Hanina hvězda

Hanina hvězda https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454625/bmid_hanina-hvezda-lAf-454625.jpg 4 74 29

Celou Oravu sevřela zima s mrazy, sněhem i fujavicemi. Zasněžený Dolný Kubín se pomalu chystá na první poválečné Vánoce. Na svátky se však netěší každý: do rodného města se z Osvětimi vrací osmnáctiletá Hana, nikdo ji nevítá, setkává se s nedůvěrou, nenávistí a zlobou. Jen málokdo věří vyprávění, co vězni v táborech museli vytrpět. A vyhublá, hladová Hana se v horečkách toulá mezi synagogou a evangelickým kostelem, nemá domov a byt její rodiny arizovala žena, která pracovala v lékárně jejích rodičů. Její život zvrátí pomoc lidí, kteří sami vědí, co to je žal a ztráta blízkého člověka, a také jeden nečekaný návrat.... celý text

Přidat komentář

ještěrka38
23.08.2023 5 z 5

Krásně napsáno, leč hrozný, smutný příběh, i když s dobrým koncem. Je mi líto všech lidí, kteří si tímto prošli a mám k nim obrovský respekt a úctu.

Gejitka
13.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha se odehrává před, během a po II. světové válce na Slovensku, blízko polských hranic v městečku Dolný Kubín, odkud jsou židé deportováni do koncentračního tábora v Polsku. Po válce se "domů" vrátí jediná přeživší, mladá dívka Hana a dále sledujeme její osud. Rozebírána je zde tzv. arizace - vyvlastnění majetku židů za války a poté také politická situace po válce. Kniha končí v roce 2020, kdy Hana jako již 92letá stařenka vypráví televizní reportérce svůj život, osud.
Kniha se mi líbila, hezky se četla, ale na to, abych dala pět hvězdiček, mi v příběhu něco chybělo. Proto čtyři hvězdy.


rumund
16.01.2023 4 z 5

Román od židovce Haně, která se po válce, vrátila z koncentračního tábora domů na Oravu. Pěkná kniha a krásně plynule se četla. Doba byla zlá i po válce ...

jana4084
07.11.2022 5 z 5

Tyhle příběhy fakt prožívám a i tady mi na konci ukápla slza. Je neskutečný, s jakou bolestí každý, kdo prošel a přežil koncentrační tábor, musel žít. Uf. Tento příběh nám vypráví Hana a je převážně z doby po přežití. Jak je společnost nepřijala ani po válce a málokdo věřil tomu, čím si prošli. Opravdu silný příběh. A závěrečná věta paní Hany? Považuji za nejlepší ukončení příběhu. Děsivá pravda.

angelak
25.10.2022 4 z 5

Smutný příběh o židovské dívce

prochajda
17.07.2022 5 z 5

Zajímavý a silný příběh z poválečné Oravy. Vypráví o lékárníkově dceři Haně, která se vrací z tábora v Polsku a není ve svém rodném městě Dolný Kubín vítána. Mnozí lidé doma netušili, nechápali a nevěřili co ostatní za války prožili a nechtěli přijít o arizovaný majetek ke kterému přišli díky kolaboraci s Němci. Doporučuji přečíst.

knihovnička007
25.05.2022 5 z 5

Velmi silná, smutná kniha o tom, čeho jsou lidi schopni. Raději nechají zemřít mladou ženu, jen aby nepřišli o to, co si nahrabali... :(
Malá, ale velmi silná kniha...
Více na FB Tučňákův knižní svět nebo v recenzi.

sikope
28.03.2022 5 z 5

Pohled na válku a poválečnou dobu z trochu jiného úhlu. Nesmírně zajímavý příběh a ve čtení Hanina osudu bych klidně ještě pokračovala na dalších stranách.

VladkaBU
14.02.2022 5 z 5

...čtivý příběh od začátku mě zaujal hlavně pohledem lidí z druhé strany - těch, kteří nezažili koncentrační tábor, netušili, co se tam děje, ani věřit nechtěli. Jejich pohled na mladičkou Hanku, která se odtamtud vrátila.

jarin58
20.12.2021 4 z 5

Zajímavý příběh o židovské dívce.Možná by bylo zajímavé sfilmování.

jankor
25.08.2021 4 z 5

Populární, lákavé téma......byla jsem zase zvědavá. Kniha se četla lehce, to mám ráda. V okamžiku, kdy do děje vstoupí politika, se mi trochu chtělo přeskakovat, ale tak to asi bylo. Pro mě závažnější na ději byl poválečný pokračující antisemitismus, dnes asi na problém koukáme jinak, ale ty arizované majetky někdy dokázaly zatočit s povahami.
Zase by to byl pěkný scénář na film, kdyby byl dobře napsaný, ale tady jsem měla pocit, že by to zasloužilo hlubší propracování. Začátek čtivý, konec čtivý, střední část mě bavila míň.

zulvisek
15.08.2021 3 z 5

Zajímavý námět,ale kniha mě nenadchla.

Pepina19
05.08.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila, smutný a děsivý příběh, ale to jsou všechny z této doby. Jako plus pro mne bylo, že známe místa kde se příběh odehrává.

tittanie
26.05.2021

První kniha, kterou jsem četla ve slovenštině. Proto mi to trvalo docela dlouho než jsem se začetla, ale jakmile jsem překonala jazyk, tak se kniha četla snadno. Už jsem to někde psala, že válka byla hrozná, ale doba po válce mi přijde snad ještě horší.
Poslední věta knihy - Každá doba má svou Hanu - je k zamyšlení.

bábuška
12.05.2021 3 z 5

Poměrně útlá knížka nám přiblížila osud židovské dívky po návratu z koncentráku. Většina obyvatel jí dává najevo jak je jim její osud nepříjemný, zarizovaný majetek nemá nikdo chuť vrátit, hladová a zmrzlá Hana bloudí po ulicích a nakonec se jí ujme chudá stařenka. Z těch, kteří z židovského majetku měli užitek, mlčí.....

ErikaJ
02.05.2021 4 z 5

Příběh o židovské dívce vrátivši se po válce do rodného Kubína, čelící i po hrůznych letech prožitých v Osvětimi, nenávisti některých místních lidí. Kniha se četla velmi dobře

japam
30.04.2021 4 z 5

Hezká, smutná kniha.

bookcase
25.04.2021 5 z 5

Někdy není třeba několik stovek stran, někdy jich stačí pár a přesto dostanete silný příběh, který se zaryje pod kůži. A to je případ této knížky.

Evaho73
18.04.2021 5 z 5

Hanina hviezda ma upútala najskôr svojou obálkou, a potom i samotným námetom. Čítala som niekoľko kníh o holokauste počas druhej sv. vojny, ale málo kníh o období nasledujúcom bezprostredne po jej skončení.
Kochala som nad poetickými opismi malého slovenského mestečka, do ktorého sa vracia Hana - židovská sirota, okolo ktorej sa dej odohráva.
Veľa popísaných udalostí a ľudských charakterov, kopíruje aj prerozprávané zážitky mojich starých rodičov, a o to je pre mňa táto kniha hodnotnejšia.
Som rada, že sa i súčasnému slovenskému autorovi na pomerne jednoduchej dejovej zápletke, podarilo zachytiť rasovú neznášanlivosť, ale i rúcanie týchto predsudkov možno i prostredníctvom kňaza, ktorý svojimi dobre namierenými kazňami, dokázal otvoriť nejedno zaslepené srdce...
Krásna kniha !!!

Renatecka
31.03.2021 4 z 5

Trošku těžce se mi to četlo, ale příběh dobrý. Doporučuji.