsem být v určitém rozpoložení, abych se dostala alespoň do její půlky. Přitom není nijak hrubá. Myšlenkové pochody a konání hlavní postavy po informaci, která jí ovlivní zbytek života, mě dostaly do chvil, kdy jsem si sama pokládala otázku "Co kdyby?". S některými věcmi jsem nesouhlasila, ale na druhou stranu bych nejspíš jednala stejně v tak nelehké situaci. Nebo alespoň podobně. Druhá polovina knihy mě doslova vtáhla do děje, kdy jsem si již dokázala představit každý krok nejen hlavní postavy. Stejně tak cítit každý pocit a pochopit většinu myšlenek. Politika a moc, která se v ději objevila, mě nejdříve odrazovala a odtrhávala od (pro mě) hlavního děje, hlavní podstaty. Postupem času jsem změnila názor a pochopila, že ne všechno je takové, jak si myslíme, čemu věříme a hlavně komu věříme, dokud neprožijeme i druhou stranu věci. Autor, na to, že je muž, popsal ženské myšlení tak bravurně a unikátně, že nebyl nejmenší problém se do postavy vcítit. Řekla bych, že je to jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.


Knišíl
27.03.2020 4 z 5

Jedná se o pochmurná témata k přemýšlení, která nám Coetzee v tomto svém románu předkládá. Není jednoduché o nich číst, přesto i špetka naděje a lidskosti se právě v takovýchto chvílích vyjevuje a Coetzee musí být nesmírně empatický člověk a vnímavý pozorovatel. Román je v určitých pasážích hodně politický, avšak nejedná se pouze o pamflet proti vládě apartheidu, ale také o hluboké citové a rozumové podání toho, jaké je to být přemýšlivým člověkem v době, ve které nelze být nestranný. Témata umírání, přátelství, mocenského útlaku a zbytečného krveprolití se neustále prolínají a vzniká z toho mozaika jedné doby a člověka v ní uchyceného, zároveň je spousta věcí univerzálních a přesahujících konkrétní místo a čas děje tohoto románu. Coetzeeho literární mistrovství, styl jakým dokáže používat slova, není potřeba asi příliš vyzdvihovat. Zaslouženě patří mezi nositele Nobelovy ceny.

Dáduše
15.11.2016 4 z 5

Souhlasím, že je kniha složitější na čtení, ale hlavní motiv mne velice zaujal. Našla jsem si v ní mnoho zajímavých filozofických úvah a myšlenek o životě. Knihu jsem četla kvůli čtenářské výzvě a souhlasím, že autor si Nobelovu cenu za literaturu zasloužil.

zuzulique
02.09.2013 5 z 5

Zomierajúca matka píše dcére „list.“ S podobnou témou som sa už stretla, spomenula som si na Paulu od Allende, i keď v tomto prípade je tou zomierajúcou dcéra a matka sa jej zveruje s celým svojím životom. Samozrejme je podstatný rozdiel aj v tom, že Coetzee píše v mene ženy. Zhostil sa toho naozaj excelentne, ani raz som nezapochybovala o tom, že všetko vychádza z „úst“ ženy. Coetzee píše mrazivo dobre takéto smutné a „zimomriavkové témy“ a opäť na malej ploche zachytil neľahké témy, ktoré prenasledujú jeho postavy.
Chorá žena pomaly cíti, že prichádza jej čas, preto si v hlave reprízuje jednotlivé časti života a svoje úvahy zachytáva na papier. Jej jediným spoločníkom a v konečnom dôsledku aj osobou, ktorá jej uľahčuje posledné dni života je smradľavý bezdomovec, o ktorom nevie dokopy nič.
„Člověk musí milovat to, co je nejblíž. Člověk musí milovat to, co je po ruce, tak, jako miluje pes.“

Všetko toto sa odohráva v ťaživej atmosfére apartheidu, o ktorom, priznajme si, veľa nevieme.
Coetzee nie je autor pre každého, ale mne výslovne sadol.

Skjaninka
08.06.2013 3 z 5

Kniha je to zaujímavá, ale čítanie zložité. Je to druhá kniha od Coetzeeho, po ktorej som siahla a znova sa presvedčila, že jeho texty nie sú jednoduché, aj keď literárne veľmi kvalitné.

cessy
13.05.2013 5 z 5

Coetzeeho svet vnútorných monológov ma očarúva stále viac a viac. Jeden z hŕstky autorov, ktorí si vystačia s minimálnou dejovou líniou a takmer žiadnymi dialógmi a napriek tomu jeho dielam nič nechýba. Pre mňa zatiaľ najlepšia z jeho kníh, aj keď čítala som len tie kde Coetzee vykresľuje ženský pohľad, preto som zvedavá na tie ostatné, ktoré píše z pohľadu muža.

taulik
14.04.2013 2 z 5

Ne-e, tento pán mě nezaujal, nejde to jinak, toto je první kniha, co jsem od něj četla a s 90% pravděpodobností i poslední. Jeho styl psaní mě vůbec neoslovil.

vejnar
16.08.2012

Tak úplně mě to nechytlo, po bravůrním Zrání spíše zklamání:/ Tři a půl hvězdy.