Šeptající mrtví

Šeptající mrtví https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524534/bmid_septajici-mrtvi-652e87a1b89cc.jpg 4 140 49

Strážkyně hrobů série

1. díl

Slyší jejich šepot. Keira je bez domova, pronásledovaná a zoufale se snaží uniknout prudké bouři. Útočiště najde v opuštěné zahradníkově chatce. Ta stojí na okraji hřbitova a ze všech stran ji obklopují hroby: některé nedávné, jiné stovky let staré a všechny zanedbané. A ve tmě slyší šeptání neklidných mrtvých. Hřbitov ožívá nezřetelnými spektrálními siluetami, v jejichž čele je žena, jež zemřela příliš brzy. Keira je jediným člověkem, který ji vidí, a nyní se stala jejím novým cílem. Keira je odhodlaná duchovi pomoci do příštího života. S nečekanými novými přáteli zkoumá minulost zesnulé ženy, přičemž odhalí příběh plný klamu, nešťastné lásky a vraždy. Minulost však není tak prostá, jak se zdá, a Keiře rychle dochází čas.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Whispering Dead


více info...

Přidat komentář

Tris257
předevčírem 5 z 5

Skvěle se čte, má spád, nenudí. Místy vtipná, napínavá, tajemná…za mě super oddechové čtení. Darcy nezklame!

leniska6373
23.04.2024 4 z 5

Kniha se čte velice dobře…ma to hlavu a patu…dej urcite neurazi a neni to zadny horor…je to takove klidne cteni a uz se moc tesim na dalsi dil…


hlenicka
17.04.2024 5 z 5

Takový hodně jednoduchý příběh s náznaky romantiky,okořeněný krimi zápletkou,kam se trochu přimíchal horor,ale fakt jen trošku,strašidelný to fakt nebylo a to bych mohla být na hřbitově o půlnoci a číst si tento příběh.
Hodně jsem si zamilovala Zoe,takovou kámošku bych chtěla mít! A s Keirou se to ještě v dalších dílech rozjete,těším se.
Prostě se to hezky četlo,slova se neopakovaly a myšlenka zůstala stejná,pěkná knížka na jedno odpoledne.

Šebestová3
12.04.2024 5 z 5

Horor to nevidělo ani z rychlíku, ale co si budem, ty Darciny nikdy nebyly nic děsivého. Tohle mi naopak sedlo, možná právě proto, že tam duchařina byla spíš okrajově. Ovšem postavy se jí podařily tak sypátiko, že si ráda a s chutí přečtu další díl.

blackoutzuzi
10.04.2024 3 z 5

2,5 hvězdičky

První díl nové série od mé oblíbené Darcy Coates mě poněkud zklamal. Tohle je asi první kniha, která mi od ní nesedla. Ač si opět drží svou typickou čtivost, i zajímavé postavy, tak ten děj značně pokulhával. Až jsem si během čtení pokládala otázku, kdo je vlastně cílová skupina.. tohle bylo tak překombinované, místy to působilo spíš jak lehce mysteriózní kniha s detektivní zápletkou pro mládež než horor pro dospěl #pardon Já mám horory fakt moc ráda, děsně ráda se bojím a tohle mi jednoduše nestačilo:)
Ale umím si představit, že někdo, kdo neholduje brutálním hororům a chce si odpočinout u lehce strašidelné knihy, která se čte fakt dobře, bude spokojenější než já.

Já mám autorku moc ráda a pokud můžu radit, tak si radši přečtěte Kořist, to je za mě její topovka:)) a sérii Strašidelné domy!

čef
10.04.2024 3 z 5

Už ani ti duchové nejsou strašidelní a dokonce kooperují s tím, kdo je vidí. Co ale čekat od autorky, která se na tento žánr zaměřuje, že. Moje chyba, že jsem se do tohoto krátkého příběhu začetl a nakonec nevím ani proč. Nevím, komu bych tuto knihu doporučil, ale ona si jistě své nadšence najde a bude je možná v posteli alespoň trošinku strašit.

knihomolka27
09.04.2024 1 z 5

(SPOILER) 20 procent

Rozbor téhle knížky by byl doopravdy na dlouho....Začnu tím, že s Darcy mám celkem hořkosladký vztah, jsou její knihy, kterým jsem dala třeba i pět hvězdiček...no prostě ta kvalita dost hapruje a nikdy si nemůžete být jistě jestli vám Darcy naservíruje něco aspon průměrného nebo naprosto mimo mísu a tahle kniha je bohužel přesně tenhle případ....Těch 20 procent nedávám jen tak, doopravdy jsem se v tom snažila hledat co pochválit a nic jsem skoro nenašla.

