Martina291086 Martina291086 komentáře u knih

☰ menu

Zvířata Asie Zvířata Asie Andrea Bempensante

Oproti ostatním dílům ze série méně povedené, ale přesto velmi krásné a naučné.

27.03.2023 4 z 5


Mláďata z království divočiny Mláďata z království divočiny Helena Kholová

Tuhle knihu jsem půjčila synovi a oba jsme byli překvapení pěknými ilustracemi a zajímavým čtením. Jedna ze zdařilejších knih, pokud chcete vaše děti seznámit s některými zvířaty.

27.03.2023 5 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

Stejná slova jsem psala už u Carterovy Nenávisti. Bez debat dva jeho nejlepší thrillery, Zloba nenechá čtenáře ani na chvilku vydechnout. A když ano, tak opravdu jen na chviličku. Výborná osobní rovina příběhu a napínavý konec. Já jsem si přišla na své!

27.03.2023 5 z 5


Nenávist Nenávist Chris Carter

Když jsem otevřela tuhle knihu a začala číst, měla jsem neustále déja vu, jako bych něco podobného už četla... Do této chvíle jsem nepřišla na to, s jakou knihou mi přišla podoba, ale každopádně tahle kniha je Carterovo mistrovské dílo! Asi lepší díl jsem od něj nečetla. Perfektně vymyšlené hádanky, napínavý děj i konec. Za mě thriller za poslední dobu jeden z nejlepších!

27.03.2023 5 z 5


Falknovská huť Falknovská huť Vlastimil Vondruška

Po dlouhé době jsem vzala jedno z děl našeho mistra p. Vondrušky. Velice oceňuji prostředí knihy, protože málokdy se díky ději ocitnete u sklářů nebo podobných umělců. A ano, říkám umělců, protože ne každý by to dokázal a za každou sklenicí je spousta učení a tvrdé práce. To si my někdy vlastně ani neuvědomujeme...
Ubrala jsem jednu hvězdu jen kvůli někdy zbytečně dlouhým a rozvláčným pasážím, kdy má čtenář pocit, že se nic moc neděje... Ale to je možná jen tím, že je to jiný "materiál", než na který jsme od pana Vondrušky zvyklí...
Příběh mistrně propracovaný, dostatek hlavních i vedlejších postav s jejími dějovými linkami, zajímavé prostředí a dostatek podkladu pro fantazii a představivost. Jsem zvědavá na další díl.

10.03.2023 4 z 5


Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Já z této knihy nebyla tak úplně nadšená, protože místy byly opravdu rozporuplné pasáže... Nicméně zajímavý námět, který čtenáře zaujme, čtivé pasáže, celkový vzhled knihy je také líbivý... Ale jak tu zaznělo, někdy skoro až agitka a nemohla jsem se ubránit pocitu, že mi to tam jaksi nepatří, že je to přidáno až po celkovém dopsání. Uvidíme, jaká budou další díla. Autor nasadil určitou laťku a je jen otázka, jestli ji udrží...

02.11.2022 3 z 5


Láska za ostnatým drátem Láska za ostnatým drátem Hana Radulić

No, jak mi knihovnice tuto knihu chválila až do nebe, tak jsem byla ale opravdu dost zklamaná... Kniha je čtivá a jak tu v jednom komentáři zaznělo, člověk čte pořád dál a dál, protože se chce dozvědět, jak to celé dopadlo, ale oproti jiným knihám věnujícím se tomuto tématu, je to prostě nemastné neslané. Představa této knihy zpracované jako hollywoodský film, tak bych opravdu nedokázala vydržet ani do poloviny... A je to škoda, protože tento příběh napsal život, byla to realita a prožívání bylo možné popsat jakýmkoliv synonymem... Jen si říkám, že právě proto by se o některých příbězích vlastně nemělo psát... Vždyť jaké my máme právo soudit nebo posuzovat životy a činy těch, kteří se ocitli v lágrech? A to z obou stran... Protože válka, holocaust a koncentrační tábory zničily i životy těch v uniformách...

02.11.2022 3 z 5


Vášně a boje Polyxeny z Lobkovic Vášně a boje Polyxeny z Lobkovic Jiří Hanibal

na tuto knihu jsem narazila opět v knihovně a musím říct, že jak jsem na začátku čtení byla zvědavá a natěšená, protože kniha o Marie Kristýně nasadila laťku hodně vysoko, v porovnání právě s tímto dílem pro mě byla Polyxena velké zklamání. Samozřejmě opět čtivé, ale existovaly pasáže, které nebyly tak zajímavé a někdy působily až nudným dojmem. Je to škoda, protože právě tyto pasáže snižují mé hodnocení. Kniha celá je ale opět vydařeným dílem, rozhodně si našla a ještě najde věrné čtenáře.

