Nemusí být vždycky kaviár

Nemusí být vždycky kaviár https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/1832/bmid_nemusi-byt-vzdycky-kaviar-ob3-1832.jpg 4 336 67

Šíleně odvážná dobrodružství a vybrané kuchařské recepty tajného agenta proti své vůli T. Lievena

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Galaxie
Originální název:

Es muss nicht immer Kaviar sein , 1984


více info...

Přidat komentář

Legens
30.05.2023 3 z 5

Plný počet hvězd nedávám z čistě osobních důvodů - špionážní žánr nemusím. Komentář píši z důvodu zveřejnění jedné myšlenky, která mne při čtení napadla:
Kniha nemá ucelený příběh, to mi při jejím čtení vadilo, ale jen do té chvíle, než jsem si uvědomil, že právě proto, že to jsou jakési útržky různých situací, které dle aktuálního stavu a nápadu musel hlavní protagonista řešit, je s největší pravděpodobností kniha psána dle skutečných událostí. V běžném životě totiž přicházejí různé starosti, radosti, průšvihy, úspěchy jaksi jeden po druhém a vše je vlastně jakýmsi souhrnem dílčích příběhů. Tvůrce románu by vybral jeden příběh, příslušně ho dle pravidel psaní zkonstruoval a vygradoval. Tady ne. Ony recepty, pro které je kniha tak vychvalovaná, jsou zde jistě kvůli zaujetí milovníků dobrého jídla, ale hlavně proto, aby se knize dodalo jakési pojítko, které má dodat zdání jednoty.

Nofar197
13.04.2023 2 z 5

Simmelovy knihy mám ráda, ale tato mě bohužel neoslovila, de facto jsem se jí prokousala spíš z úcty k autorovi.


Evaho73
16.03.2023 5 z 5

Kniha pre pamätníkov, alebo stará dobrá klasika. Asi tak nejako by som charakterizovala toto dielo. Predovšetkým tu ide o dobrodružný, napínavý a miestami trochu absurdný príbeh so sympatickým hlavným hrdinom, ktorý ovplýva láskou k vareniu a okrem špionáže nám ponúka aj svoje recepty. Konečne som našla pôvodcu, ktorý inšpiroval mnohých súčasnych autorov pre doplnenie svojich príbehov o podobné kulinárske vsúvky.
Úžasná kniha, ktorú som si vychutnávala do poslednej bodky.

slaska77
07.11.2022 5 z 5

"A tak pozvedám sklenku na lidský rozum. Ať nás všechny ochraňuje, černé, žluté a bílé. Ať nás vyvede ze stinného údolí strachu do Ráje plného míru a radosti." tak pravil Thomas Lieven, alias Peter Scheiner, alias Eugen Walterli, alias René Clairmont alias kapitán Everette nebo Monsieur Leblanc. Střeštěné příběhy proložené skvělým jídlem a poměrně sarkastickým humorem provedou čtenáře světem špionů v pozadí světových válek. Poměrně dlouhé čtení, ale velmi zdařilé. Doporučuji.

slawa.cap
08.09.2022 5 z 5

VAROVÁNÍ: Nečtěte nalačno, pokud držíte dietu, nebo pokud máte daleko do svačiny.
Poslouchal jsme jako audioknihu.
Tak tohle bylo něco úžasného. Povětšinou veselé a často lahodné vyprávění o stratech války a profesi špióna. Hlavnímu hrdinovi (je skoro zbytečné zmiňovat jeho jméno, neboť na další stránce se pravděpodobně bude jmenovat jinak) padají ženy k nohám, že by mu mohl James Bond závidět. Jeho bryskní intelekt a deduktivní myšlení hravě trumfne i Sherlocka Holmese (přestože se náš hrdina dopustí několika chyb v úsudku, rozhodně nemachruje a nedehonestuje ostatní jako ten namyšlený Londýňan).
Moc se my líbilo vkládání receptů do děje, mnohokrát třeba doprostřed věty, ale rozhodně to nepůsobilo rušivě (některé z těch receptů bude muset manželka i uvařit).
Příběh sám o sobě je fascinující příběh slušného člověka který se podrazem dostane do spárů tajných služeb a i přes to se snaží být stále slušným člověkem. Chvílemi to vypadá jako bondovka, chvílemi jako Forrest Gump, ale nikdy neztrácí tempo a jakousi jiskru.
Pokud je toto jedna ze slabších Simmelových knih, jsem velmi zvědav na ty ostatní.