Tak předně je to úvodní díl ze série, takže se dá pochopit, že bude trochu méně dějový, nebo že se ještě rozkoukáváme, ale tady se doopravdy NIC nedělo. Hlavní hrdinka je sice fajn, ale celkem nezajímavá, její duchařské schopnosti i přes ztrátu paměti umí aktivovat bez sebevětších problémů jakobynic, navíc to autorka umí popsat až groteskním stylem, který tomu taky nepřidá. Její schopnosti nebo jak to nazvat se mění podle toho jak to zrovna děj potřebuje - jednou jí stačí se dotknout věc a už vidí minulost, jindy se dokáže vcítit do situace zemřelého. Hlavní hrdinka je prostě příliš dokonalá a bez problémů zvládá i sebeobranu, má tělo atletky....možná se to vysvětlí v dalším dílu, ale mě to teda unavovalo.

Kniha se prezentuje jako horor, mystery možná trochu thriller, ale není to ani jedna z variant, je to takový celkem nesmyslný guláš, u kterého sem měla pocit, že ta duchařská linka tam vůbec nefunguje, a přitom jsem doufala, že ona bude doslova srdcem té knihy, a ono vlastně vůbec. To bylo tak nudně napsané, odfláklé, ta duchařská linka neměla vůbec atmosféru, vše to šlo až moc jednoduše, vrah byl zřejmý hned....snad nejhorší duchařská linka, kterou jsem četla a to mám tenhle žánr už celkem načtený.
Celý děj je vlastně o tom jak hlavní hrdinka tráví čas s dalšími nezajímavými postavami, v případě konspirátorky Zoe je to ale opačný extrém, tam se tak tlačilo na pilu, že si nedovedu představit situaci, kdy by mi tahle postava nevadila...klidně at věří na konspirační teorie, ale proboha tohle už je vážně přes čáru. Otravnější postavu aby člověk pohledal. Mason je zase sympaták odvedle, který je ale celkem otravný jak je pořád ve správný čas a na správném místě.

Ta kniha je neskutečně prázdná, je sice pořád čtivá, ale né tak moc jak jsme od Darcy normálně zvyklí, občas mě čtení opravdu nudilo. Duchařská linka je naprosto oničem, jak příběhem, tak provedením - jako film na Netflixu by to možná prošlo na průměr, ale jako knížka u které musíte vynaložit úsilí a popuzdit uzdu fantaziji, tak tam to prostě nestačí, nebo aspon mně ne.

Postavy jsou sice kladné, ale jsou nudné, málo prokreslené - vztahy mezi nimi jsou aspon v některých pasážích jedním z mála knižních kladů. Kniha působí tak nějak bez ukotvení a děje, mnoho otázek tam je otevřených a láká se asi na další díly. Hrdinka je až příliš schopná, na to, že ted prožívá osobnostní krizi, celkově to působí, že autorka splácala hned několik námětů dohromady, ale dohromady nefunguje příliš ani jeden.

Záporáci jsou naprosto k smíchu, stejně jako chování posav. Mnoha situací nastane prostě jen tak kvůli akci - hrdinové se vloupou do Dainova domu a pak se hrozně diví, že je sleduje a vyhání je...ale proč by to měl on zase dělat. G jako hlavní záporák je naprosto neuspokojivý a hlavní hrdinka si ho doslova namaže na chleba během minuty, navíc je vyhrocený jen tak úplně zbytečně a jedná naprosto hloupě a nelogicky. Hrdinka mění názory a rozhodnutí jak se jí zlíbí, celý tenhle příběh vyřeší jenom tak, že někam spadne a hned tam něco objeví, nemá ale žádné zásluhy.


Opravdu neskutečně jednoduchá a prázdná kniha, která není ani tím, čím slibuje. Nějaké nápady nejsou špatné, a při jiném zpracování by mohly fungovat, ale tady je to přesně naopak. Mrzí mě jak trestuhodně je tu duchařský motiv nevyužitý.....opravdu hodně neuspokojivý první díl a kniha sama o sobě.

trancy
05.04.2024 5 z 5

Mezi horory bych knihu teda nezařadila, ale mě se četla lehce a svižně. Nenáročné čtení s otevřeným koncem...

