LukyK LukyK komentáře u knih

☰ menu

Dějiny a doba postfaktická: Eseje, úvahy, glosy Dějiny a doba postfaktická: Eseje, úvahy, glosy Igor Lukeš

Jedná se o výběr autorových článků a statí, které už vyšly v různých českých periodikách v průběhu let minulých (2004-2021).
Knihu jsem přečetl začátkem ledna 2022 a musím říci, že mě až mrazilo, když jsem četl autorovo varování před Putinem a jeho rozpínavostí, sice psané po anexi Krymu, ale před napadením Ukrajiny v únoru 2021. Jak je možné, že autor již v roce 2015 viděl to co my v Evropě ještě dlouho ne? To nás opravdu naše pohodlí tak oslepilo a ohlušilo?
Také pro mě bylo zajímavé jak mi dokázal přiblížit americké prezidentské volby a nebezpečí fenoménu trumpismu, o to pro mě aktuálnější, že teď se jedna Trumpova karikatura snaží stát prezidentem ČR.

22.01.2023 5 z 5


Děti prérie Děti prérie Ondřej Balík

Knihu jsem si půjčil na tábor, kde jsme si s dětmi hráli na indiány a každý den z knihy předčítal. Děti ve věku 5-8 let seděly jak přikované a ani nedutaly. Jedná se o poutavý a místy i dojemný příběh dětí z indiánského kmene Lakotů žijících na "oblájích", tedy na prérii.

30.07.2022 5 z 5


Ochlazení Ochlazení Michael Žantovský

Z knihy mám rozporuplné pocity.
Pan Žantovský není "jen" spisovatel, ale především intelektuál a to se do této knihy dost promítlo. Asi bohužel. V této knize evidentně zúročil všechny své profese a zkušenosti a musím říct, že jsem některé pasáže přeskakoval, případně jen povrchně prolétl, protože byly, dle mého, zbytečně erudované a dlouhé, u špionážního thrilleru se chci hlavně bavit!
Pointa je dost slabá a nevěrohodná, ale příběhu to vyloženě neškodí.
Při čtení (hlavně poslední třetiny knihy) mi na mysl vytanul J.M. Simmel a jeho romány. Už je to dlouho co jsem je četl, ale spatřuju zde jistou podobnost: proplétání historických reálií s dobrodružnou linkou okořeněnou láskou a milostným vzplanutím v každém věku.
Je možné, že znalec Kavkova díla si tuto knihu užije víc než já.

02.10.2021 3 z 5


Kubánská aféra Kubánská aféra Nelson DeMille

DeMillovky mám rád, většinou se jedná o správně namíchaný koktejl sarkasmu a dobrodružství, takové osvěžující letní čtení, ale tohle je hodně zteplalé cuba libre, škoda.

09.07.2021 2 z 5


Gestapo v Čechách Gestapo v Čechách Václav Miko

Tuto knihu jsem si půjčil na dálku v knihovně, teď v době lockdownu. Jsem tomu rád, protože mohu napsat toto hodnocení a varovat tak ostatní, kteří jsou nuceni půjčovat si knihy bez předešlého prolistování.
Nejsem náročný čtenář, ale na odbornou nebo "populárně naučnou" literaturu mám už své nároky.
Nejvíce mě na této ÚTLÉ knížečce irituje ten zavádějící název "Gestapo v Čechách". Kdyby se jmenovala jinak, tak bych nad tímto dílkem asi mávl rukou.
Ale považte sami: knížka má 127 číslovaných stran, ovšem teprve na straně 99 naleznete začátek kapitoly "Historie gestapa"! Následují kapitoly "Velitelé gestapa", "Úřadovny gestapa v Čechách a na Moravě", (nesmí samozřejmě chybět) "Mučící metody gestapa" a na závěr "Hodnosti SS".
Ano, počítáte správně, meritum knihy na 28 stranách!
Budiž, řeknete si, aspoň dvacet osm stran informací, které jinde neseženete. Ale kdeže, chyba lávky! Je to stejný pelmel jako zbytek knížky.
Takže pozor, z této práce se například NEDOZVÍTE kde byly služebny gestapa v protektorátu, jejich teritoriální působnost, struktura, jejich cíle a úkoly…
Kniha má větší písmo a spoustu fotografií, tak jak to bývá u knih pro začínající čtenáře.
Takže, milé děti, pokud se potřebujete seznámit s pojmy jako jsou: Hácha, Himmler, K.H. Frank, Moravec, Höger, Valčík, jízda vpravo, protektorát, konfidenti, kolaborace, hrdinové..., tak ano, můžete po této knize sáhnout, ale pozor, je to pouze změť střípků informací nejrůznějšího druhu.
A proč jsem dal hvězdičku a ne Odpad? Inu, protože o té strašné době je potřeba neustále informovat a to v podstatě jakoukoliv formou (účel světí prostředky). A na vyloženě lživé či zavádějící informace jsem zde nenarazil.

