Santini: Peklem duše k světlu světa

Santini: Peklem duše k světlu světa https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299233/mid_santini-peklem-duse-k-svetlu-sveta-eNr-299233.jpg 4 106 48

Jan Blažej Santini Aichel si od dětství připadá osamělý, protože kvůli tělesné vadě nezapadá mezi vrstevníky. I v dospělosti jej však čekají těžké zkoušky. Postupně pochopí, že co mu bylo na jedné straně ubráno a odepřeno, se mu vrací v podobě neuvěřitelných vizí staveb plných fantazie. Až časem přijde na to, co všechno musí obětovat, aby dokázal zhmotnit a realizovat své geniální myšlenky a porozuměl smyslu svého osudu.... celý text

Přidat komentář

JanaProchazka
07.04.2024 5 z 5

Moc mě to bavilo, dozvěděla jsem se o tomto géniovi spoustu zajímavých informací, je to podáno čtivě a jednoduše, takže si i řadu těch informací pamatuju. Knihu doporučuju, tento architektu si slávu zaslouží i dnes.

martulkat
29.12.2023 5 z 5

Tato kniha mi lehkou formou přiblížila život mistra Santiniho. Ano, mám chuť objet další jeho chrámy a kostely, které jsem ještě nenavštívila. A jak je v závěru uvedeno...zastavit se, ztišit a po svém vnímat krásu, žasnout a obdivovat.


irousek9
08.08.2023 5 z 5

Krásná kniha.

Mátová
22.06.2023 2 z 5

Pro mě bohužel velké zklamání. Příběh klouže po povrchu, nic z toho, co se tam psalo se mě nijak hluboce nedotklo - ani Janův život a vyrůstání s tělesnou vadou, ani smrt jeho dětí a ženy. Dialogy šustí papírem, postavy jsou jako přes kopírák (všechny nakonec obdivují velkého mistra). Kdyby to nebylo o Santinim, kterého znám jako historickou postavu, tak po dočtení nevím, o čem to vlastně bylo. Někomu to možná stačí a nic proti tomu, já bych si z toho chtěla odnést víc, než výčet jeho staveb.

Runinka
26.03.2023 4 z 5

Pracovně naplněný a přesto tak místy smutný osud.Odvrácení a znovunalezení cesty k víře.A v neposlední řadě odkaz,který nám zde zbyl.

ZaS
24.03.2023 3 z 5

Zdánlivě historicko-životopisný román je ve skutečnosti spíše četbou pro ženy. Santiniho život a dílo jsou v knize jen kulisou jeho vztahů - jak milostných, tak i duchovních. Pro muže, kteří mají rádi Santiniho stavby může být kniha pěknou připomínkou zážitků spojených s jejich návštěvami; ženám se asi bude kniha líbit i pokud o Santinim jen něco málo tuší.

martin9929
06.02.2023 5 z 5

Vzhledem k tomu že žiji nedaleko Plas a Mariánské Týnice, kde Santini pracoval a jeho práce mne velice zajímá a fascinuje, sáhl jsem po této knize. Santiniho život nebyl zrovna lehký, přesto dokázal to, co je v knize popsáno. Místy se příběh posune i několik let do předu, ale to lze jistě prominout. Hlavní okamžiky Santiniho života jsou zmíněny dostatečně.

JPBelmondo
01.01.2023 4 z 5

Santini to neměl v životě lehké, díky svému postižení, ale o to více mu Pánbůh nadělil naprosto nevšedního talentu architekta. Knížka se čte lehce, příběh hezky plyne a kdyby nic jiného, dozvíte se alespoň zajímavosti nejen ohledně jeho geniálních vizí architektury, ale i významná jména z řad zadavatelů, především opatů. Mně se knížka celkem líbila.

