Alicina síť

Alicina síť https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394644/bmid_alicina-sit-vFl-394644.jpg 5 394 140

Rok po vypuknutí první světové války, v době, kdy byly ženy podceňované a svázané společenskými normami, se Eve Gardinerová zatoužila vymanit konvencím a přispět k válečnému úsilí své vlasti více, než umožňovala typická ženská úloha ošetřovatelky. Když se jí tedy naskytla jedinečná příležitost, nezaváhala a stala se špionkou. Následně byla vyslána do Němci okupované Francie, kde byla vycvičena samotnou „královnou špehů“ s krycím jménem Alice a poté zaujala nebezpečnou úlohu v rozsáhlé síti tajných agentek, které získávaly choulostivé informace v srdci nepřátelského velení. Druhá rovina příběhu se odehrává v roce 1947, během zmatků a dozvuků druhé světové války. Americká studentka vysoké školy Charlie, která má od života jiná očekávání, než by se na dívku z jejích vrstev slušelo, neplánovaně otěhotní, leč jaksi postrádá manžela, což je v dané době nepřípustné. Její bohatá rodina se rozhodne poslat dívku do Evropy, kde se má zbavit svého „menšího problému“. Charlie toho využije a zamíří do Londýna, pevně odhodlaná vypátrat, co se stalo s její sestřenicí Rose, která za války zmizela v nacisty okupované Francii. Jediná stopa, již má, ji zavede k ženě, která je zahořklá a pomalu se upíjí v ústraní ve svém rozpadajícím se londýnském domě, a tou ženou není nikdo jiný než Eve Gardinerová…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Alice Network , 2017


více info...

Přidat komentář

Lovana
17.04.2024 5 z 5

Moje první kniha autorky a určitě ne poslední. Obecně mám hodně ráda příběhy, kde se střídá více časových rovin, takže to bylo něco přímo pro mě.
Velmi zajímavé je spojení minulosti a „přítomnosti“ a tím pádem i v podstatě propojení dvou světových válek, a tímto jsem se v knize asi zatím nesetkala.
Obě časové linky jsou hodně silné, o trochu více mě asi bavila linka z 1. světové války, bylo pro mě velmi zajímavé nakouknout pod pokličku toho, jak to měly ženy – špiónky těžké.
Pokud jde o hlavní postavy tak jsem si velmi oblíbila všechny hlavní postavy, i když u jedné to trochu trvalo (kdo četl, ví, koho myslím a proč to tak bylo). Zároveň mě velmi zajímal osud dalších dvou osob (opět kdo četl pravděpodobně ví, koho myslím).
Přestože má kniha více než 500 stran, tak se čte velmi dobře a stránky utíkají samy pod rukama, zejména ve druhé polovině, to už je úplně „fičák“.
Některé věci v příběhu bych si přála, aby byly jinak, ale tady nemůžu být konkrétnější, aniž bych spoilerovala a za druhé to je jen můj subjektivní pocit, jak bych si přála, aby kniha dopadla.

Hodnocení 4,5*/5*

lulucinax
01.04.2024 5 z 5

Skvělý špionážní historický román, lehce bych řekla, že i thriller. Mohla by vás odrazit jeho délka, ale každá stránka stojí za to a já hltala jednu po druhé, místy byl děj dost drsný. Odehrává se ve dvou časových rovinách - minulosti a přítomnosti, z pohledů dvou vypravěček - silných hrdinek, které jsou obě sympatické. A pochopíte brzy, proč v přítomnosti je jedna tak protivná.
Hodně mi připomněla knihu Dívka v přestrojení od Greer Macallister, kterou také můžu doporučit.
Byla to má první kniha od autorky a určitě ne poslední. Na konci knihy prozrazuje, co všechno se opravdu stalo.


lenikhor
02.03.2024 5 z 5

Propracovaný příběh a přestože má kniha přes 500 stran, děj vás vtáhne do víru historických událostí na pozadí příběhu. Líbí se mi, že autorka použila několik reálných postav a událostí. Alicina síť opravdu existovala. Překvapilo mě, jak to měly ženy špionky v první světové válce náročné - nejen riziko se špehováním, ale ten boj o uznání veřejnosti, v podstatě na ně bylo nahlíženo jako na světice nebo poběhlice.

