Pláž

Pláž https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16775/bmid_plaz-xDv-16775.jpg 4 191 31

Hrdinou románu je mladý Angličan, který na prázdninové cestě v Thajsku zjistí existenci civilizací nedotčené pláže na jednom z ostrovů v ostrovní rezervaci. Po dobrodružné výpravě s dvěma přáteli objeví společenství lidí ze všech koutů světa, kteří se snaží žít v primitivní komunitě, jejímž základem je svoboda a přátelství. Zátěž negativních projevů současné společnosti však přežívá ve všech (drogy, počítačové hry, syndrom vietnamské války ad.) a nepřímo vede i k tragickému konfliktu, po kterém se mladík a jeho přátelé vracejí zpět do lidské společnosti...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Beach , 1996


více info...

Přidat komentář

mila2411
09.11.2023 5 z 5

Kultovní "baťůžkářská" kniha... moc se mi líbilo vrátit se do 9o' let, kdy na světě byly ještě nedobyté a nedobité lokality. Pěkná kniha!

Bacileus
27.06.2023 3 z 5

Lehký spoiler! Film přivedl toto dílo k rozumu, neboť zde přestřelený konec znemožnil poměrně důkladně budovaný rozklad a příliš rychlý sled událostí nedovolil jednotlivým tragédiím vyniknout. Snahu hlouběji postihnout kolaps morálně ploché komunity, přebila snaha šokovat. Je s podivem, že vyvržená střeva a uřezané končetiny nemají zdaleka takový dopad, jako solidně umístěná sračka. I tak jde o solidní knihu.


karol.cadex
24.03.2023 5 z 5

Původní komentář se mi nenahrál, což mě mrzí, po dlouhé době jsem byla v hodnocení knihy vážná a hluboká! No nevadí, tak znovu a po mém.

Já vím, že takhle začíná 90 % mých komentářů na databázi, ale nemohu si pomoci! Takže po stoosmdesátédeváté - kdysi jsem chodila s klukem, co miloval film Pláž, myslel si, že je Dicaprio, a hrozně poeticky o tom mluvil a často jsme se na Pláž dívali a říkali si, co by kdyby. No. Ač jsme oba byli čtenáři, ke knižní formě jsme se nedostali a já na ni narazila v knihovně až po nějakých 13 letech poté, ovšem už bez pubertálního chlapce vedle sebe.
A bavila jsem se. I přes to, že nenávidím hulení trávy, Thajsko je asi poslední místo, kam bych se chtěla podívat, kdybych teda cestovala haha, a tihle cestovatelé a nomádi mě děsně iritují svou absencí odpovědnosti. A taky jak jsou umouněný a zpocený. Jenže Pláž je jiná. Asi nejvíc v tom hledání a nalézání, v událostech a reakcích na ně, v prožívání času a prostoru. Ač bych si některé Richardovy myšlenkový pochody nechala ujít. Děj knihy od eskapády Švédů skvěle graduje a to bych i řekla, že byla pro mě nejsilnější část. Takže já jsem velmi spoko.

Annkag
20.08.2022 3 z 5

Kniha byla pro mě takovým průměrem.Nic nekazila ale mě osobně jaksi nesedla.Prosím jen mne nebite :)

