Misa101 Misa101 komentáře u knih

☰ menu

Šelma Šelma Andrew Mayne

Velice čtivé, akorát akční scény se mi zdály trochu neohrabané a některé linky až moc urychlené, i tak se ale moc těším na další knihy. Námět knihy je super a postavy taky fajn. Hlavní důraz je dán na hlavního hrdinu Thea a jeho unikátní vyšetřovací metodu. Theo ke všemu přistupuje z ryze vědeckého hlediska, což mu občas pomůže, občas přitíží, v každém případě všechny jeho akce mě bavily.

07.08.2022 4 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Když jsem se do knihy pouštěla, myslela jsem, že se dovím o námořní tragédii. Více než o ní (ale i tak myslím, že autorka odhalila v krátkosti základ, který byl nejdůležitější) je ale příběh o pár lidech a o tom, co museli prožívat a dělat, aby přežili v téhle temné době. Co musím na knize nejvíce vyzdvihnout je popis a všeobecná atmosféra území a lidí, které za druhé světové byli napadeni jednou stranou, která je chtěla vyhladit a druhou, která je chtěla pohltit. Žádná záchrana, jen boj o kořist. Zároveň ale autorka dala dohromady postavy ze všech zúčastněných stran a správně ukázala, že nic nebylo černobílé. Velmi silné a kniha se špatně odkládala. Doporučuji si připomenout pohled na státy v Evropě před a po válce, obě mapy jsou na vazbě.

22.07.2022 4 z 5


Falešný polibek Falešný polibek Mary E. Pearson

Velice čtivé a konečně sympatická hlavní hrdinka v YA (alespoň pro mne :)), určitě budu v sérii pokračovat, protože mě kniha moc bavila, akorát jsem zvědavá na vývoj politické linky tohoto světa, která zatím nepůsobila moc propracovaně (ono to nevadilo, protože prvnímu dílu stejně vévodila romantika, která byla moc fajn).

19.07.2022 4 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Neskutečná kniha od naprosto senzačního autora. Ano, je tam hodně hokeje, ale myslím, že se dá zaměnit za mnoho vrcholových sportů....první půlka knihy nám představuje postavy (a tady opravdu hodně) a pod jakým tlakem ze všech různých stran žijí, přičemž v podstatě prožívají to, co normálně my každý den. Všichni mají dobré i zlé stránky, budete je chvíli zbožňovat a poté zase ne, myslím ale, že je díky autorovi vždy dokážete pochopit. Nakonec, i dobrý člověk se může dopustit něčeho špatného a každý by měl nést odpovědnost za své činy......

Druhá půlka knihy mě osobně několikrát rozplakala, naštvala a vzbudila pocit čiré nespravedlnosti - několikrát jsem knihu musela odložit a dát si pauzu - určitě nejsilnější příběh od autora.

17.06.2022 5 z 5


Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Kniha je dobře napsaná a zápletka i myšlenky příběhu neotřelé. Navíc je vše v rámci dvou rodin nenásilně propletené, až má člověk pocit, že jeden druhému prostě do života museli vstoupit. Za mě 3 a půl hvězdy z toho důvodu, že mi nesedl styl formování charakteru postav skrz jejich minulost a to nejen na začátku, kde jsem to brala jako utváření příběhu, ale po celou knihu, až mi občas přišlo, že trávím čas s postavou víc v minulosti než v přítomném okamžiku. To mi popravdě rušilo napětí z postupujícího děje a prožívání se silným příběhem, který je jinak opravdu dobrý. Autorka otevírá otázky idey ekonomické i rasové nadřazenosti tamní společnosti, ne moc do hloubky, ale o to více to na čtenáře dýchá ve své každodennosti.

11.06.2022 3 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

V první půlce knihy jsem myslela, že dám hodnocení nižší, jelikož postav bylo opravdu hodně a nevěřila jsem, že bych si s nimi tedy dokázala vytvořit takový vztah jako např. s Ovem, ale ne, Backman mě už v půlce měl přilepenou na každém slově a s každou postavou jsem cítila vše, co dnešní "normální" život dovede přinést. Navíc autor dokáže psát s takovou geniální lehkostí, že i když se lidem semele co může, čtení doprovází vlna optimismu a vtipu. Dokonce i nesympatické postavy jsem musela mít nakonec ráda!

03.05.2022 5 z 5


Prázdné křeslo Prázdné křeslo Jeffery Deaver

Nejoblíbenější kniha nejen od autora!

Zápletky, příběh, proces vyšetřování a ty detaily úplně všeho snad u této série není potřeba vyzdvihovat. A co tentokrát dokázal s postavami! Za mě geniální, pokud vám také sednou :)

09.04.2022 5 z 5


Komunita truchlících Komunita truchlících Jeffery Deaver

Asi chápu, že Colter nebude po Rhymovi a Kathryn nejoblíbenější hlavní Deavorou postavou. Zatímco Rhyme vyniká ve svých dedukčních a analytických schopnostech i toho nejmenšího stopového detailu a Kathryn čtením lidí, Colter je chytrý a v mnoha aspektech neuvěřitelně schopný, ale s ničím výjimečným nejdeme do takové hloubky jako u předchozích vyšetřovatelů. I tak si mě dokázal nějak získat a užívala jsem si zejména, když šálil ostatní nebo využíval skautské(?) schopnosti z mládí. Prostředí pro mě bylo zajímavé, i když opět se mohlo jít daleko více do hloubky, a po dlouhé době jsem cítila potřebu chránit potenciální oběti a těšila jsem se, až Colter ty šílence zastaví.

