martulkat martulkat komentáře u knih

☰ menu

Perličky dětství Perličky dětství Věra Gissingová

Jsem nesmírně ráda, že se mi podařilo sehnat tuto knihu, dokonce až ve skladu knihovny. Po shlédnutí filmu Jeden život bylo velmi žádoucí se ponořit do jednoho konkrétního osudu zachráněného dítěte. A že ten osud nebyl lehký, to tu není třeba zdůrazňovat, kolik z nás by to zvládlo?Můj obdiv paní Věře ...po hvezdičce posílám...

29.03.2024 5 z 5


Máma milovala Gabčíka Máma milovala Gabčíka Veronika Homolová Tóthová

Tato kniha velmi předčila má očekávání. Mohu souhlasit se všemi superlativy zmiňovanými níže, za mě ještě přidám, že co na knihách oceňuji zejména je ucelenost celého příběhu se zmínkou v současnosti, jako zde v knize v roce 2014. To byl momemt, kdy se mi koulely slzy po tvářích, přestože na ně byl důvod i v jiných silných momentech dříve. Doporučuji k přečtení všem!

13.03.2024 5 z 5


Santini: Peklem duše k světlu světa Santini: Peklem duše k světlu světa Jaroslava Černá

Tato kniha mi lehkou formou přiblížila život mistra Santiniho. Ano, mám chuť objet další jeho chrámy a kostely, které jsem ještě nenavštívila. A jak je v závěru uvedeno...zastavit se, ztišit a po svém vnímat krásu, žasnout a obdivovat.

29.12.2023 5 z 5


Svíce dohořívají Svíce dohořívají Sándor Márai

Tak to bylo teda něco! Na "pár" stránkách velmi hutný příběh. A krásný jazyk nutno podotknout. Každému vnimavemu člověku má kniha co nabídnout.

26.11.2023 5 z 5


Připraven sloužit Připraven sloužit Renata Kalenská

Báječná kniha, moc mě bavily příhody, které byly občas tak mimoděk vetkány do textu. Glosy, moudra, nemít knihu z knihovny, měla bych v ní spoustu znacek a podtržených hlášek. Opět děkuji paní Kalenské za skvělý počin.

21.11.2023 5 z 5


Ptáci se zlomenými křídly Ptáci se zlomenými křídly Ayşe Kulin

Nerozumím příliš tomu nízkému hodnocení zde, poněvadž kniha byla velmi zdařilá a mě oslovila jak příběhem, tak i poselstvím, které měla čtenáři sdělit. Líbila se mi i životní moudra Suzy, která byla kolikrát velmi krásně vystižena. Stálo by za to si je někde přepsat, platí napříč časem i kulturou. Pozitivně hodnotím také množství tak akorát informací z turecké historie včetně vysvětlivek na konci.

26.08.2023 5 z 5


Tajemství karet Tajemství karet Jostein Gaarder

Tuto knihu jsem naprostou náhodu našla v dětském oddělení, když jsem vybírala knihy pro syna. Nakonec jsem ji četla sama a uznávám, že je opravdu líbezná. Toto je slovo, které mi vytanulo na mysli po několika přečtených stranách a i na konci se s tímto ztotožňuji. Spousta krásných míst a i "filozofická okénka" jsem milovala, poněvadž bylo v pár slovech řečeno vlastně vše. Doporučuji přečíst hlavně dospělákům, na dovolenou ideální společník.

22.06.2023 5 z 5


Vyrostla jsem v ghettu Vyrostla jsem v ghettu Eliška Tanzer

Kniha ve mně otevírá spousty myšlenek, občas úsměv, občas zatrnutí díky peprnému výrazu, ale to jen proto, že je to takové, jaké je a prostě bez toho by kniha nepůsobila tak autenticky. Kniha každopádně není tuctová a jak je uvedeno v závěru, nastavuje nepříjemné a palčivé zrcadlo naší (východoevropské) společnosti. Osud Elišky by jistě většina lidí nedala, ale jak je vidět, i ze zdánlivě nemožného se dá vyškrábat na lepší, ale to už jsou hříčky osudu a co je komu dáno do vínku...úzkoprsý čtenář, kterého odradí první, druhý jadrný výraz možná knihu odloží, ale je to škoda, každý, kdo se neztotožňuje s tím, že svět je jenom černobílý po dočtení určitě nebude litovat.

