LucaDusa LucaDusa komentáře u knih

☰ menu

Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Po dlouhé době kniha, která mi brala dech, vystupňovala napětí a ochromila mě v samotném závěru. Detektivní zápletka je sama o sobě zajímavá a napínavá, ještě více jsem si užila brilantní vykreslení hlavních postav a postupné ponoření se do jejich "všedních" životů a minulosti. Hlavním tahákem jsou nečekané zvraty, které však nepostrádají logiku - vtipné je, že nápovědy autoři odhalují takřka od začátku knihy, avšak tak nenásilně a ledabyle, že čtenáře ani nenapadne si zdánlivých detailů všímat a předvídat pompézní závěr. Už teď se těším na další díly, do nichž se co nejdříve pustím. Doporučuji si knihu opravdu vychutnat a plně se na ni soustředit pro pochopení a hluboký zážitek, přestože bude chvílemi drsný a k neuvěření.

30.04.2020 5 z 5


Ví o tobě Ví o tobě Sarah Pinborough

Kniha velmi čtivá, vyprávěná z pohledu obou (?) hlavních ženských postav. Skvělý příběh a nečekaná pointa, ze které zamrazí... aneb co všechno dokáže láska (nebo posedlost?) :)

01.04.2019 5 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Nádherná, čtivá kniha zachycující významnou (zprvu okouzlující, poté bezútěšnou) část československé historie a příběh jednoho domu. V knize je celá řada odkazů na další literární a hudební díla, která stojí za to vyhledat (za všechny např. skladba Ondine). Nejvíce mě zaujal příběh samotných manželů L. a rodinné přítelkyně Hany.
Trošku mě mrzí pouze to, že osudy většiny postav postupně vyšuměly do ztracena. Avšak po dočtení knihy jsem porozuměla i tomuto autorovu přístupu - čas plyne dál, Skleněný pokoj zachycuje stále stejné světlo, prostor (přítomnost) a pouze zašlé zbytky stop těch, kteří se v něm pohybovali, nic víc a nic míň...
Doufám, že budu mít možnost se do skutečné vily brzy podívat!

05.08.2018 4 z 5


Labyrint Labyrint Sigge Eklund

Ze začátku mě kniha skoro vůbec nebavila a musela jsem se přemáhat, abych ji hned neodložila (zmatené bloudění matky po nocích, ambiciózní mladík se slabostí pro svého šéfa...). Jakmile jsem však překonala prvotní nezájem, postupně do sebe začaly příběhy hezky zapadat a všechny postavy mezi sebou proplétat. Pro knihy, v nichž se střídají jednotliví vypravěči, mám slabost. Posledních několik stran mě zcela uchvátilo a po přečtení knihy jsem měla pocit, že autor vystihl něco skutečně výjimečného, navíc mě z příběhu Magdy zamrazilo, přestože mnoho zůstalo nevysloveno...
Bez váhání bych díky stylu psaní, mnoha zajímavým zápletkám (které však nebyly tradičně nelogické) a geniální pointě knize věnovala 5 hvězd. Pokud si však vzpomenu na začátek, který může někoho od odhalení luxusního zbytku knihy odradit, jednu hvězdu ubírám :)

14.05.2018 4 z 5


Ledové sestry Ledové sestry S.K. Tremayne (p)

Napínavá kniha o příběhu rodiny zasažené tragédií.
Knize dávám čtyři hvězdy za neotřelý námět (problematiku dvojčat), řadu nečekaných zvratů, mrazivé momenty a celkově povedený příběh. Moc mne nebavily až násilně podrobné popisy skotské krajiny včetně řady skotských názvů, které jsem se ani nesnažila přelouskat. Přesto mne kniha opravdu zaujala - musela jsem se přemáhat, abych se nedívala dopředu ve snaze odhalit, jak se události budou dále vyvíjet :)

