Děti prérie

Děti prérie https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172494/bmid_deti-prerie-172494.jpg 5 15 4

Je jaro 1997. S kamarádem z univerzity se toulám po zvlněných prériích amerického středozápadu. Nemáme moc vody a vlastně ani žádné vybavení. Někdy večer nás straší oranžové blikání světlušek, jaké z Evropy neznáme. Mezi bílými kameny nacházíme kosti zvěře. Překonáváme rokle a koryta potoků. Máme pocit dobrodruhů, což je směšné, protože k nebližší civilizaci je to pořád nanejvýš den pochodu. Nejsilnějším dojmem je ale překvapení: Karel May prý nikdy v Americe nebyl. Jak to, že se skutečná krajina tak přesně podobá té, kterou popisuje ve svém Old Surehandovi? Je to jako vrátit se domů… Je léto 2005, večer. Ležíme s dětmi v týpí na jedné jihočeské mýtině. Ostatní odjeli, jen naše rodinné týpí zůstalo stát na břehu potoka. Tati, vyprávěj něco! Odlesky dohasínajícího ohně hýbou obrázky na pomalované plachtě. Dobrá, příběh bude o prérijních indiánech. Dohromady o nich nic nevím, ale za ta léta bydlení v týpí… je to jako vrátit se domů. Toho večera se rodí malá indiánka a dostává své jméno: Bojuje s kunou. Je opět léto, o tři roky později. Tak jim to napiš, navrhuje má žena. Letos totiž vyprávění nebude. Rodina jede tábořit beze mě, sedím doma s čerstvě sešitou šlachou. Nepíše se mi snadno. První náčrty tří příběhů jsou výsledkem týdenní usilovné práce, sotva stihnu spát. Papír neunese vše, co se povídá u ohně. Uvažuji, nakolik by mělo vypravování popisovat realitu indiánského života. Nakolik by se mělo stát etnografickou studií. Takový nápad ale rychle zavrhuji. Nikdy českým dětem nevysvětlím, jak žili prérijní indiáni. Ani to sám nevím. Vstřebávám základní lakotská slovíčka, ale zároveň vím: ty příběhy jsou zkrátka o nás. Troufale spoléhám na mayovský efekt. Je lépe vyprávět, než poučovat. Mnohem později se mi dostává do rukou aspoň nějaká „indiánská“ literatura. Škola Malého stromu: jakkoli Čerokíjové nežili na prériích, postava dědečka je tolik příbuzná s mým thunkašilou! Mluví Černý jelen: může to být náhoda, jak moc se vize Kulhavého psa podobá vizím indiánským? Lakotské pověsti. Indiánské pohádky. Lid Rudého oblaka. Tyto a mnoho dalších knih mě teprve dodatečně uvádějí do světa, který jsem už přece tak dobře znal! Na povídkách, nyní už téměř dokončených, není třeba skoro nic měnit. Modrá obloha, praskající oheň, nekonečně rozlehlé pláně a hučení rozvodněných potoků mluví ke všem stejně. Vrátil jsem se domů.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež

Vydáno: , Jan Šorm
více info...

Přidat komentář

LukyK
30.07.2022 5 z 5

Knihu jsem si půjčil na tábor, kde jsme si s dětmi hráli na indiány a každý den z knihy předčítal. Děti ve věku 5-8 let seděly jak přikované a ani nedutaly. Jedná se o poutavý a místy i dojemný příběh dětí z indiánského kmene Lakotů žijících na "oblájích", tedy na prérii.

MaxíkD.
02.01.2022

Hezká kniha pro děti.


ardetka22
24.09.2018 5 z 5

Knížku jsem koupila synovi, protože jsem se dlouho Indiány zabývala v rámci koníčku. Nečekala jsem od knížky nic extra, ale když jsem ji začala po večerech číst, byla jsem moc mile překapená. Kniha, i když na to nevypadá na první pohled, je opravdu nabitá zážitky, chvílemi si syn zapomínal hrát, jak tajil dech a čekal, co bude dál. Mile mě potěšilo používání lakotských slovíček, která se nenáročně vinou textem. A musím také ocenit obrázky, zvlášť z pohledu autentičnosti indiánského života, který je na nich zobrazen. Opravdu na nich lze vidět to, co prérijní indiáni dělali/měli. Není to pohádka jen tak vycucaná z prstu. Moc se mi také líbí využití indiánských bájí a náhled do spirituálního života indiánů, dobře vstřebatelný i pro ty menší. Dle mě výborný počin a těším se na druhý díl :)

samuela.gc
05.12.2016 5 z 5

Krásný příběh o indiánské holčičce Bojuje s kunou a její sestřičce Agléšce. Kniha dobrá pro kohokoli, kdo má rád severoamerické indiány, pro rodiče, kteří by rádi četli hezký příběh svým dětem, pro děti, které mají rády realistické dobrodružné příběhy, i pro dospělé, co si chtějí přečíst něco hezkého a nenáročného.

Štítky knihy

pro děti Indiáni dobrodružství dětský hrdina

Autorovy další knížky

2012  92%Děti prérie
2015  100%Čunkši, vrať se

Kniha Děti prérie je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x