02.11.2022 3 z 5


Marie Kristýna, nejmilejší dcera Marie Terezie Marie Kristýna, nejmilejší dcera Marie Terezie Jiří Hanibal

Já jsem z této knihy lehce na vážkách... Velice dobře napsané, čtivé, zhruba do třičtvrtě knihy... Ke konci (posledních pár stránek) mi přišlo, jakoby autor chtěl už mít knihu co nejrychleji dopsanou a prostě tam ty slova sázel, jak mu na mysl přišly. Oproti předchozímu ději mám z konce dojem rozkouskované osnovy, která ještě chtěla nějaké podrobné doplnění... Nicméně i přes to považuji tento román za jeden z nejlepších, které jsem od p. Hanibala četla. Období Marie Terezie je jedno z mých oblíbených a musím říct, že kniha v celkovém rázu nezklamala.

02.11.2022 4 z 5


Gladiátor Gladiátor Simon Scarrow

Tento díl lehce překvapil, ať už prostředím, zápletkou nebo ostatními okolnostmi. Opět lehce předvídatelný příběh, opakující se události a průběh bitev, ale i tak jsem se při čtení bavila.

03.08.2022 4 z 5


Legie Legie Simon Scarrow

Jeden ze dvou lehce průměrných dílů... I tak ale pořád dobré čtení pro chvíle klidu. Zápletka s Ajaxem někdy lehce předvídatelná, nicméně Scarrow opět nezklamal.

03.08.2022 4 z 5


Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Nikdy jsem kulturu YouTube a těchto tvůrců neprožívala. Nicméně před pár lety byl můj nejstarší syn doslova zažraný do Kovyho a já mu chtěla splnit přání. Kniha byla dárek k narozeninám a já se rozhodla ji předtím přečíst. Musím říct, že jsem na Kovyho změnila názor, protože před přečtením jsem si myslela, že je to jeden z těch blbci, co natáčí nějaká videa. Málokdy se mi stává, že se pletu. V tomhle případě se to stalo a já velice ráda uznávám, že jsem se mýlila.

21.07.2022 4 z 5


Broučci Broučci Jan Karafiát

Příběh pro děti krásný, ale pro mě bohužel kniha utrpení mladého Boháčka... Je to škoda, ale byť jsem se snažila několikrát, nikdy jsem ji pořádně nedočetla. Neustálé opakování slov a frází bylo velice úmorné a zabíjelo to celé čtení.

21.07.2022 3 z 5


Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Miloslav Švandrlík

Kniha pro mě trochu méně záživná než film. Přesto na oddechový večer doporučuji.

21.07.2022 4 z 5


Bílá Masajka Bílá Masajka Corinne Hofmann

Příběh jako takový zajímavý, ale její myšlení a chování je pro mě nepředstavitelné. Četla jsem i navazující díly a ty už se tak dobře nečetly. Znovu už do této série nepůjdu.

21.07.2022 3 z 5


Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Jaroslav Hašek

Nejsem úplně zastánce Haškovy literatury a audioknih, ale aspoň část této knihy jsme měli jako povinnou četbu ve škole a v dospělosti jsem tuhle knihu zvládla jen ve formě audio. Nikdy mě to úplně nezaujalo, ale musím ocenit skvělé vykreslení povahy postav, některé opravdu nezapomenutelné hlášky a mistrovský výkon pana Wericha.

21.07.2022 4 z 5


Deník malého poseroutky Deník malého poseroutky Jeff Kinney (p)

Nejsem úplně zastánce "poseroutkovské tématiky", ale mým mladším dětem se některé příběhy líbí. Jako čtení na tábor dobré...

21.07.2022 3 z 5


Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Hodnocení knihy po shlédnutí filmu nevyznívá zrovna nejlépe. Ale to jen proto, že Tom Hanks je prostě nejlepší herec a nasadil laťku snad nejvíc, co mohl. Kniha s krásným příběhem a dojemným koncem. Rozhodně doporučuji přečíst.

21.07.2022 4 z 5


Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Napsané sice v diametrálně odlišné době než dnes, ale přesto v některých věcech velice současné... Povaha lidí se věky nemění a i když se dnes díky historickým událostem vytratila středověká existence, lidé přemýšlí pořád stejně. Obsahově místy nahoru a dolů, protože některé povídky byly méně záživné než jiné. Celkově asi nebudu mít v dohledné době náladu na opětovné čtení, ale za aspoň jedno přečtení kniha rozhodně stojí.

21.07.2022 4 z 5


Honzíkova cesta Honzíkova cesta Bohumil Říha

Kniha našeho dětství a málokdo ji nepřečetl. O příběhu si můžeme myslet cokoliv, ale pořád je to krásný sen, který ne každé dítě může zažít na vlastní kůži.

21.07.2022 4 z 5