Legie

Legie https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207330/mid_legie-1iC-207330.jpg 4 186 26

Orel série

< 10. díl >

Bývalý gladiátor a vůdce vzbouřenců Ajax, který už napáchal obrovské škody při povstání otroků na Krétě, prchá před spravedlností a dál ohrožuje stabilitu Římské říše. Prefekt Cato i centurion Macro vědí, že ho musejí zastavit. Jejich odhodlání posiluje i fakt, že s ním mají nevyřízené osobní účty. Ajaxovým novým cílem je Egypt, kde se svými druhy začíná podnikat útoky na obchodní lodě, přístavy a vesnice při pobřeží. Místní obyvatelé obviňují ze svých útrap především římskou armádu a v provincii vládne nebezpečné napětí. Výbušnou situaci ještě vyhrocují výbojní Núbijci, kteří ohrožují jižní hranici. Cato s Macronem se proto z rozkazu egyptského guvernéra vydávají společně s Dvaadvacátou legií po stopách psychopatického vzbouřence zaslepeného nenávistí. Pátrání po bývalém otrokovi však oběma odhodlaným Římanům ztěžují Ajaxovi noví núbijští spojenci…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Legion , 2010


více info...

Přidat komentář

Mystifica
02.07.2023 2 z 5

Tento díl byl tak trochu předvídatelný, což zamrzi, ale bitvy popsané krásně. Taky byla vcelku směšná smrt antihrdiny Jsem zvědavá na další postup, tentokrat zpátky v Římě

cziss
11.04.2023 2 z 5

Za mě zatím nejslabší díl série. "Nejlepší armáda světa" vypadá před pirátem a gladiátorem Ajaxem jak parta natvrdlých amatérů. Ajax sám působí jako superantihrdina. A také už začínají být ohrané Katonovo (to zvlášť) a Macronovi superschopnosti... Jako oddechovka je to dobré, bohužel ale Scarrow najel na určitou šablonu a té se drží zuby nehty. Nehledě na to, že děj je strašně předvídatelný.


Filatov
26.03.2023 5 z 5

Tady nemám asi co vytknout. Ajax utíká jak had nebo možná jako přízrak a já si říkám, jak je to možné. Tenhle díl má spád i napětí a končí tak, že okamžitě chcete sáhnout po dalším dílu. Pozor spoiler - normálně jsem si říkal na konci opravdu je ten Ajax mrtvý nebo se zase někde objeví. No a had Narcissus se na konci opět ukázal.

technik1965
16.01.2023 3 z 5

Super oddychové čítanie.

toni-az
23.09.2022 3 z 5

Poměrně si drží stadndardard, i když už to je 10. kniha série. Nápady celkem pořád nové, bitvy pořád stejné, ale se změnou pohledu z vojáka na velitele se mění i popis, což je fajn. Jen už hoši nemají moc kam stoupat.

Dobrá oddechovka za průměrné hodnocení, možná bych dal i víc kdyby se nechovali jako trotlové a nenechali Ajaxe sebou zametat, když se dala spousta věcí řešit mnohem líp. Hlavně krtek byl jasný už půl knihy a oni pořád mu věří...

Martina291086
03.08.2022 4 z 5

Jeden ze dvou lehce průměrných dílů... I tak ale pořád dobré čtení pro chvíle klidu. Zápletka s Ajaxem někdy lehce předvídatelná, nicméně Scarrow opět nezklamal.

tlllk
28.05.2022 3 z 5

Pri tejto knihe je jednoduché predpovedať dej, stačí skontrolovať počet strán do konca knihy a hneď je Vám jasné ako daná pasca skončí. Tým že každá kniha rieši iba "jeden problém" sú len dva možné konce. Zlosyn unikne a čaká nás naháňačka v ďalšej knihe, alebo tak 15 strán pred koncom zahynie biednou smrťou. Už to začína byť nuda.....