Alíša236
07.03.2022 3 z 5

Dlouhé, dlouhé, příliš dlouhé. Škoda, je to pěkné, svěží... ale pořád dokola to stejné. Kdyby byla kniha třetinová, tak téměř nemá chybu.

arcs
23.02.2022 5 z 5

Moje první Simmelovka a úžas. Člověk je až nesvůj, jak si s ním autor dokonale hraje, jak má zmáknutý řemeslo (což pochopíte po třetí, čtvrté). Škoda, že to pak už přechází do pohádky - jak mu to vždycky díky kulinářtví zázračně vyjde a vyklouzne.
Hmm, a jak mi po čase trochu splývají - byly tady čínský sáňky? Nevíte někdo, jak se to dělá?

DedecekJa
27.01.2022 5 z 5

Perfektní román, perfektní recepty. Doporučuji a) přečíst, b) ochutnat.

martineknatasa
10.09.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Opět Simmel nezklamal.

Kerberos
05.09.2021 3 z 5

Jiný Simmel než jsem zvyklá.Bondovky nemusím a když budu chtít recepty tak si vezmu kuchařku.

baji42
29.05.2021 5 z 5

Další z perel mého oblíbeného autora.

boxas
12.02.2021 5 z 5

Vaříte rádi? Ano? Tak si přečtěte tuto knihu!
Na začátku každé kapitoly je recept a v průběhu děje příslušné kapitoly ho hlavní hrdina - dvojitý, vlastně trojitý, vlastně já ani nevím kolikerý špión uvaří. A jak praví název knihy - není to vždycky kaviár. Základní surovinou jednoho z receptů jsou např. i staré chlebové kůrky.
Kniha je vtipná, čtivá a agentovi všech možných rozvědných služeb od anglické, ruské, německé a já nevím jaké budete určitě fandit!

jinbr
19.01.2021 5 z 5

Tuto kniha jsem četla už před drahnými léty, ale moc se mi líbila. Ačkoliv zásadně nečtu knihy z války, tahle ji měla jen jako pozadí. Byl to vtipný příběh, velmi dobře se četl. Inspirovalo mě to k dalším knihám od Simmela, ale Simmel je všeobecně dost depresivní, alespoň pro mě. Nicméně tako kniha pro mě stála za to.

olga8832
05.01.2021 5 z 5

Trošku jiný Simmel, ale skvělý. Je to velmi vtipná špiónská kuchařka.

irca3468
12.09.2020 5 z 5

Moc dobře jsem se bavila. Kniha mi sedla. Od autora jsem zatím nic dalšího nečetla, to ale určitě napravím.

jprst
27.02.2020 4 z 5

Tudy cesta ke knihám pana Simmela asi nevede, pokud ale začnete jinými (např. Láska je jen slovo nebo Všichni lidé bratři jsou), zkusíte pravděpodobně i další knihu a už to může být i tato. Pak už je to jen krůček, aby se ocitnul mezi vašimi oblíbenými, což rozhodně není chyba.

tccrsx
21.01.2020 5 z 5

Jednoznačně řadím mezi nejlepší knihy co jsem kdy četl. Akční příběh, který hravě překoná knihy o Jamesi Bondovi. A Ještě se člověk naučí vařit. :-)

Horal123
20.01.2020 5 z 5

Skvělé, nemůžu jinak než doporučit. Druhá světová válka a humor ? Autor to dokázal. Na podkladě reálných událostí, vykonstruhoval příběh x-násobného tajného špióna, který byl do tohoto kolotoče vtáhnut omylem.

bamba
25.08.2019 4 z 5

Recepty beriem ako reklamu vo filme - dôvod pretočiť stranu a ísť ďalej. Za recepty určite o hviezdičku menej. Nepáči sa mi kríženie dobrej špionážnej knihy s priemernou kuchárkou.

Květ
27.05.2019 4 z 5

Po letech jsem se vrátila k mému oblíbenému autorovi, jeho knihy už mám přečteny mnohokrát. Tento špionážní kousek, s hlavním hrdinou bez bázně a hany Thomasem Lievenem, je oddechovým počtením, které se trošku vymyká obvyklé autorově tvorbě. Chytlavý příběh vyprávěný s vtipem o muži uvízlém v síti tajných služeb.

Štítky knihy

špionáž vaření špionážní zápletka

Autorovy další knížky

Johannes Mario Simmel
rakouská, 1924 - 2009
1976  89%Láska je jen slovo
1998  91%Všichni lidé bratry jsou
1992  84%Nemusí být vždycky kaviár
2001  88%Svůj kalich hořkosti
2007  76%A s klauny přišly slzy

Kniha Nemusí být vždycky kaviár je v

Právě čtených7x
Přečtených533x
Čtenářské výzvě52x
Doporučených39x
Knihotéce221x
Chystám se číst81x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x