Ivan Kučera
12.04.2022 3 z 5

Už ťa akosi nepoznávam. Poznám tvoju tvár, keď ideš oproti mne, ale keď sa priblížiš, nič v tvojich očiach nepoznávam. Toto bude ťažké. Na knižnú Pláž som sa tešil od r. 2000, keď mala filmová premiéru v kinách. Peter V. ju doniesol na koniec školského roka a celá trieda sme ju pozerali na videu, keď už boli známy uzavreté. Ale kým som sa dotlačil ku kúpe, zistil som, že je všade vypredaná. Až v r. 2022 (!) sa mi na ňu podarilo náhodou natrafiť na Bazoši. Okamžite som objednával a s chuťou sa začítal. Žiaľ, po pár stranách som pochopil, že ma nečakaná žiadny zázrak. Alexa Garlanda mám veľmi rád vo filmovom biznise, kde je jeho reč značne originálna a teda svieža (Sunshine, Dredd, Ex Machina, Annihilation). Avšak je zrejme dobre, že spisovateľskú kariéru zavesil na klinec a venuje sa iba filmom. Jeho Pláž ubieha svižne a má krátke kapitoly. Ak sa bojíte, že tých cca 400 strán budete čítať dva roky, napokon to bude pomerne rýchly proces. Čítanie mi každopádne nič nedalo. Len strašne nečasto sa zjavilo niečo, čo ma vytrhlo z letargie. Garlandovi idú explicitné bizarnosti ako otrava a porciovanie, ktoré sa však do takto nastaveného príbehu pravdupovediac nehodia a v konečnom efekte ma rušili, asi ako keby ste do Toma a Jerryho zakomponovali pornopasáž so syrom. Môžete, ale načo? Páčilo sa mi, že ústredný Richard je kontroverznou postavou. Nemáme dočinenia s klasickým bezchybným hrdinom. Skôr naopak. To mi pripadalo sympatické a uveriteľné. Film sa mi páčil oveľa viac vďaka skvelému kastingu (áno, vrátane DiCapria), neuveriteľnej výprave, dynamickej réžii môjho miláčika Dannyho Boylea a neskutočnému pesničkovému soundtracku (možno jednému z najlepších daného desaťročia?). Zmien oproti literárnej predlohe nie je zas až tak veľa resp. sú to skôr relatívne drobnosti (Richard je vo filme Američan, Daffy má vo filme tvár pošuka Roberta Carlylea a disponuje len cameom, v knihe sa priebežne objavuje stále). Kým film bol vydarenou generačnou výpoveďou o tridsiatnikoch hľadajúcich svoje miesto pod slnkom, kniha bola vlastne ani neviem o čom. Ale tak tie 3* si azda zaslúži...

tazkykamen
02.09.2021 2 z 5

Áno, Garland napísal pláž ako 26 ročný , na druhej strane Dostojevskij Dvojníka v približne rovnakom veku takže bohvieaké haló by som z toho nerobil, naviac keď Pláž má asi tak 5 % z psychologickej kvality Dvojníka. A nemusím sa hneď ohánať Dostojevským, väčšina slovenských románov mladých autorov ktoré som prečítal je tiež umelecky hodnotnejšia.

Alegorická Pláž je síca čítavo napísaná ale obsahuje kopec nelogickostí a neliterárnych postupov , čo sa objasnilo , keď som pochopil, že je len prípravou na filmy 28 days Later a Sunshine. Garland je totiž viac filmár ako spisovateľ.
Hladať v nej výklad spoločnosti alebo nejaké posolstvo je stratou času. V podstate je to "len" filmovo efektne priamočiaro, ale aj nesúrodo a chaoticky opísané čakanie na niečo šokujúce .

beefeather
24.02.2021 5 z 5

Názory na knihu i film se, koukám, dost liší. Jelikož jsem velkým fanouškem Pána much, nešlo mi nesrovnávat oba příběhy. A u mě vede Pán much na celé čáře. Mnohem víc mě dostal do děje, byl drsnější a postavy mnohem lépe psychologicky vykreslené. Každopádně i čas strávený na Pláži jsem si užila. Po dočtení jsem si pustila film a musím říct, že mi některé věci osvětlil, které jsem z knížky napoprvé nepochopila - jako například kdo a kdy začal bláznit a vlastně kvůli čemu. Ve filmu se Richard začne utápět ve svém světě proto, že je na dlouhý čas vyhnán z Pláže do divočiny a ponechán na dlouhou dobu sám sobě. Nic takového ale v knize není, tam má společnost a denně se vrací do tábora, nějak jsem nemohla přijít na to, proč začal tak šílet.
Autor knihu napsal ve svých 26 letech - a to je opravdu obdivuhodné a nejen proto dávám plný počet. :)

bedkniha
23.11.2020 4 z 5

Možná, kdyby tam nebyla dějová linka s "Kačerem", tak bych dala 5* .....film jsem neviděla, ale chci ho vidět, už jen kvůli té nádherné pláži a krásnému moři a přírodě....myslím si, že film bude tentokrát asi taky lepší než kniha, která se přesto dobře četla...

Sidonka3
14.10.2020 4 z 5

Kniha se snahou o hlubší sdělení. Pro hledače dobrodružství, vysněné svobody a sladkých úniků. Pro ty, kteří si myslí, že můžou utéct před konflikty, závislostmi, před sebou samotným, svými temnými stíny a jinými nehezkými stránkami života na nějakou prosluněnou pláž s bezva komunitou. Co myslíte, dá, nebo čeká hrdinu zhroucení iluzí i celého pomyslného ráje?
Myšlenka dobrá, styl mohl být trošičku lepší.