boxas
23.04.2022 5 z 5

Dobojováno... Tedy alespoň v tomto díle!
Cato a Macro se opět předvedli v tom nejlepším světle, opět napravili některé přehmaty svých neschopných nadřízených velitelů, bojovali, taktizovali, pronásledovali vzbouřence v čele s Ajaxem, Macro dobrácky vrčel na své kluky (tentokrát poněkud změkčilé egyptské Šakaly) při výcviku i v boji, jen dost nerad poslouchal Catona, protože ten má teď už vyšší hodnost, Cato získal parádní jizvu, takovou, co se líbí ženskejm, jak konstatoval Macro, několikrát jim šlo o život, ale vylízali se z toho... Toto všechno obaleno podmanivým hlasem Marka Holého, bez kterého si už sérii ani neumím představit. Prostě paráda jako vždy a určitě ne zklamání pro ty z vás, kteří mají tuto sérii rádi. Dobře jsem se bavila.
Citát:
"Chovat se mile není o nic těžší než se chovat jako píčus." centurion Macro

Gindolfin
05.03.2022 1 z 5

Strašné zklamání. Hlavní hrdinové jsou extra hloupí. Legie je banda amatérů. Ale nakonec překonají všechny překážky. Přestávám tuhle ságu kupovat. Mám ještě pár pokračování, ale další díly už kupovat. Vtažení do děje takřka žádné, strašně naivní postavy, nevěrohodné postavy. Ale masakr vedlejších postav stále pokračuje.

soupik2012
26.09.2021 5 z 5

Jedna z mála sérií, které si udržují vysoký nadstandard, přestože se v příběhu některé situace de facto neustále opakují. To se týká válečných soubojů. Tentokrát to byla válka s Núbijci. Přijít s něčím opravdu novým, je při válečných soubojích téměř nemožné. Naštěstí nás autor pokaždé zavede do jiného prostředí a příběh v osobní rovině patřičně zamotá. Tentokrát pokračuje pátrání po uprchlém gladiátorovi. Tato část mě bavila z celého příběhu nejvíc. Ajax je velmi chytrý protivník a za pomoci zvěda, nesmírně nebezpečný pro celý Řím. Cato se dostává pro něj zatím do nejsložitější situace. Ocenila jsem, že také konečně začal chybovat. Jeho neustálá dokonalost kazila věrohodnost příběhu. I z tohoto důvodu si myslím, že se jednalo zatím o nejlepší díl z celé série. Audioknihu, tak jako celou sérii čte velice dobře pan Marek Holý.

adam5955
24.09.2021 5 z 5

Da se rict, ze uz klasika. Poutavy pribeh, krasny popis okoli... autor na konci pise, ze si vsechno snazil projit, aby to nejdriv zazil. Je to znat. Popis boje uz standartne nadstandartni. Zapletka dobra, ja moc ty zradce atd nemusim, ale co uz, Rim. Libi se mi, ze postavy vyzravaji a z poslouchani rozkazu postupne narustaji do pozic, kdy rozkazy davaji. Ja asi nemam co vytknout. Mozna jsem zaujaty ale zase 5/5. Gladiator se mi ale mozna libil o trosicku vic

Lolila
02.07.2020 5 z 5

Cato a Macro opäť dokazujú, že ich len tak niekto "nenachytá":-), tentokrát v Egypte. Popri hľadaní gladiátora Ajaxa, ktorý utiekol z Kréty, sa ocitnú uprostred vojnových nepokojov vyvolávaných Núbijcami. Opäť skvelé pokračovanie série - akčné, dobrodružné, vtipné, dozviete sa niečo z histórie... a určite to chce pokračovanie. "Istej osobe" sa veľmi osvedčilo využívať služby týchto schopných legionárov:-).

lampernaqui
16.03.2020 4 z 5

Je dobře, když se čas od času objeví v příběhu postava, která vydrží přes několik dílů. Tady je to pomstychtivý povstalec Ajax. Díky němu zažili hlavní hrdinové peklo na Krétě a nyní se přesunuli do horkého Egypta. Ani tam to není o moc lepší, naštěstí se zde všechno řádně dokončí. Knížka je čtivá, možná mi přišla kapánek horší než minulá, ale jen kapánek. Jinak je to zatím poslední díl, který mám doma, takže nastal čas všechny zbylé postupně sehnat.