04.06.2023 5 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Přidávám se k praní autorky - prosím, mluvte o těchto tragédiich 20. století v hodinách dějepisu!!

28.11.2022 5 z 5


Sestry Sestry Kamila Hladká

Poslouchala jsem nakonec jako audio, lidské osudy jsou různé, řeholnich sester nevyjímaje. Líbilo se mi, doporučuji.

07.10.2022 5 z 5


Poslední palác Poslední palác Norman Eisen (p)

Kniha byla skvělá, moc doporučuji si ji přečíst. Zvlášť v dnešní době, kdy lidé nadávají, vůbec není na škodu si dát opáčko z naší historie...dlouho budu mít tuto knihu v hlavě.

26.07.2022 5 z 5


Děvčata první republiky Děvčata první republiky Dita Pepe

Přijemne čtení, mám ráda příběhy :-). Krásné fotky.

17.05.2022 5 z 5


Dopis Dopis Kathryn Hughes

Chtěla jsem oddechovku, četla jsem oddechovku. Linka celkem předvídatelná, četlo se to rychle a děj plynul, žádné zbytečné omáčky. Pokud chce někdo oddech, doporučuji.

29.03.2022 4 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

A vůbec nerozumím tomu, proč má kniha tak slabé hodnocení. Jen proto, že není stejná jako předešlých sto vydaných před ní? Za mě srozumitelné, linka tam je a po dočtení nemám pocit, že bych četla zbytečně, že by v knize chybělo poselství. Je plno jiných, které jsou tzv. o ničem...tady bych hůl předem rozhodně nelámala.

20.03.2022 5 z 5


Nepřestávej tančit Nepřestávej tančit Helena Tyburcová

Kniha mě bavila, nachází se v ní humor, vážnost i místa, kdy člověk přemýšlí, jak to má vlastně on sám ve svém životě. Zvláště pak ve vztahu k rodičům...doporučuji přečíst, určitě si zaslouží vyšší hodnocení.

20.03.2021 5 z 5


Hanina hvězda Hanina hvězda Miroslav Frindt

Kniha má přesah a poselství i do dnešních dnů. Čtivě napsáno, stránky letěly. Doporučuji.

17.02.2021 5 z 5


Malé zázraky Malé zázraky Kateřina Dubská

Čtivá kniha, příběhy ze života.

14.02.2021 5 z 5


Z kopce do kopce Z kopce do kopce Kateřina Dubská

Báječná kniha, pohlazení po duši i rozechvění bránice zaručeno !

25.01.2021 5 z 5


Dcery Dcery Kateřina Dubská

Kniha byla skvělá! Moc se mi líbí styl autorky, jak krásnou češtinu používá, i příběh samotný byl poutavý a nutil číst dál a dál. Po přečtení komentářů jsem si tedy raději od začátku psala bokem rodokmen, abych posléze zjistila, že jsem schopná si jména a vazby kdo je kdo, zapamatovat i bez nápovědy. Autorku jsem objevila až letos a řadím je do svých top českých autorek. Vřele doporučuji a dávám 100%.

28.12.2020 5 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Celá kniha je skvěle napsaná, hlavně začátek jsem četla a říkala si, to je tak krásně psané, randit v 30. letech minulého století... v jiné části jsem musela knihu zavřít a jít ven, to byla síla. A kniha měla i konec, za což jsem vždy nesmírně ráda, neboť když kniha tohoto typu končí rokem 1945, tak hned vyvstane otázka, jak žili dál? Tato kniha mi to zodpověděla.

27.11.2019 5 z 5