Peyka
03.10.2020 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Naprosto fantastické vykreslení izolované společnosti a s tím související kruté podmínky života na ostrově. Vždycky mě ta idea fascinovala i šokovala zároveň. Mladí lidé se snaží najít ideály a ráj na zemi a udělají všechno pro to, aby uspěli. Jenže vtip je v tom, že žádný ráj neexistuje. I lidská rasa je zákeřná a bestiální, někdy možná víc než zvířata. Chápu, když mi bylo 18, tak jsem taky byla snílek a žila vcelku bezstarostný život. Teď skoro ve třiceti to vidím samozřejmě jinak :D Nicméně, tahle kniha (za mě teda i film je bezkonkurenční) mě hodně posunula v životě dál a vždycky mi zůstane na paměti.

RichardvonT.
04.09.2019 3 z 5

Jako první jsem viděl film, pak jsem se těšil na knížku, na ty "drobný rozdíly". Dlouho dlouho pořád to samé...a potom se trať poněkud rozdvojila. Dalo se to číst, o přestávkách v práci a na cestě busem je Pláž dobrý společník. Určitá podoba s Pánem much - uzavřená společnost na ostrově. Občas teče krev.

Pabloo
04.10.2018 5 z 5

Výborný román, na konci mi už začínalo "hrabat" společně s Richardem...

LucaDusa
10.03.2018 2 z 5

Tentokrát se k názoru většiny asi nepřipojím. Možná je to tím, že jsem od knihy očekávala něco jineho, neboť zde byla připodobněna ke Lži, která mě přímo uchvátila. V Pláži naleznete krásné popisy (především přírody) proplétané vojenskou tématikou a fantaziemi hlavního hrdiny. Celou dobu jsem čekala na odhalení tajemství komunity, nečekaný zvrat - cokoliv, co mě probudí a dodá plytkému příběhu nějakou pointu a rozuzlení. Bohužel... čtení sice poměrně rychle ubíhalo, nicméně větší emoční zážitek ve mně nezanechalo.

SteveK
01.07.2017 4 z 5

Zajimavostí je, že kniha je tak neuvěřitelně o ničem a příběhově mělká, až je prostě dobrá. Stránky lítaly jedna za druhou a výborný popis všeho mě častokrát na Pláž skutečně dostal.

Ale je fakt, že to bylo celé za plexisklem.

Tilikum
19.11.2016 5 z 5

Velká bomba! Kniha se čte sama. Jasně, dnes už Thajsko vypadá trochu jinak, ale něco podobného by se klidně mohlo odehrát v Kambodži nebo Barmě. V závěru super psycho. Zvíře prostě dříme v každém z nás, i v mírumilovných hipících, který se stanou krvelačnými zrůdami.

Disease
04.11.2016 3 z 5

Celkem dobře napsaná soft verze Pána Much pro neohippies.

exitus
11.08.2016 4 z 5

Vůbec nerozumím tomu, že to někomu přijde nezáživně napsané. Četla jsem v originále, což možná pomohlo, ale já se opravdu nemohla odtrhnout. Pravda, bylo to napsáno tak "normálně", věcně, ale k charakteru Richarda se to hodilo. Prostředí pláže je perfektní a neustálý pocit toho, že se něco musí pokazit, buduje skvělou atmosféru. Za mě rozhodně výborné letní čtení.

Witta
20.07.2016 3 z 5

Pro mě osobně trochu moc psycho, celkem jsem se s tím pral..

groula
09.03.2016 3 z 5

No nevim. Prijde mi to hrozne nezazivne napsany. Spousta nervydrasajicich zazitku popsany naprosto fadnim az nudnym stylem. Kdybych nevidel film, tak nedoctu knihu ani do pulky.
Ted sem na cca 60% knihy a uz se modlim aby byl konec.
Stáhnu znovu film, vecer na nej kouknu a raci si asi prectu neco jinyho....

Tak sem na 85 % knihy a už mám jasno.

Je to jako koukat na porno na sousedovu televizi dalekohledem přes umolousaný okno přes půl sídliště. Je mi jasný, že se tam něco děsně vzrušujícího odehrává, ale není slyšet nic a přes mastný okno toho neni ani moc vidět.

Takhle napínavě je to psaný....

józi.odkudkam
15.11.2015 4 z 5

Jelikož film směle figuruje v mé absolutní topce, čekal jsem pět jak bič. A ono ne. Jako, tahle Pláž špatná není, to zas určitě ne. Jen je jiná. Možná krapet dospělejší, umírněnější, míň emotivní, bombastická...a nudnější. Přesto si ty 4**** v klidu urvala.

PS: Ať už si vytvoříte vlastní společnost, nebo náhodou žijete v té stávající, důležité nakonec je, snažit se to mít srovnaný tady (klepu si na spánek).