09.04.2022 5 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Typický první díl série - autor se zahřívá, seznamuje nás se stylem, postavami atd. a to mu i jde, příběh je napínavý a postava Harryho zajímavá a sympatická, ale...nevtáhl mě děj - nezajímala jsem se, jak to dopadne nebo jestli se vražda vyřeší.

Nicméně knihu bych obecně doporučila všem, co si chtějí přečíst kompletní sérii od kvalitního autora, což Nesbo skutečně je a navíc je přivítá v atraktivním prostředí Austrálie.

15.07.2017 3 z 5


Playground Playground Lars Kepler

Hlavní hrdinka Jasmin není zrovna typickou švédskou ženou, ale je bývalou armádní velitelkou a rozvedenou matkou. Prošla si klinickou smrtí, během níž zažila něco dosud neznámého. Bylo nebo nebylo to skutečné?

Podle některých reakcí jsem čekala scifi thriller a nakonec nepadlo dle mého názoru ani jedno. Pokud bych měla knihu zařadit, tak napůl cesty. Nicméně kniha byla čtivá, nevšední a zajímavá. Jen mi v druhé půlce přišly jednotlivé pasáže zbytečně natahované a děj rozvleklý, až jsem se těšila na konec.

20.06.2017 3 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Čtivá detektivní jednohubka z Londýna. Knihu doporučuji, ale autor tam měl u postav a děje pro mě pár mezer, které si schovává pro zlepšení do dalšího dílu :)

26.04.2017 3 z 5


Modrá sféra Modrá sféra Jeffery Deaver

Autorovy knihy jsou jedny z těch, které nejdou odložit a v noci sebe i lampičku přesvědčujete, že toto je poslední kapitola. Modrá sféra byla jako vždy skvělá a strhující. Znovu obdivuji autora, jakým způsobem se dokáže ponořit do zvoleného tématu. Svět počítačů a internetu je popsán snad lépe než v nějaké obecné příručce. Vím, že dnes jsme dál, ale podívejte se na rok vydání :)

19.04.2017 5 z 5


Divoká píseň Divoká píseň Victoria Schwab

Úžasná young adult kniha - kdyby se mi dostala do rukou, když mi bylo ještě nějakých náct, byla bych z ní nadšená a stála fronty na další díl. Hlavní hrdinka Kate je správňácky vpurná, svá, možná i trochu švihlá a hlavní hrdina August je v duši úplně někým jiným než by jeden v jeho pozici čekal. Přidejte k tomu svět, kde se můžou vzbouřit a bojovat za pravdu, nové fantasy prvky a napětí a myslím, že kniha nezklame.

3 hvězdy jsem dala proto, že jsem bohužel čekala více. První část anotace je trošku zavádějící, ale jelikož mi fakt, že se vůbec nejednalo o Romea a Julii, spíše vyhovoval, tak mi to ani nevadilo. Jen jsem čekala jsem víc mrazivý příběh a trochu více propracovaný svět (který by mohl být dle mého názoru ještě temnější) a také vedlejší postavy. Určitě se ale pustím do dalších dílů, kam si zbylé hvězdičky šetřím.

06.04.2017 3 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Narozdíl od Skleněného trůnu jsem knihu dočetla a jsem ráda, že jsem se do Dvora trnů a růží pustila. Hlavní postava, dívka Feyre, je zde sympatická a správně na akční hrdinku otrkaná životem. Vymyšlený svět je také originální a krásně doplňuje poněkud drsný příběh, kde se autorka nebojí být místy opravdu krutá, což ale dodává čtení šťávu a napětí. Co musím vyzdvihnout, je vykreslení vedlejších a záporných postav. Všechny jsou krásně propracované a své a jejich osobní vývoj se mě často dotkl, což u takovéhle knihy automaticky znamenalo hvězdu navíc.
Co ovšem řadí knihu mezi young adult žánry, je milostný příběh síly twilight, který ale k takovéto knize holt patří.

17.03.2017 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Kniha byla pro mě velmi rozpoluplná a i nyní po dočtení nevím, jestli se mi vlastně líbila nebo ne. K ději se tedy raději nebudu vyjadřovat.
Dávám autorce hvězdy hlavně za přípravu a "výzkum", který pro napsání knihy udělala. Kniha je také čtivá a prostředí celého příběhu neotřelé. Bohužel mě zklamala druhá půlka knihy, která mi nepřišla tak dobrá jako ta první. Nicméně, knihu k přečtení známím doporučuji, i kdyby jen kvůli archivovaným záznamům "moderní socialistické společnsti" z 50. - 70. let.

05.03.2017 3 z 5


Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Podle anotace jsem čekala, že se mi kniha bude líbit, ale tohle předčilo všechna očekávání. I když se autorka nechala inspirovat antikou, její svět mi přišel ryzí a originální. Velmi rychle jsem se sžila s postavami (včetně vedlejších, na nichž si dala autorka stejně záležet jako na hlavních) a pro jednou mi žádná nepřišla protivná. A to i hlavní mladá hrdinka Laia, která je na začátku knihy hodně naivní a vůbec přežít každou kapitolu se jí daří pouze zázrakem. Děj má spád, příběh je zajímavý a celá kniha je vyprávěna z pohledu dvou postav, které se střídají vždy po kapitolách. Chvilku mi trvalo, než jsem si na tento styl vyprávění zvykla, ale nakonec se mi líbilo, že se vždy ke konci kapitoly můžu těšit na vývoj událostí druhé postavy. Za sebe můžu doporučit a těším se na další pokračování či jiná díla autorky.

07.02.2017 5 z 5