Lovana Lovana komentáře u knih

☰ menu

Příběh slunečnice Příběh slunečnice Miriam Blahová

Na knihy autorky jsem se dlouho chystala a jsem ráda, že jsem se k Příběhu slunečnice konečně dostala a určitě si brzo přečtu i další knihy autorky, protože Příběh slunečnice se mi velmi líbil.
V knize jsem dostala to, co mám v takovýchto příbězích velmi ráda, a to je střídání linky ze současnosti a linky z minulosti. Zároveň mám ráda příběhy z období druhé světové války, které se zabývají životem obyčejných lidí z tomto období.
Bavily mě obě linky, jak linka Natálie, tak vyprávění o Evě. Natálie mě chvílemi docela štvala, ale postupně jsem si ji docela oblíbila. Vyprávění o Evě bylo velmi zajímavé, byla to dost emoční jízda. Úplně nejvíce jsem si ale oblíbila babi Kratochvílovou, ta byla prostě úžasná.
Kniha byla velmi čtivá, chtěla jsem brzo zjistit, jak vše bylo a bude, ale zároveň jsem knihu dočíst nechtěla, nechtěla jsem se loučit s postavami a toto se u mě neobešlo bez slz. Už teď se těším až se pustím do dalších autorčiných knih.

Hodnocení 4,75*/5*

27.04.2024 5 z 5


Srdcem mojí babičky Srdcem mojí babičky Barbora Linke

Kniha Jménem mojí sestry se mi moc líbila, takže jsem věděla, že si určitě přečtu i pokračování. Byla jsem zvědavá, jak se mi tento díl bude líbit, protože jsem si Ester zdaleka neoblíbila tolik jako její sestru Soňu.
Ale v tomto pokračování dostane možnost Ester blíže poznat a pochopit, proč se chová, tak jak se chová.
Čtení opět, vzhledem k době, ve které se odehrává, nebylo úplně jednoduché, ale přesto byla kniha velmi čtivá, stránky utíkaly jedna za druhou a mě bylo, stejně jako u první knihy líto, že kniha nemá stran více.
Velmi jsem ocenila možnost lehce vidět příběh i „z druhé strany“ a to díky scénám, ve kterých došlo k bombardování Drážďan.
Na konci knihy bych ještě určitě ocenila rozvinutí osudů dvou vedlejších postav, tak třeba se dočkáme dalšího pokračování, kde se nám i toto vysvětlí.
Kniha byla velmi čtivá, příběh z období 2. světové války, který se nezbývá přímo koncentračními tábory, ale ukazuje, jak žili obyčejní lidí, zároveň propojení historické a současné linky, přesně toto mám v knihách z tohoto období ráda. Malinko více se mně osobně líbil první díl, ale opravdu jen o malý kousek a těším se na případné pokračování či jinou knihu autorky.

Hodnocení 4,5*/5*

25.04.2024 5 z 5


Alicina síť Alicina síť Kate Quinn

Moje první kniha autorky a určitě ne poslední. Obecně mám hodně ráda příběhy, kde se střídá více časových rovin, takže to bylo něco přímo pro mě.
Velmi zajímavé je spojení minulosti a „přítomnosti“ a tím pádem i v podstatě propojení dvou světových válek, a tímto jsem se v knize asi zatím nesetkala.
Obě časové linky jsou hodně silné, o trochu více mě asi bavila linka z 1. světové války, bylo pro mě velmi zajímavé nakouknout pod pokličku toho, jak to měly ženy – špiónky těžké.
Pokud jde o hlavní postavy tak jsem si velmi oblíbila všechny hlavní postavy, i když u jedné to trochu trvalo (kdo četl, ví, koho myslím a proč to tak bylo). Zároveň mě velmi zajímal osud dalších dvou osob (opět kdo četl pravděpodobně ví, koho myslím).
Přestože má kniha více než 500 stran, tak se čte velmi dobře a stránky utíkají samy pod rukama, zejména ve druhé polovině, to už je úplně „fičák“.
Některé věci v příběhu bych si přála, aby byly jinak, ale tady nemůžu být konkrétnější, aniž bych spoilerovala a za druhé to je jen můj subjektivní pocit, jak bych si přála, aby kniha dopadla.