GYROTOURBILLON
31.10.2022 5 z 5

Ano, já se přidám ke 4 - 5 * . Mám rád architekturu, kostel v Deštném v Orl. horách jsem navštívil. A k dalším stavbám na kterých JBSA. pracoval, kniha doslova vybízí. Kladrubský klášter též stojí za návštěvu a mnoho dalších.
Jasně, kniha se čte dobře, není v tom kdovíjaká odbornost. I přes jeho krutý osud to byl člověk, který miloval svoji práci. A na výsledcích je to znát.

Jaklová.katka
30.08.2022 3 z 5

Průměrná kniha
Kdyby to nebylo o Santinim a jeho velmi pohnutém životě asi bych nečetla.

petrarka72
02.09.2021 2 z 5

Čtivá jednohubka bez přesahu. Základní informace o muži s nadpřirozeným talentem a mimořádnou pílí. Nalezení Boha, jeho ztráta a opětovné nalezení. Výčet architektonických štací. Láska navzdory sobě, smrt tří synů a manželky, nová manželka - a najednou konec. Taková harlekýnka používající světoznámého Čecha jako záminku... k čemu vlastně?

KristýnaMy
28.08.2021 2 z 5

Překvapením pro mě byl formát, v němž je kniha napsána. Přestože je samozřejmě čtivý, zpočátku mi bránil plně vnímat děj. Jednoduchost a srozumitelnost této knize přidává, ale místy je tomu naopak. I tak rozhodně doporučuji, jelikož čtenáře seznámí se základními informacemi o geniálním staviteli Santinim a jeho velkolepých stavbách.

KláraH.
18.07.2021 3 z 5

Velmi zjednodušený vhled do života jedné z nejvýznamnějších osobností českého baroka. Nicméně žádná velká literatura a bohužel ani historický román to prostě není. Hodně jednoduchý děj, který z velikána tehdejší architektury dělá citového prosťáčka, který uvažuje výhradně černobíle, což mi přijde trochu líto.

Hakl54
08.07.2021 5 z 5

Historické drobné nepřesnosti mě nevadily. S knihou jsem si nádherně prošla vznik mnoha významných Santiniho staveb a inspirovalo mě to k prohlídce těch, které jsem neviděla. Určitě na ně budu nyní pohlížet zcela jinak a pochopím snáz záměr stavitele.

zdenka4808
18.06.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila. Je fajn, že si v dnešní době můžete vygooglit obrázky staveb i další informace o Santinim. Každopádně mě kniha nalákala k návštěvě Zelené hory.

iveta3689
07.02.2021 3 z 5

Téma je zajímavé, popisuje fascinující osobnost. Zpracování je bohužel špatné. Autorka má dost nečtivý styl, zní to jako školní slohová práce. Vyprávění nemá jiskru, je nudné, plytké. Spousta termínu je použita mimo historický kontext, což dost trhá oči (třeba když Santini mluví o zaměstnanci své firmy). Naštěstí je kniha krátká, takže ji lze přečíst, než se člověk unudí. Škoda, je to čtení bez velkého zájmu.

LivB
17.01.2021 5 z 5

Krásný příběh o oblíbeném umělci. Velmi čtivá kniha, přečetla jsem jedním dechem.

MatoLenka
04.12.2020 3 z 5

Jde o stručné nahlédnutí do soukromého i pracovního života Santiniho. Jednoduché vyprávění, bez velké literární ambice. Zarazilo mě, že se v textu objevovalo slovo "baroko" - to se v době Santiniho ještě zdaleka nepoužívalo...

Sandik
12.10.2020

Ach jo, to bude jistě zase anachronická pitomost. Autoři historických románů by měli povinně složit zkoušku z historie a dějin umění. Podobně jako to musí dělat turističtí průvodci, kteří přitom nasekají svými výmysly méně paseky.

tittanie
19.07.2020

Zajímavá postava a zajímavý život. Styl psaní byl pro mě trošku těžší, ale knihu jsem dočetla a dozvěděla jsem se nové věci z historie.