11.03.2021 1 z 5


Čarostřelec Čarostřelec Jan Horníček

Čarostřelce jsem si koupil k Vánocům, nač sázet jenom na Ježíška, že? (Ježíšku, odpusť mi!).
Navnadilo mě, že se děj románu odehrává v kraji, který velmi dobře znám a který je mi blízký a moji běžnou ostražitost ukolébala i Literární cena Knižního klubu.
Zdá se mi ovšem, že jsem četl úplně jinou knihu než většina zdejších hodnotitelů a rval bych si vlasy (kdybych nějaké měl) za co jsem to vyhodil peníze.
Jednu hvězdu dávám za lokalizaci románu - Frýdlantsko a Jizerské hory jsou moje srdcovky.
Druhá hvězda je za krásnou obálku a za to, že jsem to vůbec dočetl.
V zásadě se ztotožňuji s recenzí, která vyšla na iLiteratuře http://www.iliteratura.cz/Clanek/43477/hornicek-jan-carostrelec . Bohužel jsem si jí přečetl až po dočtení knihy. V diskuzi pod recenzí se sám autor dokonce obhajuje, ale působí to na mě dost nepřesvědčivě.
Nejvíc mi asi vadili popisy postav. Například doktora Šulce s jeho potutelným pochechtáváním jsem si představoval jako Arnošta Goldflama ("…roztomilý buclatý pán, s tvářemi jak jablíčka…"), aby se o několik stránek dál proměnil v ranaře Hynka Čermáka ("…všiml si doktorových holých paží, mohutných ramen a bicepsů…"). Otec Vilém není o moc přesvědčivější figura a jeho charakter se mění podle toho jak autor momentálně potřebuje.
Oba hlavní hrdinové jedou do Hejnic vyšetřovat svatokrádež, ovšem zapomeňte na hledání stop a vyslýchání svědků, hlavní hrdinové mají poměrně záhy ve všem naprosto jasno, vše se rozumí samosebou a najednou se děj ubírá úplně jiným směrem než je vyšetřování krádeže. Vlastně po celou dobu čtení jsem měl neodbytný pocit, že autor vždy zavede své hrdiny do nějakého dobrodružství a pak neví kudykam a tak vytáhne nějaké překvapení. A že to jsou překvapení! No, když jsem děj popisoval mojí, ženě, tak se ptala jestli to není náhodou nějaká parodie. Bohužel, parodie to skutečně není, humoru je tam poskrovnu.
Kniha rozhodně není historická detektivka (rozuměj: pátrání, odhalování stop apod.), spíš takový dobrodružný román z Rodokapsu.
Je to velká škoda a moc mě to mrzí. Těšil jsem se na epické zpracování jizerskohorských pytláků, čarostřelců a horalů jimiž se hemží spíše lyricky laděná Kniha o Jizerských horách https://www.databazeknih.cz/knihy/kniha-o-jizerskych-horach-61061 . Takový potenciál a takhle ho promrhat!

06.02.2021 1 z 5


Sráči Sráči Richard Price

Tak tohle rozhodně není klasická detektivka, ale spíše sociologický vhled do života policajtů v New Yorku, kde zjišťujeme, že nic není černobílé. Ale když už jsem u té barevnosti, tak tady se bavíme pouze o odstínech šedi :-)
Zajímavé to rozhodně bylo, ale co mi moc nesedlo, je ono morální nebo chcete-li, etické dilema, které řeší hlavní hrdina, protože po tom všem co nám autor sdělil o něm, o jeho kolezích a prostředí mi to k němu prostě nesedí a už vůbec ne po dvaceti letech ve službě.

12.12.2018 4 z 5


České země za posledních Přemyslovců I. České země za posledních Přemyslovců I. Robert Antonín

Mladý autor (*1977), medievalista, nás, zájemce o historii, seznamuje s nejnovějším pohledem historické obce na vývoj a události v českých zemích za posledních Přemyslovců. A to velmi barvitě (a docela ze široka).
Mohu říci, že kniha je psaná velice zajímavě a poměrně čtivě, což je u odborné literatury velký bonus.

Jak známo, dějiny jak je známe, jsou v podstatě konstruktem historiků a pohled na ně se v různých dobách (a na různých místech, třeba v Praze a Brně) dost liší. Této syntéze tleskám. Je moderní, zúročuje nejnovější trendy v bádání, ale je si vědoma, že bez práce (a hledání!) starších historiků by v podstatě nevznikla.