Hodnocení 4,5*/5*

17.04.2024 5 z 5


Smrtící spojení Smrtící spojení Ian W. Sainsbury

S knihou jsem měla ze začátku dost problém, vůbec mě nebavila a dlouho jsem se nemohla začíst. To se změnila cca po 130 stránkách, což je v případě této knihy téměř polovina a nečíst knihu jako štafetu, tak si nejsem jistá, zda bych tak dlouho vydržela a neodložila knihu ještě předtím, než mě začala konečně bavit.
Druhá polovina už mě bavila podstatně více, taky jsem ji měla přečtené výrazně rychleji než první polovinu. Ve druhé polovině se toho začalo více dít a postupně jsme zjišťovali, co se stalo a proč.
Při některých částech jsem zůstala nechápavě zírat a do teď je mi zle z toho čeho jsou lidé schopní (věřím tomu, že podobní lidé opravdu existují a je mi z toho zle).
Celkově se mi kniha docela líbila, ale na mě byl ten začátek opravdu nudný a zdlouhavý.

Hodnocení 3,5*/5*

03.04.2024 4 z 5


Šeptající mrtví Šeptající mrtví Darcy Coates

Moje teprve třetí kniha autorky (zatím jsem četla jen jeden díl ze série strašidelných domů a Pod hladinou) a určitě ne poslední.
Knihy autorky mě baví, jsou příjemně mrazivé a čtivé.
Tato kniha mi z těch, které jsem četla přišla asi nejméně strašidelná, jen ze začátku jsem si říkala, že asi není dobrý nápad ji číst po nocích, ale postupem času už mi to vůbec nevadilo.
Hlavní postavu jsem si poměrně oblíbila, ale koho jsem si naprosto zamilovala, tak to byla Daisy a Zoe a doufám, že se s nimi setkáme v dalším díle.
Celkově byl příběh takový jednoduchý, velmi dobře se četl a jako začátek nové série mě nalákal na další díly.
Jedna, respektive dvě věci se v knize vůbec nevyřešily, tak snad se o nich dozvíme více v dalších dílech.

Hodnocení 4,25*/5*

02.04.2024 4 z 5


Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Po dlouhé době jsem se k autorce opět dostala (četla jsem jen první tři její knihy vydané u nás a pak dlouho nic), kniha nebyla špatná, ale první tři knihy, které jsem od autorky četla se mi líbily více
V této knize nebyla snad jediná sympatická postava, spíš jsem celou knihu přemýšlela, kdo je tam největší psychopat. Postav bylo poměrně hodně a chvíli mi trvalo, než se se zorientovala v úplně všech, zejména v těch vedlejších postavách jsem měla poměrně „guláš“.
Příběh byl dost zamotaný a člověk si nemohl být ničím moc jistý. Jedna věc ohledně vyústění mě zklamala, ale konkrétnější nebudu, ať nespoileruji.
Určitě si časem nějakou knihu autorky opět přečtu, protože nejsem z této knihy tak nadšená, jako z těch předchozích, tak kniha byla velmi čtivá a bavila mě, jen jsem čekala trošku více.

Hodnocení 3,75*/5*

02.04.2024 4 z 5


Dokud se budeš smát Dokud se budeš smát Hana Marie Körnerová (p)

Hned po skončení Stanice odložených lásek jsem pokračovala druhým dílem Dokud se bzdeš smát.
Na začátku mě mrzelo, že už se v tomto díle nevyskytuje Laděna, ale jiná kamarádka Kamily Ilona, ale i její příběh nyl zajímavý, tak mi to potom už nevadilo.
V tomto díle se vyskytuje více těžkých témat, ale stejně se audiokniha dobře poslouchala a příběh utíkal.
Stejně jako v prvním díle mě více zajímal životní příběh Kamily, ale i příběh Ilony mě bavil.
Celkově se mi o trošku více líbil první díl, ale ani tento nebyl špatný.

