Gestapo v Čechách

Gestapo v Čechách https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355405/mid_gestapo-v-cechach-TFx-355405.jpg 4 15 11

Období protektorátu Čechy a Morava je dnes stálou připomínkou neblahých činů českých zrádců a konfidentů, kteří vehementně spolupracovali s gestapem - proslulou německou tajnou státní policií. O tom, jak se české udavačství ve společnosti rozmohlo, vypovídá i fakt, že gestapo prostřednictvím týdeníku Přítomnost vyzývalo obyvatele, aby k němu nechodili s každou drobností a využívali spíše protektorátní policii. Ovšem představa, že pouze tato dekadence byla odrazem té doby, je hluboký omyl a trestuhodná neznalost historie. Proto také tato kniha poukazuje i na heroické skutky odbojového hnutí, které se začalo formovat bezprostředně po začátku nacistické okupace. Hrdinské výkony některých českých odbojářů byly tak významné, že samotní nacisté neváhali přisoudit některým jedincům nadlidské schopnosti. Řeč je například o skupině tří odbojářů - Josefa Balabána, Josefa Mašína a Václava Morávka -, kteří svou důslednou zpravodajskou, diverzní a sabotážní činnosti přiváděli Němce k stavu nervovému zhroucení. Připomeňme, že právě tato trojice se neúspěšně pokusila o atentát na Himmlera. Kniha nejen připomíná mnohé příklady české odvahy, ale také uvádí na pravou míru některé po desetiletí let uznávané omyly, jež neprávem hanily jisté významné osobnosti té doby. Dozvíte se také, kdy a na čí příkaz se přestalo na silnici jezdit vlevo, jak se žilo v zemi, kde se již neplatilo českými penězi a jídlo se dalo sehnat většinou pouze na přidělené lístky. V pražském Petschkově paláci uvízlo několik set odbojářů a tisíce protektorátních obyvatel bylo kvůli německé zlovůli transportováno do koncentračních táborů. Kniha zkrátka vypráví, jak těžké bylo žít v čase a prostoru ovládaném nacisty, kdo byli hrdinové a kdo zrádci v této těžké době našeho národa.... celý text

Přidat komentář

vvikingg
27.11.2023 1 z 5

Naprosto zavádějící název knihy o gestapu je zde zmínka snad na 5 stranách, kniha by se měla jmenovat Čeští konfidenti a jejich oběti. Kusé informace sesbirané někde na internetu, kniha tak pro čtenáře od 10 - 15 let , takhle se historie nedělá, otřes, jedna hvězda za snahu.

Radecek1976
14.11.2023 4 z 5

Dočteno a jsem nadšen


LukyK
11.03.2021 1 z 5

Tuto knihu jsem si půjčil na dálku v knihovně, teď v době lockdownu. Jsem tomu rád, protože mohu napsat toto hodnocení a varovat tak ostatní, kteří jsou nuceni půjčovat si knihy bez předešlého prolistování.
Nejsem náročný čtenář, ale na odbornou nebo "populárně naučnou" literaturu mám už své nároky.
Nejvíce mě na této ÚTLÉ knížečce irituje ten zavádějící název "Gestapo v Čechách". Kdyby se jmenovala jinak, tak bych nad tímto dílkem asi mávl rukou.
Ale považte sami: knížka má 127 číslovaných stran, ovšem teprve na straně 99 naleznete začátek kapitoly "Historie gestapa"! Následují kapitoly "Velitelé gestapa", "Úřadovny gestapa v Čechách a na Moravě", (nesmí samozřejmě chybět) "Mučící metody gestapa" a na závěr "Hodnosti SS".
Ano, počítáte správně, meritum knihy na 28 stranách!
Budiž, řeknete si, aspoň dvacet osm stran informací, které jinde neseženete. Ale kdeže, chyba lávky! Je to stejný pelmel jako zbytek knížky.
Takže pozor, z této práce se například NEDOZVÍTE kde byly služebny gestapa v protektorátu, jejich teritoriální působnost, struktura, jejich cíle a úkoly…
Kniha má větší písmo a spoustu fotografií, tak jak to bývá u knih pro začínající čtenáře.
Takže, milé děti, pokud se potřebujete seznámit s pojmy jako jsou: Hácha, Himmler, K.H. Frank, Moravec, Höger, Valčík, jízda vpravo, protektorát, konfidenti, kolaborace, hrdinové..., tak ano, můžete po této knize sáhnout, ale pozor, je to pouze změť střípků informací nejrůznějšího druhu.
A proč jsem dal hvězdičku a ne Odpad? Inu, protože o té strašné době je potřeba neustále informovat a to v podstatě jakoukoliv formou (účel světí prostředky). A na vyloženě lživé či zavádějící informace jsem zde nenarazil.

petrusbrezu
12.09.2020 5 z 5

Tak jsem nabrala mnoho neznámých informací, jen mě zaráží, že to není tak dávno, co se to všechno odehrálo. Pozitivně hodnotím udržování tempa, kniha rozhodně nenudí.

Juda010
29.06.2020 4 z 5

Kniha, která se hodně dobře čte, stránky jen ubíhají. Začátek mě zas tak moc nebavil, ale postupně se to rozjelo. Četla se jedním dechem. Zajímavé zpracování, vyhovovaly mi krátké kapitoly. Jen mě trochu vadilo přeskakování v kapitolách. To nic nemění na tom, že kniha pobaví i zamrazí.

Radecek1976
12.06.2020 4 z 5

Tohle jsem nečekal. Čekal jsem opakující události z podobných knih, ale tato mě dostala. Kritika na obě strany, nezaujatý pohled s doprovázenými událostmi. Jen škoda, že některé nakousnuté oblasti nebyly brány v řetel, že by to čtenáře hodně zajímalo. Zobecňování české povahy mi nepřišlo šťastné, ale to byl asi účel knihy. Připouštím darebáky z období protektorátu, ale je pravdA, že autor zmiňuje i odvážné hrdiny, ale to negativní je více naservírováno.

martinekczech
28.05.2020 5 z 5

Přečteno jední dechem, moc se mi to líbilo. Autor se nijak nepáře s etikou minulostí a takhle by to mělo být ať se nám to líbí nebo nelíbí měli jsem kolem sebe jak hrdiny tak i svině.

tomasperla
21.01.2020 5 z 5

Patří mezi ty lepší materiály o gestapu.

JurijMilkovic
17.01.2020 5 z 5

Dobrá kniha, obsahem někde ale rozporuplná. Ale to se dotýkám vyváženosti mnoha dalších knih s tímto námětem.

Termina
26.07.2019 5 z 5

Každý z nás může dokázat co jen bude chtít pokud tomu sám bude věřit .. ale jak historie ukazuje není to žádné plus .. mít moc nemá žádné plusy a ten kdo je vnímá by ji nikdy neměl mít :)

PS: dozvěděla jsem se spousty věcí které jsem předtím nevěděla, knihu teď jen doporučuji k přečtení dál .. DÍK!

pavlikberan
11.02.2019 5 z 5

Vynikající kritika českého národa, kterou stráví asi málo z nás. Proč je tak těžké si přiznat, že jsme byli v tom čase tak odporní ????