Danago
10.12.2023 5 z 5

Jako všechny knihy této autorky. Opět brilantní příběh. Tentokrát se dostaneme do období první světové války. Evelin je úžasná postava ,která vypráví svůj příběh ve dvou časových linkách.

Kopretinka784
05.11.2023 4 z 5

Moje první kniha této autorky. Musím přiznat, že jsem ji začala číst až na třetí pokus. Moc se mi do válečného tématu nechtělo, objevila se zajímavější kniha a tak jsem ji odsunovala. Nakonec mi to nedalo a pustila jsem se do ní. Nelituji. Po přečtení jsem si byla jistá, že další knihu si nenechám ujít a začnu číst hned, jakmile si ji přinesu z knihovny.

adelazelenkova
25.10.2023 4 z 5

Další povedený příběh od autorky. Napínavý děj plný zvratů, překvapeni a novych informaci o špionáži během první světové války. Prolínají se zde dva příběhy, které se střetnou téměř na počátku. Více se mi líbil pohled do minulosti, přišel mi více napínavý, zajímavý. Ten aktuální příběh mi leckdy přišel trochu nereálný, nebyly zde ani žádné překážky, zádrhely v dějí. I tak se kniha čte velmi dobře, nutí čtenáře neustále pokračovat v dějí. Více se mi ale líbila kniha Lovkyně od autorky, která mi přišla více propracovaná. I tak ale obě doporučuji.

jirina3500
02.10.2023 5 z 5

Úžasná kniha,kterou jsem přečetla jedním dechem.Kniha na podkladě skutečných událostí a jmen z období první a druhé světové války.O neskutečném hrdinství žen špionek,o kterých jsem v období první světové války ve Francii neměla ponětí.Vřele doporučuji

Mindy
23.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Já se tedy nepřipojuji k tomu všeobecnému nadšení tady.
Dějová linka z 1.sv.války byla zajímavá, ale čekala jsem těch informací o fungování špionážní sítě víc.
A druhý příběh byl tak nereálný! Charlotte během pár týdnů dokáže vypátrat informace, které Eve nezjistila za 30 let, a jak se nakonec všichni mají rádi - rodičům stačí vidět chlapa v obleku a v novém autě a hned se usmiřují a všechny rozepře jsou zapomenuty?
A těch 500 stran je strašně moc.

Terka1975
21.09.2023 5 z 5

Kniha, která nezklamala má velká očekávání, dávkovala jsem si ji po malých dávkách, aby dlouho vydržela. Tahle kniha si to určitě zaslouží. O špionkách, které nechtěly jen doma čekat ve válce na manžely jsem ještě nic nečetla, byly odvážné a chtěly být užitečné. Hodně riskovaly a určitě je hodně mrzelo, když nějaké těžce získané informace přišly na zmar.

mončičák42
02.09.2023 5 z 5

Jsem velmi ráda, že se mi do rukou dostala tato kniha podložená skutečnými historickými událostmi. Oči mi letěly nad stránkami a já žasla nad odvahou hlavních hrdinek. Obdivuhodné. Další knihy od autorky si rozhodně nenechám ujít.

kosátkoo
02.09.2023 5 z 5

Je to specifický žánr se kterým se teď roztrhl pytel. Ale bylo to dobré, čtivé i napínavé. Strávila jsem s knihou čtyři večery a pokaždé jsem se těšila, až ji znovu otevřu.

Svoja
19.06.2023 5 z 5

Skvělá kniha, nezapomenutelný příběh

asam
01.05.2023 5 z 5

Pět hvězdiček je málo. Strhující příběh podložený skutečnými událostmi.
Doporučuji.