Hodnocení 4*/5*

02.04.2024 4 z 5


Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Další kniha autorky, opět ve formě audioknihy (přiznám se, že žádnou knihu autorky jsem nečetla z knihy, ale všechny jsem poslouchala ve formě audioknih), tato autorka je pro mě zárukou dobrého poslechu, žádná z jejich knih, kterou jsem poslouchala mě zatím nezklamala.
Příběh mě velmi bavil, velmi rychle jsem si oblíbila Kamilu, s Laděnou to bylo trošku horší, ale ani ona mi nevadila. Byla jsem zvědavá na vývoj jejich života, zejména toho Kamilina a poslouchala každou volnou chvíli.
Celý příběh krásně plynul, jen závěr mi přišel takový příliš rychlý a čekala jsem, že úplný závěr bude trochu delší a více rozvinutý.

Hodnocení 4,25*/5*

02.04.2024 4 z 5


Ukradené životy Ukradené životy Patricia Gibney

První díl série mě moc nebavil, ale jelikož je série velmi vychvalovaná, rozhodla jsem se dát ji ještě šanci. Druhý díl byl za mě lepší než díl první, ale stále jsem si ze série nesedla na Dám příležitost ještě třetímu dílu a poté se rozhodnu, zda budu pokračovat nebo ze mě fanoušek této série nebude.
Přestože mě tento díl bavil více než díl první, tak i tak mi trvalo dlouho se začíst a dlouho mě kniha nenutila pokračovat ve čtení, až cca druhá polovina byla lepší, ale stále mi přišlo, že hrozně dlouho trvalo, než se něco zjistilo a začalo se něco dít. Naopak konec mi pak přišel až uspěchaný.
Lottie je hrozně zvláštní hlavní hrdinka, a i když už mi nelezla tak na nervy jako v prvním díle, tak stále to rozhodně není moje oblíbená postava.
Za mě tedy o něco lepší než první díl, ale stále nejsem ze série nadšená. Uvidíme, zda tom změní třetí díl.

Hodnocení 3,75*/5*

26.03.2024 4 z 5


Andělé smrti Andělé smrti Patricia Gibney

Na tuto sérii jsem se velmi těšila, protože jsem na ni slyšela spoustu chvály. Já ale bohužel nejsem zdaleka tak nadšená, tak jak jsem čekala.
Bohužel ze začátku mě kniha vůbec nebavila, zhruba 150 stran jsem se opravdu nudila a nemohla se začíst.
Hlavní postava mi nebyla příliš sympatická, zejména pokud jde o její osobní život, ale má to těžké, bůhví, jak by se člověk choval v její situaci. Naopak jsem si oblíbila Lotiina kolegu Boyda, ten je moc velký sympaťák.
Samotný případ byl velmi zajímavý, i když samotné vyústění mě nijak zvlášť nepřekvapilo, celkem dost jsem odhadla, kam celý případ směřuje.
Jak už jsem psala, nejsem zatím nijak nadšená, ale dám sérii ještě šanci a třeba se mi druhý díl bude líbit více a zláká mě k pokračování v sérii.

Hodnocení: 3,25*/5*

14.03.2024 3 z 5


Černé léto Černé léto M.W. Craven

Druhý díl ze série s Washingtonem Poem a já jsem opět velmi spokojená. Byť se mi osobně líbil první díl malinko více, tak si myslím, že je to spíše o preferencích každého čtenáře, protože oba případy jsou úplně jiné, a proto je i dost těžké tyto dvě knihy porovnávat.
Kniha opět velmi čtivá, čemuž samozřejmě napomáhají i krátké kapitoly, které nutí člověka část dál a dál.
Ze začátku mi hrozně chyběla Tilly, bez ní tomu chyběla ta správná šťáva. Později už se tam naštěstí objevila a za to jsem byla velmi ráda, protože Tilly jsem si hned v prvním díle naprosto zamilovala.
Tento díl byl pro mě zajímavý kuchařským prostředím. Dozvěděla jsem se i z tohoto prostředí nějaké informace, které jsem neznala. Určitě musím někdy vyzkoušet metodu souse-vide.
Mimochodem, pokud máte poněkud citlivější žaludek, tak na začátku knihy, konkrétně u první a šesté kapitoly, nedoporučují jíst.
Závěr knihy byl také velmi povedený, byť některé věci jsou jasné dlouho dopředu, tak tam stejně byla jedna věc, u které jsem zůstala zírat s otevřenou pusou.
Za mě tedy velmi povedené pokračování série a já se už nyní těším na další díl a mé oblíbené hrdiny.
„Poe, máme problém.“