Duchoslp
04.04.2024 3 z 5

Nebylo to špatné, jen jsem čekala více odhalení z života Keiry. Závěr - knížka neurazí, ale ani nenadchne.

Jaymay
03.04.2024 4 z 5

Kdybych věděla, že to má otevřený konec, nečetla bych ji.

Rozhodla jsem se pro ni ze tří důvodů, jsou v ní duchové, neodehrává se to v domě (jak většina knih od této autorky) a její medializaci se nedalo uniknout.

Prvně bych vyzdvihla plusy. Kniha je krátká, čte se rychle poměrně jednoduše, děj ubíhá a nabírá na obrátkách, takže stránky vás nutí číst dál a dál. Postavy jsou nekomplikované, přímočaré, zda se, že každý má svou roli. A tady se nabízí první zádrhel.

Čekala jsem nějaký zvrat v postavách, nějakou změnu, šok, převrat ale nic nepřišlo. Všichni měli své úlohy naplánované, což při čtení spadá do menší rutiny. Proto úplně nemám nutkání přečíst další díl, neboť mě kniha nenavnadila na pokračování.

Nicméně jako jednohubku k nedělní kávičce ji mohu s klidem doporučit

Lovana
02.04.2024 4 z 5

Moje teprve třetí kniha autorky (zatím jsem četla jen jeden díl ze série strašidelných domů a Pod hladinou) a určitě ne poslední.
Knihy autorky mě baví, jsou příjemně mrazivé a čtivé.
Tato kniha mi z těch, které jsem četla přišla asi nejméně strašidelná, jen ze začátku jsem si říkala, že asi není dobrý nápad ji číst po nocích, ale postupem času už mi to vůbec nevadilo.
Hlavní postavu jsem si poměrně oblíbila, ale koho jsem si naprosto zamilovala, tak to byla Daisy a Zoe a doufám, že se s nimi setkáme v dalším díle.
Celkově byl příběh takový jednoduchý, velmi dobře se četl a jako začátek nové série mě nalákal na další díly.
Jedna, respektive dvě věci se v knize vůbec nevyřešily, tak snad se o nich dozvíme více v dalších dílech.

Hodnocení 4,25*/5*

petule1
25.03.2024 1 z 5

Omlouvam se za hodnocení, ale to je tak scénář na béčkový horor s přeslazeným koncem.

Veronika_mad
25.03.2024 5 z 5

BOŽÍ BOŽÍ BOŽÍ. Přečteno jedním dechem.

sipkulka
18.03.2024 3 z 5

Knížka dost inspirovaná strašidelnými domy, nebyla vyloženě špatná, ale série mrazivé zimy se mi líbila o dost víc.

petrarka72
17.03.2024 4 z 5

Darcy Coates vykazuje jisté známky grafomanie - své duchařské příběhy seká jako cvičky - ale zřejmě má dobré redaktory: pro mne se stala synonymem odpočinku. Chci-li něco lehkého, co přečtu rychle, nezapotím se u toho, zároveň to unese formát e-knihy a ještě mě to bude vcelku bavit, sáhnu po ní. Pravda, top je pro mne stále Kořist (to jsem se fakt bála), ale tenhle prequel také slibuje mnohé.

mondulinecka
17.03.2024 4 z 5

Darcy mám rada. Tohle bylo jiné. Taková pohádka, řekla bych. Měla jsem velký problém se začíst, ale pak už to odsejpalo. Zajímavý nápad, snad se v dalších dílech dozvíme o Keire víc.

Lucy
15.03.2024 3 z 5

Další kniha od Darcy Coates, Vás přivede na hřbitov za dívkou Keirou, která ztratila paměť, někdo jí pronásleduje a zjistí ,že vidí duchy, kterým se rozhodne pomáhat přejít na druhou stranu. Mě kniha připomněla Amelii Stevens a její sérii Hřbitovní královna. Akorát ta byla opravdu napínavá. Zde určitě nečekejte horor .Je to trochu lehkého napětí, trošku romantiky a zvědavost, jak vše dopadne. Ale kniha se čte velmi dobře, měla jsem za večer přečteno. Určitě si koupím druhý díl. Jen to není ta Darcy co známe z jejich strašidelných domů. Tím knihu určitě nehaním v 16 bych ji ocenila víc. Lehké oddychové čtení. Doporučuji