Jaruš7
28.04.2023 5 z 5

Zpracovaná minulost do působivého obrazu.
Památeční zápisy, dopisy, protokoly a rozsudky mají silnou vypovídající hodnotu o době z první světové války, kde se proti okupaci Francie němci do zpravodajských služeb s nadšením a odvahou dostávaly mladinké dívky, jenž svou vizáží a naivním půvabem dovedly oklamat pro špionáž kolaboranty i nepřítele, za cenu sebeobětování.

Citace :" Ten člověk byl tak zatraceně ušlechtilý, že nemohl chápat touhu po pomstě. Jak se člověk v noci budí a třese se nenávistí, jaké to je, když máte pocit, že jedině pokud ochutnáte jeho krev, p-p-p přestanou se vám konečně zdát ty sny. "

"Květy zla" - Charles Baudelaire - sbírka básní coby fetiš zla je zde extrémně působivá.
Citace :" Poezie je jako vášeň - neměla by být pouze hezká, měla by ovládnout a zraňovat."

Superčtivo.

gabriela8704
16.04.2023 5 z 5

Za mě velice zajímavé dílo, rozděleno sice do 4 části, ale přesto v jedné knize. Střídání 2 pohledů (životů) žen bylo za mě super.

tabaluga
16.04.2023 5 z 5

Špionky za dob první světové války. Musely to být nesmírně silné ženy, které dávaly svůj život v šanc s každou snahou předat důležité informace, aby válka skončila, co nejdříve. Všem třem dívkám jsem tleskala za jejich odvahu. Prolínání s dějovou linkou pátrající Charlie po sestrenici Rose s životním osudem špionky Eve. Za mne velice doporučuji.

Honey19
02.03.2023 3 z 5

3 a půl* téma knihy se mi moc líbilo a zaujalo mne, ale provedení bylo horší, tak nějak těžko uvěřitelný vztah mezi hlavními hrdinkami a konec mi přišel jako klišé

salexice
21.02.2023 5 z 5

skvostný román. Dvě dějové linky, jedna během 1. sv. války, druhá v roce 1947. V hlavní roli obsazeny statečné dámy - v roli špionek, nastávajících matek ochotných porvat se se všemi ohledně svého nenarozeného dítěte a místa na slunci. Spousta historických reálií, uvěřitelné charaktery. Příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Silný, opravdový, dojemný, syrový stejně jako jeho hrdinky. Kate Quinn zkrátka umí.

ElizPetrova
16.02.2023 5 z 5

Nejkrásnější kniha, kterou jsem v poslední době četla. I přesto, že je poměrně objemnější, měla jsem ji dočtenou během několika dnů. V podstatě jsem se od ni nemohla odtrhnout, pokud to nebylo nutné. Jedná se o příběh pojednávající především o období první světové války z trochu jiného prostředí se silnými ženskými hrdinkami. Hlavní postavy se mi zaryly do kůže a veškeré bolesti a strasti jsem prožívala s nimi. Nejednou mě příběh dojal. Doporučuji všem.

Tereza0107
13.01.2023 5 z 5

To byla tak krásná kniha, doporučuju všema deseti. Moc dobře se čte, odkládala jsem ji jen s velikou nelibostí. Příběh kvůli kterému ponocujete i když víte, jak těžko se bude druhý den vstávat do práce.
Kniha je rozdělena do dvou časových rovin, kdy na střídačku přeskakujeme ze současnosti do minulosti. Jedna z mála, kdy se mi obě roviny líbily stejně. Postavy skvěle popsány s uvěřitelnými charaktery. Z Reného osobnosti mi šel opravdu až mráz po zádech a jen se zatajeným dechem jsem čekala, jak to s "Fleurs du mal" nakonec dopadne.
Komu se líbila Levandulová zahrada od L. Riley, Dívka, která spadla z nebe od S.Mawera nebo Slavík od K. Hannah, tak po Alicině síti určitě sáhněte, je skvělá.

⭐️"Co na tom záleží, jestli vás něco děsí, když nezbývá než to udělat?"

⭐️"Přitáhl obličej k mému a já cítila, jak nám mezi tvářemi protéká slza. Těžko říci, komu z nás unikla. Ale nezáleželo na tom. Nezrodila se ze zármutku, a to stačilo.