Hodnocení 4,5*/5*

10.03.2024 5 z 5


Závod s časem Závod s časem Lisa Regan

Další díl mé oblíbené série a já na něj byla hodně zvědavá, jelikož předchozí díl byl za mě jeden z nejslabších z této série, takže jsem se do knihy pouštěla v podobě e-knihy ještě před vydáním papírové verze knihy, abych co nejdříve věděla, jaký bude tento díl. A také jsem využila toho, že jsem předchozí díl četla jen asi o dva týdny dřív, a tudíž jsem měla předchozí díl ještě v čerstvé paměti.
Tentokrát se opět vracíme k případu, který se osobně dotýká Josie a její rodiny, ale vzhledem k tomu, že poslední dva příběhy se nedotýkaly osobního života Josie ani nikoho z jejich kolegů, tak mi to tentokrát tolik nevadilo. Také jsem ráda, že jsme se dozvěděli více o Trinity a její minulosti.
V tomto díle se opět setkáváme se střídáním dvou rovin příběhu, tak jako již v některých předchozích knihách. Mě tady to přeskakování baví a mám ráda, když vidíme daného člověka ze dvou úhlů pohledu.
Osobně bych tento díl řadila k těm lepším, ale zároveň je mou jedničkou stále Matčin hrob a nejsem si jistá, zda tento díl v mých očích nějaký další překoná. Každopádně už teď se těším na další díl, jen mě mrzí, že teď nás čeká dlouhé čekání.

Hodnocení 4,5*/5*

04.03.2024 5 z 5


Její vina Její vina Simone St. James

Nebýt štafety tak se ke knize nejspíš vůbec nedostanu, ale rozhodně toho nelituji. Trochu mě překvapila vyskytující se duchařina, ale to jen proto, že jsem nečetla anotaci, protože s nimi nemám moc dobré zkušenosti. Na druhou stranu mi duchařina vyloženě nevadí (přestože se přikláním spíše k racionálnímu vysvětlení), takže mi ani tady nijak nevadila.
Kniha měla malinko pomalejší začátek, ale na to, jak je hrubá, tak se četla dobře a druhá polovina knihy už byla velká jízda, kdy jsem jen otáčela stránky, abych zjistila, jak vše bylo a také jak to dopadne. V knize pro mě bylo hned několik aha momentů, kdy jsem si musela kousek textu přečíst podruhé, abych vstřebala, co se stalo. Jiné věc jsem zase tušila výrazně dřív, než k nim došlo.
Hlavní hrdinky jsou každá úplně jiná, ale obě jsou velmi zajímavé a neměly to v životě snadné. Trochu víc jsem čekala od minulosti Shea (trošku problematická věc na překlad je jméno Shea, ale oceňuji vysvětlení na začátku knihy, jak se jméno vyslovuje a proč bylo v překladu ponecháno v neskloňované verzi).
Co mě bavilo trochu méně byl samotný závěr knihy, tam byl konec na mě až moc takový rozvleklý a úplně mi nesedl. Ale celkově se mi kniha hodně líbila a bavila mě a určitě si časem přečtu i druhou knihu autorky.
A jestli něco na této knize naprosto miluji, tak je to kocour s dokonalým jménem Winston Vrnčil.