brunettlibrary
13.03.2024 2 z 5

Knize dávám dvě hvězdy. Jedna je za čtivost a druhá je za hezky charakterizované postavy. Bohužel to všechno ostatní mi přišlo až úsměvně trapné. Děj byl překombinovaný a neucelený. Coates tady nacpala strašně moc věcí a pak je neuměla (dle mého) dostatečně smysluplně ukončit. Všeříkající je i fakt, že mě “hororová kniha nejednou rozesmála. Tahle recenze mě mrzí, ale Coates už má nějaký věhlas. Nechápu proč má tu absurditu pořád zapotřebí, achjo...

Gustik5
11.03.2024 3 z 5

Je to sympatická jednohubka, která si ovšem ponechává prostor na zodpovězení řady otázek do chystaných pokračování. Pro mé finální hodnocení je problémem, že krátce předtím, než jsem se pustil do novinky od Darcy, jsem četl žánrovou legendu Nekroskop od Briana Lumleyho . V ní je rovněž protagonista, jehož příběh se točí okolo komunikace s mrtvými a posmrtným světem. A bylo to načasování vpravdě nešťastné, protože Šeptající mrtví se zmíněnou klasikou co do propracovanosti a spádu opravdu nesnesou srovnání. Proto možná můj příspěvek berte maličko s rezervou. Pokud jste fanoušky knih od mladé spisovatelky, rozhodně vás tato nezklame.

Naopak. Budete se cítit jako doma. Jedná se o svižnou a rychle odsýpající jednohubku s docela sympaticky vykreslenými hrdiny. Hlavně praštěnou prodavačku Zoe, která neustále hýří konspiračními teoriemi, si zamiluje snad každý. Darcy Coates se nedá upřít to, že píše čtivě a úsporně, díky čemuž útlou knížku přečtete velmi rychle a rozhodně se nedá říci, že by nudila. Maličko ji ovšem sráží často nenápaditá klišé, která jsem už viděl v bezpočtu hororových děl. I tak mne ale detektivní zápletka s nádechem hororu a mysteriózna bavila. Nechybělo tu patřičné napětí i výborně popsané vnitřní pochody hrdinky, která díky specifické ztrátě paměti poznává samu sebe, i své nadpřirozené schopnosti spolu se čtenářem.

AnnaKreon
11.03.2024 4 z 5

Koncem ledna vyšla nová kniha Darcy Coates a jedná se o první díl nové série s názvem Strážkyně hrobů. Jelikož je Darcy moje oblíbenkyně, nemohla jsem si její novou knihu nechat ujít a téměř okamžitě jsem se pustila do jejího čtení. Ačkoliv je prezentovaná jako horor, určitě bych o ní takhle nemluvila. Za mě se jedná spíše o takovou slabší duchařskou jednohubku, u které se ale vyloženě bát nebudete. Mělo to hodně vibe seriálu Posel ztracených duší a knižní série Přízraky z Michiganu od J. R. Ericksona.

Keira se probouzí v lese a nic kromě svého jména si nepamatuje. Před někým se snaží utéct a útočiště nachází u faráře, který ji ubytuje ve staré hrobníkově chatce. Tady se Keiře začnou zjevovat duše zemřelých, které chtějí pomoci. A Keira musí přijít nejen na to, jak pomoci jim, ale také jak pomoci sobě, aby si vzpomněla, kdo skutečně je.

Postavy jsem si oblíbila všechny, ale nejvíc jsem si zamilovala energetickou Zoe, novou kamarádku Keiry, která se naprosto vyžívala v konspiračních teoriích, upírech apod. To byla přesně ta postava, se kterou bych se spřátelila i já. Kromě své ztřeštěnosti byla ale taky neuvěřitelně loajální.

Kniha je tenká, kapitoly krátké, příběh rychle odsýpá a já jsem si čtení opravdu užila. Často jsem byla opravdu v napětí, co se stane dál a hltala jsem každé slovo. Na kávě s kamarádkou jsem o knize básnila, a i když nečte strašidelné knihy, nalákala jsem ji na ni a ona si ji skutečně přečetla a moc se jí líbila. Takže určitě můžu doporučit i lidem, kteří nečtou nic strašidelného. Jde opravdu spíše o tajemnou duchařinku, kde ale číhá jiné zlo než zrovna duchové.