03.05.2018 4 z 5


Hodná holka Hodná holka Mary Kubica

Moje nadšení z této knížky nebere konce! Prolínání současnosti a minulosti, pohled několika hlavních postav, precizní styl autorky... Už dlouho mě kniha tak nevtáhla, prožívala jsem každou stránku a přemýšlela o nelehkém životním údělu (téměř) všech postav. Bravo! Někdy je příběh možná příliš neuvěřitelný a nereálný - v mém případě však právě proto zasáhl emoce tak citelně. Jednoznačně doporučuji :)

23.04.2018 5 z 5


Pláž Pláž Alex Garland

Tentokrát se k názoru většiny asi nepřipojím. Možná je to tím, že jsem od knihy očekávala něco jineho, neboť zde byla připodobněna ke Lži, která mě přímo uchvátila. V Pláži naleznete krásné popisy (především přírody) proplétané vojenskou tématikou a fantaziemi hlavního hrdiny. Celou dobu jsem čekala na odhalení tajemství komunity, nečekaný zvrat - cokoliv, co mě probudí a dodá plytkému příběhu nějakou pointu a rozuzlení. Bohužel... čtení sice poměrně rychle ubíhalo, nicméně větší emoční zážitek ve mně nezanechalo.

10.03.2018 2 z 5


Lež Lež C. L. Taylor

Opravdu poutavá kniha, která bere dech - měla jsem ji přečtou během 2 dnů, nemohla jsem se odtrhnout a začetla se během jakékoliv volné chvilky. Dávám lepší 4 hvězdičky, jedinou ubírám pouze kvůli nereálnosti a "přepálenosti" některých situací v Nepálu. Rozhodně doporučuji, stojí to za to!

04.03.2018 4 z 5


Ta druhá Ta druhá Michelle Adams

Z knihy mám velmi rozporuplné pocity. Ze začátku (až do pohřbu matky Irini) jsem se musela hodně přemáhat, abych knihu neodložila, neboť mě děj vůbec nevtáhl a nebavil. Poté už se mé zaujetí stupňovalo a musím přiznat, že poslední kapitoly jsem hltala slovo od slova v napětí, jak to nakonec dopadne. Teď úplně nevím, zda jsem s rozuzlením spokojená a kdo vlastně získal mé sympatie.. každopádně pointa určitě překvapila, což cením :)
Pravděpodobně kvůli tomu, že jde o prvotinu autorky, kniha není na můj vkus dost plynulá a "vybroušená" - dost mi vadilo občas zvláštní a jaksi nepřirozené střídání hororových, psychologických a erotických pasáží. V knize se objevuje mnoho neotřelých nápadů a pohledů, jejichž potenciál však není nejlépe využit (hlavně v případě komplikovaného vztahu sester). Velmi oceňuji geografické zasazení knihy - vyvedené popisy krajiny Skotska a samotného "tajemného domu" určitě velkou měrou přispěly ke správné atmosféře příběhu. Naopak velmi časté zmiňování a popis postižení hlavní hrdinky mě příliš nebavily - čeho je moc... Suma sumárum, přestože jsem očekávala asi něco jiného, byla kniha poměrně slušným čtením s ponurou náladou a překvapivým koncem.

08.02.2018 3 z 5


Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

Moje druhá přečtená od Cartera a opět skvělý počin! Je pravda, že při prvním čtení autora bylo vše nové, kdežto v dalších dílech už někdy tušíte, co čekat... Což mně vůbec nevadí, protože Carterův styl je prostě nejlepší (v této knize navíc šokovalo odhalení osoby vraha a zajímavý motiv vražd). Mistrovské!

04.02.2018 5 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Kniha mne zasáhla, jako už dlouho žádná jiná. Nádherný příběh.

02.12.2017 5 z 5


Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Moje první přečtená kniha od tohoto autora a rozhodně ne poslední. Skvělé od začátku do konce, smekám!

02.12.2017 5 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Nešlo o vyloženě špatné čtení, ale mnoho věcí v knize je předvídatelných. Konec byl překombinovaný. Některé pasáže na druhou stranu braly dech a velmi oceňuji příběh okolo Anne a jejího dřívejšího života.

02.12.2017 3 z 5