lady.k
04.10.2019 5 z 5

To byla jízda :-) a zase ten křivák Narcissus
:-( ale je mi jasný že tam kluci musí mít nějakého křiváka, který jim bude házet klacky pod nohy. Ono nestačí že se přichomítnout kde nemají, ale ještě ta politikařina, která je na každém kroku

ropo
04.04.2019 5 z 5

Opět skvělý děj, který vás do sebe zcela vtáhne a bude vás nutit číst stále dál. A kdyby snad kniha nebyla psaná z pohledu našich hlavních hrdinů, možná bych i Ajaxovi fandil. Takže kniha na jedničku a skvělý závěr tomu ještě nasazuje korunu. Nemohu jinak než doporučit.

francouz
16.12.2018 5 z 5

Opět je to nezkutečná jízda, kdy nečekaně povýšený Cato, chce dokázat, že je na správném místě, a chce ukázat, že si zaslouží svoje nové místo. Jenže protivník, je i tentokrát velmi prohnaný a našim hrdinům se úplně nedaří.
Je to opět pohled do jedné z dalších provincií Říma, tentokrát do Egypta. A jehle z moře jsou opět u legie a mají pomoci porazit Nubíjce.
Opět vidíme to co je naprosto běžné. Osudy tisíců podřízených má člověk, který vůbec není schopen toto docenit a prakticky pro udržení svého posatvení hazarduje s podřízenými, jako by to byli figurky na šachovnici.
Naštěstí jsou zde naši hrdinové, kteří se ocitnou v situaci, ze které by se většina liidí potento, ale oni jako obvykle najdou cestu ven.

jurass1976
07.11.2018 5 z 5

výborná jako vždy

čef
12.06.2018 5 z 5

Výborný díl této historicko-dobrodružné série tentokráte z Egypta. Vrcholí zde osud vzbouřeného Ajaxe, který svým právem být svobodný obhajuje moc nepěkné činy na svých bližních. Dozvíme se také o proradných Núbijcích, kteří zbaběle útočí na mírumilovné Římany, pokojně vysávajících Egypt. A naši hrdinové se v tom všem ovšem zdařile orientují, samozřejmě bez žádného vděku ze strany státní mašinérie, která je však hodně potřebuje a tak máme o další dobrodružství jistě opět postaráno.

klokan.1905
14.02.2018 5 z 5

Legie...
V pořadí již desátý díl ze série Cato...
Naši hlavní hrdinové - prefekt Cato a centurion Macro v předchozích dílech stáli mimo jiné proti Keltům, Germánům, pirátům, Parthům, vzbouřeným gladiátorům... Nyní se společně snaží dopadnout bývalého gladiátora a vůdce vzbouřenců na Krétě - Ajaxe, který ohrožuje stabilitu Římské říše... Díky tomu se dostávají do Egyptu, kde Ajax opět páchá škody (přepadá obchodní lodě, přístavy, okolní vesnice)... Situaci ještě zhoršují Núbijci - v čele s princem Talmisem...
Já jsem si knížku vyloženě užil a s našimi hlavními hrdiny jsem se rozhodně nenudil... Jsem rád, že na mě v knihovně momentálně vykukuje ještě dalších pět pokračování... Všechny dosud vyšlé knížky z této série jsou s nádhernými obaly a jsou ozdobou mé knihovny... :-)
Knížka má momentálně hodnocení 89 %... Zasloužená procenta... Milovníkům historických románů mohu tuto sérii pouze doporučit... Jo, a rozhodně začněte od prvního dílu, stojí to za to... ;-)

orinka3
18.01.2018 5 z 5

Mizera Ajax...boje v prostředí horké Afriky, kde nešlo jen o vzbouřence, ale i o Núbijce, jsou strhující. Klasicky nemožní nadřízení, kteří dokážou zvrtat nadějné akce, Cato a Macro - nerozlučná dvojka - překonává překážky. Cato navíc svým diplomatickým umem zažehnává konflikty, které prostořeký a příliš upřímný Macro každou chvilku nechtěně vyvolá. Dodávám, že ten nasazený špion do římské legie, mi byl až do samého konce záhadou. O to větší překvapení. U Ajaxe jsem bojovala s tím, aby mi nakonec nebyl i sympatický. Jasně, že musím držet palce Římanům. Ale když si uvědomím, v čem Ajax vyrůstal, nedivím se jeho zaťatosti a pomstychtivosti. Za jiných okolností by z něj byl hrdina, tady bohužel pouze záporný.