Hodnocení 4,25*/5*

04.03.2024 4 z 5


Prázdné úsměvy Prázdné úsměvy Katherine Arden

Na poslední díl série Malá místa jsem se těšila, ale zároveň mě mrzí, že se s našimi malými kamarády loučíme.
Třetí díl série skončil velmi napínavě, tak jsem byla zvědavá, co se bude v tomto závěrečném díle dít. Bohužel musím konstatovat, že spolu se třetím dílem je pro mě tento díl nejslabší. Ze začátku mě to úplně netáhlo ke čtení ani jsem neměla problém knihu odložit.
Musím přiznat, že tento díl mi osobně přišel o něco strašidelnější (v určitých pasážích) než Temné vody a pokud nemáte rádi klauny nebo se jich bojíte, asi tento díl pro vás nebude to pravé ořechové. Druhá polovina knihy již byla poněkud akčnější a já se velmi těšila na rozuzlení příběhu a tam nastal pro mě největší kámen úrazu. Zatímco celou knihu příběh pomalu (někdy až moc pomalu) plynul, tak konec se poté vyřešil na asi dvou stranách. Přiznám se, že jsem od konce čekala něco více, jak v zakončení tohoto konkrétního dílu i celé série. Přesto mě tato série bavil a ikdyž je to série pro děti, tak mi vůbec nevadí, že jsem si přečetla, naopak jsem za to ráda.

Hodnocení 3,5*/5*

21.02.2024 4 z 5


Pověz mi Pověz mi Anne Frasier (p)

Druhý díl série Kalifornské zločiny a bohužel mě ani tento díl nijak moc nebavil, což mě mrzí, protože hlavní postavy jsem si oblíbila již v prvním díle, v tomu se tyto příběhy odehrávají ve velmi zajímavém prostředí, nicméně i s tímto dílem jsem se spíš trápila, nic mě nenutilo číst dál a ani mě příliš nezajímalo, jak se zločin vlastně vyřeší. To možná trochu souviselo s tím, že na rozdíl od sympatických hlavních postav mi oběti zločinu vůbec nepřirostli k srdci a bylo mi vlastně jedno, jak to s nimi dopadne.
Nejvíce mě vlastně zajímalo, jak to dopadne s Danielovou matkou a jak to bude dál mezí Danielem a Reni.
Konec jsem částečně očekávala, i když tam bylo i něco, co mě překvapilo. Jsem ráda, že tato série tímto druhým dílem končí a snad se mi příští kniha autorky, až (a pokud) u nás nějaká další vyjde, bude líbit více, rozhodně na autorku po této sérii nezanevřu, ikdyž mě osobně mnohem více bavila série s Jude Fontaine.

Hodnocení 3,25*/5*

21.02.2024 3 z 5


Zvrácené království Zvrácené království Rina Kent

Konečně jsme se dozvěděli všechna tajemství (teda jen tajemství ohledně Aidena a Elsy, na tajemství ohledně Xandera a Kim si musím počkat do dalšího dílu), částečně jsem už od druhého dílu věděla, co se dělo, ale tady se nám vyplnila všechna chybějící okénka.
Jsem ráda, že se nám tímto dílem příběh o Else a Aidenovi uzavřel a že v dalším díle zjistíme, co se dělo mezi Xanderem a Kim (ano, i přesto, že mi spousta věcí v této sérii není po chuti, tak ta jejich minulost mě zajímá, takže si přečtu i další díl).
Stále tady byly věci, které na mě byly za hranou, ale když jim to oběma vyhovuje proč ne. Kromě odhalování minulosti mě tento díl příliš nenadchl, také jsem se ho všech dílů četla nejdéle, zejména první polovina tohoto dílu mě moc nebavila, druhá polovina již byla lepší.