Nakladatelství Libri je dlouholetý vydavatel knih o české historii určených hlavně studentům a poučeným laikům a proto jsou knihy "odlehčeny" o poznámkový aparát a já musím dodat: bohužel!

21.10.2018 5 z 5


Legenda o Ostojovi Legenda o Ostojovi Zdeněk Smetánka

Tak tohle je naprostý základ pro milovníky historie, kteří to s ní myslí aspoň trochu vážně.
Sice napsané odborníkem na slovo vzatým, ale určené i poučeným laikům.
Kdyby takto čtivě uměli zprostředkovat své poznatky normálním lidem i ostatní medievalisté, či jiní historikové, tak by to bylo skvělé!
Pokud chcete pokročit o level výš (ohledně odbornosti textu), tak doporučím od Jana Klápště: Proměna českých zemí ve středověku

21.10.2018 5 z 5


Putování mořského koně Putování mořského koně Petr Šabach

Inu, ze života

21.10.2018 5 z 5


Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

Přiznám se, příliš nerozumím tomu, že je Vondruška nejoblíbenějším (nejčtenějším) českým autorem. Máme mnohem lepší autory detektivek a ještě lepší autory historických románů... Vondruška, studovaný historik, má ve svých historických detektivkách naprosto nesmyslné historické reálie a to mu jaksi nemohu odpustit :-(
Příběh jako takový je šablonovitý a velmi průměrný

21.10.2018 2 z 5


Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Povinnost pro všechny začínající romantické dobrodruhy 8-)

21.10.2018 5 z 5


Nemusí být vždycky kaviár Nemusí být vždycky kaviár Johannes Mario Simmel

už je to spousta let, kdy jsem přečetl snad všechny mistrovy romány a všechny jsou naprosto fantastické, ale tento se vymyká svým pojetím: je plný humoru, nadsázky a receptů. Báječná ňamka!

21.10.2018 5 z 5


Pouští a pralesem Pouští a pralesem Henryk Sienkiewicz

Nevím jestli by byla tato kniha stále atraktivní pro dospívajícího čtenáře, ale mě kdysi naprosto uchvátila. Dodnes si pamatuju, že to bylo velmi napínavé a dojemné, strašně moc jsem to prožíval. A pak ten smutek, že už je konec...

21.10.2018 5 z 5


Zatím dobrý Zatím dobrý Jan Novák

Výborná kniha, výbušné téma.
Chtěl jsem tu dlouze oponovat některým názorům, ale shrnu to do jediné věty: chcete-li bojovat se zlem, zcela jistě si zamažete ruce od krve. Čest hrdinům!

21.10.2018 5 z 5


Tucet špinavců Tucet špinavců Erwin M. Nathanson

Co si budeme povídat, je to brak, ale parádní! Heroické válečné drama, kdy vám ti chlapíci zkrátka přirostou k srdci...

21.10.2018 5 z 5


Člověk, který se stal Bohem Člověk, který se stal Bohem Gerald Messadié

Přesvědčivé vykreslení Ježíše jako obyčejného člověka, ale přitom jej kniha nijak neznevažuje

21.10.2018 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Kdo jste ještě nečetl, tak pozor: na tuhle knihu si udělejte čas, protože ji budete MUSET dočíst, pokud vás chytne, už jí neodložíte!!! Nedělám si srandu, vážně je to napínavý jako kšanda a vy po probdělé noci budete mít oči jako tenisáky 8-)
Jeden z nejlepších thrillerů co jsem kdy četl, mňamka! Další dva díly jsou taky dobrý, ale je to slabý odvar tohoto (nebo už možná odpadl wow efekt).

21.10.2018 5 z 5


Spartakus: Smrtí boj nekončí Spartakus: Smrtí boj nekončí Jarmila Loukotková

Hodnocení obou dílů: Já mám rád heroické romány a filmy a tohle je jeden z nich, nejedna slza ukápla... A Jarmila Loukotková byla PANÍ spisovatelka historických románů par excellence, výborné počtení!

21.10.2018 5 z 5


Hvězdná hodina vrahů Hvězdná hodina vrahů Pavel Kohout

Tak tohle byla naprostá pecka! Výborně napsaná kronika doby. Naprosto plasticky popsané poslední dny války a přitom thriller s detektivní zápletkou. Tahle kniha by zasloužila zfilmovat: malá miniserie z produkce HBO by z téhle atmosférické knihy udělala celosvětový trhák!

21.10.2018 5 z 5