Hodnocení 3*/5*

21.02.2024 3 z 5


Ocelová princezna Ocelová princezna Rina Kent

Velmi mě zajímala minulost, která pojí Aidena a Elsu, což byl víceméně jediný důvod, proč jsem v sérii pokračovala. Něco jsme se dozvěděli, ale jak jsem očekávala, to hlavní si autorka nechala do dalšího dílu.
Bohužel v tomto díle jsem si velmi často říkala, že kdybych to uměla, tak bych některé pasáže s klidným srdcem přeskakovala, hrozně mě štvalo to, jak Elsa nevěděla, co chce, ale nedala pokoj, dokud to nedostala Aiden byl vlastně stále stejný, snad jen jeho majetnickost vůči Else se (pokud to je ještě vůbec možné) ještě vystupňovala.
Závěr tohoto dílu byl pro mě ještě větší šok než závěr prvního dílu, tady jsem doslova zůstala zírat s otevřenou pusou. Takže jsem okamžitě sáhla po dalším díle, abych věděla, jak vše dopadne a co se stalo v minulosti.

Hodnocení 3*/5*

21.02.2024 3 z 5


Zvrhlý král Zvrhlý král Rina Kent

Tak já vám nevím, co si myslet a vlastně ani jak hodnotit. Na jednu stranu byla kniha velmi čtivá a nutilo mě číst dále, abych zjistila, co se stalo v minulosti, na druhou stranu jsem velmi často skřípala zuby, protože Aiden je naprostý psychopat, kretén, idiot atd., potřeboval by pořádně propleskávat minimálně třikrát denně. Já bych ho vedle sebe teda nesnesla, a to jsem ještě nezmínila začátek knihy, to byl teprve hnus, to jeho chování. A vzhledem k tomu nechápu ani chování Elsy. Na druhou stranu mě opravdu zajímá jejich historie a vše, co se stalo v minulosti, zároveň konec prvního dílu je hodně otevřený a nedá mi to, nečíst dále. To co se stalo na posledních stranách byl pro mě WTF moment, kdy mi spadla brada.

Hodnocení 3,25*/5*

12.02.2024


Vražedná temnota Vražedná temnota Lisa Regan

Již sedmý díl ze série s Josií jsem si nemohla nechat ujít, protože tato série je za mě skvělá a vždy se těším na nový díl.
Ovšem tentokrát musím říct, že nejsem tak nadšená, jako u předchozích dílů a za mě je to spíše slabší díl této série. Celkově pro mě tento díl nebyl tak čtivý jako ty předchozí a zároveň mě ani nijak nepřekvapilo vyústění, které na mě bylo až překombinované. Také se v tomto díle hodně řešila minulost Josie a její neustálé noční můry a omílaná chuť na whiskey už mě nebavily.
Doufám, že další díl mě bude zase bavit více.

Hodnocení 4*/5*

12.02.2024 4 z 5


Najdi mě Najdi mě Anne Frasier (p)

Do knihy jsem se pustila zejména proto, že předchozí série autorky s Jude Fontaine mě velmi bavila. Bohužel od začátku knihy jsem měla pocit, jako by tuto knihu napsala úplně jiná autorka. Dlouho mi trvalo, než jsem se do knihy alespoň trochu začetla a musela jsem se do knihy trochu nutit.
Rozhodně to, ale nebylo způsobeno hlavními hrdiny, zejména Daniela jsem si oblíbila velmi rychle. S Reni mi to trvalo trochu déle, ale vzhledem k tomu, co vše zažila, je jiná, tak je to asi pochopitelné.
Postupně jak se příběh vyvíjel, tak už jsem celkem tušila, kam se bude ubírat, ale to mi nijak nevadilo, spíš jsem byla zvědavá, zda mám pravdu. Na druhou hlavně ke konci se objevilo několik situací, u kterých jsem nechápala, proč se hlavní postavy zachovaly tak, jak se zachovaly a některé situace mi přišly nereálné.
Líbilo se mi prostředí pouště, které není v takovýchto knihách vůbec časté, ale zároveň s ní se pojí i některé, pro mě, nepochopitelné situace.
Druhý díl si určitě přečtu, už proto, že jsem zvědavá, jak to bude s hlavními postavami dál a za bude zodpovězena jedna otázka, kterou mám po přečtení prvního dílu.

Hodnocení 3,25*/5*

08.02.2024 3 z 5